Baking soda tegen maden in de container

maden in de container

Het is een veelvoorkomend probleem nu het zo warm is buiten: vieze, kronkelende maden in de container.

Dat als je de deksel omhoog doet je begroet wordt door van die vieze, witte bewegende beestjes. Ze lijken een beetje op rijstkorrels, hoewel je daar niet teveel bij moet stilstaan want dan lust je daarna geen rijst meer...

Maden hoe ontstaan ze?

Maden zijn de larven van vliegen en muggen. Met andere woorden de vliegen en muggen hebben eitjes gelegd in je container, en dit zijn hun vieze kinderen. Eén vlieg kan wel 1000 eitjes leggen, en als het warm is kunnen die een paar uur later al uitkomen! Geen wonder dus dat het ontstaan van maden in je groene container heel snel kan gaan.

Maden in de container: hoe kom je er vanaf?

  1. De simpelste methode is simpelweg de container een tijdje openzetten. Maden houden net als vampiers niet van licht. Ze zitten het liefst lekker op een donkere, vochtige plek. Dus als je de deksel opendoet vinden ze dat niet fijn. Een open container geeft bovendien vogels de kans om de maden lekker op te snacken. Het nadeel is dat een open container een vieze geur verspreid. Hier op het platteland kan ik de groene container ergens neerzetten waar ik hem niet meer hoef te zien of te ruiken. Maar als je groene container in het zich staat, of in je looppad, kan het idee om de groene container open te zetten wat lastiger zijn. Bijvoorbeeld omdat een open deksel leidt tot stankoverlast. Je kunt dit compenseren door lavendel in de container te strooien. Dat is win - win: het helpt tegen de stank, en maden houden er niet van.
  2. Maden houden niet van kokend heet water met daarin een scheut groene zeep of azijn. Deze methode kun je toepassen als de container net is geleegd!
  3. Gooi een bos Hedera (klimop) in de groene container en leun achterover terwijl de Hedera de maden vergiftigt : ) Hieronder een voorbeeld van Hedera:Screen Shot 2018 05 30 at 09.07.54
  4. Vul een panty met mottenballen en hang die aan de binnenkant van de container. Dit werkt afschrikwekkend, en kan helpen om maden in de container te voorkomen.
  5. Doe afval in een biologisch afbreekbare tas in de groene container.

Baking soda tegen maden in de container

baking soda tegen maden

Baking soda is een veelzijdig en goedkoop product. Kun je baking soda tegen maden in de container gebruiken? Het antwoord is: '

Ja het kan wel, maar het werkt niet zo heel goed.'

Wat baking soda tegen maden kan doen is de geuren van het afval absorberen, maar dat zal de maden niet veel uitmaken. Het beste wat baking soda tegen maden kan doen is de zuurgraad verminderen. Dat vinden de maden minder prettig.

Volg de volgende stappen als je het wilt proberen:

  1. Maak eerst de plek waar de maden zijn grondig schoon. Doe alle vuilnisresten en groep weg.
  2. Strooi vervolgens baking soda over de plekken waar je van de maden af wilt.
  3. Laat de baking soda een dag of nacht haar werk doen.
  4. Maak daarna opnieuw schoon en verwijder alle baking soda.

Maar zoals ik al zei: dit werkt helemaal niet zo goed tegen maden in de container. Ik zou mezelf de moeite besparen als ik jou was.

Gebruik liever de tip tegen maden in de container van hem  simpelweg openzetten.

