Motten bestrijden: hoe doe je dat?

motten bestrijdenKen je dat gezellige liedje:

Er wonen twee motten,
In mijn oude jas.
En die twee motten,
die wonen er pas.

Maar hoe leuk het ook klinkt in het liedje, motten in huis is geen lolletje.

Dat blijkt een paar liedregels verder:

Hij vreet mijn hele jas kapot,
allen voor haar,
die dot van een mot.

Motten: wat zijn het eigenlijk?

Het is belangrijk om de vijand te kennen! Dus laten we eerst eens vaststellen met wie we precies te maken hebben.

Officieel zijn motten nachtvlinders. Je ziet ze ‘s avonds wel eens. Dan vliegen ze hardnekkig tegen lampen aan. Erg slim zijn ze dus niet. Maar het zijn vooral de larven die ze leggen, die ons probleem zijn. Deze witte, made achtige beestjes genieten in je kast van je kleding. Ze lusten wol, veren, leer en bont. Oftewel je kleding en je schoenen zijn geen van allen veilig!

Weetje: voor katoen en linnen halen ze hun neus op! Dus vind je gaatjes in katóenen en linnen kleding, dan heb je eerder te maken met zilvervisjes. Maar dat is een andere post!

Hier onder een foto van de vijand:

motten bestrijding
Bah. Wat een eng beestje.

Motten bestrijden in huis

Goed, we hebben nu een duidelijk signalement van de vijand. Nu gaan we motten bestrijden! Dat kan op verschillende manieren. Ik neem ze met je door!

Motten bestrijden met mottenballen

De meest bekende methode van motten bestrijden is de mottenbal methode. Mottenballen zijn letterlijk kleine balletjes. Vroeger zat er kamfer in mottenballen. Maar nu paradichloorbenzeen. De stoffen in mottenballen verdampen. En dat vinden motten niet fijn. Het grote nadeel aan mottenballen is dat de meeste mensen de geur vies vinden. Bovendien krijgen sommigen er zélf last van.

Motten bestrijden azijn

Azijn is één van de natuurlijke manieren van motten bestrijden. Het advies is om een bakje heet water te mengen met evenveel azijn. En dat zet je dan in de kledingkast.

Motten bestrijden lavendel

Ook dit is een natuurlijke methode tegen motten. Bovendien ruikt lavendel nog lekker ook. Maar motten gaan er niet dood van… Dit werkt dus eigenlijk vooral ter voorkoming van motten.

Motten bestrijding door kruidnagels

Net als lavendel helpt een potje met kruidnagels ook tegen motten. Bijkomend voordeel is ook weer dat het een natuurlijke methode is. En het ruikt best lekker.

Kaneelstokjes tegen motten

Motten houden niet van kaneel. Dus dit werkt ook. Nadeel is dat je de geur van kaneel vervolgens bijna niet uit je kleding kunt krijgen. Maar ruiken naar een wandelende appeltaart is geen ramp.

Motten voorkomen!

Het is natuurlijk altijd beter om motten te voorkomen. Dan hoef je ze ook niet te bestrijden. Hier onder een lijstje met dingen die je kunt doen tegen motten.

 1. Stofzuigen! Haal alles uit je kledingkast, en maak hem zorgvuldig schoon. Motten verstoppen zich namelijk graag in hoeken en kieren. Vergeet die dus niet.
 2. Was je kleding zorgvuldig vóór je hem in de kast hangt. Motten genieten van huidschilfers, voedselresten en zweet e.d.
 3. Draag je kleding vaak. Motten zijn net vampiers: ze houden niet van licht. Dus kleding die je vaak draagt, heeft minder kans op motten.
 4. Koop je graag kleding bij de kringloop? Controleer het dan zorgvuldig. Helaas kun je met tweedehands kleding de motten zelf je huis in brengen… Een soort paard van Troje! Bewaar tweedehands kleding dus eerst in plastic tassen. Tot je de spullen goed hebt gewassen.
 5. Zet regelmatig ramen open om de boel te luchten.
 6. Een mot leeft ongeveer drie weken. Als je één keer per maand al je kleding buiten uitschud, stoor je ze én schud je hun vieze larven los.
 7. Gooi kleding die niet gewassen kan worden 4 dagen bij -20 graden in de diepvries. Daarna zijn de larven morsdood.
 8. Bewaar kleding in stevige plastic kledinghoezen.
 9. Leg kamfer, cederhout en zeepjes tussen je kleding. Allemaal dingen die motten afschrikken.

En dan nu eerst even dat gezellige liedje. Om moed te krijgen!

Lees ook hoe je van mieren in huis afkomt!

Heb jij nog handig tips voor motten bestrijden? Geef jouw tips hier onder

5 Responses to Motten bestrijden: hoe doe je dat?

 1. Goh, weer wat geleerd. Mijn zusje heeft last van motten (denkt ze), maar volgens mij draagt zij weinig wol, veren, leer en bont. Dus misschien zijn het dan toch zilvervisjes bij haar…. Zal ze vast niet blij mee zijn, want zilvervisjes zijn enger dan motten!

 2. Ik heb tussen mijn wollen truien stukjes cederhout gestopt. Tot nu toe geen mot gezien.Van die schoenen wist ik niet,daar zal ik ook wat hout neerleggen

 3. Wel leuke tips. Maar ik heb ze. In mijn vloerbedekking op de slaapkamer. En hoe krijg ik ze weg. Ze houden niet van kaneel enzv. Ja en dan? Gaan ze er dood aan of lopen ze een stukje verder???????

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.