Reacties

Muizen in huis: mijn ervaringen en tips! — 87 reacties

 1. Geen! Als megadierenliefhebber zou ik het nooit over mijn hart kunnen verkrijgen om een muis (of welk dier dan ook, muggen uitgezonderd) te doden. In een oude woning in Amsterdam hadden wij muisvriendelijke vallen, en die werkten prima. Ik heb trouwens nooit gesnapt waarom dierenwinkels dodelijke muizenvallen verkopen terwijl een meter verderop een bak met muizen staat voor de verkoop...

 2. Wij hebben de muizenvriendelijke val. We vangen hem/haar levend, maar verlaten doen ze de val niet meer levend.
  De afgelopen jaren hebben we meerdere keren muizen in huis gehad en ook alles geprobeerd. Van diverse soorten gif (ze aten alles op en lieten het leven niet), een echte muizenklapper (alles eraf, inclusief de muis), een hele oude muizenval met een superingenieus systeem (rook teveel naar andere muizen die bij mijn ouders in de schuur leefden) en tot slot de muizenvanger. Stukje suikerbrood erop en hoppa gevangen.

 3. De Pokon werkt wel! Alleen niet zoals op de verpakking staat beschreven,...
  - muizen gaan niet het doosje in!
  - muizen openen geen plastic zakjes!

  De tip:
  zet een schaaltje neer waar kinderen en huisdieren niet bijkomen,
  leg op het schaaltje 20 korrels uit het zakje neer ze vinden de korrels heerlijk!!,...TREK WEL HANDSCHOENEN AAN!!!!! Het gif kan namelijk worden opgenomen in je huid!!!
  Kijk elke dag of ervan gegeten word,... Als er niet meer gegeten word is muis weg of dood,...

  Bij mij heeft 't 11 dagen geduurd,...

 4. Ik heb ook wel eens muizen en voor de bestrijding zorgt mijn kat. Vandaag en gisteren heeft ze vier hele kleintjes gevangen, dus die doet haar werk wel.

 5. Heb er ook eentje in huis gehad dit weekend. Ben enkele van de klassieke houten muizenvalletjes gaan kopen, 1 euro per stuk.
  Opgesteld op een aantal strategische plaatsen met een stukje peperkoek erop.
  Eerste keer was het mislukt, ze had de lokaas opgegeten maar de val was niet afgegaan. Blijkbaar moet je zorgen dat het blokje wat naar beneden geduwd worden tot de val nét niet afgaat (let op voor je vingers!). Anders kan het gebeuren dat het gewicht van de muis niet genoeg is om de val te doen afgaan.
  De val opnieuw opgesteld, ditmaal op scherp, en rustig iets gaan drinken. Toen ik enkele uren later thuiskwam was het al gebeurd.
  Het is dus niet zo dat muizen slim genoeg zijn om het lokaas te kunnen opeten zonder dat de val afgaat, je moet ze gewoon goed scherpstellen zodat ze bij de minste aanraking afgaan.

  Gebruik geen gif! Meestal sleept de muis zich nog naar een rustig holletje om daar te gaan sterven, en rottende muizen onder de vloer of in de wand is alles behalve aangenaam. Bovendien is gif bijzonder schadelijk voor het milieu!

 6. Er zijn inderdaad verschillende soorten vallen en manieren om van de muizen overlast af te komen. Er is een mogelijkheid tot het vangen van de muizen, zodat ze elders vrijgelaten kunnen worden. Ook kunt u de muizen doden met een klapval, of elektrische val( zodra muis erin zit wordt hij gedood door een stroomschok). De muizenoverlast kan natuurlijk ook opgelost worden door gif te plaatsen op verschillende plaatsen, en er bestaan ook nog lijmplaten waar de muizen op blijven kleven. De meest diervriendelijke manier vindt ik persoonlijk toch om alle naden en kieren dicht te maken zodat de muizen gewoon niet meer naar binnen kunnen komen. Voor meer producten en een productoverzicht kunnen jullie een kijkje nemen op: http://www.ongedierteproducten.nl. Ik hoop dat jullie iets aan deze informatie hebben!

 7. Ik heb momenteel last van een muis. Zit op een studentenkamer boven een bakkerij. Ik zag hem net lopen en durf helemaal niet meer slapen sinds ik ergens las dat ze ook gezellig mee in bed durven kruipen. Aangezien ik mijn slaap kan gebruiken wegens examens, heb ik besloten mijn pokonzakje open te doen en uit te strooien bij de kast waar ik die altijd zie. Ik vraag mij wel af of die korrels geen gevaarlijke geuren voor de mens verspreiden? Heb nl. geen zin om hier zelf ziek van te worden. Ik heb het schaaltje zo'n 3 meter van mijn bed afstaan, onder een raam dat ik heb opengezet. Iemand enig idee of het openmaken van de zakjes gevaarlijk kan zijn?

  Andere tips om snel van die muis af te geraken zijn ook welkom!
  Alvast bedankt!

 8. Ik voel met je mee! Ik denk niet dat je je zorgen hoeft te maken over vervelende effecten van de pokon voor jou.

  W.b. de muis: ken je niet iemand die een kat heeft? Misschien dat je die even kunt lenen? Dat lijkt mij nog het meest effectief.

  Bij ons is de muis uiteindelijk 'per ongeluk' gepakt. Mijn man wou een emmer over hem heen gooien, en hem dan naar buiten doen, maar toen rende de muis weg, en de emmer belandde precies op zijn nekje...

  En het was nog Kerstavond ook.

 9. Ik heb ook last gehad van muizen in huis, en nu zitten ze in de schuur. Vervelend, maar liever in de schuur dan in huis. In huis heeft uiteindelijk een combinatie van gif en (goedkope) muizenvalletjes van de Action geholpen. Maar dat heeft best lang geduurd.... Brrr wat een vieze beesten vind ik het!

 10. Bij ons op de boerderij beschouwen wij muizen gewoon als ongedierte, dat je bestrijden mag. Muizen horen niet binnen. Als ik de kans krijg, sla ik hem /haar dood met mijn slipper. We zetten op zolder ook weleens een bakje vergif neer. Zelfs ratten wagen zich weleens op zolder namelijk...
  Groetjes, Jolanda

 11. Sinds donderdag STINKT het in mijn kamer enorm. Ik heb extra goed schoongemaakt in de hoop dat de geur verdwijnt niets wil baten. Dus heb ik het vermoeden dat in de holle ruimte van mijn kamermuur of onder de plankenvloer een vogeltje of knaagdiertje dood is gegaan... Ik weet alleen niet WAT het is en WAAR het zit. Dus ik zou iedereen alsjeblief willen vragen om GEEN GIF te gebruiken maar vallen, wat als zo'n beest aanvoelt dat het gaat sterven kan het er ook voor kiezen om dat bij de buren te doen en die zitten dan met de stank... (dus nu lucht ik de boel maar heel veel en maak ik veel schoon en hoop dat het snel voorbij zal gaan) (het ruikt een beetje naar rotte eieren en een beetje naar bedorven vlees en een beetje naar uien)

 12. Zelf heb ik ook lange tijd last gehad van muizen. Na gif gestrooid te hebben zijn ze een tijdje weg geweest. Echter kwamen ze na 4 maanden weer terug. Toen ik eenmaal alle naden en kieren had gedicht zijn ze niet meer teruggekomen. Echt ideaal!

  Op https://muizeninhuisbestrijden.nl staan ook veel handige tips voor een eefectievere aanpak van de muizenplaag.

 13. Met gif zouden muizen niet moeten gaan stinken. Waarneer ze dit eten gaan ze naar een hoekje om te sterven en het gif droogt ze vanbinnen helemaal uit.. ideaal dus. Je moet dan wel het gif van attack hebben, werkt perfect!!

 14. Wij hebben ook last van muizen. Eentje gevangen met een ouderwetse houten val met kaas. Daarna nog een zien rennen maar die trapt niet in de val. Wel ook schaaltjes met gif geplaatst en daar is al twee ochtenden flink van gegeten. Ben benieuwd hoeveel muizen ik heb en hoelang het duurt voordat we weer rustig kunnen zitten in de woonkamer. We vinden het maar niets.

 15. deze morgen toen ik een koek uit mijn kast wou halen is er eentje naar boven gesprongen echt akelig dus nu ben ik als de dood om deze avond naar huis te gaan heb echt een panische schrik van die beesten, ik wist dat er in mijne veranda zaten dus daar kwam ik niet meer mijne vent moest ervoor zorgen dat ze daar weg waren maar nu zijn ze al in mijn keuken denk dat het vooral door dat vries weer is maar nu heb ik een hele kar materiaal gekocht om die vieze beesten te bestreiden zodat ze zo vlug mogelijk uit mijn huis zijn hoop dat het lukt want zou graag mijn huis binnen gaan zonder schrik

 16. laat die muizen lekker leven, ze doen je niets en zijn véél banger voor jou, dan jij voor hen. Ik geef ze trouwens patat, vinden ze lekker...
  Goeie tip: jam. Ga ik vanavond proberen.

 17. Ik heb dus ook muizen en ik word er helemaal gek van. Ik ben er al met een mes en een deobus met aansteker achteraan gegaan. Maar dat helpt natuurlijk niks, het was ook meer voor het idee. Morgen maar is een berg vallen halen. Wat kan ik het beste er op doen? Ik lees dat jam een goeie is, dus die ga ik eerst maar is proberen.

 18. "Laten leven" en "doodmaken is zielig" is lekker makkelijk gezegd. Wij hebben ook een plaag in huis. Keutels liggen overal en op de plekken waar ze veel komen stinkt het naar muizenpis. Niets is meer veilig in mijn voorraadkast (ze hebben zelfs een halve rookworst opgegeten...) en mijn kruipende baby stopt ieder keuteltje wat hij tegenkomt in zijn mond. Ik heb diervriendelijke valletjes geprobeerd maar na er twee in gevangen te hebben, trapt de rest er niet meer in. Nu heb ik gif neergezet maar dat schiet ook niet echt op. Word er echt moedeloos van. In een hokje kunnen ze best leuk zijn maar niet loslopend in mijn huis!

  • Ze hebben een hekel aan pepermuntgeur. De olie bij hun plekje druppelen. En alle eetbaars afgesloten bewaren, in glas, blik of curverboxen.

 19. Hoi,

  Ik heb ook last van een plaag, word er gek van. Ongeveer 2 jaar geleden de eerste muis opgemerkt. Had vergif gestrooid en ommeduur werd er niet meer van geten. Maanden geen last meer gehad. Maar nu pas een hele nest gevangen met valletjes, Liefst 5 kleintjes. Toch begon ik een ongelooflijke hatelijke geur in mijn slaapkamer te rieken ,werd er echt ziek van ,ademhalings problemen, kon niet eten. na lang zoeken en zot worden heb ik ze in mijn onder matras gevonden zeg, een muis dat al keilang lag te rotten waarschijnlijk door de dagenlange vreemde geur .
  Heb matras met toebehoren zolang in de garge gezet tot grof vuil ze komt oppikken.Stinken man, wil ik nooit meer meemaken. En nu dezemorgend zie ik dat er weer één van vergif heeft gegeten..Ga er echt onderdoor van, die rotte geur hangt hier nog altijd binnen alhoewel dat het al veel beter is.
  Was echt niet meer leefbaar.
  heb nog wat gaatjes gevonden die ik nu gedicht heb, alweer, ze knagen er gewoon terug door.Gek word ik ervan, Volgende optie is verhuizen of een poes, alhoewel ik niet sta te springen voor een kat , vroeger ook één gehad en die bracht er meer mee naar binnen dan dat ze vangde in huis.
  Als je je kat kan binnehouden zal het wel meevallen en kan ze alleen vangen wat in huis zit.ik hoop het toch. Verhuizen kost dan weer veel centjes ...Maar maatregelen dringen zich aan, of anders rentokill opbellen
  maar dat is volgens mij keiduur voor een particulier.Word er gek van...

 20. Muizengif werkt inderdaad niet altijd. Met name muizengif korrels van de drogist worden weleens genegeerd. Wat je ook kan doen is muizenlijm gebruiken. Doe dit op een klein plankje of kartonnetje en plaats het vlak voor de openingen en doorgangen waar je de muis hebt waar genomen. Wanneer de muis hier weer gebruik van maakt zal deze vastgelijmd zitten en niet meer kunnen ontsnappen! (bron https://www.muizengif.net/Muizengif_kopen.html).

 21. is het altijd zo dat er meer muizen zijn wanneer er sprake is van 1? bij mij was er ook sprake van dat de vallen wel werden leeggegeten maar de muis vrolijk verder liep. vanmiddag op het idee gekomen om pindakaas mét gif in de val te plaatsen, maar toen ik een uur later nietsvermoedend de keuken in liep lag er ineens eentje in de val. ze komen ook op de slaapkamers, er is geen gaatje meer in de muur te vinden en toch liep er gister nog een te ritselen onder mijn bed... iemand tips??!?!

  • Wij van Plug-In Pest Free hebben de oplossing voor u. Wij zijn gespecialiseerd in het verjagen en weren van Ratten, Muizen en Kakkerlakken op een milieu en diervriendelijke manier.

   Wij zorgen er voor dat muizen , ratten en kakkerlakken zich niet behaaglijk voelen. Hierdoor gaan ze weg en komen ze niet meer terug.

   Ons systeem werkt 24 uur per dag 7 dagen in de week 365 dagen per jaar.

   Kijk op onze FB pagina of op Twitter voor contact gegevens. Wij helpen u graag.

   Onze methode is wetenschappelijk aangetoond en bewezen.

 22. wij gebruiken 'n combinatie van de gewone houten muizenvallen en lijmvallen. De beestjes laten leven omdat het zo zielig is, vind ik niet écht getuigen van enig besef van hygiëne. Ze zitten inderdaad overal aan, maken alles kapot (ook electrische bedrading!!) en pissen en poepen alles onder. Het dichtmaken van 'n huis, is nooit haalbaar, aangezien ze door het kleinste gaatje wel binnenkomen en anders knagen ze zich wel naar binnen. Daarbij hebben we 'n oude boerderij, dus ....... Ach, het geeft altijd weer 'n kick als we er weer eentje hebben gevangen :) Vergif strooien we altijd een bus vol in de spouwmuur, eventjes rooster weghalen, bus omkiepen en rooster er weer voor. Meestal helpt dat ook wel om de muizen 'n béétje onder controle te houden, én de huisdieren kunnen er zeker niet bij!

 23. Ik zag een muis lopen zo achter de tv meubel. Was al half 10 in de avond.
  Daarna zat hij in n hoek bij plastic bakken.
  We zagen de muis en hebben zelf een val bedacht!
  Twee dikke grote planken zodat hij de hoek niet uit kan. Dan de plastic bakken een voor een weg halen dan komt hij wel tevoorschijn. Dan met de stofzuiger al aan en floep in de zak zo in de vuilcontainer.
  Binnen t eerste moment dat ik m zag en dat we m vingen was denk ik nog geen 1 uur.

 24. Volgens mij verkoop ik mijn huis, zodra ik een muis zou signaleren. Brrr.... Het lijkt me echt vreselijk. Ja, ik weet het, zo'n beestje doet niks, maar aar gaat mijn gevoel echt niet in mee hoor.

 25. pepermuntolie gebruiken. Daar waar een opening is royaal pepermuntolie spuiten of druppelen. Ik vind muizen wel leuk, maar niet in mijn huis op vijf hoog. Als ik ze te pakken krijg (ik vang ze met mijn blote handen), krijgen ze gratis vliegles. Ik ben sneller dan onze kat. Die ziet ze als speelgoed. 🙄
  Heb je geen pepermuntolie, gebruik dan eucalyptusolie. Ook die geur vinden ze vies. Bij ons heeft het geholpen.

  Nog wat, als je 1 muis ziet dan zijn er minstens 2 en vaak ook al kleintjes erbij. Dus denk niet ‘ik heb hem of haar’, er zijn er altijd meer. 😉

  • Ja, dat heb ik ook begrepen... dat je al snel hele gezinnen hebt.

   Wat stoer dat je ze met je blote handen durft te vangen zeg! Ik griezel ervan!

 26. Soms zijn ze binnengebracht door de kat, dan weet ik waar ze zich bevinden en probeer ik ze te vangen. Wisselend succes, lukt wel maarkosr soms veel tijd. Bijna altijd levend en die gaan weer naar buiten. De andere, zoals van een paar dagen geleden die ineens midden door de kamer liep, probeer ik te vangen met een val. Lukt normaal met 1 of 2 dagen. (houten klapval, stukje appel)

 27. Ohohoh... muizen.
  Vorig jaar toen, we in ons huisje op de berg aankwamen: zeker 25 dooie muizen.
  Getverdegetver...
  Mijn broer had iets gestrooid en is toen naar Nederland teruggereisd.
  Konden wij de dooie muizen opruimen en stinken.

  Hoop, dat we er dit jaar geen last van hebben...

  Groetjes!

  • Katten wil ik op dit moment liever niet meer, omdat die altijd spoorloos verdwijnen. En ik vind het nu ook zo leuk om vogeltjes bij huis te hebben....

 28. Ik heb al heel lang katten. Ooit was er een nestje muizen onder de vloer, maar die zijn allemaal gevangen en opgegeten (door de kat dan :-))

  Het enige nadeel van katten is dat ze je soms een dode muis kado doen...

 29. Wij hebben twee jaar terug heel lang last gehad van muizen, hebben uiteindelijk het plafond moeten opbreken. Een professionele muizenvanger (soort Freek Vonk) heeft toen gaas voor alle ventilatiegaten aan de buitenkant van het huis geplaatst. Sindsdien geen last meer.

  • Jeetje dat lijkt me nog best een ingrijpende operatie Gaby, het hele plafond moeten openbreken. Maar wel superfijn dat je er nu echt vanaf bent.

 30. Hmmmm .ik ben echt als de dood voor spinnen in huis (buiten ook trouwens). Muizen komen hier gelukkig niet echt voor bij mij, maar ik denk toch, dat als ze er zouden zijn.. dat ik dat ook wel mega vervelend zou vinden! Maar toch (zeg ik nu) denk liever een muis dan een (grote) spin!

 31. Oooooh in mijn studentenhuizen in Amsterdam heb ik ook zoveel last van muizen gehad. Maarja, daar komen ze ook gewoon op de troep af haha. Toen ook alles geprobeerd, maar alles was van tijdelijke aard. Ik hoor ook vaak dat het helpt om wat zakjes (open) inhoud van de kattenbak hier en daar in huis te plaatsen, de geur van katten is niet gewild. Maar dat is natuurlijk ook best ranzig :p

 32. Mijn muizen zijn allemaal vertrokken naar de buren. Daar zit de buurvrouw regelmatig op de kast. En aangezien ze maar alleen is... Ik heb twee katten die beiden muizen vangen. Dat weerhoud de andere muizen om langs te komen.

  • Inderdaad, onze kat vond ze heerlijk.
   @ Er wordt wel gezwommen in de vijver, er is een strandje.
   Maar men moet altijd oppassen dat er geen blauwalg is. Hans

 33. ik ben panisch voor muizen en mijn kater kon ze waarschijnlijk hypnotiseren want hoe vaak hij er een mee naar binnen nam ... ( 0ok kikkers trouwens)
  De kater ving ze en de poes die vrat de muizen op..ieks! Omdat ik altijd bang ben dat buren wel gif gebruiken probeer ik dat opeten te voorkomen en wachtte altijd dat de kater de muis dood had gemaakt, welke ik dan middels een stoffer en blik vredig door het toilet spoelde in de veronderstelling dat mijn afval meer volume had.
  Nu de kater er niet meer is heeft de poes deze week een jong muisje mee naar binnen genomen.... Waarschijnlijk een waarvan ik de ouders druk in de spouwmuur hoorde knagen, welk lawaai mij eerder van een grote rat afkomstig leek.
  Helaas heb ik het muisje, half levend, ook in het toilet een waardig afscheid gegeven. Ik wil ze niet in huis en ook niet buiten wanneer ik op het terras zit. Ik zou gelijk gaan voor vallen!!

 34. Ik ben er echt superbang voor. Zie er net uit als die mevrouw op je illustratie hierboven maar dan iets minder rustig. Sinds we weer katten hebben, hebben we er gelukkig geen last van.

 35. Oh...bah...ben ook bang van ongedierte in huis, had ong 40 jr geleden een pad in huis.. grrr
  Heb mijn man gebeld
  Tips heb ik niet, wel weet ik dat je steeds ander muizen gif moet hebben wegens resistentie

 36. Oh, ik zou het niet over mijn hart kunnen verkrijgen om een muis te vermoorden. Maar je moet wel iets natuurlijk, anders heb je zo een plaag. Ik heb overigens nog nooit muizen gehad.

 37. Oei! We hadden hier eens een muisje in de tuin en die vond ik schattig, maar in huis... stiekem denk ik dat een kat toch de beste en meest diervriendelijke oplossing is. Hoewel die er ook nog weleens mee spelen en hem dan voor halfdood laten liggen. Lastig. Ik vind het stiekem al zielig om een vlieg dood te meppen en laat ze liever weer naar buiten haha. En wat de Ikeadoos betreft, de poging was in elk geval goed bedoeld haha.

 38. ik moest zo lachen om dat plaatje! helemaal geweldig. In de moestuin heb ik veel muizen, maarik vind ze eigenlijk wel schattig...thuis zorgt de kat er voor dat er geen muis, ook maar een snorhaar laat zien

 39. Bij ons in het stuk hier hebben een aantal huishoudens konijnen in de achtertuin.
  Heel sporadisch hebben dus wel eens last van dit ongedierte. Gelukkig alleen in de tuin, niet binnen..

  Omdat het dus een terugkerend probleem is, hebben wij gekozen voor de ouderwetse vallen, niet meest vriendelijk, maar het werkt voor ons goed. We doen er pindakaas op.

 40. Volgens mij hadden mijn ouder in het verleden een spray achting iets gedaan waardoor ze weggingen het stonk 😂. Je spuit het in iedere hoek van de kamer.

 41. Oh o vies en vervelend muizen in huis, bij mijn ouders hadden we er een keer een. Je hoorde m in de nacht. Nu woon ik samen!

 42. Jij hebt muizen in de lade van de keukenkasten? Dat lijkt mij niet bepaald hygiënisch. Ik interpreteer het alsof de laden niet volledig afsluitbaar zijn :)
  Op scouting hebben we altijd last van muizen, maar sinds we alles in plastic bakken hebben, is daar gelukkig niets van te merken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder