Landelijk schakelpunt: wat is dat nou weer?

Last updated on December 12th, 2023 at 04:11 pm

lspVan de week ging ik naar de apotheek om pijnstillers te kopen voor mijn middelste zoon. Hij werd 19 oktober aan zijn knie geopereerd en heeft daar nog flink pijn van. Toen ik bij de apotheek was, vroeg de mevrouw achter de balie of ik het ‘toestemmings formulier voor electronische uitwisseling van medische gegevens voor het landelijk schakelpunt’ al had ingeleverd.

Aangezien ik zelfs nog nooit van dit formulier had gehoord gaf ze het aan me mee. Ik wilde het eerst even ter plekke invullen, maar je moet ook alle gegevens van je kinderen invullen! En aangezien ik er vijf heb, en een bloedhekel aan formulieren, besloot ik het dan maar mee naar huis te nemen. Om het daar rustig in te vullen.

Maar wat is eigenlijk het landelijk schakelpunt?

Landelijk schakelpunt: wat is dat?

Via het landelijk schakelpunt kunnen artsen en apothekers medische gegevens uitwisselen. Het is een soort netwerk. Huisartsen, apothekers en ziekenhuis doen er aan mee. En het is dus niet zo daar je medische gegevens liggen opgeslagen. Die blijven gewoon in de computer van je huisarts. Maar als je toestemming geeft om je medische gegevens te delen, dan kunnen andere artsen de informatie die jouw huisarts over je heeft inkijken. En dat is handig en praktisch.

Het Landelijk Schakelpunt (LSP) is de opvolger van het Elektronisch Patiëntendossier (EPD).

Welke gegevens worden precies uitgewisseld?

  • Samenvatting belangrijkste patiëntgegevens
  • Overzicht gezondheidsproblemen
  • Medicijngebruik
  • Allergieën
  • Informatie over recent contact met patiënt
  • Apotheker: medicijnoverzicht

Als je toestemming geeft voor gegevens uit wisselen, wil dat trouwens niet zeggen dat iedereen er dan maar bij kan. Elke nieuwe zorgverlener moet eerst weer om toestemming vragen.

Aanmelden bij het Landelijk Schakelpunt is niet verplicht

Er zijn wat zorgen over privacy als het gaat om het Landelijk Schakelpunt. Daarom doen niet alle huisartsen en apothekers er aan mee. Sommige huisartsen vinden zelfs dat hun beroepsgeheim wordt aangetast als anderen ook bij de medische gegevens van hun patiënten kunnen. Als je geen toestemming wilt geven, hoef je eigenlijk gewoon niets te doen. Pas als je uitdrukkelijk toestemming hebt gegeven, mogen je gegevens via LSP worden uitgewisseld.

Filmpje met uitleg

In onderstaand filmpje wordt nog eens uitgelegd hoe het werkt.

Ik ga me aanmelden

Ik ga mezelf en mijn kinderen wel aanmelden. Het lijkt me gewoon wel handig als andere zorgverleners onze medische gegevens kunnen inkijken. Dat lijkt me nuttige informatie voor hen. Niets zo vervelend als een arts je niet kan helpen omdat hij eerst gegevens moet opzoeken of aanvragen. Ik heb liever dat ze er meteen bij kunnen.

Je kunt ook online toestemming geven op www.ikgeeftoestemming.nl. Ik dacht slim te zijn, en dat ‘even’ te doen. Maar: ‘Aaargh!’ Dat moet via het DigiD en nadat het me eindelijk gelukt was daarop in te loggen moest ik eerst weer eens een sms code aanvragen en had ik zin om te gillen. Dus laat maar. Ik doe het dan toch maar via papier…

Hoe denk jij over het Landelijk Schakelpunt? Heb jij toestemming gegeven om je gegevens uit te wisselen? En zo ja, hoe heb je dat gedaan?


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

25 Comments

  1. Ik heb geweigerd. Ik heb mijn afstudeerscriptie geschreven over het privacyrecht van de patient als het Elektronisch Patientendossier ingevoerd wordt. Dat is niet te garanderen. Binnen de zorg wordt doorgaans niet zo zorgvuldig omgesprongen met het privacyrecht van de patient, dus doe ik het dan maar zelf.

    Voor bijv. verzekeraars zijn patientgegevens een eldorado. Risicoprofielen uitzoeken etc, en doelgroepen lokken of weigeren (nee, dat mag niet, maar er zijn allerlei trucs om dat te omzeilen…).

    Voor ernstig zieke en chronische patienten kan het een ander verhaal zijn. Maar om het zomaar ‘at random’ in te voeren dient geen enkel doel. Bij huisartsenposten bestaat al een eigen elektronisch dossier dus als je naar de huisartsenpost gaat in het weekeind is er nu al een adequate voorziening geregeld.

    Hint: de meeste artsen hebben prive zelf geweigerd hun eigen medisch dossier uit te laten wisselen.

  2. ik ben niet van plan het in te vullen, mankeer zo goed als niets , dus weinig uit te leggen mocht ik elders naar een dokter moeten, er zitten mij nog te veel vragen voor wat betreft privacy aan vast,

  3. Ook ik heb het formulier ingevuld, destijds gekregen bij de apotheek.
    Voor mij wegen de voordelen op tegen de nadelen en over m’n privacy maak ik me niet zo veel zorgen, ‘ze’ (wie dat ook mogen zijn) weten toch al meer van je dan je denkt.

  4. Oh ja, dat! Dat heb ik een hele tijd geleden maar gedaan. Omdat ik altijd wel iets heb en een flinke pechvogel ben leek het me wel handig op zich. Volgens mij moest ik hier juist bij de huisarts voor tekenen. Ja en die punten wat privacy betreft… die moet ik maar voor lief nemen.

  5. Nog nooit van gehoord en ik werk nog wel in het ziekenhuis haha. Ik vind het een goed idee en denk ook dat ik me ga aanmelden, tenminste als ze er ooit naar vragen eerder begin ik niet aan die papieren en digid vind ik al helemaal vreselijk haha. Snap dat ze dat moeten doen maar zo’n gedoe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.