Insectenhotel: maak jij 1 van deze 11 fouten?

insectenhotel

Heb jij een insectenhotel?

Of huiver je bij de gedachte om insecten een goede accommodatie bij jou thuis aan te bieden?

Want insecten zijn toch vervelend en irritant?

Toch zijn er goede argumenten om een insectenhotel in je tuin te hangen!

Maar laten we bij het begin beginnen!

Wat is een insectenhotel?

Een insectenhotel is, de naam zegt het al, een hotel voor…. vogels.

Nee grapje.

Voor insecten natuurlijk.

Waar is een insectenhotel voor?

Het doel van zo’n insektenhotel is om insecten een fijne en veilige plek te bieden om te leven en zich te vermeerderen. Het idee is dat je met zo’n hotel voor insekten de natuur een handje helpt als mens. Daarnaast beleven veel mensen plezier aan de bedrijvigheid van hun insectenhotel. Als het tenminste een beetje wil lopen. Je zult zeker niet de eerste zijn die zo’n hotel ophangt in de tuin en dat de insecten hem negeren!

Waarom komen ze niet naar mijn insectenhotel?!

Het is net als bij mensen: als je insektenhotel helemaal niet bezocht wordt door insecten dan is er waarschijnlijk wat mis mee. Net zoals met een ‘gewoon’ hotel. De twee belangrijkste oorzaken voor een slecht lopen hotel voor insecten zijn: de ligging is niet goed en het materiaal is niet geschikt.

Wat is een goed insectenhotel? 11 veelgemaakte fouten

Nu dus duidelijk is dat het best nauw komt kijken wat voor hotel je ophangt voor insecten, is het handig om te weten wat een goed insectenhotel is. Aan welke voorwaarden moet het voldoen? Ik heb alle criteria en veel gemaakte fouten bij elkaar verzameld.

  1. Het moet waterdicht zijn.
  2. De gaatjes moeten verschillend van grootte en diepte zijn. Denk 4 tot 20 centimeter diep en 2 tot 9 mm  breed. Ook moeten ze geboord zijn in massief houtblok en niet in smalle plankjes.
  3. De achterkant van de stengels en gaten moeten dicht zijn.
  4. Zijn de gaten en gangen mooi glad geschuurd? Slordig afgewerkte, ruwe gaten vinden insecten niet fijn! Als je zelf een insektenhotel maakt: boor de gaten dwars op de nerf voor gladdere gangen!
  5. Zorg dat rietstengels in het hotel goed vast zitten. Anders halen vogels ze eruit en vreten vervolgens de larven in de stengel op!
  6. Heeft het hotel een afdakje? De insecten wensen droog te zitten!
  7. Het hotel moet op een zonnige plek richting zuiden hangen. En bij voorkeur in een omgeving men met veel bloemen. En graag ook nog uit de wind!
  8. Het materiaal moet insectvriendelijk zijn, en bijvoorbeeld niet van met chemicaliën bewerkt hout.
  9. De hoogte waarop je het hotel hangt moet tussen de 50 en 150 centimeter zijn. Denk ‘kniehoogte’!
  10. Je hotel is ouder dan 3 jaar en beschimmeld en oud geworden. Tijd voor een nieuw hotel!
  11. Je hebt het hotel een paar keer op een andere plek opgehangen en de insecten verstoord!

Bijenhotel versus insectenhotel: ken je doelgroep!

Wil je de bijen een handje helpen? Dan is het goed om te weten dat bijen niet zo van gezelschap houden. Je zou kunnen zeggen dat ze de elite van de insecten zijn, en als zodanig liever niet met het plebs geconfronteerd willen worden.

Kortom: ken je doelgroep!

Wil je graag bijen in je tuin? Kies dan liever voor een echt bijenhotel dan voor een algemeen insectenhotel. Hang het bijenhotel op een zonnige, droge plek. Hieronder een voorbeeld van een bijenhotel:

bijenhotel

Pissebedden zullen dan al snel afhaken. Zij willen namelijk juist een lekker vochtig hotelletje in de schaduw! En de oorwormen boeken het liefst een hotel op een droge, schaduwrijke plek. Even tussen ons: met een oude bloempot zijn ze al blij!

Elk insect zijn eigen hotel!

Een insectenhotel is geschikt voor allerlei insecten tegelijk. Maar je kunt ook speciale hotels ophangen voor elk insect.

 • Lieveheersbeestjes hotel: horizontale spletenlieveheersbeestkastje 600x600 61bf05df82d7d s
 • Vlinderhotel: verticale spletendownload

Zelf een insektenhotel maken?

Wie handig is, kan zelf een insektenhotel maken. Sterker nog, ook wie NIET handig is kan zelf een insektenhotel maken. In onderstaand filmpje van Natuurmonumenten laten ze dat in 30 seconden zien.

Spoiler: je doet gewoon dunne bamboesteeltjes in een glazen pot en voila! Een low-budget insektenhotel!

Insectenhotel kopen

Je kunt ook een kant en klaar insectenhotel kopen. Onderstaand insectenhotel van de Action kost bijvoorbeeld 14,95:

Screenshot 2023 03 08 at 12.44.56
Hoe lang leven vlinders?

Nu het lente is zie ik regelmatig een citroenvlinder rondfladderen. En soms zelf een koolwitje. En denk ik altijd: ‘Wat sneu dat vlinders maar 1 dag leven.’ Maar is dat eigenlijk wel waar?

Hoe lang leven vlinders eigenlijk?

Ik besloot het op te zoeken, en deed een fijne ontdekking! Het is onzin dat alle vlinders maar 1 dag leven. Sterker nog, de citroenvlinder die ik dus vaak zie kan wel meer dan een jaar oud worden, lees ik op de site van de Vlinderstichting. Maar de meeste vlinders worden niet zo oud, en houden het op zo’n 2 tot 3 weken.

hoe lang leven vlinders

Hoe dan ook, dat is een stuk langer dan ik dacht met mijn ene dag.

Leestips

Gebruikte bronnen onder andere: Milieucentraal, Natuurmonumenten, Vlinderstichting, IVN en de Action

Similar Posts

23 Comments

 1. Ja.. natuurlijk heb ik een insectenhotel, ik denk dit jaar voor het laatst en dat er dan een nieuwe moet komen. Maar vorig jaar was hij volgeboekt, dus dat was wel prettig. Laten we insecten helpen en overal hotels en bloemen er voor neerzetten.

  Love As always
  Dimario

 2. Mijn huis is een insectenhotel ;-) Op mijn slaapkamer wonen een heleboel lieveheersbeestjes, en ze komen soms zelfs in mijn bed! Buiten hangt ook een klein insectenhotelletje, maar daar heb ik nog nooit iemand gezien.

 3. Wij hebben een mooi groot insectenhotel en het wordt al jaren drukbezocht. Ik vermoed dat de insecten op Booking.com goede recensies achterlaten, hoe zou het anders komen??? ;-)

 4. Nooit bij stil gestaan dat er zo veel bij een insecten hotel komt kijken. Ik dacht altijd dat het gewoon een paar gaten in een stuk houten waren. Weer wat geleerd

 5. Ik wil zó graag een insektenhotel kopen, al een paar jaar. Maar mijn man is een beetje bezorgd dat er ook spinnen in gaan zitten (daar is hij bang voor en ik ook eigenlijk wel). Het lijkt me zo leuk om de hommels een beetje te helpen. Zie zijn zo zachtaardig.

  Ik heb trouwens ooit van een goede vriend gehoord dat insekten echt mega belangrijk zijn, zo belangrijk zelfs, dat als ze in één dag allemaal weggevaagd zouden worden, de wereld niet lang zou bestaan!

 6. Zelf heb ik helemaal niks met insecten, maar mijn moeder heeft twee van dit soort huisjes in haar tuin hangen, dus ik zal haar de link van jouw artikel even mailen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.