Reacties

Buxusmot: hij heeft heel wat op zijn geweten! — 86 reacties

 1. Ja hier ook gehad.alles is er uit gehaald want t was binnen een paar dagen gebeurd....
  Overigens word er gezegd dat de buxus niet dood is dus er weer nieuwe blaadjes aan kunnen groeien, maar dat schijnt wel tot 7 jaar te kunnen duren. Dat geduld hadden wij hier niet

  • Zeven jaar is wel erg lang inderdaad. En dan heb je ook nog kans dat de buxusmot na 7 jaar ook terugkomt. Ik zou dan denk ik ook liever gewoon voor ander groen kiezen.

  • Goed gedaan zeg Barbara! Hoe lang was je daar mee bezig? En wat heb je met de rupsen gedaan daarna?

   Een vogelrijke tuin kan ook helpen. Vogels beginnen de buxusrups te ontdekken.

 2. Waarom moeten mensen toch altijd alles doodmaken met gif terwijl het ook op een andere manier moet kunnen. Maar voor de zekerheid neem ik geen buxus.. ;-)

  Love As always
  di Mario

 3. Ik heb een buxus en ook deze wordt momenteel opgevreten door de buxusmot/rups. Hij gaat er uiteindelijk uit als ik wat beter ter been ben. Ik heb heel veel mezen, roodborstjes en mussen in mijn tuin die jongen hebben. ik pas dus voor de chemische methode. Dan dadelijk maar vervangen.

  • Goed plan Sjoerd. Je bent nu natuurlijk ook niet in de conditie om de rupsen er uit te gaan zitten vissen. En gif is inderdaad niet goed voor de vogeltjes in je tuin.

 4. Buxus ook bij ons gesneuveld en vervangen door wat ander (viburnum Tinus) die nog groter moet groeien. Maar geen gif gebruikt al was het volgens de tuinman onschadelijk voor andere dieren.

 5. bah Nicole, ik werd er zó verdreietig van al di e foto's met nestjes vol dode meesjes, zó triest om te zien, er is nu iemand die zet een bacterie in, om de rus te bestrijden, en ik hoop dat het gif nu uit de winkels gaat :-(

 6. Ik had veel buxushaagjes, maar dat is verleden tijd. Ik heb heel wat rupsen ‘gevangen’, meermaals per dag maar het was vechten tegen de bierkaai. Puur zinloos dus. Voordeel van het niet meer hebben van buxushaagjes: ik hoef ze niet meer te scheren :-)

 7. Ik had een hele mooie haag en een paar mooi geknipte figuren en op een week tijd allemaal dor er was niets tegen te doen ,ik was er even niet goed van zo veel tijd er in gestoken en op een week poef weg nu hebben we een haagje van ilexs en hopelijk overkomt die niet hetzelfde.
  Groetjes van Simonne.

 8. Wij hebben teveel buxus, en dus ook motten. De strijd is hopeloos, en er vogeltjes door laten sterven, vind ik vreselijk.
  We gaan dus afwachten, en desnoods krijgt gans onze hof een make-over.
  Jammer, maar helaas.
  Je log is wel heel leerrijk! Mercikes!

 9. ik heb nooit van buxushagen gehouden, saaie dingen en zo braaf groenblijvend...blehhh. er zijn zoveel alternatieven die veel mooier zijn ,hulst inderdaad of een olijfwilg, een meidoornhaag, bijvoorbeeld, een lage beukenhaag ( duur mar je hebt wat....)

  • Wij hebben een meidoornhaag (meer dan 30 meter) Elk jaar komen er een soort ‘spinnenwebnetten) vol rupsjes in die leven van de blaadjes (hier en daar dus kale plekken).
   Voer voor de vele vogels in onze tuin en half juli beginnen de blaadjes terug te komen!

 10. Wat een leerzaam blogbericht! Wij hebben een paar grote buxushagen om de hortensia struiken heen, hartstikke mooi natuurlijk.
  We spuiten al twee jaar gif, helaas... Dit jaar waren we een beetje te laat.
  Misschien moeten we maar kappen met dat spuiten, zo zielig voor al die jonge vogeltjes...

 11. Hi Nicole,

  ja... ik heb diverse buxusjes.
  Geen heg, maar op verscheidene plekken in de tuin staat er eentje.
  Als de mot hier langs komt vliegen mag-ie gewoon lekker z'n gang gaan. Ik bedoel de rups dan he...
  Vreet je buikje maar rond.
  Als de buxusjes dan weg zijn, dan zet ik er wel weer wat anders.
  Maar gif spuiten?? NOOIT!

  Groetjes van Marlou

  .

 12. Had ook aardig wat kleine buxushaagjes en een grote bol, iedere keer netjes in vorm gesnoeid. Maar toen kwam de buxusmot en daar was niet tegenop te verwijderen. Eigenlijk ben je al te laat als je de rupsen ziet. Ook de vele vogeltjes in de tuin konden er niet tegenop eten. Zeker geen gif gebruikt, want dag vogels en insecten.
  Heb gelezen dat je eventueel met een hogedrukspuit (heb ik niet hoor) de rupsen eruit zou kunnen spuiten. In mijn woonplaats/wijk zijn alle buxushaagjes weg of helemaal kaalgevroten.
  Heb alles weggehaald en ach..tijd voor iets anders dus.

 13. Erg zonde als je een mooie buxus hebt staan en deze diertjes komen. Eerst probeer ik altijd dieren te weren met eigen kracht daarna pas gebruik ik iets wat giftig is.

 14. Zelf hebben wij geen buxus, maar ik weet van mijn opa dat het echt een verschrikking is als je een buxus hebt staan. Chapeau dat je geen gif gebruikt. Maar wel zonde dat nu de hele buxus straks misschien wel dood gaat...

 15. Ook hier hebben we alle buxus weg moeten doen helaas ,gif was geen optie voor ons .Jarenlang erover gedaan om een leuk hegje te krijgen en kleine pilaartjes in vorm gesnoeid ,was behoorlijk balen .Overal zie ik dat de buxus heggen en struiken dood of al aangevreten zijn .
  Gr Elisabeth

 16. Ik heb geen tuin, dus ook geen buxus. Op mn werk wel een haag. Of de mot erin zit weet ik niet, de veelal loslopende alpaca’s vreten sneller dan iets groeit. Daar dus ook geen gif tegen ongedierte. Dan maar geen mooi groen. De natuur is er voor mensen en niet andersom.

 17. Ik moest lachen om het zinnetje All-you-can eat-buxusheggen. Mijn fantasie slaat meteen op hol, zie de rupsjes in de rij voor het buffet staan. In de tuin van huize F. geen buxus en dus ook geen last van mot. Spijtig is het wel dat de buxus gevaar loopt, maar gif en daarna de meesjes op uitsterven is het toch ook niet. Dan maar een alternatief voor de buxus. Wij hebben al jaren een liguster, misschien wat saai, maar kan tegen een stootje.

 18. Ik had diverse grote bollen, sommige al meer dan 45 jaar oud, ik had ze dus al voor het een rage werd. Heb ze allemaal moeten verwijderen. Bestrijden, nog afgezien van de milieuschade die het aanricht, heeft helemaal geen zin. Als je buren of zelfs mensen elders in de wijk niets doen heb je ze zo weer terug. En anders wel later in het seizoen want er komen meerdere generaties per jaar en dit herhaalt zich dan jaarlijks, kortom je kunt blijven spuiten. Helaas zullen we steeds meer met zgn exoten te maken krijgen, dieren en/of planten. We slepen ook maar van alles, onszelf incluis, over de wereld en het komt allemaal gratis en voor niks mee. Dit is de prijs die we ervoor betalen.

  • Tsjonge al 45 jaar oud! De Buxus is wel een sterke plant dan zeg. Maar ja, tegen zo'n aanval van de buxusmot kan zo'n plant inderdaad niet op.

 19. Wij hadden diverse mooie buxussen, maar inderdaad binnen een paar dagen weg. Ik ben er verder niet zo gek op, en het is ook veel werk met snoeien. Dus ik heb ze maar opgeofferd.

 20. Ik had buxusmot..... Net zoals ik buxus had🙄🙄🙄. Twintig meter heg. Hier in Noord-Holland is het echt vreselijk. We zien soms vrachtwagens vol met opgevreten buxussen. Gif wordt hier bijna niet gebruikt gelukkig.

 21. Ik check ze met de hand. Heb een dun hegje. Die bezem ik met een bezem met lange stugge haren. Dan worden de rupsen eruit gecatapulteerd. Begin mei, juli en september opletten.

 22. Ik las in een Duitstalig tijdschrift dat je een losse buxuxstruik wel kunt redden door er een zwarte vuilniszak over heen te trekken en in de zon te zetten. Dit laat je een paar uur zitten en haalt hem daarna weg. De rupsen zijn dan van de hitte bevangen en vallen dood uit de struik. Herhaal dit een paar dagen en als alles goed is ben je de buxusmot kwijt.

  Ik weet niet hoe en of het mogelijk is bij een haag, maar probeer maar eens.

 23. Ik heb in het tuincentrum algenkalk gekocht en met een blaasbakje in de buxus gespoten. Virus en rupsen worden ermee voorkomen of bestreden en milieuvriendelijk.

 24. Ik zie nu overal aangevreten buxushagen terwijl me dat twee weken geleden niet opviel. Wij gaan hem t.z.t. ook weghalen en vervangen door een haag waar nu nog geen veelvraat voor is. Nog niet, want twaalf jaar geleden hadden we ook niet geloofd dat er zoiets als een buxusmot zou komen 😉

 25. Dat mensen gif spuiten alleen om hun eigen struikjes te beschermen... zet een inheemse soort neer, en nog wat meer. Lok vogels naar je tuin. Houd je katten binnen (ook al een niet inheems dier dat inheemse dieren uitmoordt)
  Overal waar mensen idiote planten neerzetten (palmen, buxus, rodondendron etc) gaat het mis. Die motten is zijn een middel van moeder natuur om die stomme dingen uit te moorden. En terecht.

  En met gif spuiten hebben we uiteindelijk ook onszelf. Als er vogels van dood gaan, zou het wel gezond zijn voor mensen? Argh.

 26. Heel informatief weer, ik wist dit allemaal niet. Ondanks het feit dat het een vervelend beest is, is die mot/vlinder wel erg mooi!

 27. De plant inpakken met plastic folie door de zon loopt de temperatuur onder de folie op daardoor gaat de rups dood na een paar dagen de folie verwijder en en de plant met harde water straal schoon spuiten

 28. Samen met mijn buurvrouw voor het derde jaar nu bestrijden wij de rupsen met de door Ecostyle geleverde aaltjes. Werkt perfect,is geurloos en voor vogels geen probleem. Ook een mottenval voor een verdwaalde mot.

 29. Het probleem is dat je eigenlijk te laat bent als je de mot al ziet. Ervoor bestrijden is eigenlijk noodzakelijk. Valt ook weinig aan te doen met de middeltjes die ze in de winkel verkopen. Vervangen door Ilex of Ligustrum is de boodschap.

  • Ja, dat vermoedde ik al Bryan. Het wonderlijke is dat onze buxus aan de bovenkant nog prachtig staat te groeien met frisse jonge blaadjes. Maar aan de onderkant zie je het oprukkend kwaad....

 30. Goed om geen gif te gebruiken, daarvan is al genoeg in de wereld. Die waarschuwing komt van Natuurbeschermers, GEEN GIF! Maar ja, het is natuurlijk wel een probleem. Goed, dat je het even allemaal genoemd hebt, daar heb je wat aan. gr. Jeannet

 31. Geen buxus hier. Maar wat een ellende, die knagers. Ik ben wel een voorstander van milieuvriendelijke oplossingen. Die werdstrijd buxusrupsen zoeken heeft mijn voorkeur.

 32. Pff, wat vervelend! Heel eerlijk gezegd kende ik deze beesies nog niet, wat bijzonder. Goed dat er natuurlijke dingen zijn die ze weg houden. Ik heb verder geen tips!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder