Plaagdieren, en muizen in huis?

Muizen in huis

Ik geef het eerlijk toe.

Ik reserveerde het Plaagdierboek in de bibliotheek met slechte, en kwaadaardige bedoelingen. Want we hadden last van muizen in huis. In de keuken om precies te zijn. Ik zag het aan de muizenkeutels in het gootsteenkastje.. Bah! In dat Plaagdierboek hoopte ik allerlei effectieve manieren te vinden om muizen, muggen, wespen, mollen etc. te vermoorden.

Maar ik kwam voor een verrassing te staan.

Want het Plaagdierboek bleek geen 'Gids om plaagdieren naar de andere wereld te helpen'. Sterker nog, Suze Peters en Lotte Stekelenburg, zijn positief over de plaagdieren. En op de achterflap staat de ondertitel die zeer veelzeggend is: 'Van vertrappen naar vertroetelen'.

Plaagdierboek

Het Plaagdierboek gaat over plaagdieren. Alle dieren waar je als mens 'last' van kunt hebben staan er in. Ook muizen dus. Maar in het Plaagdierboek beschrijven Suze en Lotte het nut van deze dieren. Volgens hen zijn plaagdieren niet de oorzaak van problemen in je tuin, maar een symptoom. Dus je kunt de plaagdieren wel doden, maar dan doe je volgens hen feitelijk alleen aan symptoombestrijding.

Voorkom plaagdieren

Suze en Lotte adviseren daarom een meer holistische aanpak. Zorg bijvoorbeeld dat plaagdieren zoals slakken of de buxusmot simpelweg niet bij je planten kunnen komen. En zorg dat je planten gezond zijn, zodat ze bestand zijn tegen plaagdieren.

Hieronder een aantal van hun adviezen:

 • Zorg voor een gezonde bodem zodat je planten sterk worden en een goede weerstand hebben.
 • Houd de bodem zoveel mogelijk bedekt, bijvoorbeeld met planten of mulch.
 • Zet de juiste plant op de juiste plaats.
 • Laat planten zichzelf uitzaaien: zo krijg je een natuurlijke selectie.
 • Kies in de groentetuin elk jaar voor andere gewassen. Zo voorkom je dat plaagdieren uit eventueel gelegde eitjes meteen weer actief worden.
 • Maak je tuin aantrekkelijk voor de natuurlijke vijanden van de plaagdieren.

Hoe zit het met muizen?

Eén van de belangrijkste redenen dat ik het Plaagdierboek wilde lezen was dus dat ik tips wilde tegen muizen. Ik ben namelijk bang voor muizen. Ik vind ze vies en eng. Maar ik vond helaas geen handige tips in dit boek. Als aanpak voor muizen adviseert het boek: 'Natuurlijke vijanden aantrekken of een kat nemen'. Nou hebben we wel een kat die graag op van alles en nog wat jaagt, maar die muizen hadden we nog steeds.

Wat voor nut hebben muizen in vredesnaam?!

Rode draad door het Plaagdierboek is dat ze benoemen wat het nut van die vervelende dieren is waar we last van hebben. Ben je net als ik benieuwd wat voor positiefs ze te melden hebben over muizen? Hier komt het:

'Muizen zijn belangrijk basisvoedsel voor allerlei roofvogels en zoogdieren die vlees eten.'

Maar er staat ook: 'Muizen knagen dingen kapot, diefstal oogst en verspreider van ziekten, overlast stank.'

Dus ik bedoel maar! Dat is een goede reden om van muizen af te willen!

Terug naar ons muizenprobleem

Ondanks onze jagende kat hadden we dus muizen in huis. We gingen het muizenprobleem te lijf met van die simpele houten valletjes met een ouderwets stukje kaas er op. In eerste instantie hadden we de kaas er niet goed opgelegd. Dus telkens als we keken of we de muis hadden, was de kaas weg... Maar op een gegeven moment hoorde mijn man een harde knal, en toen hadden we er eentje!

Voor de zekerheid hebben we de muizenval daarna opnieuw gezet. En warempel, een dag later was het opnieuw raak. Overigens heeft mijn man telkens de muizen opgeruimd, want ik vond het eigenlijk al bijna te eng om te kíjken. Want zoals ze ook in het Plaagdierenboek zeggen:

'De klemmen die dichtklappen bezorgen je een vervelende aanblik als je er eentje gevangen hebt.'

Sinds de dood van de tweede muis lijkt het erop dat het muizenprobleem voorbij is. Maar zeker weet ik het niet, want muizen zijn berucht om hun snelle voortplanting. Voor de zekerheid hebben we nog wel weer een muizenval neergezet. Maar vooralsnog blijft de kaas liggen, en zie ik geen muizenkeutels meer. Dus hopelijk is het klaar.

Als de vallen niet hadden geholpen dan hadden we er waarschijnlijk een professional bijgehaald. Via de website De Bestrijdingsbrigade kun je heel makkelijk een expert vinden in je eigen omgeving. En ik weet ook niet wat ik had gedaan als ik mijn man niet had gehad om de muizen op te ruimen... Een val zetten durf ik wel, maar de dode muis er daarna uithalen beslist niet.

Mijn conclusie over Plaagdieren en muizen

Het Plaagdierenboek was niet wat ik ervan verwacht had. Maar het laat me wel degelijk met andere ogen naar plaagdieren kijken. Wat ik ervan geleerd heb is dat ook plaagdieren een nuttige functie hebben. Dat was best goed om te lezen. Want door te lezen over hun nuttige functie vond ik ze minder irritant. Dat neemt niet weg dat ik nog steeds een hekel heb aan meelmotten, buxusmotten en gewone motten!

Wel vond ik het boek hier en daar wel erg 'soft'. Zoals het advies om mollen te vangen en ergens anders weer los te laten. Maar dat je dan moet opletten of daar niet al een andere mol woont. Want dan zou 'jouw' mol ruzie kunnen krijgen met die andere mol en dan misschien doodgaan in een gevecht. Dat zou me dan echt niets kunnen schelen zeg.

Maar ben je op zoek naar tips om snel en effectief van irritante beestjes in je tuin en omgeving af te komen? Dan is dit boek minder geschikt. Dan kun je beter een professional inschakelen.

Lees ook mijn post over mieren in huis! Dat zijn ook plaagdieren ; )

Het Plaagdierboek is voor 21,95 te koop bij bol.com.

Plaagdierboek

Zie ook mijn post over motten bestrijden!

Hoe kijk jij aan tegen plaagdieren als muizen?

Similar Posts

28 Comments

 1. Van muizen gelukkig geen last, maar wel momenteel van vliegen. Telkens schop ik er een aantal naar buiten, maar twee uur later heb ik er weer een aantal in huis zitten. En waar die vandaan komen is mij een raadsel.
  En helaas... de huis tuin en keukenmiddeltjes die werken voor geen meter.

 2. Ik had ook last van muizen omdat mijn kat levende muizen naar binnen bracht. Uiteindelijk een bedrijf laten komen die doosjes met gif heeft neergezet, hielp niet. Toen las ik ergens dat ze niet tegen zwavel van lucifers kunnen. Dus elke avond aantal lucifers in pindakaas gedoopt, daarna wat gif erop. Elke ochtend waren de lucifers verdwenen en na paar dagen lagen ze er nog. Dus nu geen last meer. Ook heeft een andere aanloop kat er hier 2 gepakt. Ik woon alleen en durf ook geen klem te zetten, soms leven ze nog half, moet er niet aan denken...?bah.

 3. Gelukkig waren het muizen en geen steenmarters....die laatste mag je niet doden, zijn beschermd. Maar ze veroorzaken wel overlast.
  Ik ben een van de weinige alleenstaanden die wel een muizenval durft te zetten(en daarna het lijk of bijna lijk verwijdert) Ik leerde dat als kind van mijn vader, samen de muizenvallen zetten, en leegmaken. Ik vond het schitterend om met mijn vader klusjes te doen, ook muizen vangen dus.

  1. Als alleenstaande heb ik dat ook gedaan, maar de muis ging met val en al de vuilnisbak in. Vallen leegmaken: ieks!

 4. vroeger had ik muizen achter mijn kledingwinkel, die kwamen via de verwarmingsbuizen uit de kelder. Ik zette daar zo een diervriendelijke muizenval. Dat is minder erg om leeg te maken. Je vangt ze en je laat ze een paar km verder weer los. Samen met mijn dochtertje want die wilde zeker weten dat ik dat muisje geen pijn deed. Dus liet ik hem vrij... kwam er een Vlaamse Gaai aangevlogen die zo het muisje voor onze neus weggriste.... Daar ging mijn diervriendelijke daad. Van mij mogen al die beestjes nuttig zijn, zolang ze dat maar ergens anders doen :-)

  1. Nou ja zeg, dat is ook wrang inderdaad : ) Ergens ook wel komisch dat je zo'n muis voor je neus weggerist ziet worden uit het leven!

   Maar jij hebt in ieder geval je best gedaan vind ik.

 5. Wij wonen ook in het buitengebied en hebben af en toe last van muizen in huis, En houten valletje met pindakaas, dat doen wij ook inderdaad. Gif vind ik zielig. In zo'n val is de muis (meestal tenminste) meteen dood.

  En wat ook belangrijk is: alle (lees álle) gaatjes en kiertjes dichtstoppen waardoor ze in je keuken of je kamer kunnen komen. Dat is volgens mij de beste preventieve maatregel. Wij hebben bijvoorbeeld ook met plastic horregaas en duct tape allerlei hoekjes onder het aanreacht en de koelkast afgeplakt (lekker simplistisch, maar wij zijn ook niet van die handige klussers). Helpt echt!

 6. Wij hadden in het begin van de zomer last van muizen in huis! Op een zondagochtend zaten mijn zoon en ik koffie te drinken in de kamer en opeens dribbelde er een klein grijs muisje langs. Verdween achter de bank. Ik hoopte nog dat hij uit zichzelf weer naar buiten zou gaan, maar later vonden we aangevreten zakken in de keukenkastjes en ook de bekende muizenkeuteltjes. Tijd voor actie dus. De voorraad eten allemaal in goed afgesloten plastic bakken opgeborgen en vallen gekocht. Ik kocht 2 muisvriendelijke (daar ook 2 muizen mee gevangen, misschien 2x dezelfde want de eerste keer lieten onze kinderen de muis vlakbij huis weer los ????). Toen de vallen daarna een paar nachten leeg bleven en we nog wel muizenkeuteltjes vonden ook een paar vallen van kunststof gekocht bij Pets P.lace. Die leken een beetje op een soort reuzenknijper: de muis is op slag dood en je hoeft de dode muis niet aan te raken als je hem eruit wilt halen. Daar ook nog 2 muizen mee gevangen en gelukkig zijn we nu weer muisvrij. Onze poes vangt ook wel muizen maar die is in de zomer graag buiten, dus die hielp ons niet zo erg hierbij ????. Ik houd veel van de natuur, maar muizen in huis dat geeft te veel overlast!

 7. Muizen zijn schattig om te zien maar echt reuze vies als je ze in huis hebt. Wij hebben er wel eens eentje in ons oude huis en die vangen we dan. Maar afgelopen zomer hadden we een plaag en waren mijn voorraden aangevreten!! Elke dag 2 vallen en elke dag weer vol. En dus weer een stapje extra beveiligen. Uiteindelijk hadden we het “lek” gevonden: onze buren hebben kippen waarvan het hok bijna aan ons huis grenst. Door de droge zomer gingen muizen op zoek naar voedsel dus haalde buurvrouw het voer van de kippies uit het hok s avonds. De muizen zochten het verder op en kwamen via onze kelder en schuur bij ons in de keuken zoeken. Na 14 dode muizen (ja ik ben blij met mijn man!) zijn we nu weer een poosje verlost ;)
  En oja, dat gif helpt niet hoor. Dat eten ze en dan drogen ze uit, maar als ze dat op de verkeerde plek in je huis doen met warm weer, dan ruik je ze toch.... Een val met pindakaas of KitKat werkt toch het beste...

 8. Heh bah, muizen :( Gelukkig twee katten in huis en nog geen muizen gezien. Wel eens een rat toen ze in het park achterons de vijver aan het leegpompen waren toen ze daar werkten. Gelukkig zijn onze katten goede jagers en waren we er direct van verlost (en nergens geen meer gezien)

 9. Haha leuk om te lezen dat het boek toch een beetje je mening heeft kunnen veranderen. Na een jaar in het bos te hebben gewoond heb ik leren leven met muizen, ze horen nu eenmaal bij het ecosysteem waar wij in leven. En ik weet dat als ik geen eten voor ze achterlaat dat ze mij niet in de weg gaan zitten!

 10. Dank je wel voor de adviezen. Ik heb last van ongedierte in mijn tuintje. Daarnaast komen er muizen in de kippenhok en dat is zo vervelend. Waarschijnlijk worden zij aangetrokken door de voer. Sommige muizen zijn ook nog zo groot en maken mij nog banger.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.