Reacties

Dr. Corrie: seksuele voorlichting — 23 reacties

 1. Ik heb geen kinderen meer in die leeftijd. Heb wel een deel van het filmpje gezien en vind het ook tenenkrommend. Ik vroeg nog aan mijn jongste zoon (22) wat hij ervan vindt en hij vindt het ook een irritant typje, maar wel weer origineel dat het zo op kinderen gericht is.
  Ben het niet met haar boodschap als dat inhoudt dat heel jonge kinderen worden aangespoord om veel met sex bezig te zijn en alvast veel te oefenen. Kunnen ze beter meteen Teen Mum erachter aan laten zien.

 2. Mijn jongste kijkt dit dus wel op school, dus ik heb het hem gevraagd.
  Hij zegt, mam juist omdat het zo over the top is wordt het grappig
  en bespreekbaar. Door de absurdheid gaat de beladenheid eraf.
  Ik heb het zelf gekeken en snap precies wat hij bedoeld :)

  Zo kun je het ook bekijken natuurlijk!
  (kinderen zien vaak andere dingen dan ons)

 3. Ik vind het wel wat hebben. In onze omgeving merk ik dat veel ouders niet aan voorlichting doen, dus het is begrijpelijk dat een school daar op in springt. En idd het is zo over de top dat ik het wel grappig vind. Maar waar t uiteindelijk mee staat of valt of de juf of meester erna nog even erover praat over wat ze hebben gezien.....

  • Ik herinner me dat op de middelbare school seksuele voorlichting onderdeel was van de biologie lessen. Het is inderdaad wel belangrijk dat kinderen leren over de bloemetjes en de bijtjes!

   Ik denk dat waar de ouders m.b.t. dr. Corrie over vallen de maníér waar op het gebracht wordt en de onderliggende boodschap.

  • Nu ben ik niet zo'n heel oude moeder (31), maar op de middelbare school zijn de seksuele voorlichtingslessen meer voorplantingslessen. Inderdaad, bloemetjes en bijtjes. Ik vind dit filmpje niet zo tenenkrommend. Het is natuurlijk enorm over the top, maar er wordt wel open over gesproken. En kinderen willen graag al een hoop weten over seksualiteit. Voor een hoop kinderen zal dit de enige voorlichting zijn die ze krijgen, afgezien van de bloemetjes en de bijtjes. En de allerbelangrijkste les die hier gegeven wordt, is dat je het alleen moet doen als je het zelf wilt. Hier wordt de nadruk op gelegd.

 4. Ik vind het juist een prima manier om sex op deze manier bespreekbaar te maken . Juist omdat het zo "over the top" is ! Zoals Jellina ook al zei, daardoor wordt het juist makkelijker om te bespreken voor de kinderen.
  Ik heb de discussie op tv en die actiegroep een klein beetje gevolgd en ik heb me enorm verbaasd over de naïviteit van de ouders in die groep. Zij zijn in de veronderstelling dat kinderen zo rond de 9 à 10 jaar nog voorgelicht moeten worden. Neem van mij aan dat die kinderen al heel veel van elkaar en met name van internet hebben opgestoken. Veel meer en veel gedetailleerder dan de ouders weten. Helaas zijn de informatie en de beelden die de kinderen op internet vinden natuurlijk niet zoals het normaal gesproken zou moeten gaan of zoals je als ouder zou willen dat je kinderen zien. En ja, dit geldt ook voor de kinderen waarvan de ouders internet met "sloten" beveiligd hebben en die weinig of geen tv mogen kijken. Ook die hebben vriendjes en bovendien zijn de kinderen van tegenwoordig veel vertrouwder met internet en veel handiger daarin dan wij ooit zullen worden. Je kinderen zullen je het alleen nooit vertellen (althans niet zo gedetailleerd).
  Ik vind dus juist die dokter Corrie een verademing. Zij vertelt tenminste hoe normale "sex" er uit zou moeten zien en wat ik vooral heel erg goed vindt is dat zij heel sterk benadrukt dat je alleen zoent, vrijt etc. als je dat allebei graag wil. Hulde hiervoor. Want dat is juist iets wat de kinderen niet van internet zullen meekrijgen. Wat mij betreft; vooral doorgaan met dokter Corrie.
  En voordat ik commentaar krijg: ja, ik heb kinderen, ik heb ze zelf voorgelicht maar heb ook van hen gehoord wat ze allemaal al wisten en gezien hadden. En dat was best veel en het kwam allemaal via internet !

 5. Ik vind het stemmetje vreselijk en zo nu en dan is ze niet eens goed te verstaan. Ik vraag me wel af voor welke leeftijdsgroep dit nu precies is? Ze heeft het over gemiddeld 14 jaar bij dit zoenen. Dat is dus geeen basisschoolleeftijd... Maar misschien klopt het wel weer dat het doordat het een beetje belachelijk en over the top is, de spanning er af haalt en het goed bespreekbaar maakt. Zelf heb ik dit altijd een taak voor ouders gevonden...
  Lieve groet,
  Mirjam

 6. ......moest wel 'n beetje lachen om de mensen die hier handtekeningen tegen verzamelden....
  ......dat vind ik nou tenenkrommend....
  Dergelijke mensen doen me altijd een beetje denken aan Boer Bavo ( een liedje van langgeleden, volgens mij gezongen door Miel Cools)

 7. Heb de discussie wel meegekregen en snap best dat er ouders zijn, die dit niet zien zitten.
  Maar zoals hierboven ook al eens gezegd, denk ik ook, dat veel ouders heel naïef zijn.
  Mijn kinderen van 17 en 14 hebben van mij seksuele voorlichting gehad maar kwamen zelf ook al met een heleboel dingen op de proppen. En ik weet dat er ouders zijn die hun kinderen een heel vaag beeld geven van seks omdat ze het gênant vinden om er met hun kinderen over te praten. Dan liever dat een meisje/jongen weet wat hij/zij kan verwachten via het schooltv weekjournaal.
  Het hele dokter Corrie gebeuren is lekker 'over the top' en vind de boodschap: als je niet wil, niet doen!, een hele goede en duidelijke boodschap.

 8. Ik denk ook dat ouders onderschatten wanneer kinderen geinteresseerd zijn in het hele bloemetjes en bijtjes verhaal en ook wanneer ze zelf gaan experimenteren. Wist je bijvoorbeeld dat de eerste keer seks voor vmbo'ers gemiddeld gezien zo'n 13-14 jaar is? Dan ben je met de biologieles over hoe het precies werkt rijkelijk laat... Bovendien: tijdens biologie gaat het vooral over hoe het technische deel werkt, maar niet over de emotionele lading of wanneer je weet dat je er klaar voor bent, om maar iets te noemen. In die zin vind ik de lessen van dr. Corrie heel goed: daar gaat het ook om die emotionele lading en dat je vooral niet iets moet doen als je het niet wil. Ik denk dat het veel gemakkelijker is om naar aanleiding van dr. Corrie een groepsgesprek te hebben en misschien ook dat daardoor makkelijker is om iets aan de ouders te vragen daarna. Want seksuele voorlichting van ouders zelf is vaak minimaal...

 9. Ik ken het verder niet, en heb alleen dit ene filmpje gezien en vind er eigenlijk niets tenenkrommends aan. Ik kan me heel goed voorstellen dat kinderen zich afvragen hoe ze nou toch moeten zoenen en daar best angstig over kunnen zijn. Zo´n filmpje is dan enigszins informatief en als je het op school bekijkt, wordt het onderwerp minder beladen en is het prettig om er met andere kinderen een beetje om te lachen. Het is dan niet meer iets alleen van jezelf.
  De boodschap ´alleen als beiden willen´ is natuurlijk prima.

 10. Ik vind het leuk om te lezen hoe verschillend mensen het filmpje ervaren! Sommige vinden het best leuk, anderen kijken met plaatsvervangende schaamte.

  Het is in ieder geval een filmpje dat niet naar ieders smaak is. Dat is wel duidelijk.

 11. ik ben een vrouw van70 jaar en vind het een leuke manier om seksuele voorlichting te geven. Juist omdat het over de top is en dat seks niet in de stiekeme sfeer thuishoort, maar dat er gewoon om gelachen kan worden met je klasgenootjes.

 12. Onze zesjarige kwam gisteren thuis met 'zeg eens heks heks heks heks'!
  Mooie aanleiding om uit te leggen dat 'seks' geen raar woord is, maar gewoon iets waar je over kunt praten. Nog niet het hele gedetailleerde verhaal verteld, dat komt dan ook vanzelf wel.
  Ons motto: zoenen doe je als je verkering hebt en seks als je getrouwd bent. Lijkt me voorlopig lekker duidelijk. De nuance komt wel als ze puber zijn;-).

  Ik vind dr. Corrie echt zó belachelijk overdreven. En kom op zeg, voordoen met een skelet! Maar haar boodschap vind ik ook fout: doe vooral wat je leuk vindt. En hoe noemen ze dan straks het meisje wat met de hele klas gezoend heeft omdat ze dat leuk vindt? Staat die dan op een bangalijst?

  • En waarom zou je niet met meerdere jongens mogen zoenen? En waarom is het normaal als jongens dat wel doen maar wordt het sletterig gevonden van meisjes? Waarom mag het ontdekken van je eigen seksualiteit niet hetzelfde verlopen voor jongens en meisjes? Waarom rust er een groter taboe op voor meisjes? En zou je je hier iets van moeten aantrekken als meisje? En is het normaal dat mensen neigen naar hypocrisie wat betreft dit thema?
   Dat zijn ook thema's die wat mij betreft besproken mogen worden op school en thuis...
   Mariska

 13. Tja, lastig: ik vind het op een bepaalde manier tenenkrommend en tegelijkertijd ook heel grappig. Dr. Corrie doet wel overduidelijk haar best om de boodschap goed over te brengen bij de kinderen.
  Het is allemaal heel leuk en grappig gebracht, maar ik vind het ook een beetje infantiel. En ze roept zo luid dat alles rondom seks LEUK en vooral heel GEWOON is. No Big Deal. Terwijl het volgens mij toch ook altijd spannend is, en een beetje eng, en iets geheimzinnigs heeft. Omdat het heel intiem is, letterlijk en figuurlijk!

  Ja, wat ik eigenlijk het meest jammer vind, is dat op deze manier het mysterie verdwijnt uit de seksualiteit. Zoiets. Ik kan het niet eens goed onder woorden brengen, merk ik.

  • Maar seks is leuk en gewoon. Mits je het allebei zelf wil. Het blijft spannend, maar kinderen moeten wel weten dat het gewoon is. En niet zoals bij sommige kinderen een groot taboe, en alleen voor tijdens het huwelijk, of alleen om kindjes te maken. Nee, seks heb je omdat het leuk en prettig is.
   Mijn zoon hebben we hier ook al over verteld. Maar wel dat seks iets is wat je met iemand doet van wie je houdt, en alleen als je het allebei wilt. Hij kan zich er nu nog niets bij voor stellen. Wij hebben hem verteld dat dit gevoel ooit wel komt, wanneer hij in de puberteit komt. En het blijft spannend, of je er nu veel voorlichting over gekregen hebt, of niet.

 14. De lastige boodschap moet weer eens op quasi hilarische wijze gebracht worden, echt ongedwongen worden de onderwerpen daardoor niet gebracht. Het is weer iets dat door volwassenen bedacht en opgelegd wordt aan kinderen, compleet met statistiekjes over wat en wanneer en op welke de leeftijd, trouwens niet alle mensen gaan aan tongzoenen doen en dat is dan alleen nog maar tongzoenen...
  Maar ik geneer me in huiselijke kring nooit voor de gebrachte onderwerpen en blijf altijd op een ongedwongen manier met de boys in gesprek. Kinderen komen wel heftigere dingen op internet tegen die met (liefdeloze) seksualiteit te maken hebben, waarbij ik er voor waak dat ze niet alles normaal gaan vinden.

 15. Ik heb door je post toch drie stukjes gekeken op internet en ik vind het juist goed en waarschijnlijk erg aansprekend voor de leeftijdsgroep.
  Momenteel ben ik me aan het oriënteren hoe en wanneer ik mijn kinderen seksueel zou moeten voorlichten. Ik heb bij de bieb een boekje voor peuters en kleuters geleend, nou, wij hebben besloten een paar bladzijden aan elkaar te zetten met paperclipjes, dat vonden we iets te ver gaan en moeilijk te snappen voor een peuter. Ik vind het belangrijk kinderen voor te lichten, over de leuke dingen maar ook de minder leuke dingen. Bijvoorbeeld op jonge leeftijd wat wel en niet mag als je doktertje wilt spelen met een ander kindje of een ander kindje dat met jou wil doen. Later is dat ook belangrijk, dat ze weten wat ze willen en wat ze niet willen. De (onderlinge) druk ligt soms zo hoog onder pubers. Ik hoop dat ik door mijn kinderen voor te lichten voorkom dat het iets onbekends en dus heel spannends is dat veel nieuwgierigheid wekt, dan gaan ze eerder dingen doen waar ze nog niet aan toe zijn.

 16. Seksuele voorlichting is iets wat ouders zouden moeten doen. We schuiven de lastige gesprekken maar wat graag door naar anderen, maar het zijn onze kinderen en onze verantwoordelijkheid.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder