Hoeveel fietsversnellingen is genoeg?

fiets versnellingenToen ik twaalf werd en naar de middelbare school ging kreeg ik een nieuwe fiets. Een donkergroene Gazelle met drie versnellingen.

Jarenlang karde ik daar op rond. Tot ik viel voor een stoere transportfiets van de Aldi. Ik vond hem zo mooi dat ik door de vingers zag dat hij geen versnellingen had.

‘Bovendien, ‘maakte ik mezelf wijs, ‘wie heeft er eigenlijk versnellingen nodig?!’

Nou daar kwam ik snel achter.

‘Waar is de 3e versnelling als je hem nodig hebt?!’

Elke keer als ik de wind achter had, wilde ik doorschakelen naar de derde versnelling. Maar oh ja, dat kon niet. Want ik hád geen versnellingen. En elke keer dat ik de wind vóór had, feitelijk dus altijd, wilde ik terugschakelen naar de eerste versnelling. Maar oh ja, dat kan kon niet.

Drie maanden heb ik het geloof ik volgehouden. Toen ging ik met mijn stoere transportfiets naar de fietsenmaker en vroeg:

‘Kunnen jullie deze fiets versnellingen geven?’

Van ruilen komt niet altijd huilen

Dat kon de fietsenmaker niet. Maar hij wilde wel mijn transportfiets inruilen voor een omafiets met versnellingen. En dan hoefde ik nauwelijks bij te betalen. Dat heb ik toen gedaan. En ik ben nog elke dag blij met mijn fiets met 3 versnellingen.

Maar soms betrap ik mezelf er op dat ik toch nog een versnelling wil door- of terugschakelen. En dat roept bij mij de vraag op:

‘Wat is het perfecte aantal versnellingen op een fiets?’

Want ik vermoed dat 3 het absolute minimum is. En dat een paar meer misschien wel fijner is.

Versnellingen: wat doen ze eigenlijk?

De versnelling op je fiets bepaalt onder welke omstandigheden met nog met een normaal beentempo kunt blijven fietsen. Oftewel, de versnelling zorgt ervoor dat je trapfrequentie hetzelfde blijft. Als je keihard de wind tegen hebt, zorgt de eerste versnelling er bijvoorbeeld voor dat je nog kunt trappen. En als je de wind lekker in de rug hebt, zorgt een derde, vierde of nog zwaardere versnelling ervoor dat je lekker hard vooruit gaat zonder dat je beentjes als een gek ronddraaien omdat het zo licht fietst.

Technisch geformuleerd regelt een versnelling de verhouding tussen het draaien van de trappers en de afstand die het achterwiel aflegt.

Meer informatie over versnellingen vind je hier.

Wat voor type fiets heb jij? En hoeveel versnellingen zitten er op?

Similar Posts

16 Comments

 1. Ik heb een moederfiets van Sparta, niet de mooiste, maar hij fietst wel lekker. Er zitten 4 versnellingen op, maar meestal fiets ik in alleen in de tweede versnelling. Mijn dochter fietst namelijk altijd naast me en zij fietst nog niet zo snel dus ze moet me wel kunnen bijbenen.

  1. Ah, er is dus ook nog een variant met 4 versnellingen! Dat was wist ik niet. Ik kan me voorstellen dat als je dochter meefietst je aan de tweede wel genoeg hebt. Anders ga je veels te hard.

 2. Op mijn mountainbike heb ik er 24, maar ja? Daar rijd ik dan ook parcours mee, zonder genoeg versnelling kom je niet boven. Ploegend door zand en modder zijn versnellingen een must. Op mijn stadfiets heb ik er 7, maar gebruik er maar 3 of 4, want ik vind de trapverdeling niet lekker.

 3. Ik had een omafiets met geen versnellingen… pff dat was echt niks. Nu heb ik een fiets met 4 versnelling. Heerlijk!

 4. Mijn kids hebben geen versnellingen op hun fiets maar ze missen het hier ook niet. Toen we in Frankrijk waren hadden ze echt fietsen met versnellingen nodig dus ja, het hangt er een beetje vanaf volgens mij.

  1. Jij woont nu geloof ik in een grote stad toch Frederique? Als je ergens zonder versnellingen kunt dan is dat denk ik inderdaad in een grote stad. Zeker als je niet zulke grote afstanden hoeft te fietsen.

   1. Ik moet eerlijk bekennen dat ik super weinig de fiets neem (foei, eigenlijk!)
    Enkel naar school van de kindjes en terug.
    Dus nee, ik mis ze niet.
    Maar als de fietstochten verder en dus ook zwaarder zouden zijn zou ik ze zeker en vast missen!

 5. Ik heb 4 (of 5) versnellingen en vind het erg fijn. Vooral met wind tegen of een hoge brug op is een versnelling erg fijn.

 6. Fietsen zonder versnelling vind ik echt geen optie. Dan ben ik doodop als ik een heuvel op moet. Of mee moet trappen met de wind in de rug bijvoorbeeld. Ik vind minimaal 3 ook een vereiste. Mijn fiets heeft er nu 7.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.