Marriage story: sfeervolle film over een scheiding

Marriage story

Ik kreeg de film Marriage Story voorgeschoteld zo gauw ik naar de Netflix website ging. Hij staat prominent op de homepage. De korte fragmenten die ik zag, maakten me voldoende nieuwsgierig om Marriage Story te kijken.

Hieronder meer over deze film.

Marriage Story: waar gaat het over?

De titel van de film heet weliswaar Marriage Story, maar het gaat vooral over twee mensen die uit elkaar gaan, namelijk Charlie Barber en zijn vrouw Nicole. In eerste instantie word je als kijker op het verkeerde been gezet, want Marriage Story begint met een liefdevolle ode van Charlie en Nicole aan elkaar. Ze praten vol liefde over elkaar.

Maar net als je denkt: ‘Nou nou, het is allemaal wel erg zoet,’ blijken die liefdevolle woorden een opdracht van hun therapeut in verband met hun huwelijksproblemen. Ze moesten elkaar een brief schrijven en voorlezen tijdens de therapie. Maar zo ver komt het niet, want Nicole weigert om haar brief voor te lezen.

Er zijn geen ruzies

Toch lijkt de relatie tussen Charlie en Nicole aardig goed. Je ziet hoe vertrouwd ze met elkaar zijn, en ze gaan goed met elkaar om. Niettemin verlaat Nicole New York, en gaat met zoontje Henry naar Los Angeles. Ze heeft daar namelijk een rol in een serie aangeboden gekregen. In Charlie’s beleving is dit tijdelijk, maar eenmaal in Los Angeles wil Nicole een scheiding.

Scheiding in goed overleg zonder advocaten

Charlie en Nicole willen de scheiding in goed overleg doen, zonder advocaten en gedoe. Toch schakelt Nicole op een zeker moment een advocaat in, op aanraden van een collega.

Hoewel dit allemaal nog steeds is onder de vlag van een vriendschappelijke scheiding, verhardt hierdoor de situatie. Zeker als blijkt dat Nicole bewust allerlei advocatenkantoren heeft bezocht, zodat die volgens de wet Charlie niet meer mogen bijstaan. Een schrijnend detail vond ik dat Charlie de advocaatkosten van Nicole’s advocaat moet betalen.

Charlie reist op en naar van New York naar Los Angeles om Henry zoveel mogelijk te zien, en huurt uiteindelijk noodgedwongen een appartement daar. Het eind van het liedje is dat ze scheiden, en dat Nicole met Henry in Los Angeles blijft. Aan het eind van de film heeft Charlie een tijdelijke baan als regisseur in Los Angeles aangenomen.

Marriage story eindigt ermee dat Nicole goedgunstig Charlie de kans geeft om Henry een extra avond bij hem te hebben. Als hij naar de auto loopt, roept ze hem terug. Hij blijkt een losse veter te hebben, en Nicole strikt die voor hem.

Zie ook de samenvatting Marriage Story op Wikipedia.

Marriage story is een vriendelijke, rustige film

Marriage story is het tegenovergestelde van de film The War of the Roses waarin beide echtelieden elkaar te lijf gaan. Het is ook allemaal heel rustig. Er gebeurt weinig, hoewel de film toch 2 uur en een kwartier duurt! Ondanks die lange duur en de rust in de film, vond ik wonderlijk genoeg alsnog dat ze soms met zevenmijlslaarzen door het verhaal heen stapten.

Zo heeft Charlie ineens zijn goedmoedige advocaat ingeruild voor een agressiever type. Dat kwam voor mij onverwachts.

Ik vond Nicole irritant

Eerlijk gezegd vond ik die Nicole irritant. Zij is degene die ineens een agressieve advocaat inhuurt terwijl ze de scheiding samen zouden regelen. En zij is ook degene die het contact tussen Henry en Charlie niet bepaald makkelijker maakt.

Niet omdat ze Charlie zwart maakt of zo, maar het zijn van die kleine dingen. Zoals ineens het Halloween kostuum veranderen, zodat het kostuum dat Charlie voor hem regelde ineens niet meer wil. Of dat zij eerst uitgebreid met Henry gaat ‘trick or treaten,’ waarna Henry het hele Halloween eigenlijk al zat is maar voor een tweede rond met Charlie op stap moet.

Het punt is alleen dat Nicole in de film zichzelf wel degelijk als een slachtoffer ziet. Charlie is een egocentrische man, die nooit rekening met haar heeft gehouden. Nu kiest zij eindelijk eens voor zichzelf. Oh ja, en hij is een keer vreemdgegaan, wat inderdaad niet erg chique is.

Trailer van Marriage Story

Onderstaande trailer geeft een goed beeld van de film. Je proeft meteen de sfeer en ziet de mooie setting.

Mijn conclusie over Marriage Story

Marriage Story is een mooie ingetogen film over twee mensen die uit elkaar gaan. Het wordt gecategoriseerd als een drama, romance en comedy. Dat laatste vind ik nergens op slaan eerlijk gezegd. Ik vond het beslist geen grappige film.

Opvallend is dat de scheidende echtelieden geen hekel aan elkaar hebben. Sterker nog, ze lijken ergens nog liefde voor elkaar te voelen. Daarom snap ik eigenlijk niet waarom ze dan zo nodig moeten scheiden. In mijn ogen was er nog genoeg liefde en onderlinge verbondenheid om het huwelijk een tweede kans te geven.

Dus om de energie niet in een echtscheiding te steken, maar in het herstel van het huwelijk.

Bij elkaar blijven zonder liefde

Dat roept een interessante vraag op: kun je bij elkaar blijven zonder liefde? Of met minder liefde dan je misschien had gehoopt? Vroeger moesten mensen bij elkaar blijven zonder liefde omdat het een schande was als je uit elkaar ging. Wat dat betreft is het goed dat die mogelijkheid er nu wel is. Tegelijkertijd zijn er ook best redenen te noemen voor bij elkaar blijven zonder liefde:

 1. Vanwege de financiën. Het valt niet altijd mee om de geldzaken goed te scheiden, zodat beide partners zonder elkaar verder kunnen financieel.
 2. Geen woonruimte. Er is een gigantisch woningentekort. Soms moet je bij elkaar blijven zonder liefde omdat je nergens anders naartoe kunt!
 3. Vanwege de kinderen. Als je nog goed met elkaar door 1 deur kunt dan kan het een optie zijn om toch bij elkaar te blijven om zo je kinderen een rustige basis te geven.
 4. Bij elkaar blijven zonder liefde omdat je van je kerk of geloof niet mag scheiden. Dat komt nu denk ik niet meer zo vaak voor, maar het zal vast nog wel eens voorkomen.

Is deze film wat voor jou?

De film is leuk voor mensen die houden van sfeervolle, rustige films die zich afspelen in New York, en waarin geen uitgesproken goedzakken of slechteriken zijn. Ook voor mensen die van Woody Allen houden zou dit wel eens een leuke film kunnen zijn.

Praktische informatie over Marriage Story

Marriage Story is te zien op Netflix. Het is een film, en hij duurt 2 uur en een kwartier. Hij is ook te zien in 18 bioscopen in Nederland.

Er doen grote namen in mee, zoals Scarlett Johansson en Laura Dern. De film is genomineerd voor 6 Golden Globes en wordt ‘het beste werk tot nu toe’ van Noah Baumbach genoemd.

De film krijgt een 8,3 op IMDb.

Zie ook mijn review van de serie The Affair, waarin ook een ogenschijnlijk goed huwelijk op de klippen loopt.

Wat vind jij van deze film?

Similar Posts

14 Comments

 1. In deze tijden waarin er zoveel mensen scheiden, Soms denk je, hè, waar komt dat ineens vandaan en dan wordt het toch een meedogenloze vechtscheiding, dan is dit echt een ver adering. Zo zie je het nog maar zelden.

 2. Volgens mij zou ik me ook ergeren aan de streken van Nicole. Trouwens best grappig dat ik dat in een film of serie veel eerder heb dan in een boek.

 3. Hoi Nicole,

  Henry en ik hebben de film vrijdagavond gezien en waren allebei behoorlijk onder de indruk.
  Ik vond haar bere-goed spelen. Wat een lappen tekst en zonder montage maar door en door…
  Echt geweldig.

  Groetjes!
  En Henry, een lief jochie, dat helemaal zichzelf bleef…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.