Gestolen fiets zoon: fietsverzekering over de brug

omafiets fietsverzekering

Herinner je je nog dat in zijn eerste schoolweek de fiets van mijn 16-jarige zoon gestolen werd op het station?

Fietsverzekering komt over de brug

Het was even een gedoe, maar uiteindelijk kwam de verzekering over de brug. We mochten van de verzekering een fiets uitzoeken t.w.v. 350 euro. Dat móést bij de fietsenmaker waar we de gestolen fiets ook hadden gekocht. Hij had keuze uit maar liefst 1 fiets voor dat budget. Nou is mijn zoon erg makkelijk, dus hij vond het wel best. Nu heeft hij een zilvergrijze fiets. De fiets heeft handremmen en versnellingen, en goede verlichting.

Er is maar één nadeel aan die nieuwe fiets: hij is te mooi om te gebruiken!!!!

Nieuwe fiets diefstalgevoelig

Echt waar. Wij, noch mijn zoon, durven het aan dat hij er mee naar het station fietst. Dus in de praktijk staat die mooie zilvergrijze fiets in de garage. En mijn zoon fietst op de oude omafiets van mijn dochter naar het station. Een omafiets met terugtraprem, en een lamp die we bij de Action kochten. De bijnaam van deze omafiets is ‘dat kreng’.  Maar ze heeft één groot voordeel: ze wordt niet gejat!

Toch vind ik het erg triest. Dan heb je een mooie fiets, dan kun je hem niet eens gebruiken…

Fietsverzekering: liever het geld!

Ik had achteraf liever gewoon het geld gehad dat de gestolen fiets waard was. Dan hadden we daar een goedkope, lelijke tweedehands fiets van gekocht. In plaats van een mooie, dure tweedehands fiets. Maar blijkbaar is dit hoe onze fietsverzekering werkt. Ook een nadeel vind ik, dat we verplicht bij dezelfde fietsenmaker moesten kopen.

Ik rijd op een Omafiets

Zelf rijd ik nu zo’n jaar 3 op een zwarte omafiets. Die heb ik destijds geruild voor mijn fiets van de Aldi. Destijds had de Aldi een hele mooie omafiets in de aanbieding. Ik viel er als een blok voor. Hij had alleen geen versnellingen. Maar ik was er zo verliefd op, dat ik mezelf wijsmaakte dat versnellingen helemaal niet nodig waren. Dat heb ik geweten zeg!

Vanaf mijn twaalfde was ik een fiets met versnellingen gewend. Ik kan je wel vertellen dat je dan dertig jaar later versnellingen wél mist! Tijdens het fietsen wilde ik voortdurend van versnelling veranderen. Als ik de wind voor had, dan wilde ik hem in een lagere versnelling zetten. En als ik de wind in de rug had, wilde ik de fiets in een hogere versnelling zetten. En elke keer was er die irritatie:

‘Oh nee. Dat kan niet…’

Uiteindelijk was ik het zo zat, dat ik naar de fietsenmaker ging, en vroeg of hij er versnellingen op kon monteren. ‘Mevrouw, dan kunt u beter een nieuwe omafiets kopen!’ En zo ruilde ik mijn Aldi omafiets in, voor een gewone omafiets met versnellingen. Het is een simpele, zwarte fiets, en ik vind hem heel fijn. Hij oogt niet te blits, en is dus niet diefstalgevoelig. (even afkloppen).

Omafietsen zijn mijn favoriete soort fiets. Ze ogen mooi en elegant, en je zit er mooi recht op. En ik vind dat ze iets romantisch en nostalgisch uitstralen.

Lees ook mijn post over Inboedelverzekering wat is dat?

Wat is jullie ervaring met fietsverzekeringen? Kreeg  je het geldbedrag, of moest je net als wij een fietsen ‘kiezen’?

