Rare kleine gaatjes in kleding

kleine gaatjes in kleding

Er zitten allemaal kleine gaatjes in één van mijn lievelingsrokken.

Het is er eentje van Laura Ashley, die ik zo’n zeven jaar geleden voor 0,99 Engelse ponden kocht. Met de verzendkosten betaalde ik in totaal geloof ik zo’n 4 euro. Ik vrees dat je me er in kunt uittekenen. Hij zit zo fijn!

Rare kleine gaatjes in kleding

Maar nu kan ik hem eigenlijk niet meer aan in het openbaar… Er zitten diverse gaatjes in, en ook wat grotere. Een gat is zo groot als mijn vingertop. Zie foto linksboven.

N.B. Inmiddels heb ik een oplossing om kleine gaatjes in kleding te repareren!

Lees ook mijn post over kleding vermaken!

Oorzaak kleine gaatjes in kleding

We hebben géén motten! Dus nu zit ik te denken of die gaatjes kunnen komen door de spijkerbroeken van de kinderen? Of soms komen er ook gaatjes in een shirt door een riem bijvoorbeeld.

Ik wil mijn rok eigenlijk blijven dragen. Dus heeft iemand handige, goedkope tips om die gaatjes te verdoezelen? Zelf zit ik te denken of ik er niet gewoon vlieseline in kan strijken of zo?

Zie ook mijn post over motten bestrijden.

Een ander type mot heeft het op je kleding voorzien. Dat is de meelmot!

Gaatjes in kleding zilvervisjes

Een andere verdachte zijn zilvervisjes! Hoewel zilvervisjes vooral snoepen van papier, zijn ze helaas ook niet te beroerd om te aan kleding te knagen. Doordat zilvervisjes knagen aan je kleding kunnen er kleine gaatjes in kleding ontstaan.

Vrees je dat je zilvervisjes in je kast en/of kleding hebt?

Was de kleding dan grondig, en droog alles supergoed voordat je het weer in de kast hangt. Zilvervisjes zijn namelijk gek op een vochtige omgeving. Dus je wilt zeker weten dat je kleding goed droog is.

Maar: zilvervisjes zijn zeker niet de belangrijkste verdachten bij kleine gaatjes in kleding. Andere kleine beestjes zoals motten zijn waarschijnlijker als oorzaak.

Wat zijn jullie ervaringen met rare kleine gaatjes in kleding?

Similar Posts

27 Comments

 1. Ik heb het wel gehad, gaatjes in kleding maar veel kleiner dan die van jou. Dat komt bij mij van het stenen aanrecht als je er met je buik langs schuurt heb je zo een gaatje. Ik draag dus altijd een schort.
  Het gaatje van jou is makkelijk een stukje vlies achter te strijken maar ik zou dan ook met de machine de contouren van het bloemetje stikken anders is het er zo weer af ook omdat het rekbare stof is zo te zien.

 2. Ik heb dit jaren geleden ook gehad. In alle dunne stoffen (T-shirts/sokken/dunne truitjes etc) zaten ook kleine gaatjes. Aangezien mijn man wm monteur is geweest, wist hij meteen waar het van kwam. De trommel van de wm. Door het centrifugeren wordt de was iets door/tegen de gaatjes in de trommel geslingerd, als daar een ‘haakje’ zit krijg je dus gaatjes in je wasgoed. Oplossing; trommel vervangen of een nieuwe wasmachine (hebben wij helaas moeten doen – trommel vervangen was heel duur) of het fijne spul in een waszak wassen.

  1. Overigens je kunt zelf controleren of je trommel beschadigd is. Doe een oude panty om je hand en strijk aan de binnenkant van de trommel. Haakt de panty ergens aan dan weet je dat je trommel beschadigd is.

  2. Bedankt Ernie! Dat is een goede tip zeg. Ik wist niet dat de trommel van de wasmachine deze gaatjes kon veroorzaken. We hebben hem al meer dan 15 jaar, dus het is natuurlijk best mogelijk… Ik ga dat trucje met de panty zeker proberen.

 3. Hmm het kan ook door de grote ritsen van de andere was komen in je machine die eraan haakt en zo een gaatje veroorzaakt. Of ouderdom of een combi :-)

 4. ‘k Zat ook te denken aan de wasmachine. Of een te volle droger.
  Ik sorteer zoveel mogelijk het wat teerdere goed bij elkaar en broeken en vesten met ritsen e.d. doe ik dan in een aparte draai.

 5. Al mijn kleren zitten vol gaatjes, maar dan van mijn katten ;-)
  Als die lekker op schoot kruipen gaan ze klauwen.
  Eerst ging ik al die gaatjes repareren, maar dan zag je er nog meer van dan als ik er niets aan deed.
  Nu heb ik maar geaccepteerd dat dit erbij hoort als je katten hebt .

 6. Ik heb het ook met regelmaat. Altijd op mijn buik. Ik ga er vanuit dat het komt door de knoop en het aanrecht die tegen elkaar wrijven als ik aan het koken ben. Is in ieder geval wel precies op die hoogte, bij bijna alle kleren :( #toch maar een keer een schort om

 7. Het zou best kunnen komen van de ritsen van broeken bijvoorbeeld. Ik doe de risten van broeken altijd dicht in de wasmachine en dan doe ik ze ook nog eens binnestebuiten. Een stukje vlieseline zou uitkomst kunnen bieden, maar ik vrees alleen voor de kleinste gaatjes…
  Succes ermee en fijne nieuwe week,
  lieve groet,
  Mirjam

 8. Bij mij kwam het door mijn riem die ik in mijn broek aan had, maar dat kan het bij jou niet zijn ;-). Het is zéker ook een combi met verslijten van kleding. Dat hoort er helaas bij, zeker als je het vaak draagt.

 9. Hier ook gaatjes op de buik van bijna alle shirts
  Bij mij kwam het van de broekriem, nieuwe riem, geen last meer
  maar zoals Suzanna al zie dat is het bij jou dus niet

 10. Ik heb nooit gaatjes in kleding behalve pyjama’s die al minstens 15 jaar oud zijn bijvoorbeeld. Mijn vriend daarentegen krijgt een nieuw shirt en nog geen maand later zit er al ergens een gaatje in. Hij is veel minder voorzichtig, stoeit met de katten e.d. dus ik denk dat het daardoor komt (vooral het buikgedeelte en de onderkant van de armen zijn gevoelig voor gaatjes bij hem), want onze kleding gaat tegelijk de wasmachine in (dus aan eventuele kleding met scherpe randjes o.i.d. lijkt het me ook niet liggen), en ook wij hebben geen motten, dus ik zou niks anders kunnen bedenken.

 11. Hier kregen we gaatjes van het ruwe blad onder het bureau waar het toetsenbord op stond (hoe noem je zoiets?). Met een laptop (en geen computertafel meer) gelukkig geen problemen meer!

 12. Als de stof van de rok een beetje royaal valt, zou ik de gaatjes gewoon dichtmaken met een platsteek in de kleur van de rok of het dessin. Is het maar een gaatje dan valt ‘ie heus niet zo op en zijn het er meer dan lijkt het of het een speelse decoratie is.

 13. Hallo
  De gaatjes kun je stoppen met dezelfde kleur garen als de rok en dan de draad aan de voorkant. Het is net als met breiwerk. iedere steek rondom opnemen , dan zo mooi mogelijk bij elkaar halen.(als je niet iedere steek opneemt kan het een ladder worden)
  Ik werk als coupeuse en dit is een veel voorkomend verschijnsel. succes ermee

  1. Bedankt Tineke. Dat klinkt goed. Ik denk alleen niet dat ik het kan… : (
   In de boeken van Sanne van Havelte hebben vrouwen vaak zo’n mand met ‘verstelgoed’. Ik kan me voorstellen dat de dames uit die boeken mijn rok zo zouden kunnen maken!

 14. Ik word gek van altijd die gaatjes in mijn kleding. Ik ben er zelfs wel mee terug naar de winkel gegaan. En kreeg zonder problemen een nieuwe mee en daar hoorden ze het veel vaker. Nooit gewassen en 2 dagen aangehad en hopla, gaatje.
  Ik heb altijd een schort om bij eten koken en schoonmaken. Dus waar het altijd van komt. Riemen heb ik nooit om, behalve de autoriem. Er is jaren geleden op internet een hele topic hierover geweest. Misschien dat je het via google nog kunt vinden.
  Maar vervelend van je rok, ik heb geen tip voor je behalve dan een nieuwe kopen. :-)

 15. Bij een founiturenzaak of -kraam op de markt, kun je speciaal reparatiedoek kopen, dat kun je aan de achterkant er tegen strijken en gaat niet los in de was. Vlieseline kan ook wel, maar kan wel losraken in de was. Misschien een tip!

  1. Je hebt waar ik woon vaak firma’s die chemisch reinigen en daarbij ook nog iemand hebben die kleding verstelt (en er zijn tegenwoordig heel wat mensen die niet eens een knoop kunnen aanzetten). Daar heb ik wel eens een gat in een costuum laten repareren.
   Die doen dat met een naaimachine die gewoon een soort borduurseltje doet over het gaatje en de stof aan de kant. Maar ja, dat was een costuum en hier gaat het wel over heel dun stof…

 16. Heel kleine, mooi ronde gaatjes in kleding – bijv. 3 vlakbij elkaar – kunnen worden veroorzaakt door PAPIERVISJES.Mijn dochter had op haar studentenkamer ook van die beestjes die haar kleding aanvraten. In 1e instantie dachten we aan de trommel van de wasmachine maar die bleek goed te zijn (de gaatjes zaten in een nieuw, online besteld T-shirt en mijn dochter en haar huisgenoten hadden een nieuwe wasmachine).Zelfs de bestrijder van de plaag dacht dat de gaatjes door riemen kwamen! Maar die draagt ze nooit.Wij zijn ervan overtuigd dat het door papiervisjes komt MEDE DOOR WAT IK LAS OP INTERNET: Papiervisjes eten met name CELLULOSE dat zit in papier, behang, lijm, katoen, linnen, maar ook in shampoo en scheerzeep.En dit voeg ik eraan toe: Ook is steeds meer kleding gemaakt op basis van cellulose, zoals bijv. viscose. En ze vreten natuurlijk het liefst dunne kleding aan (een spijkerbroek is te dik voor hun).

  1. En volgens internet zouden papiervisjes ook allergische reacties kunnen opwekken bij mensen die daar gevoelig voor zijn, zoals bijv. een loopneus en tranende ogen zouden ze kunnen veroorzaken.
   Ik heb deze symptomen gezien bij 2 vrouwen die papiervisjes in huis hebben. (En ze hadden geen hooikoorts!).

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.