Motten bestrijden: hoe doe je dat? Tips + tricks

motten bestrijden

Heb je last van motten? Lees dan deze post over motten bestrijden!

Maar voor eerst: ken je onderstaand gezellige liedje?

Er wonen twee motten,
In mijn oude jas.
En die twee motten,
die wonen er pas.

Maar hoe leuk het ook klinkt in het liedje, motten in huis is geen lolletje.

Dat blijkt een paar liedregels verder:

Hij vreet mijn hele jas kapot,
allen voor haar,
die dot van een mot.

Motten: wat zijn het eigenlijk?

Het is belangrijk om de vijand te kennen! Dat maakt mottenbestrijden makkelijker. Dus laten we eerst eens vaststellen met wie we precies te maken hebben,

Officieel zijn motten nachtvlinders. Je ziet ze ‘s avonds wel eens. Dan vliegen ze hardnekkig tegen lampen aan. Erg slim zijn ze dus niet. Maar het zijn vooral de larven die ze leggen, die ons probleem zijn. Deze witte, made achtige beestjes genieten in je kast van je kleding. Ze lusten wol, veren, leer en bont. Oftewel je kleding en je schoenen zijn geen van allen veilig!

Weetje: voor katoen en linnen halen ze hun neus op! Dus vind je gaatjes in katóenen en linnen kleding, dan heb je eerder te maken met zilvervisjes. Maar dat is een andere post!

Hier onder een foto van de vijand:

motten bestrijden

N.B. We hebben het hier over de mot die graag kleding oppeuzelt. Een andere mot is de meelmot!

Motten bestrijden in huis

Goed, we hebben nu een duidelijk signalement van de vijand. Nu gaan we motten bestrijden! Dat kan op verschillende manieren. Ik neem ze met je door!

Motten bestrijden met mottenballen

De meest bekende methode van motten bestrijden is de mottenbal methode. Mottenballen zijn letterlijk kleine balletjes. Vroeger zat er kamfer in mottenballen. Maar nu paradichloorbenzeen. De stoffen in mottenballen verdampen. En dat vinden motten niet fijn. Het grote nadeel aan mottenballen is dat de meeste mensen de geur vies vinden. Bovendien krijgen sommigen er zélf last van.

mottenballen

Motten bestrijden azijn

Azijn is één van de natuurlijke manieren van motten bestrijden. Het advies is om een bakje heet water te mengen met evenveel azijn. En dat zet je dan in de kledingkast.

Motten bestrijden lavendel

Ook dit is een natuurlijke methode tegen motten. Bovendien ruikt lavendel nog lekker ook. Maar motten gaan er niet dood van… Dit werkt dus eigenlijk vooral ter voorkoming van motten.

motten bestrijden

Motten bestrijding door kruidnagels

Net als lavendel helpt een potje met kruidnagels ook tegen motten. Bijkomend voordeel is ook weer dat het een natuurlijke methode is. En het ruikt best lekker.kruidnagels tegen motten

Kaneelstokjes tegen motten

Motten houden niet van kaneel. Dus dit werkt ook. Nadeel is dat je de geur van kaneel vervolgens bijna niet uit je kleding kunt krijgen. Maar ruiken naar een wandelende appeltaart is geen ramp.

Motten bestrijden

Maak een milieuvriendelijke mottenval!

Je kunt je eigen mottenval maken. Hiervoor heb je nodig een stuk onbehandelde wol en een doosje dat dicht kan. Maak gaatjes van ± 2 centimeter in het doosje. Op deze manier vang je de larven van motten. Check je mottenval wekelijks en vervang de wol.

Motten voorkomen!

Het is natuurlijk altijd beter om motten te voorkomen. Dan hoef je ze ook niet te bestrijden. Hier onder een lijstje met dingen die je kunt doen tegen motten.

 1. Stofzuigen! Haal alles uit je kledingkast, en maak hem zorgvuldig schoon. Motten verstoppen zich namelijk graag in hoeken en kieren. Vergeet die dus niet.
 2. Was je kleding zorgvuldig vóór je hem in de kast hangt. Motten genieten van huidschilfers, voedselresten en zweet e.d.
 3. Draag je kleding vaak. Motten zijn net vampiers: ze houden niet van licht. Dus kleding die je vaak draagt, heeft minder kans op motten.
 4. Koop je graag kleding bij de kringloop? Controleer het dan zorgvuldig. Helaas kun je met tweedehands kleding de motten zelf je huis in brengen… Een soort paard van Troje! Bewaar tweedehands kleding dus eerst in plastic tassen. Tot je de spullen goed hebt gewassen.
 5. Zet regelmatig ramen open om de boel te luchten.
 6. Heb je wollen kleding lang niet gedragen? Stofzuig het dan even. Op die manier zuig je eventuele uitjes op!
 7. Een mot leeft ongeveer drie weken. Als je één keer per maand al je kleding buiten uitschud, stoor je ze én schud je hun vieze larven los.
 8. Gooi kleding die niet gewassen kan worden 4 dagen bij -20 graden in de diepvries. Daarna zijn de larven morsdood. Is het mooi weer? Dan kun je hetzelfde effect bereiken door de kleding in de zon te leggen.
 9. Bewaar kleding in stevige plastic kledinghoezen.
 10. Leg kamfer, cederhout en zeepjes tussen je kleding. Allemaal dingen die motten afschrikken.motten bestrijden

En dan nu eerst even dat gezellige liedje. Om moed te krijgen!

Lees ook hoe je van mieren in huis en muizen in huis afkomt!

Heb jij nog handig tips voor motten bestrijden? Geef jouw tips hier onder

Similar Posts

21 Comments

 1. Goh, weer wat geleerd. Mijn zusje heeft last van motten (denkt ze), maar volgens mij draagt zij weinig wol, veren, leer en bont. Dus misschien zijn het dan toch zilvervisjes bij haar…. Zal ze vast niet blij mee zijn, want zilvervisjes zijn enger dan motten!

 2. Ik heb tussen mijn wollen truien stukjes cederhout gestopt. Tot nu toe geen mot gezien.Van die schoenen wist ik niet,daar zal ik ook wat hout neerleggen

 3. Wel leuke tips. Maar ik heb ze. In mijn vloerbedekking op de slaapkamer. En hoe krijg ik ze weg. Ze houden niet van kaneel enzv. Ja en dan? Gaan ze er dood aan of lopen ze een stukje verder???????

 4. Gelukkig geen last van motten, maar ik heb nooit geweten dat zelfs je schoenen niet veilig zijn. Brrr… En ik heb nu een liedje in m’n hoofd.

 5. Soms zie ik wel eens in huis. Ik maakt ze dood. Kunnen zoveel eitjes leggen. Mottenballen gebruik ik. Hier heb ik weer eens geleerd.Kaneel heb ik ook in huis. Nooit geweten.

 6. Motten bestrijden is heel lastig. Zolang ze zich op een plaats bevinden is het duidelijk. Maar sommige motten, zoals voedselmotten verspreiden zich door het hele huis. Ook naar plaatsen waar geen voedsel te vinden is. Ze leggen hun eitjes in kleine donkere kiertjes, waar je zelf niet bijkomt. Het meest effectief in de mottenbestrijding is het inzetten van sluipwespen. Een sluipwesp legt zijn eitjes in de eitjes van de mot en vernietigt ze zo. Sluipwespen zijn zo klein dat ze met het oog vrijwel niet waarneembaar zijn. Je kunt zo ook in je kleerkast inzetten. Als er geen motteneitjes meer zijn verdwijnen ze vanzelf.

 7. Een vriendin klaagde over beestjes.
  Elke ochtend probeerde zij de beestjes dood te drukken.

  Totdat ik ontdekte dat het motten zijn.
  Zoekend naar het produkt waarmee de diertjes in huis zijn gekomen kwam een heel dierbaar doosje te voorschijn.
  Maar nadat het doosje verwijderd was bleven de motten terug komen.

  Uiteindelijk was een kamerbreed tapijt de oorzaak …..

  Diervriendelijke groet,

 8. Ik berg mijn mijn seizoentafelfiguren van 100 % wolvilt altijd op met een zakje gedroogde lavendel uit eigen tuin erbij. Samen in een plastic grip zakje en gelukkig nog nooit geen last gehad van motten.

  1. Dat zou ook wel vervelend zijn Thea, als je ze dan voor het nieuwe seizoen zou pakken en ze bleken aangetast te zijn door motten… Mooie oplossing met lavendel uit eigen tuin!

 9. Weet je, ik heb geen last van motten in mijn kleding, maar in pakken meel! Het zal niet dezelfde mot zijn, maar ik ben wel benieuwd of er ook mensen zijn , die last van meelmotten hebben !
  Ik moet erbij zeggen dat ik veel alternatieve pakken meel in de kast heb staan: Amandelmeel , rijstemeel , maïsmeel enz. Misschien hoor ik daar ook ooit iets over!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.