Buxusmot: hij heeft heel wat op zijn geweten!
Last updated on February 8th, 2024 at 01:50 pm
- De buxusmot: wat is het?
- Buxusmot herkennen
- Buxus vlinder: wat doet hij met jouw buxus?
- Buxusmot bestrijden
- Buxusmot vanger
- Buxusmottenval
- Buxusmot natuurlijk bestrijden met aaltjes
- Buxusmot bestrijden met baking soda
- Doodt het buxusgif jonge mezen?
- Buxus alternatieven
- Wat ga ik nu doen met onze buxus?
- Leestips
De buxusmot. Hij heeft al heel wat schade in tuinen veroorzaakt! Deze vlindersoort is namelijk dol op buxus. En laat dat nou net een plant zijn die heel veel mensen in hun tuin hebben staan.
Eén van mijn maandagochtend koffievriendinnen had een buxus als heg. Dankzij de buxusmot heeft ze de hele heg moeten wegdoen. Enigszins zelfingenomen dacht ik dat ik geen buxus heg had. Totdat mijn moeder langskwam, naar de heg onder mijn keukenraam wees en zei:
‘Je hebt last van de buxusmot!’
Toen ontdekte ik dus dat ik een buxus heg heb, én dat de buxusmot hem ook ontdekt had. Tot dan toe had ik alle informatie over de buxusmot aan mij voorbij laten gaan. Ik had meelevend geknikt naar de vriendin met de dode buxus heg, maar me er verder niet zo druk overgemaakt. Maar nu ik dus zelf last heb van deze vlinder, besloot ik toch maar eens wat research te doen.
Zie ook mijn post over gewone motten bestrijden.
De buxusmot: wat is het?
De buxusmot is een vlinder. Volgens Wikipedia is hij ons land binnengekomen via het verpakkingsmateriaal om een partij natuursteen! Lekker dan. Hij is dus als een soort verstekeling meegereisd en zaait hier nu verderf. Eenmaal in Nederland heeft hij zich in snel tempo voortgeplant, en nu hebben we dus een probleem.
Omdat ze nog niet zo lang geleden zijn geëmigreerd hebben de buxus vlinders nog vrijwel geen natuurlijke vijanden. Ze moeten het hier wel een waar paradijs vinden! All-you-can-eat buxus heggen, en geen vijanden. Beter wordt het niet!
Ze kunnen er maar beter van genieten, want inmiddels schijnen diverse vogels (mussen, kauwen, eksters) door te krijgen dat buxus motten lekker zijn. Dus de natuurlijke vijanden komen er aan.
Buxusmot herkennen
Een Buxusmot herkennen is niet zo moeilijk: hij is wit met een zware rand. Met de vleugels uitgeslagen is hij ongeveer 4 centimeter breed. Op Wikipedia staat heel handig een plaatje van de buxusmot. Kijk,dit is ‘m:
En hier is een afbeelding van de rups van de buxusmot:
Het is trouwens de rups van de buxusmot die het grootste probleem is, want die eet dus je heg op.
Buxus vlinder: wat doet hij met jouw buxus?
Wat is nou eigenlijk precies het probleem met die buxus vlinder? De rupsen van de buxusmot eten de blaadjes van buxus. Eenmaal volwassenen kunnen ze een hele buxus ontbladeren door hem op te vreten. Als buxus vlinders jouw buxus hebben ontdekt dan kun je het volgende verwachten:
- dode blaadjes
- kale takjes
- bladskeletten
- spinsel
Buxusmot bestrijden
Naar aanleiding van mijn research, concludeer ik dat de beste en simpelste manier om van de buxusmot af te komen is je buxus heg weg te doen. Gewoon het probleem met wortel en al uitroeien. Wil je je buxus houden? Dan moet je aan het werk.
Buxusmot vanger
De meest vriendelijke methode voor de natuur is dat je handmatig alle buxus rupsen uit je heg gaat vissen. Met andere woorden: word een buxusmot vanger. Als je kinderen hebt, kun je die misschien de rupsen uit de buxus laten halen. En dan een prijs geven aan het kind dat de meeste rupsen heeft gevangen. Dit is een heel milieuvriendelijke aanpak.
Buxusmottenval
Als je er snel bij bent kun je het proberen met een speciale buxusmottenval. In zo’n val zit een capsule met daarin het vrouwelijk seksferomoon van de buxusmot. De mannetjes motten komen daarop af. Het idee is dat je alle mannetjes vangt, voordat ze de vrouwtjes kunnen bevruchten. Zo voorkom je de rupsen die je buxus opvreten! Maar als er al veel buxusmotten zijn, dan kiezen de mannetjes voor de echte vrouwtjes en niet voor de val. Deze methode staat of valt dus met ‘er snel bij zijn.’
Buxusmot natuurlijk bestrijden met aaltjes
Een belangrijke reden om geen gif te gebruiken tegen de buxusmot is dat vogels ze beginnen te ontdekken als snack. Vogels krijgen het gif dan dus ook binnen. Ook bijen en lieveheersbeestjes lijden onder het gif tegen de buxusmot. Op Buitenleven.nl geven ze als tip om je buxus wekelijks met een hogedrukspuit te bewerken om van de buxus rupsen af te komen.
Een andere biologische methode die ik tegenkwam is spuiten met zogenoemde nematoden. Dat zijn microscopisch kleine aaltjes. Deze aaltjes dringen de buxusrupsen binnen en vreten ze van binnenuit op. Blijkbaar zijn de buxus rupsen dan binnen een paar dagen dood. Je kunt deze sluipmoordenaars onder andere kopen via Ecostyle. Kijk dit is zo’n aaltje:
Buxusmot bestrijden met baking soda
Daar heb je soda weer, het goedkope huismiddel dat een echte alleskunner is. Hoewel soda bijvoorbeeld wel helpt tegen slakken, kon ik nergens een expert vinden die bevetigd dat je de buxusmot kunt bestrijden met baking soda. Sterker nog, degenen die het probeerden zeggen dat soda tegen de buxusmot niet helpt:
‘Because baking powder can be used as a household remedy against both aphids and fungal diseases, its effect on box tree moths and their caterpillars was also tested. Apart from halting the feeding activity of the pests for a short time, spraying with baking powder solution did not have any effect, which is why we do not recommend this household treatment method.’ (Met dank aan Plants Nepal)
Doodt het buxusgif jonge mezen?
De Vogelbescherming maakt zich zorgen over het grote aantal jonge mezen dat doodgaat zoals de koolmees. Ze denken dat er een verband is tussen het gif dat mensen gebruiken om van de buxusmot af te komen en de sterfte. De mezen eten namelijk graag rupsen, en krijgen dus op die manier mogelijk gif binnen. Met alle nare gevolgen vandien. In totaal zijn er maar liefst 14 verschillende soorten gif gevonden in dode mezen!
Buxus alternatieven
Stel nou dat jij een buxus hebt, en hij is dood. Of hij zit vol rupsen van de buxusmot. Wat zijn dan goede alternatieven? Een alternatief dat ik veel voorbij zie komen is een Liguster. Ook Hulst wordt genoemd als optie. Nadeel is dat deze nogal prikkerig is, maar in de winter heb je er wel mooie rode bessen in.
Wat ga ik nu doen met onze buxus?
Onze buxus is aangetast door de rupsen van de buxusmot. Dat kan ik zien. Maar de schade zit tot nu toe vooral aan de onderkant. De bovenkant van de buxus ziet er nog goed uit. Ik ben daarom geneigd om het nog even af te wachten. Als de buxus dood gaat kan ik hem altijd nog weghalen. Dat vind ik geen probleem. In plaats daarvan vind ik dan een pittoresk wit hekje wel een idee. Ik ga in ieder geval geen gif gebruiken.
Wist je dat er ook zogenoemde meelmotten zijn? Die hebben het gemunt op je voedselvoorraad!
Heb jij een buxus? En heeft de buxusmot hem ontdekt? Wat is jouw aanpak?
Leestips
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Ja hier ook gehad.alles is er uit gehaald want t was binnen een paar dagen gebeurd….
Overigens word er gezegd dat de buxus niet dood is dus er weer nieuwe blaadjes aan kunnen groeien, maar dat schijnt wel tot 7 jaar te kunnen duren. Dat geduld hadden wij hier niet
Zeven jaar is wel erg lang inderdaad. En dan heb je ook nog kans dat de buxusmot na 7 jaar ook terugkomt. Ik zou dan denk ik ook liever gewoon voor ander groen kiezen.
Ik heb pas mijn twee prachtige buxussen rups vrij gemaakt met de hand. De schade lijkt beperkt. Het was even een werkje, maar vond het prettiger dan gif. Nu iets vinden dat de mot weghoudt.
Goed gedaan zeg Barbara! Hoe lang was je daar mee bezig? En wat heb je met de rupsen gedaan daarna?
Een vogelrijke tuin kan ook helpen. Vogels beginnen de buxusrups te ontdekken.
Waarom moeten mensen toch altijd alles doodmaken met gif terwijl het ook op een andere manier moet kunnen. Maar voor de zekerheid neem ik geen buxus.. ;-)
Love As always
di Mario
Gelijk heb je Mario. Ik zou er ook niet aan beginnen als ik jou was. De kans op problemen is toch wel erg groot.
Ik heb een buxus en ook deze wordt momenteel opgevreten door de buxusmot/rups. Hij gaat er uiteindelijk uit als ik wat beter ter been ben. Ik heb heel veel mezen, roodborstjes en mussen in mijn tuin die jongen hebben. ik pas dus voor de chemische methode. Dan dadelijk maar vervangen.
Goed plan Sjoerd. Je bent nu natuurlijk ook niet in de conditie om de rupsen er uit te gaan zitten vissen. En gif is inderdaad niet goed voor de vogeltjes in je tuin.
Onvoorstelbaar wat zo’n klein beestje dan voor schade aan kan richten. Ik heb geen buxus en daar ben ik nu best blij mee.
Dat kan ik me voorstellen Naomi. Dat scheelt weer een probleem!
De onze heb ik gerooid, ondanks het snoeien gingen ze dood.
Jammer voor de vogels, ze hadden er dagelijks een flinke maaltijd aan.
Buxus ook bij ons gesneuveld en vervangen door wat ander (viburnum Tinus) die nog groter moet groeien. Maar geen gif gebruikt al was het volgens de tuinman onschadelijk voor andere dieren.
Hier in Houten zie je in tig tuinen compleet aangetaste buxus struiken. En is inderdaad kwestie van paar dagen voor een hele struiken vol zit.
bah Nicole, ik werd er zó verdreietig van al di e foto’s met nestjes vol dode meesjes, zó triest om te zien, er is nu iemand die zet een bacterie in, om de rus te bestrijden, en ik hoop dat het gif nu uit de winkels gaat :-(
Hier geen buxus, maar ik heb er wel al veel over gelezen de laatste tijd, vooral ook over de vogels die overlijden door het gif.
Ik had veel buxushaagjes, maar dat is verleden tijd. Ik heb heel wat rupsen ‘gevangen’, meermaals per dag maar het was vechten tegen de bierkaai. Puur zinloos dus. Voordeel van het niet meer hebben van buxushaagjes: ik hoef ze niet meer te scheren :-)
Zo zie je maar weer. Elk nadeel heeft z’n voordeel : )
Ik had een hele mooie haag en een paar mooi geknipte figuren en op een week tijd allemaal dor er was niets tegen te doen ,ik was er even niet goed van zo veel tijd er in gestoken en op een week poef weg nu hebben we een haagje van ilexs en hopelijk overkomt die niet hetzelfde.
Groetjes van Simonne.
Dat is ook wel vervelend inderdaad Simonne. Je hebt er dan toch tijd en moeite ingestoken. Hopelijk blijft dit haagje goed!
Wij hebben teveel buxus, en dus ook motten. De strijd is hopeloos, en er vogeltjes door laten sterven, vind ik vreselijk.
We gaan dus afwachten, en desnoods krijgt gans onze hof een make-over.
Jammer, maar helaas.
Je log is wel heel leerrijk! Mercikes!
ik heb nooit van buxushagen gehouden, saaie dingen en zo braaf groenblijvend…blehhh. er zijn zoveel alternatieven die veel mooier zijn ,hulst inderdaad of een olijfwilg, een meidoornhaag, bijvoorbeeld, een lage beukenhaag ( duur mar je hebt wat….)
Wij hebben een meidoornhaag (meer dan 30 meter) Elk jaar komen er een soort ‘spinnenwebnetten) vol rupsjes in die leven van de blaadjes (hier en daar dus kale plekken).
Voer voor de vele vogels in onze tuin en half juli beginnen de blaadjes terug te komen!
Die plant herstelt zich dus goed?
Wat een leerzaam blogbericht! Wij hebben een paar grote buxushagen om de hortensia struiken heen, hartstikke mooi natuurlijk.
We spuiten al twee jaar gif, helaas… Dit jaar waren we een beetje te laat.
Misschien moeten we maar kappen met dat spuiten, zo zielig voor al die jonge vogeltjes…
Hi Nicole,
ja… ik heb diverse buxusjes.
Geen heg, maar op verscheidene plekken in de tuin staat er eentje.
Als de mot hier langs komt vliegen mag-ie gewoon lekker z’n gang gaan. Ik bedoel de rups dan he…
Vreet je buikje maar rond.
Als de buxusjes dan weg zijn, dan zet ik er wel weer wat anders.
Maar gif spuiten?? NOOIT!
Groetjes van Marlou
.
Dat is een relaxte houding Marlou.
Wat een goed informatief blog, hier zullen mensen met een buxus, wel iets aan hebben.
Had ook aardig wat kleine buxushaagjes en een grote bol, iedere keer netjes in vorm gesnoeid. Maar toen kwam de buxusmot en daar was niet tegenop te verwijderen. Eigenlijk ben je al te laat als je de rupsen ziet. Ook de vele vogeltjes in de tuin konden er niet tegenop eten. Zeker geen gif gebruikt, want dag vogels en insecten.
Heb gelezen dat je eventueel met een hogedrukspuit (heb ik niet hoor) de rupsen eruit zou kunnen spuiten. In mijn woonplaats/wijk zijn alle buxushaagjes weg of helemaal kaalgevroten.
Heb alles weggehaald en ach..tijd voor iets anders dus.
De hogedrukspuit methode heb ik ook over gehoord. Dat is in ieder geval milieuvriendelijk.
Erg zonde als je een mooie buxus hebt staan en deze diertjes komen. Eerst probeer ik altijd dieren te weren met eigen kracht daarna pas gebruik ik iets wat giftig is.
Zelf hebben wij geen buxus, maar ik weet van mijn opa dat het echt een verschrikking is als je een buxus hebt staan. Chapeau dat je geen gif gebruikt. Maar wel zonde dat nu de hele buxus straks misschien wel dood gaat…
Ja, hoewel hij er nog heel goed uit ziet… Ik merk dat ik daardoor stiekem hoop dat het zal meevallen.
Hopelijk komt het nog goed met je buxus! Knap dat je geen gif gebruikt :)
een heel informatief blog…
en veel goede oplossingen zijn et niet
groeten
Ook hier hebben we alle buxus weg moeten doen helaas ,gif was geen optie voor ons .Jarenlang erover gedaan om een leuk hegje te krijgen en kleine pilaartjes in vorm gesnoeid ,was behoorlijk balen .Overal zie ik dat de buxus heggen en struiken dood of al aangevreten zijn .
Gr Elisabeth
Balen zeg! Zeker als je er een aantal jaren echt je best op hebt lopen doen.
Ik vraag me af,waarom er nog zoveel tuincentra zijn ,die volop buxus verkopen.
Ja, het lijkt me niet dat de verkoop goed loopt op dit moment.
Ik heb geen tuin, dus ook geen buxus. Op mn werk wel een haag. Of de mot erin zit weet ik niet, de veelal loslopende alpaca’s vreten sneller dan iets groeit. Daar dus ook geen gif tegen ongedierte. Dan maar geen mooi groen. De natuur is er voor mensen en niet andersom.
We hebben de buxushaag afgelopen najaar verwijderd eb vervangen. Geen moment spijt van gehad. De hele wijk zit hier met kale hagen en struiken
Waarmee hebben jullie hem vervangen Linda?
Wat goed dat je geen gif gaat gebruiken tegen de buxusmot. Een pittoresk wit hekje zal vast en zeker ook prachtig in je tuin staan!
Ik moest lachen om het zinnetje All-you-can eat-buxusheggen. Mijn fantasie slaat meteen op hol, zie de rupsjes in de rij voor het buffet staan. In de tuin van huize F. geen buxus en dus ook geen last van mot. Spijtig is het wel dat de buxus gevaar loopt, maar gif en daarna de meesjes op uitsterven is het toch ook niet. Dan maar een alternatief voor de buxus. Wij hebben al jaren een liguster, misschien wat saai, maar kan tegen een stootje.
Wat een grappig beeld schets je Ferrara. Nu zie ik ze ook voor me : ) Fijn dat jullie een liguster hebben!
Heb geen buxus en er dus geen last van, al heb ik het wel bij anderen gezien (vaak in Vinex-tuinen) Liguster is inderdaad een mooi alternatief.
Ik had diverse grote bollen, sommige al meer dan 45 jaar oud, ik had ze dus al voor het een rage werd. Heb ze allemaal moeten verwijderen. Bestrijden, nog afgezien van de milieuschade die het aanricht, heeft helemaal geen zin. Als je buren of zelfs mensen elders in de wijk niets doen heb je ze zo weer terug. En anders wel later in het seizoen want er komen meerdere generaties per jaar en dit herhaalt zich dan jaarlijks, kortom je kunt blijven spuiten. Helaas zullen we steeds meer met zgn exoten te maken krijgen, dieren en/of planten. We slepen ook maar van alles, onszelf incluis, over de wereld en het komt allemaal gratis en voor niks mee. Dit is de prijs die we ervoor betalen.
Tsjonge al 45 jaar oud! De Buxus is wel een sterke plant dan zeg. Maar ja, tegen zo’n aanval van de buxusmot kan zo’n plant inderdaad niet op.
Wij hadden diverse mooie buxussen, maar inderdaad binnen een paar dagen weg. Ik ben er verder niet zo gek op, en het is ook veel werk met snoeien. Dus ik heb ze maar opgeofferd.
Wij hebben een andere heg. Of eigenlijk hebben we drie verschillende. Geen motjes dus.
Gelukkig John! Welke soorten heg heb jij dan?
Gelukkig heb ik zelf geen buxus. Maar het is zo zonde om te zien dat veel dood gaan door deze buxusmot.
Goed om inderdaad geen gif te gebruiken!!
Ik had buxusmot….. Net zoals ik buxus had🙄🙄🙄. Twintig meter heg. Hier in Noord-Holland is het echt vreselijk. We zien soms vrachtwagens vol met opgevreten buxussen. Gif wordt hier bijna niet gebruikt gelukkig.
Ja 2 buxusbollen eruit gehaald want gif is echt geen goed idee en ik snap dan ook niet dat het verkocht mag worden.
Ik check ze met de hand. Heb een dun hegje. Die bezem ik met een bezem met lange stugge haren. Dan worden de rupsen eruit gecatapulteerd. Begin mei, juli en september opletten.
Ik las in een Duitstalig tijdschrift dat je een losse buxuxstruik wel kunt redden door er een zwarte vuilniszak over heen te trekken en in de zon te zetten. Dit laat je een paar uur zitten en haalt hem daarna weg. De rupsen zijn dan van de hitte bevangen en vallen dood uit de struik. Herhaal dit een paar dagen en als alles goed is ben je de buxusmot kwijt.
Ik weet niet hoe en of het mogelijk is bij een haag, maar probeer maar eens.
Dat klinkt best logisch inderdaad. Zeker als je een buxus in een pot hebt, lijkt me dit zeker het proberen waard.
Ik heb in het tuincentrum algenkalk gekocht en met een blaasbakje in de buxus gespoten. Virus en rupsen worden ermee voorkomen of bestreden en milieuvriendelijk.
Het is hier ook een enorme plaag! Onze tuin en die van (bijna) alle omliggende buren, hebben hier last van. Onze buxus zijn inmiddels de tuin uit, helaas.
Ja, dat is de beste remedie denk ik.
Ben blij dat ik geen buxus heb, irritante beesten!
Ik zie nu overal aangevreten buxushagen terwijl me dat twee weken geleden niet opviel. Wij gaan hem t.z.t. ook weghalen en vervangen door een haag waar nu nog geen veelvraat voor is. Nog niet, want twaalf jaar geleden hadden we ook niet geloofd dat er zoiets als een buxusmot zou komen 😉
Heel slim Michel : ) Je zal inderdaad zien: neem je een ander type heg, dan komt daar ook een insekt voor dat hem lekker vindt.
Dat mensen gif spuiten alleen om hun eigen struikjes te beschermen… zet een inheemse soort neer, en nog wat meer. Lok vogels naar je tuin. Houd je katten binnen (ook al een niet inheems dier dat inheemse dieren uitmoordt)
Overal waar mensen idiote planten neerzetten (palmen, buxus, rodondendron etc) gaat het mis. Die motten is zijn een middel van moeder natuur om die stomme dingen uit te moorden. En terecht.
En met gif spuiten hebben we uiteindelijk ook onszelf. Als er vogels van dood gaan, zou het wel gezond zijn voor mensen? Argh.
Wij hebben zelf geen buxus, maar mijn ouders hadden er laatst wel last en hebben toen ook dat spul geprobeerd en dat werkte volgens mij wel prima.
Heel informatief weer, ik wist dit allemaal niet. Ondanks het feit dat het een vervelend beest is, is die mot/vlinder wel erg mooi!
Lavapoeder op de buxus werpen de mot haat die geur
De plant inpakken met plastic folie door de zon loopt de temperatuur onder de folie op daardoor gaat de rups dood na een paar dagen de folie verwijder en en de plant met harde water straal schoon spuiten
Dat is een goede tip Jan! Die kende ik nog niet. Dankjewel!
Samen met mijn buurvrouw voor het derde jaar nu bestrijden wij de rupsen met de door Ecostyle geleverde aaltjes. Werkt perfect,is geurloos en voor vogels geen probleem. Ook een mottenval voor een verdwaalde mot.
Ah, die aaltjes! Goed om te lezen dat die inderdaad werken WilHelMina.
Zo zonde, onze 4 buxesen in pot zijn vorig jaar ten prooi gevallen. Hardnekkig zijn ze. Jammer :(
Het probleem is dat je eigenlijk te laat bent als je de mot al ziet. Ervoor bestrijden is eigenlijk noodzakelijk. Valt ook weinig aan te doen met de middeltjes die ze in de winkel verkopen. Vervangen door Ilex of Ligustrum is de boodschap.
Ja, dat vermoedde ik al Bryan. Het wonderlijke is dat onze buxus aan de bovenkant nog prachtig staat te groeien met frisse jonge blaadjes. Maar aan de onderkant zie je het oprukkend kwaad….
Goed om geen gif te gebruiken, daarvan is al genoeg in de wereld. Die waarschuwing komt van Natuurbeschermers, GEEN GIF! Maar ja, het is natuurlijk wel een probleem. Goed, dat je het even allemaal genoemd hebt, daar heb je wat aan. gr. Jeannet
Geen buxus hier. Maar wat een ellende, die knagers. Ik ben wel een voorstander van milieuvriendelijke oplossingen. Die werdstrijd buxusrupsen zoeken heeft mijn voorkeur.
ik heb zelf geen buxus, maar bij vrienden van mij is de hele haag al weg gevreten.
Wij hebben onze buxus gewoon weggedaan! We hadden maar een kleinte maar toch niet het risico genomen.
Soms moet je het probleem inderdaad met wortel en al uitroeien : )
Gif is inderdaad geen goed idee. Ik hou daar ook niet van. Hopelijk lukt het met de natuurlijke middelen. Succes!
Oh, ik had er geen idee van, ik vond dat die mot er nog wel schattig uitzag, hihi!
Pff, wat vervelend! Heel eerlijk gezegd kende ik deze beesies nog niet, wat bijzonder. Goed dat er natuurlijke dingen zijn die ze weg houden. Ik heb verder geen tips!
vorig jaar zat er de buxusmot in maar hebben deze behandeld en sindsdien geen last meer van gehad, hopelijk blijft dat zo!
Oh wauw, fijn dat je er vanaf hebt kunnen komen Stefaan! Ik hoor maar weinig succesverhalen wat betreft de buxusmot.
He bah, wat vervelend. Wij hebben ze gelukkig niet in de tuin, maar dat lijkt me niet fijn. Ik vind motten echt een beetje vieze beesten haha.
Heel goed dat je benoemt dat gif spuiten geen optie is met oog op de vogels. Hopelijk blijven hierdoor vele vogels dit leed bespaard :)
Wij hebben geen buxus en dus ook geen last van de buxusmot, maar lijkt me een vervelend probleem.