14 x Hinderlijke beestjes in de zomer: vliegen, muggen, mieren etc. Zo kom je van ze af!

irritante beestjes in de zomerHet is prachtig zomerweer! Maar in de zomertijd hebben veel mensen ook last van irritante insekten en kleine beestjes in huis!

Denk aan vliegen, fruitvliegjes, mieren, muggen en de processierups. En niet te vergeten de buxusmot!

In de loop van de jaren heb ik regelmatig geschreven over allerlei hinderlijke beestjes in de zomer, en hoe je van ze af kunt komen. Daarom vandaag een handig overzicht van 11 posts die ik heb geschreven over irritante beestjes in de zomer!

Kleine beestjes in huis

Zie jij kleine beestjes in huis op je muur zitten? Er zijn zeven soorten kleine beestjes die op muren in huis zitten. Namelijk tapijtkevers, zilvervisjes, fruitvliegjes, bedwantsen, rouwvliegjes, motluizen en tot slot zogenoemde vogelmijten. De bekendste kleine beestjes zijn denk ik toch wel de fruitvliegjes en de zilvervisjes.

kleine beestjes in huis

Maar ja, welke van deze zeven kleine beestjes zitten in jouw huis op de muur?

De makkelijkste manier om te bepalen met welke kleine beestjes in huis je te maken hebt is een foto maken. En die google je vervolgens. Vaak kun je op basis van de foto vaststellen welke soort het is. En dan kun je ook makkelijker opzoeken wat je er tegen kunt doen.

Belangrijke vragen om te stellen:

Zijn de kleine beestjes lang, rond, met vleugels, voelsprieten, etc? Om wat voor ruimte gaat het? Is het er droog of juist vochtig? Ligt er voedsel opgeslagen?

Hinderlijke beestjes in de zomer: vliegen, muggen, mieren etc. Zo kom je van ze af!

 1. Ook zo'n last van vliegen?
 2. Voedselkap om je eten te beschermen tegen insekten
 3. Vliegengordijn hangt
 4. Wat is een goed vliegengordijn?
 5. Vliegen in huis en muggen
 6. Motten bestrijden
 7. Bescherm je eten tegen vliegen met een vliegenkap
 8. Snap Screen versus de Bug Blocker
 9. Vliegengordijn: Bug Blocker van Blokker
 10. Processierups
 11. Maden in de container? Tips om er vanaf te komen.
 12. Goedkoop muggen tegenhouden.
 13. Tips tegen mieren in huis.
 14. Meelmotten

Kleine kevertjes in huis

Heb je last van kleine kevertjes in huis? En kleine kevertjes op het raam? Stap 1 is bepalen met welk kevertje/beestje je precies te maken hebt. Er zijn namelijk veel verschillende kevertjes. Kevertjes in huis kunnen bijvoorbeeld de volgende verdachten zijn:

 1. Meeltorren (Tribolium confusum): Deze kleine, roodbruine kevertjes vind je vaak in voorraadkasten waar granen, meel en andere voedingsmiddelen worden bewaard. Hij staat ook bekend als de gevreesde meelmot en broodkevertje.
 2. Broodkevers (Stegobium paniceum): Deze kevers zijn klein en bruin. Net als de meelmot vinden ze het fijn in keukens en voorraadkasten. Daar snoepen ze van brood, granen en gedroogde vruchten.
 3. Bonte knaagkever (Ptinus fur): Deze kever heeft een gevlekte verschijning. Hij lust van alles! Zoals textiel, boeken, en dode insecten.
 4. Huiszwamkever (Gibbium psylloides): Deze kleine, ovale kevers voeden zich met schimmels en schimmels die groeien op hout, papier en ander organisch materiaal in huis.
 5. Tapijtkevers (Anthrenus spp.): Deze kleine kevers vreten aan tapijten, kleding en gestoffeerd meubilair.

Kleine kevertjes en beestjes huis: identificeer de soort

Stap 1 is een foto maken van de kleine kevertjes in je huis, en bepalen welke soort kever het is. Dat kun je op meerdere manieren doen.

 • Zelf sleep ik foto's graag in google.com/images
 • Maar er zijn ook diverse apps die je vertellen wat voor beestje het is. Zoals Obsidentify.
 • Vang een paar kevertjes en stuur ze op naar het Diagnosecentrum voor Planten, Burg. Van Gansberghelaan 96, 9820 Merelbeke voor identificatie.

Als je eenmaal weet met wie je te maken hebt, kun je daar je bestrijding op aanpassen.

Kom je er zelf niet uit, dan kun je ook een professionele ongediertebestrijding laten komen. Zij identificeren dan de kleine kevertjes in je huis en weten hoe je ervan afkomt.

Bonustip: Begin een insectenhotel en vreet je eigen gasten op.

Similar Posts

25 Comments

 1. Geweldig die foto! Hihih Wij hebben af en toe een vlieg/mug in huis. Maar de katten zijn goeie jagers, ze krijgen ze meestal wel te pakken haha.

 2. Zo'n voedselkap (ik wist niet dat dit zo genoemd wordt) is hier in de zomermaanden ook echt een onmisbaar item om de beestjes van voeding weg te houden.

 3. Super handig lijstje! Ik vind dat het enige nadeel van de zomer, van die vieze beestjes en die insecten die altijd op al het eten en drinken afkomen

 4. Bah verschrikkelijk al die kriebelbeestjes. Toen ik op Curacao woonde, hadden we regelmatig maden in huis.. dat was te ranzig.

 5. Verschrikkelijk idd, wij zitten hier tegen het buitengebied aan dus worden echt gestalkt door vliegen en muggen. Vooral muggen is erg vervelend omdat onze jongste er allergisch voor is en hele dikke zwellingen en koorts van krijgt

 6. Persoonlijk heb ik niet heel veel last van ongedierte. Op de camping word ik altijd wel kriebelig van al die beestjes die vliegen, maar dan is het bedtijd ;)

 7. vannacht elke twee uur eruit geweest voor zo'n klote mug. er was er maar 1 maar ik kon hem niet vinden. grrrr. verder geen last van ongedierte (even afkloppen)

 8. Haha die foto maakt me direct aan het lachen. Zelf heb ik het niet zo voor wespen, fruitvliegen en muggen. De andere diertjes mogen gerust rondvliegen en kruipen in de tuin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.