Buxusmot: hij heeft heel wat op zijn geweten!
Last updated on February 8th, 2024 at 01:50 pm
De buxusmot. Hij heeft al heel wat schade in tuinen veroorzaakt! Deze vlindersoort is namelijk dol op buxus. En laat dat nou net een plant zijn die heel veel mensen in hun tuin hebben staan.
Eén van mijn maandagochtend koffievriendinnen had een buxus als heg. Dankzij de buxusmot heeft ze de hele heg moeten wegdoen. Enigszins zelfingenomen dacht ik dat ik geen buxus heg had. Totdat mijn moeder langskwam, naar de heg onder mijn keukenraam wees en zei:
‘Je hebt last van de buxusmot!’
Toen ontdekte ik dus dat ik een buxus heg heb, én dat de buxusmot hem ook ontdekt had. Tot dan toe had ik alle informatie over de buxusmot aan mij voorbij laten gaan. Ik had meelevend geknikt naar de vriendin met de dode buxus heg, maar me er verder niet zo druk overgemaakt. Maar nu ik dus zelf last heb van deze vlinder, besloot ik toch maar eens wat research te doen.
Zie ook mijn post over gewone motten bestrijden.
De buxusmot: wat is het?
De buxusmot is een vlinder. Volgens Wikipedia is hij ons land binnengekomen via het verpakkingsmateriaal om een partij natuursteen! Lekker dan. Hij is dus als een soort verstekeling meegereisd en zaait hier nu verderf. Eenmaal in Nederland heeft hij zich in snel tempo voortgeplant, en nu hebben we dus een probleem.
Omdat ze nog niet zo lang geleden zijn geëmigreerd hebben de buxus vlinders nog vrijwel geen natuurlijke vijanden. Ze moeten het hier wel een waar paradijs vinden! All-you-can-eat buxus heggen, en geen vijanden. Beter wordt het niet!
Ze kunnen er maar beter van genieten, want inmiddels schijnen diverse vogels (mussen, kauwen, eksters) door te krijgen dat buxus motten lekker zijn. Dus de natuurlijke vijanden komen er aan.
Buxusmot herkennen
Een Buxusmot herkennen is niet zo moeilijk: hij is wit met een zware rand. Met de vleugels uitgeslagen is hij ongeveer 4 centimeter breed. Op Wikipedia staat heel handig een plaatje van de buxusmot. Kijk,dit is ‘m:
En hier is een afbeelding van de rups van de buxusmot:
Het is trouwens de rups van de buxusmot die het grootste probleem is, want die eet dus je heg op.
Buxus vlinder: wat doet hij met jouw buxus?
Wat is nou eigenlijk precies het probleem met die buxus vlinder? De rupsen van de buxusmot eten de blaadjes van buxus. Eenmaal volwassenen kunnen ze een hele buxus ontbladeren door hem op te vreten. Als buxus vlinders jouw buxus hebben ontdekt dan kun je het volgende verwachten:
- dode blaadjes
- kale takjes
- bladskeletten
- spinsel
Buxusmot bestrijden
Naar aanleiding van mijn research, concludeer ik dat de beste en simpelste manier om van de buxusmot af te komen is je buxus heg weg te doen. Gewoon het probleem met wortel en al uitroeien. Wil je je buxus houden? Dan moet je aan het werk.
Buxusmot vanger
De meest vriendelijke methode voor de natuur is dat je handmatig alle buxus rupsen uit je heg gaat vissen. Met andere woorden: word een buxusmot vanger. Als je kinderen hebt, kun je die misschien de rupsen uit de buxus laten halen. En dan een prijs geven aan het kind dat de meeste rupsen heeft gevangen. Dit is een heel milieuvriendelijke aanpak.
Buxusmottenval
Als je er snel bij bent kun je het proberen met een speciale buxusmottenval. In zo’n val zit een capsule met daarin het vrouwelijk seksferomoon van de buxusmot. De mannetjes motten komen daarop af. Het idee is dat je alle mannetjes vangt, voordat ze de vrouwtjes kunnen bevruchten. Zo voorkom je de rupsen die je buxus opvreten! Maar als er al veel buxusmotten zijn, dan kiezen de mannetjes voor de echte vrouwtjes en niet voor de val. Deze methode staat of valt dus met ‘er snel bij zijn.’
Buxusmot natuurlijk bestrijden met aaltjes
Een belangrijke reden om geen gif te gebruiken tegen de buxusmot is dat vogels ze beginnen te ontdekken als snack. Vogels krijgen het gif dan dus ook binnen. Ook bijen en lieveheersbeestjes lijden onder het gif tegen de buxusmot. Op Buitenleven.nl geven ze als tip om je buxus wekelijks met een hogedrukspuit te bewerken om van de buxus rupsen af te komen.
Een andere biologische methode die ik tegenkwam is spuiten met zogenoemde nematoden. Dat zijn microscopisch kleine aaltjes. Deze aaltjes dringen de buxusrupsen binnen en vreten ze van binnenuit op. Blijkbaar zijn de buxus rupsen dan binnen een paar dagen dood. Je kunt deze sluipmoordenaars onder andere kopen via Ecostyle. Kijk dit is zo’n aaltje:
Buxusmot bestrijden met baking soda
Daar heb je soda weer, het goedkope huismiddel dat een echte alleskunner is. Hoewel soda bijvoorbeeld wel helpt tegen slakken, kon ik nergens een expert vinden die bevetigd dat je de buxusmot kunt bestrijden met baking soda. Sterker nog, degenen die het probeerden zeggen dat soda tegen de buxusmot niet helpt:
‘Because baking powder can be used as a household remedy against both aphids and fungal diseases, its effect on box tree moths and their caterpillars was also tested. Apart from halting the feeding activity of the pests for a short time, spraying with baking powder solution did not have any effect, which is why we do not recommend this household treatment method.’ (Met dank aan Plants Nepal)
Doodt het buxusgif jonge mezen?
De Vogelbescherming maakt zich zorgen over het grote aantal jonge mezen dat doodgaat zoals de koolmees. Ze denken dat er een verband is tussen het gif dat mensen gebruiken om van de buxusmot af te komen en de sterfte. De mezen eten namelijk graag rupsen, en krijgen dus op die manier mogelijk gif binnen. Met alle nare gevolgen vandien. In totaal zijn er maar liefst 14 verschillende soorten gif gevonden in dode mezen!
Buxus alternatieven
Stel nou dat jij een buxus hebt, en hij is dood. Of hij zit vol rupsen van de buxusmot. Wat zijn dan goede alternatieven? Een alternatief dat ik veel voorbij zie komen is een Liguster. Ook Hulst wordt genoemd als optie. Nadeel is dat deze nogal prikkerig is, maar in de winter heb je er wel mooie rode bessen in.
Wat ga ik nu doen met onze buxus?
Onze buxus is aangetast door de rupsen van de buxusmot. Dat kan ik zien. Maar de schade zit tot nu toe vooral aan de onderkant. De bovenkant van de buxus ziet er nog goed uit. Ik ben daarom geneigd om het nog even af te wachten. Als de buxus dood gaat kan ik hem altijd nog weghalen. Dat vind ik geen probleem. In plaats daarvan vind ik dan een pittoresk wit hekje wel een idee. Ik ga in ieder geval geen gif gebruiken.
Wist je dat er ook zogenoemde meelmotten zijn? Die hebben het gemunt op je voedselvoorraad!
Heb jij een buxus? En heeft de buxusmot hem ontdekt? Wat is jouw aanpak?
Leestips
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Geen buxus hier. Maar wat een ellende, die knagers. Ik ben wel een voorstander van milieuvriendelijke oplossingen. Die werdstrijd buxusrupsen zoeken heeft mijn voorkeur.
ik heb zelf geen buxus, maar bij vrienden van mij is de hele haag al weg gevreten.
Wij hebben onze buxus gewoon weggedaan! We hadden maar een kleinte maar toch niet het risico genomen.
Soms moet je het probleem inderdaad met wortel en al uitroeien : )
Gif is inderdaad geen goed idee. Ik hou daar ook niet van. Hopelijk lukt het met de natuurlijke middelen. Succes!
Oh, ik had er geen idee van, ik vond dat die mot er nog wel schattig uitzag, hihi!
Pff, wat vervelend! Heel eerlijk gezegd kende ik deze beesies nog niet, wat bijzonder. Goed dat er natuurlijke dingen zijn die ze weg houden. Ik heb verder geen tips!
vorig jaar zat er de buxusmot in maar hebben deze behandeld en sindsdien geen last meer van gehad, hopelijk blijft dat zo!
Oh wauw, fijn dat je er vanaf hebt kunnen komen Stefaan! Ik hoor maar weinig succesverhalen wat betreft de buxusmot.
He bah, wat vervelend. Wij hebben ze gelukkig niet in de tuin, maar dat lijkt me niet fijn. Ik vind motten echt een beetje vieze beesten haha.
Heel goed dat je benoemt dat gif spuiten geen optie is met oog op de vogels. Hopelijk blijven hierdoor vele vogels dit leed bespaard :)
Wij hebben geen buxus en dus ook geen last van de buxusmot, maar lijkt me een vervelend probleem.