Reacties

'Ik ben helemaal naar Groningen geknapt.' — 36 reacties

 1. Het is niet een uitdrukking of zo hier in de buurt, maar mijn eigen uitdrukking:-)
  Als iemand veel kleine spulletjes in huis heeft, zoals kaarsjes, bakjes, mandjes, vaasjes......dan heeft die veel "tutte-me-rul" Prullaria dus :-)

  • Bij mij in huis heet dat frutsels....

   En .w.b. favoriete uitdrukkingen, niet bij mij uit de buurt, maar meer uit het Oosten: Je hoeft me niet zo de kast uit te keren!" (Op de kop geven o.i.d. is dat....)

  • Ik ben nieuwsgierig wat die uitdrukking betekent R13jann3. Ik zit hier te peinzen.... Betekent het dat hij op tijd is gekomen? Of uit een andere tijd komt?

  • Het betekend dat iemand overleden is.

   Blijkbaar is het dan meer Twents dan achterhoeks, hier in het Noorden hoor je het ook nog wel eens. Ik had het gegoogeld en kwam het ook tegen in het Twents.

 2. Noar de bos.. Oftewel naar het bos, maar waar ik vandaan kom zeg je in streektaal de bos.
  Kun ieje troam losgooin? Kun je het raam losdoen? Alle hollanders roepen dan nee want dan valt het eruit.. Open. De deure is los. Als in niet op slot.
  Die ne die is uut de tied. Die en die is dood.
  Volluk. Bezoek bij de achterdeur, die nooit op slot is als je thuis bent.

  Eigenlijk vind ik alles aan mijn streektaal mooi. Ik gebruik het zoveel mogelijk.
  Dat maffe hollandse dialect, had voor mij niet gehoeven.

 3. Haha, die had ik nog niet gehoord, ergens naartoe knappen! Een uiltje knappen ken ik dan weer wel :).

  De uitdrukking die we hier heel vaak horen is "de deur los (open) maken, de ramen los zetten enz."
  We wonen hier nu zo'n 10 jaar in deze regio, en we beginnen het nu ook over te nemen. Dus i.p.v. dat wij de ramen open zetten, zetten we ze los tegenwoordig... :)

 4. Grappige benaming ervoor. Ik woon zelf dus in't Noorden des lands, in Grunn en ik vind de uitdrukking:

  Kin ik weer een deur ientrap'n. Dat betekend dat je weer even geld kunt uitgeven.

 5. Hahaha wat een grappige uitspraak, daar heb ik nog nooit van gehoord! Ik zeg zelf altijd bijvoorbeeld de voortafel en de achtertafel, maar ik heb wel eens van mensen gehoord dat dat best gek is en dat het de kleine en de grote tafel zijn? Als je ermee opgegroeid bent klinkt het zo normaal.

 6. Leuk woord, knappen. Ken ik niet.
  Las vandaag dat er een boek geschreven is met vergeten woorden uit de Nederlandse taal. En zowaar! Ik gebruik woorden die vergeten zouden zijn: achenebbisj, hachelen, verorberen, wiedeweerga..... Enz. ;-)

 7. Ik zou wel naar Bussloo willen knappen vandaag. Heerlijk relaxen in de sauna. Hier in Limburg zeggen ze als ze ergens rond neuzen ze lekker zijn geweest schuumen en vertalen het soms ook doodleuk naar het Nederlands als lekker wezen schuimen. Klopt natuurlijk geen biet van maar wel leuk!

 8. Nog meer Achterhoeks:

  Meeps ventje: iel ventje
  Spinazie op het land staon: zwanger zijn
  Uutslakkeren: feesten
  An het sgraggelen kommen: struikelen
  Achter het melkpanneke: antwoord op de vraag waar iets ligt
  Nestdolleke: de jongste van het gezin

 9. Deze uitdrukking kende ik niet. Toen ik als achttienjarige vanuit de randstad naar de Betuwe verhuisde, begreep ik in het begin helemaal niets van het dialect. Ik heb hele gesprekken met mensen gevoerd, waar ik helemaal niets van begreep. Inmiddels woon ik al weer jaren op de Veluwe-zoom en ook hier kom je soms verassende uitspraken tegen. Ik vind dat echt grappig.

 10. Ik vind snubbeken een gezellig woord wat je bijna niet meer hoort. Het betekent zomaar wat aanrommelen of rondsnuffelen. Ik ken het nog van mijn oma het roept bij mij een warme herinnering op.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder