Het raadsel van de verdwijnende vetbol!

Het raadsel van de verdwijnende vetbol!

Tijdens mijn koffie van 10 uur mag ik graag kijken hoe de vogeltjes snoepen van de vetbol aan mijn vogelvoer standaard van de Action.

Dat ding blijkt een gouden greep!

Action vogelstandaard ideaal!

Hij is weliswaar niet supermooi, maar wel heel handig. Ik heb hem namelijk precies zo kunnen positioneren dat ik vanuit mijn Ikea stoel de vogeltjes kan zien.

Maar dit jaar is er iets vervelends aan de hand, en dat is dat de vetbol die ik er 's ochtends ophang de volgende dag vaak verdwenen is!

Het mysterie van de verdwenen vetbol

Normaliter hangt zo'n vetbol toch al gauw een week voordat hij op is. Bovendien verdween óók het netje waarin de vetbol zat! Dat doet mij vermoeden dat de vetbol simpelweg geroofd wordt!

Ik vrees voor muizen, of anders voor een asociale vogel of zo?

Pogingen om de diefstal te voorkomen

Hoe dan ook, mijn eerste poging om de diefstal te stoppen was een wasknijper voor de vetbol zetten. Dat hielp niet. Dus toen schoof ik de vetbol verder door naar de binnenkant van de vogelhouder. Maar helaas, de volgende ochtend was de vetbol toch verdwenen.

Toen probeerde ik het opnieuw met een wasknijper. Die werkte in zoverre, dat het netje* er nu nog hangt, maar dat het helemaal is kapotgemaakt en het voer er is uitgevreten.

Op dit moment moet ik elke ochtend een nieuwe vetbol ophangen, omdat de oude spoorloos is.

Wie heeft een idee welk brutaal dier dit zou kunnen doen?

*Eigenlijk moet je geen vogelvoer in netjes ophangen, omdat dit gevaarlijk kan zijn voor vogels. Ik moet nodig zo'n voedersilo kopen. 

N.B. Inmiddels heb ik een nieuwe vetbol houder.

Lees ook het raadsel van Zoek de zevende dwerg

Similar Posts

29 Comments

 1. Ik heb een filmpje gezien waarin de vos de boosdoener was. Lijkt mij bij jou ook heel goed mogelijk 😂😂😂.
  Mag ik je de tip geven om het netje te vervangen door een metalen vetbollenhouder. Dit is veiliger voor de vogels. Ze kunnen dan niet verstrikt raken in de netjes:(((

  1. Een vos... Dat zou me wat zijn zeg. Nu ben ik ook meteen bezorgd over onze kippen!

   Wat betreft het netje: in de post schrijf ik inderdaad ook dat ik nodig zo'n houder moet kopen.

 2. Nee, zoals je zelf al zegt, je moet geen vetbollen in netjes ophangen, dieren kunnen daaraan overlijden. Ik snap niet waarom je het dan toch doet.

 3. Vorig jaar had je hetzelfde met een pindakaaspot. Was dat niet een ekster? Eksters zijn heel slim. Ze hebben vast onthouden dat er bij jullie wat lekkers te halen is, en pikken het lekkerste (de gemakkelijkste calorieën) er af. Denk ik dan.
  Ik doe in de lege pindakaaspot, die helemaal verstopt tussen kleine twigjes hangt, altijd vetbollen zonder netje. Want, zonder netje en redelijk eksterbestendig. Het is een lust om naar de kleine vogeltjes te kijken. Die werken zo'n bol samen ook in drie dagen weg!

 4. Stop onmiddellijk met die netjes, ik heb afschuwelijke taferelen meegemaakt hier in de tuin. Dagenlang vloog het arme dier met dat netje verstrikt om zijn pootjes rond.

 5. Het meest logische is idd de ekster of de grotere vogelsoorten.
  Zie ze hier ook verdwijnen...hang geen netjes meer op maar silo's en voederhuisjes een stuk veiliger
  Groetjes

 6. Een andere optie is, om zelf vetbollen etc. te maken.

  Dat is heel makkelijk; smelt frituurvet (let op, geen frituurOLIE, maar het weer hard wordende spul, en het moet de ongezouten variant zijn) of kokosolie en voeg daar verschillende soorten zaden en pitten aan toe (verkrijgbaar bij erg veel winkels) en giet die in oude trullerige kopjes van de Kringloop.
  De oren van de kopjes kan je dan gebruiken om het op te hangen; als het een beetje schuin hangt komt er ook geen regen of sneeuw in.

  Je kunt ook een grote dennenappel in het gesmolten zaden/vet mengsel hangen, nadat je een touwtje hebt gehaald door het onderste/dikke deel.
  Ik gebruik soms ook de verpakkingen van pringle chips, die zijn heel gemakkelijk los te scheuren. Sisal touw erin tot de bodem en ophangen maar.

  https://www.vogelbescherming.nl/in-mijn-tuin/vogels-voeren/zelf-een-vetbol-maken-in-6-stappen

  Ik heb eventueel een foto, maar weet niet hoe ik die hier moet plaatsen :(

 7. Net als eerdere reacties ,Haal alsjeblieft die netjes weg ,zo vreselijk gevaarlijk voor de diertjes !! Metalen houders zijn een veel veiligere optie .Hier hebben we al een paar keer de pot pindakaas uit de houder op de grond gevonden ,waarschijnlijk de eksters kauwtjes of de vlaamse gaai!!

 8. Hier was de hele tak eraf gerukt met vetbol en al.
  Wij denken aan de steenmarter... althans hier bij ons.
  Ik heb de vetbollen nu in een silo.

  Maar ook hier la vanmiddag de pindakaaspot op de grond.
  Ook hier schijnt iets voor te bestaan...

 9. Alle vogelvoertjes heb ik in de ban gedaan, ook broodkruimels, sinds ik vreemde sporen in de tuin zag.
  We denken aan rattenklauwtjes, ik zou niet weten welke andere dieren er komen.

 10. Had je laatst ook niet een eekhoorntje in de tuin? Die kunnen ook zo'n vetbol meenemen. Of anders inderdaad kraaien, roeken, eksters, gaaien of kauwen. Och, die beestjes moeten óók eten. Maar ik moet eerlijk zeggen, ik zie liever meesjes, musjes en het roodborstje in mijn tuin...

  groetjes van Alice

 11. Momenteel heb ik geen problemen maar in het verleden zag ik vaak een eeekhoorn zich te goed doen aan een vetbol. Er zijn eekhoornbestendige vogelvoerhangers te koop. Probeer dat eens. Bij mij in de voortuin zijn vooral mussen dagelijkse bezoekers.

 12. De vetbol lijkt me voor een vogel een beetje groot om in zijn geheel mee te nemen. Een vos of een marter zou dat wel kunnen. Een eekhoorntje ook en een rat is ook slim, sterk en behendig genoeg.

  Die netjes zijn inderdaad gruwelijk. Ik heb er laatst één afgepakt van een kraai, die probeerde het netje op te eten. Daar zou hij een heel nare dood door hebben gevonden. Ik heb het gepakt en in iemands vuilnisbak gegooid.

 13. Hier is het ook een eekhoorn, gaat er onder onze neus vandoor met de vetbollen. Hij/zij slaagt er zelfs is om de silo's open te maken om de bollen eruit te vissen 😄
  Ik laat het maar gebeuren, vind het heerlijk amusement tijdens het thuiswerken ❤

 14. Iedereen bedankt voor het meedenken, en het opnieuw wijzen op de gevaren van de netjes. Ik heb nu meteen doorgepakt en een speciale houder besteld bij bol.com van de cadeaubonnen die ik heb verdiend met de asr Vitality app.

  Die komt morgen, en dan haal ik de netjes van de bollen af, en doe ze in de houder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.