Maden in kliko

Tips tegen maden in de groene container van Huisvlijt bezoekers

  • Wij gebruiken hetzelfde systeem tegen maden in de container als jouw voorstel. En dan krijg je ook geen massa kleine vliegjes in je gezicht bij het openen van het deksel. (Omabaard)
  • Met dit warme weer gebeurt het al gauw. Een latje onder het deksel zodat hij openstaat wil ook wel eens helpen tegen maden in de container. (Hilly)
  • Mottenballen, azijn… zou een gemakkelijke oplossing zijn… !? Lie(f)s Lies
  • Maden zijn natuurlijk gewoon vliegen, en niet vies. Geen idee waarom veel mensen sommige dieren viezer vinden dan andere. Je verdiepen in de ontwikkeling en het leven van “vieze”dieren kan je kijk erop veranderen. (Gerd)
  • O ja, vieze beesten. En dat je eerst nog zit te turen: zijn het nou rijstkorrels of niet??
    Was alles maar zo simpel als de klep open zetten :-))
    Ooit maden gehad in een kleine kliko, daar heb ik kokend water over heen gegooid, dat werkte.
    Tegenwoordig nooit meer last van, want blijkbaar geen vlees of visresten. En als ik het wel heb, doe ik het in een plastic zak bij het restafval. (Anita)
  • Mijn dochter hoorde de tip om klimop in je gft container te doen , het schijnt dat maden hier een hekel aan hebben. Een goedkope en milieuvriendelijke methode en zelfs al moet je er een klimop voor aanschaffen ook geen dure methode. (Johmar)
  • Hier mag het GFT afval in een dunne maar wel transparante zak in de container. Droog groen- en tuinafval gooi ik er wel los in. Ik heb nog nooit maden gehad. En in de restafval kant vd de duo bak gooi ik ook geen vies afval. Het meeste zit ook in een plastic zakje, meestal hergebruik van brood oid. Ik heb over het algemeen maar heel weinig afval, de duo bak gaat ong 1x/maand naar de straat, zomers als het erg heet is vaker, en de PMD bak 1x/2mnd. Daarnaast hebben we nog een papiercontainer en die gaat ong 1x/4-5 mnd naar buiten. (Elsie)
  • Heb het al lang niet meer meegemaakt, maden in de container. Geen vlees, geen vleesafval, dat schelt natuurlijk. Visafval stop ik in de vriezer tot ik de vuilnisauto hoor.
    En altijd overdag de deksel op een kier. (Bertie)
  • Voedselresten (botten, zwoerden) kortom alles wat maden aantrekt stop ik gewoon in een speciale zak in de vriezer. Die gaat pas de container in op de dag van ophaling. (Bernadette)
  • Als je van vissen houdt zijn maden in de container een uitkomst. Deed in de zomer altijd een stokje onder de deksel, dan verdampt het vocht en maden in de container houden juist van vochtigheid. Hans
  • Klimop daar houden maden ook niet van. Verder gooi ik groenafval nu het zomer is in van die biologisch afbreekbare zakjes (tip: in diverse maten bij de Action veel goedkoper dan bij de AH). (Ilona)
  • Altijd een stokje tussen de deksel en kliko tegen maden in de container, en door het uitdrogen valt de stank reuze mee. Groetjes Rebbeltje
  • Veel groenafval gaat naar de kippen. Overig groenafval in de kliko waar een biologisch afbreekbare zak in zit. In de zomer gaat het groenafval daarnaast ook in biologisch afbreekbare kleine zakjes. (Yvonne)

Lees ook mijn post over je groene container schoonmaken en tips tegen mieren in huis en motten bestrijden.

Vergeet ook de meelmot niet! En heb je muizen in huis? Ook daar heb ik ervaring mee.

Heb jij last van maden in de groene container? Aanvullende tips zijn van harte welkom in de comments!

Vergelijkbare berichten

59 reacties

  1. Ik gebruik in de zomermaanden de biologisch afbreekbare zakjes voor mijn gft. Dat werkt goed. Ik heb zo eigenlijk geen last van maden.

  2. Wat een handige tips!
    Gooi geen vlees in de groene container vooral kippenbotjes veroorzaken maden.
    Heb je restjes vlees vries ze in en gooi ze op de dag van de lediging in de container.

  3. Ohbah, ik vind Made echt zo vies! Tot nu toe hebben we nog niet heel erg veel last van, gelukkig maar. Zodra we er last van krijgen pak ik je blog erbij!

    1. Albert Hein verkoopt ecologisch afbreekbare containerzakken. In twee maten 140 liter en 240 liter. Per drie in een verpakking. Ze liggen in de buurt van de vuilniszakken.

    2. Ik koop voor de bak in de keuken bij Action (het enige produkt dat ik daar koop ????) kleine, biologisch afbreekbare zakjes! 10 op een rol voor ong. 1 euro. Heb nu nog 6 rollen liggen (koop altijd 10 rollen) dus ik kom de zomer wal door!

  4. de truc van de hedra kende ik niet. Ik heb het een keer gehad, ik werd er misselijk van en heb de spuitbus die ik af en toe in huis gebruik om de boel vlo vrij te houden in de container leeg gespoten...
    maar ik heb er al lang geen last meer van #houtzoektomaftekloppen

  5. Ik heb het 1 keer gehad en het was inderdaad zo vies. Eerst dacht ik ook: goh, is het nou rijst of niet? Maar net wat jij zegt: daar moet je niet te lang over nadenken als je rijst je lief is.
    Destijds heb ik er kokend water op gegooid, wat voor mij de meest milieuvriendelijke oplossing was. Sindsdien gooi ik nooit meer vlees in de groene bak. Nu gooi ik sowieso nooit meer vlees weg, soms nog vleeswaren die vergeten zijn en die doe ik in de grijze bak.
    Die tip van de hedera kende ik nog niet. Da's een goeie, die heb ik ruim in voorraad :-D

  6. Ja ook wel eens gehad, brrr
    Ik knip na het legen vaak een paar takjes lavendel. Stinkt de bak ook niet zo meer, maar of dat echt helpt tegen maden weet ik niet

  7. Vorig jaar heb ik het meegemaakt bij mijn huiscontainer... Jasses, ik ging bijna over mijn nek! Nu zorgen we gewoon dat de container een kleinere zak heeft die sneller vol zit. En we hebben een wormenbak voor het GFT. Veroorzaakt wel kleine vliegjes, maar als je regelmatig de wormenbak omschept, is dat al een stuk minder. En de spin bij de wormenbak helpt goed mee :)

  8. Je zou een advertentie kunnen zetten met “maden, gratis af te halen” ???? Sportvissers zijn er gek op. Mijn jongere broers en zusjes werkten in de vakantie op een madenkwekerij bij ons in het dorp!

  9. Ik heb ze een keer gehad in de prullenbak bij ons thuis. We hebben een prullenbak met drie scheidingsvlakken en het groene afval (met etensresten) was ik vergeten te legen en we gingen een weekendje weg. Drie keer raden van wie ik bezoek had .. zo vies!!

  10. Beste anti-madentip die ik ooit gehad heb: as van de barbecue over de maden strooien. Dat droogt ze uit en dat overleven ze niet. Wij hebben standaard een emmer in de schuur staan waar we de barbecue in legen en gebruiken dat zodra we iets in de container zien bewegen ;-)
    Zout werkt ook, maar daar heb je heel veel van nodig, wat me niet best lijkt voor de verdere verwerking van het groenafval.

  11. Iemand die landelijk woont en een aantal kippen heeft rondlopen kan de kringloop des levens volledig benutten.
    Boor in de bodem van een plastic emmer allemaal gaten en hang deze op aan de onderste tak van een boom. Doe slachtafval, vlees- en visresten in de emmer. Na korte tijd krioelt het in de emmer van de maden. Deze kruipen altijd naar onderen en vallen dan door de gaten op de grond en dienen als voedsel voor de kippen. Om te vissen heb je dan ook altijd een portie verse maden tot je beschikking.

  12. Oh bah, wij hebben dit vorig jaar ook een paar keer gehad toen we nog in Tilburg woonden. Waar ze voorheen de kliko's een keer per week ophaalden, is dat veranderd naar een keer per twee weken. Samen met een zonnetje erbij zorgde dat voor die witte beestjes...
    Mocht het toch nog eens voorkomen, dan ga ik de tip van Geertruide probberen.

    1. Ook een keer gehad, alweer jaren geeden. Wilde de katten 's avonds laat binnenroepen en dacht "wat ziet het wit op de oprit tussen carport en straat" , was het een tapijt van maden.

  13. Ik haat maden. Goede tips geef je om ze te vermijden. Ik heb nu last van een mierenplaag. Enig idee wat je daaraan kunt doen? Knoflook, curcumapoeder al uitgeprobeerd!

  14. Bah bah bah! Gelukkig heb ik geen container meer, maar ook in de prullenbak kan dit gebeuren, vooral als je er weinig gebruik van maakt en de vuilniszak er dus langer in zit dan normaliter. Bedankt voor de tips!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.