Similar Posts

15 Comments

 1. Ik heb nog nooit een fietsverzekering gehad en het is ook 40 jaar geleden dat ik een nieuwe fiets krijg.

  Wel heb ik een dergelijke ervaring met mijn inboedelverzekering.
  10 jaar geleden kreeg ik bij waterschade gewoon geld en moest ik zelf eerst nog uitzoeken wat alles wat beschadigd was zou gaan kosten.
  Nu kwam er via de verzekering een aannemer langs die de schade bekeek en gisteren stond er een schilder op de stoep om de boel opnieuw te schilderen.
  Tot mijn stomme verbazing kon ik kiezen uit drie tinten wit en verder niet.
  gelukkig had ik voor de beneden verdieping nog een hele emmer verf staan die over was na mijn verhuizing van een paar jaar terug, want m’n huiskamer is niet wit en wil ik ook onder geen voorwaarde wit.
  Boven was één van de tinten gelukkig vrijwel hetzelfde als de andere muren en plafondelen van de slaapkamer, maar anders had ik toch maar mooi gezeten met een verfje dat ik helemaal niet wilde

 2. Ik heb ook nog nooit een fietsverzekering gehad, maar vind die voorwaarden wel heel beperkend. Klinkt bijna alsof ze het op een akkoordje gooien met die fietsenmaker. Of is het misschien een verzekering van de fietsenmaker?

  1. Dat dacht ik niet, maar die fietsenmaker raadt hen wel aan. Dus volgens mij is er wel een connectie… Achteraf hadden we denk ik beter een ‘neutrale’ fietsverzekering kunnen doen. Maar op het moment dat je zo’n fiets koopt, en zo’n fietsenmaker vraagt: ‘Wil je er een verzekering bij?’ dan klinkt dat zo makkelijk!

 3. Er is twee keer een fiets van mij gestolen. De eerste was niet verzekerd, de tweede wel. Deze zat in het derde en laatste jaar van de verzekering, hetgeen betekende dat ik een deel van de nieuwwaarde vergoed kreeg. Ik kreeg gewoon het geld teruggestort.

 4. Ik heb nooit een fietsverzekering gehad. Mijn fiets is wel 1x gestolen toen ik 15 was. En nu fiets ik niet zoveel meer behalve voor de fun als het mooi weer is. Shame on me. Want ik vind fietsen heerlijk

  1. Ik ben niet zo dol op fietsen. Maar het is gezond, en goedkoper dan met de auto rijden! Daarom doe ik het toch regelmatig. Maar ik ga liever hardlopen. Dan voel je de tegenwind veel minder!

 5. Driemaal is het ons overkomen dat een nieuwe fiets werd gestolen, waarvan we de laatste twee keer gelukkig een fietsverzekering hadden. Helaas werden de dure hangsloten, fietstassen en kinderzitjes niet vergoed, dus daar heb je meteen weer de kosten van en ook die nieuwe fiets moet weer verzekerd worden wat een bom duiten kost. Ook deed de fietshandelaar voor de nieuwe fietsen niet aan servicebeurten, wat ik voor een merkdealer waar we al deze fietsen en verzekeringen hebben afgesloten wel een beetje kinderachtig vond.

 6. Wij wonen dicht tegen een studentenstad en daar is het stelen van fietsen schering en inslag. In totaal al 5 fietsen van ons gezin gestolen. Onze dochter en haar vriend zetten hun fiets altijd goed vastgemaakt aan een fietsrek vlak tegen hun kot. Op een ochtend was het volledige rek fietsen leeggehaald en enkel de opengeknipte sloten lagen er nog. Onze jongste zette zijn fiets eens aan de bioscoop en na afloop van de film, was zijn fiets verdwenen. Gelukkig was het ‘maar’ een studentenfiets. Van zijn splinternieuwe fiets werd het zadel gepikt de eerste keer dat hij hem achterliet aan de bib. Mijn man zijn fiets werd gestolen uit de fietsenstalling van het werk. Van mijn fiets verdwenen enkel een paar onderdelen : fietsbel en kinderstoeltje en later werd mijn pakjesverbreder eens gestolen. Wij hebben geen fietsverzekeringen. Ik denk dat dat hier in belgie niet echt gebruikelijk is om een fietsverzekering te nemen

  1. Erg zeg! Wat zijn er toch rare mensen die gewoon zomaar andermans fiets meenemen!!!! Ik kan daar gewoon niet over uit.

   Wij hebben de fietsverzekering nu trouwens opgezegd.

 7. ook van ons eens een stationsfiets gestolen. Later teruggegaan en terug genomen,want hij was van ons. Hebben een briefje met gegevens in de stang van het zadel gedaan konden we bewijzen dat ie van ons was.
  Hier hebben we geen fietsen,ja de kids voor rond huis. Helmen zijn hier verplicht voor kids en via scholen door government goedkoop aangeboden. Ieder jaar opnieuw, zeker als we ook weer gaan schaatsen. Helm verplicht!
  Is dat in Holland ook? Voor op de fiets?
  Groet, Wilma

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.