Muizen in huis: 4 – 0

muizenvalMijn Tante Marietje was de eerste die de mogelijkheid opperde: ‘Dat lijken wel muizenkeutels in je keukenkastje, heb je soms muizen?’ Maar ik dacht, en hoopte vooral, dat het gemorste hagelslag was of misschien heel oude rijst. Ik ruimde het op, maar de volgende ochtend lag het er weer. En hoewel ik morsige kinderen heb, kon ik er niet om heen: we hadden inderdaad muizen in huis.

Stadsmuis

In ons vorige huis hebben we één keer een heel hardnekkige, slimme muis gehad. Ik had een luxe zwarte muizenval gekocht bij de dierenwinkel. Die val was zelfs uitgerust met een geurtje dat muizen lekker vinden, dus ik had hoge verwachtingen. Toch werkte het totaal niet. Op internet las ik dat muizen pindakaas en jam lekker vinden, dus dat smeerden we er ook nog op. Maar hoewel de muis de pindakaas en jam er wel wist af te snoepen, kregen we hem niet te pakken.

Uiteindelijk kreeg mijn man hem op kerstavond min of meer per ongeluk te pakken: hij wilde een emmer over de muis gooien en hem naar buiten doen, maar de emmer kwam op de nek van de muis terecht en dat was eindelijk het einde van die muis. Gebaseerd op deze ervaring had ik eigenlijk weinig hoop dat het simpele houten valletje dat ik bij mijn moeder leende iets zou doen.

Plattelandsmuizen: zijn die dommer of zo?

Gisteravond keek ik in het keukenkastje waar de muizenkeutels steeds lagen, en zag dat de val was gesprongen. Dus ik baalde dat het ding zo maar was afgegaan, maar toen ik het deurtje verder opende bleek er een grote, dikke, bruine muis in te liggen! AARGH!!! Wat ontzettend eng en vies. Mijn man heeft hem in de groene container moeten gooien, terwijl ik in de woonkamer zat met de deur dicht.

Die avond, toen ik naar bed wilde gaan kwam mijn man triomfantelijk vertellen: ‘Er zit er weer eentje in!’ En diezelfde avond vielen er nog twee doden onder de muizen. In één avondje tijd hebben we dus 4 muizen gevangen met een simpel houten valletje en een stukje kaas. Dus de score is nu 4 – 0 voor ons.

Ik kan niet wachten tot we weer katten hebben, en die voor het muizenprobleem gaan zorgen.

Ik vraag me af: zouden stadsmuizen soms veel slimmer zijn dan plattelandsmuizen?! Het lijkt er namelijk wel op.

De moraal van het verhaal: het lijkt niet nodig om in dure muizenvallen te investeren. Een simpel houten muizenvalletje met een ouderwets stukje kaas, is effectief genoeg. In ieder geval voor plattelandsmuizen.

Voor welk dier ben jij echt bang?

Similar Posts

27 Comments

 1. Door een waterloop eens tuk achter ons huis hebben wij ook vaker last van ongedierte, we dachten eerst ratten, maar het zijn nogal kleine beestje, dus werd er al geopperd dat het muizen zouden zijn… enne… hier gaan ze er ook gewoon aan hoor, niet meer ergens anders gaan uitzetten (wat man in het begin deed) maar dood moeten ze… sorry voor de ratten of muizen liefhebbers… (we hebben vroeger zelf nog 2 tamme ratjes gehad hoor, die waren super schattig, die wilde NIET) en als ik er 1 zie, of ze nu gevangen zit of niet dan roep ik telkens heel hard en kan mijn man het ook komen oplossen.
  Onze kleinste hond, boerenfox heeft er denk ik al een 5tal gevangen en onze kat 1

 2. Wij hadden tot vorig jaar een chagrijnige brallende stier, inclusief hoefgetrappel als ik met de koeien langs kwam. Ondanks een dubbele schrikdraad vond ik die eng. Blij dat -ie weg is.

  Jullie muizen kennen zo’n val misschien nog niet? Meestal helpen de simpele dingen het beste. (Zoals een mep met mijn slipper, dat overleefde die muis toen ook niet…)

  1. Dat je zo dichtbij die muis kon komen Jolanda! Hoewel ik ook niet zo dichtbij zou dúrven komen moet ik bekennen. Voor muizen ben ik echt zo bang als een wezel.

 3. 4 muizen op 1 avond? Dan hebben jullie er minstens 50 rondlopen! Die diertjes vermenigvuldigen zich supersnel namelijk. Ik zou meer vallen zetten om ze te vangen. En pindakaas vinden ze echt lekker! Succes ermee!

  1. Hè getver, Mariska! Dat is onheilspellend nieuws: 50! Sinds die ene avond heb ik gelukkig verder nog niks gevangen. Ik hoop dat het een familie van 4 was….

   1. Wel in de gaten blijven houden hoor, ook de keutels etc. En wat vooral vies is: muizen hebben een niet-bestaande blaas en plassen dus voortdurend onder het lopen…Ook in je keukenkastjes dus. Ik heb ooit een muizenplaag gehad in een studentenhuis (20 muizen gevangen binnen anderhalve week). Die hebben we weten te bedwingen met veel gif (zorgt ervoor dat ze van binnen uit uitdrogen, als het goed is stinken ze dan dus niet als ze het loodje leggen) en ouderwetse muizenvallen. En goed schoonmaken (geen kruimels laten liggen, alles meteen opruimen).

    1. Bedankt voor de tip Mariska. Dat gif moet ik dan maar gaan kopen. Heeft dat nog een bepaalde naam?

     Ik hoop toch niet dat wij ook 20 muizen gaan vangen…

 4. Wat ik eng vind, is een spin en dan niet zo’n lullig klein dinkje, en ook niet een goedmoedige hooiwagen, maar zo’n volwette zwarte met harige pootjes die bijna zo groot als je hand is. Heel af en toe zie ik er eentje. Omdat ik met een hork van een vent getrouwd ben, haal ik ze zelf weg met een glazen potje en envelop. Ik ben niet zo’n beestenmepper, alles gaat in goede gezondheid de deur uit.
  Waar ik van gruwel, is ‘s nachts niet kunnen slapen en met blote voeten de keuken inlopen voor een warme choco, en dan op een naaktslak trappen die tussen je blote tenen doormaalt :-(

 5. Volgens mij zijn ze niet slimmer of dommer, maar zijn consumenten dat eerder. Ouderwets werkt vaak toch het beste, maar dat is niet zo duur ;-)

  Wij hebben ze ook gehad, ik heb het opgelost met muizengif. Wat mariska zegt klopt namelijk; als je er 4 ziet, dan heb je er wel 50, want dat gaat hartstikke hard. Gif is ook niet leuk, maar dat nemen ze wel mee naar de rest en zo ben je er sneller goed vanaf. En heb je niet die vieze dichtgeklapte klemmen.

  Zelf vind ik spinnen vooral verschrikkelijk, met name die harige. Die zitten hier best regelmatig en ze zijn ook altijd met z’n 2-en. Gisteren hebben we er weer eentje buiten gezet (we als in: vriend, ik pak namelijk de stofzuiger), dus ik weet dat er nog eentje ergens aan het lurken is.

 6. Het leek er tot nu toe niet op dat we hier last hebben van ongedierte – nou hoop ik ook dat ze niet zomaar 3 hoog komen – al vond ik pas een zilvervisje in de vensterbank. Maar verder nergens van die beesten gevonden, geen gaten in kleding etc dus ik denk dat het meevalt.

  Muizen… ik vind ze niet eng, maar wel vies omdat ze overal poepen; ook waar ze eten. Dus dan heb je inderdaad keutels in je keukenkastjes, blegh.

  Volgens mijn vriend – opgegroeid tussen de weilanden ;-) – heb je met katten juist meer kans op muizen. Denk aan: kat ziet een muis, he leuk, een muis, laat ik die mee naar huis nemen om mee te spelen. Oeps, muis ontsnapt en leeft thuis lekker verder. Dus ik ben benieuwd of katten bij jullie wel helpen, bij mijn schoonouders in ieder geval totaal niet.

  1. De vorige twee katten speelden gelukkig zo wild met hun muizen, dat die al snel het leven lieten. En dan gooiden ze de muis zelf maar weg, en deden net alsof dat de muis zelf was, die sprong.

 7. was altijd als de dood voor spinnen en met name van die grote dikke harige, maar omdat ik geen vent meer in huis heb en bovendien een dochter die nergens bang voor is hoe groot dan ook ,maar wel nog banger voor alles wat klein is en kruipt, heb ik me al menigmaal over mijn angst heen moeten zetten en zet ik al hoewel huiverend wel alles zoveel mogelijk levend weer buiten.

 8. sind ik katten heb vind ik alleen nog dooie muizen.

  Maar lang geleden toen ik nog 3 hoog op een flat woonde zag ik ze regelmatig gewoon door de huiskamer lopen.
  Beste oplossing bleek om te zorgen dat er niets eetbaars te vinden was.
  Ik bewaarde dus letterlijk alles in glaze potten.
  En heb sindsdien daar geen muis meer gezien

 9. Bij Action heb je er 6 voor de prijs van 1 bij de dieren winkel. En ze werken prima. Idd een stukje pindakaas … En wel doorzetten !

 10. Sinds ik katten heb ( zo ongeveer mijn hele leven) is het slechts dode muis die we zien, soms in rijtjes van 2 a 3 buiten bij de achterdeur…..Ik ben niet bang voor dieren, maar heb liever geen vleermuis in mn huis ….

 11. Ik ben nogal bang voor honden. Niet voor alle, maar ik zie al van ver welke honden ik vertrouw en welke niet. Ik snap dat zo’n hond daar ook weer onrustig van word, maar er lopen hier ook nogal wat onopgevoede honden los rond in het park. Dat mag daar en ik ga daar dus niet wandelen als het ‘hondenuitlaattijd’ is.

  Ik ben nooit gebeten. Manlief wel. Ik was erbij. Zo’n enorm Berner Sennenhond viel mijn man aan. We gingen op bezoek bij een kennis die die hond had en ik vertrouwde de hond meteen al niet. De eigenares vertelde dat de hond al eens was weggelopen en dat er iemand de hond slecht had behandeld en dat hij daardoor onberekenbaar was geworden. Dat bleek wel, aangezien mijn man én heel rustig en lief voor dieren is maar dat het toch gebeurde. Ik vond het doodeng. Naderhand nog langs de huisarts geweest en gelukkig waren de wonden niet diep.
  Wel een serie tetanusinjecties als gevolg en daar werd hij flink ziek van.

  Waar ik ook niet blij van word is hoofdluis. Eén van mijn zoons had dat toen hij een jaar of 15 was. Nooit hadden mijn zoons dat gehad en ik dacht dat we die tijd wel mooi door waren gekomen.
  Ik was bang dat we er allemaal last van zouden krijgen en iedere keer als ik wat voelde kriebelen dacht ik dat ik ook luis had. Gelukkig niet, na twee weken was zoonlief er vanaf en tot nu toe geen hoofdluizen meer gezien.
  We hebben ook eens een mottenplaag in de garage gehad. Dat is echt zo smerig. Er waren motten in een zak kippenvoer gaan zitten en daarna in een slaapzak die we over onze voorraad aardappelen hadden liggen. Allemaal wormpjes, yuk.

  In de VS hebben ze veel last van wantsen. Lijkt me ook niet leuk. Of kakkerlakken, termieten.
  Muizen ben ik niet bang voor. Ik sliep vroeger op zolder en daar hoorde je soms de muizen ritselen en lopen. Een buurman een paar huizen verder had op zijn dakterras hout bewaard en daar waren muizennesten in gekomen en het hele blok had muizen. Mijn vader strooide gifkorrels want de muizen waren daar te slim voor de vallen. Daar gingen ze niet mee weg.

  Omdat we vlakbij de Weerribben wonen heb je hier soms van die hele grote muggen. Die steken ook overdag en ook door je kleding heen. Ik ben allergisch voor die muggensteken. Ze gaan ontsteken en ik zit met harde schijven van zeker 10 cm doorsnee waar ik gestoken ben.

  Ow, ik klink niet echt als een dierenliefhebber, maar dat ben ik wel. Ik ben gek op kippen, bijen, knuffelige poezen, lieve honden…

  1. Oh luizen! Die vind ik ook erg. Ik ben er niet bang voor, maar de hoeveelheid werk die ze met zich meebrengen is enorm. Op de vorige school van de kinderen hadden we ze voortdurend, maar op de nieuwe gelukkig nog niet!

   Voor honden ben ik ook huiverig. En in de herfst ben ik gebeten door een bouvier, in mijn rechterbil! Ik moest een tetanus injectie en alles. Dat heeft mijn liefde voor honden ook geen goed gedaan.

 12. Grote harige spinnen vind ik absoluut niet leuk en er zitten er echt veel onder en rondom mijn oude huis en wespen daar ben ik echt hysterisch van.
  Wat ik ook minder vond is dat er eens een spreeuw via de schoorsteen de woonkamer in was gekomen, de spreeuw zelf vond het ook maar niets en was bijna niet naar buiten te jagen, alles waar ie tegenaan was gefladderd was echt baggervet geworden.
  Muizen hebben we echter nooit , terwijl er nogal wat woningen in de buurt er wel vaak last van hebben. Ik denk toch echt dat onze kat daar verantwoordelijk voor is, ze brengt er trouw meerdere per dag mee. Ik heb weleens gehoord dat ze met haar zwarte vacht in het voordeel is bij de muizenjacht.

  1. Eng hè, een vogel in huis?! In ons vorige huis had ik vaak de tuindeuren open, en dan kwam er wel eens een vogel binnen. Ik weet niet wie er dan banger was: de vogel of ik. Die blinde paniek van zo’n beest, vond ik doodeng.

 13. Heb zelf eens een muisje in huis gehad en ben er wel van geschrokken. Erg bang was ik niet maar kreeg ontzettende kriebels van het beestje. Helemaal toen ik het muisje probeerde te vangen en al mijn meubels aan kant had geschoven. Wat ik toen zag, kon ik niet geloven! Het muisje rende zo de muur op en sprong in de plantenbak.. Ooh.. toen vond ik het niet leuk meer ( krijg nu zelfs nog kippevel). Uiteindelijk heb ik het beestje wel kunnen vangen maar kreeg het niet over mijn hart om het te doden en heb het beestje honderden meters van het huis losgelaten.

  Xoxo Soraya van Ladies Say So…

 14. Haat ook muizen,maar ook kitten,sorry hoor,ik vind ze erg. Ben er ook allergisch voor.
  Muizen vangen gaat door tot de laatste gepakt is.
  Ik hou niet van Rottweilers en herdershonden of die grootte.Je krijgt me de auto niet uit,echt niet.
  Kikkers pak ik ook niet,yuk,griezel al als ik eraan denk.brr..
  Groeten!
  Wilma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.