Muizen in huis wat nu? Soms hoor ik ze in de muren….

Muizen in huis

Aargh, het zal toch niet waar zijn hè?! We hebben (weer) muizen in huis. Wat nu?

Brrrr! Ik vind het vies en eng.

Muizen in huis herkennen

De eerste keer dat ik muizen in huis ontdekte, was omdat tante Marietje me wees op de muizenkeutels in mijn keukenkastje. In mijn naïviteit wuifde ik dat eerst nog weg. ‘Welnee, dat zijn geen muizenkeutels!’ Maar tante Marietje bleek gelijk te hebben. Gelukkig kwamen we van die muizen af. Maar nu een paar jaar later, hebben we inmiddels alweer 4 weken last van muizen in huis. Ze zitten in de keukenladen onder mijn keukenkastjes.

Op de foto bovenaan deze post kun je helaas maar al te goed zien dat we muizen in huis hebben. Muizen in huis herkennen is niet moeilijk als ze hun sporen zo duidelijk achterlaten… Het wonderlijke vind ik, dat er in deze lades niets aan voedsel lag. Ik bewaarde er mijn vaatdoeken en theedoeken in. Maar omdat muizen overal hun urine laten lopen, heb ik de doeken allemaal op 90 graden gewassen en tijdelijk een andere plek in de keuken gegeven.

Andere signalen dat je muizen hebt zijn

 • Geluiden alsof er muizen rondlopen, en dat is dan ook dus ook zo….
 • Aangevreten verpakkingen, want ze zijn meestal op zoek naar voedsel.
 • Vieze geur van urine en uitwerpselen van muizen

Muizen in huis wat nu?

Goed, we hebben dus muizen in huis. En ik wil er vanaf, want ik vind muizen vies, onhygiënisch en doodeng. Ik griezel van dit formaat wriemelende beestjes die alle kanten uitspringen. Spinnen vind ik dan weer niet eng. Sinds onze laatste kat zijn biezen heeft gepakt, moeten we het van katten niet meer hebben. Bovendien bracht de kat soms ook juist muizen naar binnen. Omdat we geen kat meer hebben, kozen we voor een old school muizenval. Gewoon zo’n houten muizenval van de Action.

Muizen in huis wat nu?

Mijn man doet daar een beetje kaas op, en vervolgens is het afwachten geblazen. Maar inmiddels hebben we er geloof ik een stuk of 5 op deze manier gevangen. Mijn man houdt zo’n val inclusief dode muis graag triomfantelijk voor mijn neus… Toch is zo’n houten val niet altijd succesvol. Meerdere ochtenden was het de muizen gelukt om de kaas uit de val te eten.

Voordeel van zo’n eenvoudige houten val is dat hij zijn werk goed doet, en goedkoop is.

Dingen die je kunt doen tegen muizen

Wij maken dus gebruik van ouderwetse houten vallen, maar er is veel meer te koop op dit gebied! Naast deze houten vallen, heb je ook allerlei moderne muizenvallen. Voordeel daarvan is vaak dat ze hygyiënischer zijn. Bij het houten plankje dat wij hebben komen je handen al gauw in contact met het oppervlak waar de muis zijn laatste adem uitblies. Hieronder een voorbeeld van zo’n moderne versie:

9200000108297792 2

Diervriendelijke methodes tegen muizen

Er zijn ook mensen die liever een diervriendelijke methode proberen als ze muizen in huis hebben.

Onderstaande muisvriendelijke val lijkt wel een binnenspeeltuin. Er kan 1 muis in per keer. Zit hij er eenmaal in, dan kan hij er niet meer uit. Het idee is dat je de muis dan ergens ver van huis loslaat.

9200000104800125

Ook diervriendelijk, maar een stuk minder aanlokkelijk om te zien is deze muizenval:

9200000033388571

Een geluid dat muizen vervelend vinden

Bij muggen werkt deze methode totaal niet, en ik vraag me af of het bij muizen wel werkt. Maar het idee is goed: neem een apparaat dat een toon uitstoot waardoor muizen bij zichzelf denken: ‘Wat een vervelend kabaal. Daar ga ik niet naartoe.’

9200000056489881

Muizen in huis wat nu: tot slot

Ik heb het idee dat er nu op z’n minst mínder muizen zijn, en stiekem hoop ik dat we er helemaal vanaf zijn. Dus de vallen lijken hun werk te doen.

N.B. Te vroeg gejuicht… Ik hoorde vanochtend allemaal geritsel in de keukenmuur! In de lades durf ik niet te kijken, want mijn man is met mijn jongste dochter naar Engeland. Als er een muizenlijk ligt, dan durf ik dat toch niet op te ruimen. Gelukkig komt mijn man snel weer terug!

Zie ook mijn post over Plaagdieren en meelmotten!

Tips tegen muizen in huis zijn van harte welkom.

Similar Posts

55 Comments

 1. Mijn tip: een professional inschakelen. Wij hebben een echte plaag gehad. Onder de keuken, op zolder, in de piano, achter de bank. Ik ben niet bang voor ze maar het was vies, en ze maakten dingen stuk. Dus was het afschuwelijk!!
  Een prof. heeft gif dat wérkt en maakt de gaten dicht waardoor ze naar binnen komen.
  Óf weer een kat. De muizen ruiken de kat en blijven eerder weg.
  Sterkte ermee…

 2. Met pindakaas op zo’n moderne versie heb ik er eentje gevangen, vorige week.
  Ze zijn dol op pindakaas namelijk, dit was DÉ tip van een ongediertebestrijder.

 3. Ja, wij hebben ook muizen momenteel (zucht…). Maar ik weet ongeveer waar ze naar binnen komen en ben nu moed aan het verzamelen om alle kleine gaatjes/openingetjes minutieus te onderzoeken en dicht te stoppen.

  En dat helpt! Weet ik uit ervaring.
  Hopelijk zijn jullie er ook snel vanaf.
  Ik ben dol op muizen, vind het schattige beestjes … alleen niet in mijn huis!

 4. Oh, vreselijk! Ik geloof dat ik ‘t liefst even ergens zou gaan logeren tot de muizen verdwenen zijn. En inderdaad, die la gewoon dicht laten tot manlief weer terug is.

 5. Oh dat is niet fijn! Onze buren hebben een duivenhok in de tuin, dus we zijn bang dat ze binnenkort misschien wel bij ons komen 😅, gelukkig hebben we een kat

 6. Wij hebben ooit in een nieuwbouwhuis muizen gehad. Mijn man maakte zelf een val (met een klein trapje tegen een glazen pot waar op de bodem een stukje kaas lag) en bracht de muis kilometers ver van huis. Volgens mij was de muis sneller terug dan mijn man 😂 dus dat werkte niet lang!
  We wonen nu (nog) in een boerderijtje met in de kapschuur een uilenkast waarin kerkuilen wonen en muizen zijn hier niet te vinden (wel veel uilenballen met botjes en schedeltjes van muizen)

 7. De gemeente waar ik woon komt bij huizen binnen de bebouwde kom gratis langs om muizen en bruine ratten te bestrijden. Buiten de bebouwde kom geven ze bij ratten alleen maar advies, bij muizen weet ik niet of ze dan wel of niet langskomen. Je zou eens kunnen navragen hoe het bij jouw gemeente zit.

 8. Ha Nicole,

  ontzettend vervelend voor je.
  Vooral, nu jouw eigenste muizenbestrijder naar Engeland is.
  Ik zou zeggen: neem toch maar een kat!

  Wij hebben in Oostenrijk 20 dooie muizen op moeten ruimen, nadat mijn broer, vlak voordat hij weer naar huis ging iets heel erg giftigs had neergelegd “Mäuse-knödel” Bahbahbah… dat wil je allemaal ook niet!

  Dus! Een kat!

  Dagdag…
  groetjes van Marlou

  .

 9. Gif…ben ik een voorstander van, nu het nog kan want wordt binnenkort verboden.En gaten in huis dichtmaken. Niet alleen fijn tegen muizen, ook goed voor de isolatie van het huis.

 10. Ik ben niet bang voor muizen. Maar ik snap ook wel dat je ze niet in huis wilt hebben. Ik zou gaan voor zo’n diervriendelijk val. Gif of zo’n ouderwetse muizenval vind ik zo akelig. In ons vorige kantoor hadden we veel muizen. We hoorden ze daar boven onze hoofden over het plafond rennen. Toen kwam er inderdaad een verdelger aan te pas om er vanaf te komen.

 11. Muizenplaag is niet fijn. Gelukkig nog nooit gehad. Dit wil ook nog wel eens helpen en is ook diervriendelijker. Tip erbij uit het boekej Oma weet raad is: Muizen hebben een hekel aan de geur van munt en eucalyptus. Doe daarom een beetje geurende olie in een oliegeurhouder, zet er een waxinelichtje onder en steek deze aan. De geur verspreidt zich zo door de ruimte en de muizen zullen wellicht snel de benen nemen.

  Om muizen te verdrijven kunt u het volgende gebruiken. een paar dubbels Eucalyptus olie (niet op alcohol basis)in water doen. Het potje ergens neer zetten waar je muizen hebt en de muizen blijven zeker 2 tot 3 mnd weg. Ze worden namelijk misselijk van de geur en blijven dan ook weg. Wel eens in de 2 of 3mnd het potje met water en Eucalyptus olie verversen. het werkt echt.

  En dat muizen van kaas houden is maar een fabel hoor Nicole. Muizen zijn echte zoetekauwen en houden enorm veel van pindakaas en chocola. Als dat er niet zal wezen eten ze kaas. En bij een erge plaag zal ik ook iemand laten komen want achter de keukenkastjes kan ook een nest zitten. En nergens kruimeltjes laten liggen want dat haalt ze ook binnen.

 12. Brrr, ik krijg al de kriebels van alleen je verhaal! Wat vervelend dat jullie alweer een muizenplaag hebben. Het klinkt ook behoorlijk heftig, als het er al zoveel zijn. Misschien toch tijd voor een professional?

 13. Brrr muizen! Heel sneu voor jullie! Wij hadden in ons vorige huis ook een tijd last van muizen, terwijl we wel een kat hebben. Deed ik een keukenlade open, zat daar zo’n muisje gezellig te knabbelen op mijn havermout, sprong uit de keukenla en draafde over de vloer naar onder de koelkast… De kat was buiten op jacht, terwijl binnen de muisjes feest vierden in mijn voorraadkast…

  We vingen een aantal muizen in een muisvriendelijke val en lieten ze kilometers verderop weer los. Maar zetten ook die moderne muizenval in, echt heel handig hoor! Voor de zekerheid nam ik een blokje kaas met pindakaas erop gesmeerd. Al onze eetbare waar in plastic kratten met deksel. En inderdaad op zoek naar kieren en die dichtstoppen.

  Veel sterkte Nicole! Als het er erg veel zijn kun je misschien inderdaad beter een prof nemen…

 14. Ik heb vorig jaar ook een muizenplaag gehad, mijn kat nam elke keer levende muizen mee naar binnen. Uiteindelijk via gemeente professioneel bedrijf ingeschakeld, want niets hielp. Ze zaten zelfs in het plafond. Volgens hun zaten de muizennesten in de klimop in de tuin. Hij adviseerde daarom ook een hor te nemen. Dit heeft ook geholpen dat de kat niet zomaar naar binnen kan lopen en ik eerst kan zien of ze een muis in haar bekje heeft.

 15. Wat naar dat je last van muizen hebt. Gelukkig wonen wij vier hoog. Maar ze kunnen kruipen heb ik gehoord van buren. Brrr… Hopelijk kun je nog oplossen met deze valletjes.

 16. Gelukkig geen muizen in huis maar wel in de schuur waar mijn voorraad staat. Ik heb ook zo’n man die trots laat zien hoeveel hij er gevangen heeft;ik vind het ook akelig. Tipje, muizen zijn dol op gedroogde pruimen.

 17. Was vanmorgen even in een tuincentrum. (gratis koffie, haha)
  Er zat een man, die de gebruiksaanwijzing van een muizen”ding”.
  Het is van Ecostyle en er staat op: Mouse and Ratfree.
  Het zendt eengeluid uit, als ik het wel begrepen heb, waar de muizen (en ratten) een bloedhekel aan hebben.
  Kost ongeveer 22,- Hij zei: niet goedkoop, maar je hebt er karen plezier van…

  Doei!

 18. Verschrikkelijk, moet er niet aan denken. Ik zou iemand inhuren en tijdelijk verkassen. Gelukkig nog geen last van gehad. Nou ja, één keer, maar toen nam de kat de muis mee naar binnen. Tegenwoordig is die deur dicht en controleer ik voordat ik de kat binnen laat.

 19. Tja een kat nemen ,nou dan moet je er niet zo een hebben als onze Mikki .Die ligt te slapen terwijl de muizen op zolder lopen .Ik ben er zelf totaal niet bang voor maar ze maken zoveel stuk Een mooie muizenval gekocht zodat ze niet dood hoeven maar helaas .De man heeft elke kier en gat dichtgemaakt en nu sinds de dakgoten vernieuwd zijn is het leed geleden gelukkig .Geen muizen meer .

 20. Ach al woon je 6 hoog dan kun je nog last hebben van muizen. De muizen zijn geweldige klimmers!
  Pak het muizenprobleem bij het begin aan. Helemaal als je ze in je keukenkastjes hebt.
  Ga naar de supermarkt en haal daar ouderwetse metalen schuursponsen.
  Ook bij Bol, daar zijn ze helaas uitverkocht, maar dan zie je wat ik bedoel, https://www.bol.com/nl/p/metalen-schuurspons-24-stuks/9200000074078532/. Prop zo’n schuurspons daar waar de waterleidingen en het waterafvoer in je gootsteenkastje in-/uitgaan. Geen muis zal zich ooit door die ijzeren sponsen heen bijten.
  Doe dat ook bij andere plekken waar leidingen je huis binnenkomen.
  Een muizenval heb je dan niet meer nodig.
  En weet, al is het een klein gaatje van een halve centimeter, een muis wurmt zich er doorheen. Dus ga zeer zorgvuldig te werk. En laat die schuursponsen daar zitten ook al zie je geen muis meer.
  Succes!

 21. een paar maanden geleden toen er ineens zo een hevige stortbui was gevallen, stond in het plaatselijke krantje dat dit voor een muizen-en rattenplaag kon zorgen. Ik gniffelde een beetje en dacht-enigszins overmoedig- dat ze bij mij zeker niet binnen zouden komen. Ik woon hier al 21 jaar en met 2 katten en een hond zouden het wel heel moedige muizen moeten zijn…. 4 weken geleden lagen er korreltjes op de vensterbank van mijn kelder. De kat een nacht in de kelder opgesloten, maar niets gevangen. (klinkt gemener dan het is want daar staat de kattenbak en krabpaal/hangmatje) Ondertussen werd mijn hond helemaal wild en probeerde onder mijn aanrecht te komen. Dus hier staan ook -diervriendelijke- vallen en ondertussen al een stuk of 5 gevangen. Het enige gat dat ik kan vinden is de buis waarlangs het afvalwater mijn huis verlaat, dat sluit niet perfect aan bij de buitenmuur. Zo kunnen ze de spouwmuur in en in de kelder bij de elektriciteitskast er weer uit. Geen idee hoe ik dat goed dicht ga krijgen….

  1. Dus ondanks de twee katten heb je toch muizen? Dat is ontmoedigend. Ik begon net te hopen dat een kat uitkomst zou brengen.

   Ik vind het supervriendelijk van je dat je diervriendelijke vallen gebruikt. Daar vind ik muizen te eng voor.

 22. Brr wij hadden er na de dood van onze lieve Lola ook ineens last van. Echt alles geprobeerd, maar niets dat echt hielp… tot we onze nieuwe kat HUGO hebben.
  En ineens dus geen muis meer te bespeuren. De mannen van de verdelgingsdienst hadden ook al gezegd: een kat is de enige echte blijvende oplossing . Ik denk dat ze gelijk hebben… win-win extra liefde in huis en geen ongedierte meer 👌🏻

 23. Dat geluidding werkt perfect, maar.. je moet er wel de ruimte voor hebben. In een kamer vol met dozen of kasten zal het apparaat minder werken, want die kan daar niet achter komen. Een diervriendelijke heb ik vandaag nog verkocht.

  Love As Always
  Di Mario

 24. Wat een ellende lijkt me dat! Wij hadden eens een muisje in de tuin en die was schattig, maar in huis… zou alleen toch voor een diervriendelijke val gaan. Maar goed, ik vind het vaak nog zielig om een vlieg dood te slaan 😂

 25. Wij hebben in de wijk genoeg huizen waar ze kippen in de tuin hebben, maar ook konijnen die in een buitenhok zitten..

  Tot nu toe geluk gehad… Maar we hebben sinds we dit weten, standaard wat van die houten valletjes in huis en een pot pindakaas speciaal hiervoor.

  Mijn man komt van het platteland en zei ook al tegen mij dat pindakaas de gouden tip is.. Muizen houden ervan..

 26. Altijd luisteren naar Tante Marietje :) We hebben nu gelukkig geen last van muizen maar toen we in Amsterdam woonden was het hels. Wij woonden boven een restaurant en mijn ex was allergisch voor katten dus hadden ook geen kat. Ik ben echt bang voor muizen dus het was een crime voor me toen. Ik woon nu niet meer boven een restaurant en heb mijn ex ingeruild voor twee katten. Werkt goed.

 27. Ajj, wat vervelend. Wij hebben ook weleens muizen in huis gehad en het is dan zooo vervelend wanneer je ze snachts hoort knagen.
  Liefs,
  Elles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.