Reacties

Insekten eten — 67 reacties

 1. Oh brrrr. Zit hier grillend naar dat pak sprinkhanen te kijken. En "meelwormenburger"! *kruipt gauw onder het dekbed*

  Nee, ik heb ook nog een weg te gaan! Hoewel ik het met de argumenten vóór ook best eens ben.

 2. Ik heb dat nou net omgekeerd. Bij het idee dat ik een varkentje zit te eten, ga ik dan weer over m'n nek. Varkens zijn ontzettend intelligente dieren. Dan eet ik toch veel liever een hamburger van meelwormen of een krokant gefrituurde sprinkhaan.
  Ik wist trouwens niet dat ze al in de schappen van de supermarkten lagen. Goed dat je ons hierop wijst. Ik ga ernaar uitkijken, want ik wil ze graag een keertje geproefd hebben!

  • Leuk om te lezen Sunny Mama! Voor jou is het dus geen probleem om insekten te eten. Heb je dat altijd al zo gehad? Wat maakt dat jij juist bij het idee van een varken eet over je nek gaat?

   Dan kan ik mezelf misschien ook zo herprogrammeren : )

  • Daar heb ik het toevallig morgen over op mijn blog...

   Ik ging een keertje kijken voor een puppy en toen ik dat beestje zag, realiseerde ik me dat varkentjes net zo intelligent en lief zijn als hondjes.

   Vanaf dat moment lukt het mij niet meer om ze op te eten!

 3. Ik sluit mij op dit moment aan bij die 30% . Van het idee alleen al word ik niet goed, laat staan dat ik het op moet gaan eten. Dit jaar stond er op de Huishoudbeurs ook een stand met insecten, ik ben er met een grote boog omheen gelopen.

 4. Mijn vriend zegt al jaren dat insecten de toekomst zijn. Toch eet hij ze zelf nog niet haha. En ik ook niet. Het is echt een mentaliteit. In Thailand heb ik het overwogen, maar durfde uiteindelijk toch niet.

 5. Ik eet wel insecten. Al vind ik wurmen er niet echt appeteitelijk uit zien om te eten. Je moet eens in je leven wat proberen....is mijn motto. :-) Springhanen vind ik heerlijk, lekker knapperig en romig. Als kind kocht ik dat gewoon op de markt. Het is normaal bij ons. Wel zijn er speciale soorten insecten voor, niet dat je alle insecten kan eten.

  • Dat sprinkhanen knapperig zijn kan ik best voorstellen. Maar romig? Wat interessant zeg! Dat had ik echt nooit gedacht.

   Hoe weet je welke insekten geschikt zijn om te eten en welke niet?

 6. Het schijnt dat je jaarlijks al heel wat spinnen en vliegen eet (onbewust) lijkt me voldoende toch? Ik denk dat het voor ontwikkelingslanden relevanter is. Hier krijgen we al een overschat aan eiwitten binnen.

 7. Pfoe... bij het idee begin ik toch ook te kokhalzen... Maar dat heb ik ook als ik me bedenk hoe het er in de vleesindustrie aan toe gaat. Bovendien is de vleesindustrie ontzettend slecht voor het milieu wat betreft gassen die in de atmosfeer terecht komen, het enorme watergebruik en de ontbossing voor het verbouwen van veevoer. Dus ik eet vegetarisch, hoef ik ook geen insecten te eten ;).

  • Dat de vleesindustrie zo belastend is voor het milieu vind ik ook een erg goed argument voor die insekten. Maar dan word ik liever net als jij vegetariër.

 8. Oh nee, bah!! En ik mag dat oprecht zeggen want ik heb ze geproefd. Die sprinkhanen zitten regelmatig door de nasi heen bij ins thuis. Mijn vriendje vindt ze namelijk erg lekker. Tussen al het eten in mijn voorraadkast staan dan ook allemaal bakjes met insecten. Ook al hebben we ze al sinds december standaard in huis, ik wen er gewoon niet aan. Gefrituurde meelwormen met wat honing is ook een hit bij ons thuis.. nou ja, nogmaals, ik vind het echt niks.

  • Wat exotisch zeg! Mijn man zou volgens mij ook wel sprinkhanen door de nasi eten. Maar voor mij zou de nasi dan verpest zijn.

   Goed van je dat je het in ieder geval hebt geprobeerd. Ik kan mezelf nog niet zo vrij krijgen.

 9. Ja ik heb ooit een gefrituurde sprinkhaan gegeten. Dit was bij een Mexicaans restaurant en wilde me niet laten kennen En heb heel snel gekauwd en na gespoeld. Maar hoewel ik het nog steeds ril bij het idee ben ik blij dat ik toch gedaan heb. De smaak was eigenlijk best lekker (gefrituurde noot). Dit zit dus echt tussen mijn oren, wij zijn dit gewoon niet gewend om te eten. Weet zeker dat dit steeds meer gegeten gaat worden, maar zal lang duren voor het ingeburgerd zal zijn denk ik.
  Vroeger aten wij als kind uitsluitend Hollandse pot en vonden buitenlands eten maar stinken. Nu is dat wel anders, wisselen nu af en vind buitenlands eten erg lekker. Gewenning denk ik dus.

  • Het zit denk ik inderdaad erg tussen de oren. Iets wat naar noot smaakt zou ik ook best kunnen eten. Maar bij de wetenschap dat het dan sprinkhaan is word ik misselijk.

 10. Zolang ik ze niet levend hoef te eten (a la de Klingons, met hun 'gagh'-wormen) ben ik best bereid om insecten te eten. Mijn kat eet ook graag insecten en die zeit er gezond uit. En natuurlijk worden slakken al jaren gegeten. Zolang je ze maar uit goede kweek haalt en niet uit je eigen achteruin.
  Ik wil steeds die insectenburgers halen bij de Jumbo, maar vergeet het steeds. Deze week maar eens op het boodschappenlijstje zetten.

  • Waarom eigenlijk niet uit de achtertuin? Die zouden toch heel biologisch zijn zou ik denken.

   Ik ben heel benieuwd hoe je de insektenburgers gaat vinden Daenelia. Petje af!

 11. Hahaha! Wat heerlijk dat je zo eerlijk bent! Ik zit denk ik ook in kamp 30, zeker als ik dat bakje voorbij mij neus gescrollt krijg.. Aan de andere kant.. een beetje extra gezonde hapjes op mijn bord, even tussendoor, of als knabbel bij een glaasje rood?

  ...

  Nee.. toch nog maar even niet.. :o(

 12. Ik kwam ze al 2x tegen bij broodjescounter in benzinestation. En natuurlijk heb ik ze geproefd, was lekker van smaak en crispy. Ga wil ze best kopen maar ze zijn nog zo duur.
  Zelf kweken is ook een optie, ga me er toch eens in verdiepen.

  Ik eet ook graag garnalen, schelpdieren en slakken. We zoeken ook wel eens alikruiken op de Oosterschelde, klein maar fijn, koken en dan met wat zelfgemaakte cocktailsausje.

 13. Voor mijn zoon had ik de Quest gekocht met een (gebakken) sprinkhaan. Die sprinkhaan ligt nu nog ergens tussen de rommel, volgens mij. Als kleuter stond ie al een haring te happen. Hij wil altijd de meest gekke dingen proberen, wat ik alleen maar toejuich.
  Ik gruwel als ze een koeienoog eten, het harde stukje erin. Vreselijk.
  Maar op zich is het wel dubbel. Ik ben dol op grote garnalen, die je zelf moet pellen. En ik at vroeger vaak slakken/escargots.
  Maar er moeten geen ogen op of aan zitten, te confronterend...
  Eigenlijk moet je alles een keer proberen, en steeds vaker laat ik vlees staan. Bij de supermarkt bij het vlees schap sta ik ook niet bepaald te watertanden, in tegenstelling tot de mannelijke carnivoren thuis.
  maar voor nu zeg ik: Nee, liever niet ... :)

 14. Wij eten regelmatig de insectenburgers die bij de J.umbo te koop zijn. Zijn veel lekkerder dan de gemiddelde vleesvervanger. Ook collega's uit latijns America trakteren regelmatig op gefrituurde sprinkhaan. Die zijn bij mijn dochter nu favoriet. Grote voordeel is dat je klasgenoten ze ook niet proberen te ruilen.
  ik serveer die burgers ook gewoon zonder meedelen aan visite.
  Wij gaan er zeker mee door. Ik hoop dat de keuze snel wat groter word. In Afrika heb ik jaren geleden heerlijke grote maden gegeten, maar die heb ik hier nog helemaal niet gezien.

 15. oh nee dit kan ik echt niet. Bij het kijken naar de proeven heb ik al bijna een bakje nodig, dus zelf eten nee.
  Zie wel regelmatig dingen voorbij komen en mensen zeggen dat het echt lekker is maar nee. Staat nog iets te ver bij mij vandaan...

 16. Ik denk niet dat ik het ga uitproberen want ik eet liefst helemaal plantaardig. Ik heb er verder niet zo heel veel moeite mee. Waarom wel een varken eten en geen sprinkhaan. Het is maar net waar je opgroeit. Al heb ik dus liever niet dat een dier dood gaat of lijdt voor mij.

  • Je hebt natuurlijk helemaal gelijk. Waarom heb ik geen moeite met het varken van neef Henk maar wel met een sprinkhaan.... Dat is behoorlijk cultuur bepaald.

 17. Van de wormen word ik spontaan misselijk en die ga ik dus ook echt nooit eten maar het idee van een gebakken of gefrituurde sprinkhaan vind ik heel zo gek niet. Ik eet ook garnalen en vind het verschil niet zo groot, ik vind de prijzen dan wel weer belachelijk. Een tientje voor een paar kleine sprinkhanen..

 18. O nee, insecten eet ik niet. Als ik wormen zie griezel ik. Moet er niet aan denken om die op te eten. Vlees eten we zo'n twee keer per week, als het kan biologisch vlees. Verder leef ik behoorlijk milieubewust, dus ik draag mijn steentje al aardig bij. Maar er zijn grenzen..

  • Ik maak nooit vliegreizen en koop bijna alles tweedehands. Ik denk dat ik op die manier ook al behoorlijk bijdraag aan het milieu. Dus dan mag ik de insekten wel laten zitten. Toch?

 19. In het restaurant waar ik mijn verjaardag vierde stonden insecten op het menu. Dus dat moest ik even proberen. Best lekker, smaakte naar kroepoek. En best lekker stoer natuurlijk - ik was de enige die zich eraan durfde te wagen....

 20. Ik heb bij mijn weten nog geen insecten gegeten. Moet er niet aan denken een of ander glibberig dier door te moeten slikken. Maar een sprinkhaan, goed gebakken, wie weet. Ik zou het proberen. Garnalen vind men ook niet gek. Ik denk dat het gewoon een kwestie van wennen is ;) Er zit in ieder geval veel proteïne in :) In sommige landen is het heel normaal :)

 21. Ik zag vanochtend in de bak met afgeprijsde artikelen bij AH lolly's met een insect liggen. Dat zegt genoeg en ik heb ze ook laten liggen. Maar dat had te maken met de grote 35% korting sticker. Ik vind het wel wat voor Sint Maarten ;-)
  Het zit allemaal tussen de oren. Het is interessant om op de site van DeliBugs te kijken. Een van de vele bedrijven waar Lelystad trots op is. Mijn oudste zoon is er geweest en wilde daar niets proeven.

 22. Ai ai ai... brrrrr, mijn eerste reactie. Maar als ik er iets langer over nadenk... waarom ook eigenlijk niet. Ik geef toe, het zal bij mij héél lang duren voordat ik een sprinkhaan (o.i.d.) in mijn mond stop (oppakken is al een dingetje denk ik) maar wie weet groei ik er, héél langzaam, in de komende decennia naar toe...Met vlees heb ik af en toe ook moeite trouwens. En als ik het dan koop dan biologisch en zo diervriendelijk mogelijk. Tegenwoordig hebben ze van Vivera hele fijne plantaardige vervangers.
  Trouwens, nog even een heel ranzig verhaal en ik heb er foto´s van gezien,het is echt waar, mijn oom en tante zijn onlangs in Vietnam op vakantie geweest en hebben daar met hun reisgezelschap héle inheemse dingen gegeten. Een van de leden van het gezelschap had ... hou je vast ... gefrituurde tarantula (terwijl ik het typ lopen de rillingen over mijn lijf). Oooo ik hou er over op! Fijne dag nog ;)

 23. Ja, ik heb ooit insekten gegeten (sprinkhanen, meelwormen, bidsprinkhanen, schorpioenen, (maar dat laaste zijn geen insekten :-) ) toen ik in China was. Nu ben ik al jaren vegan, dus ik zou het nooit meer doen. Er zijn voldoende eiwitten in plantaardige voeding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder