Natuurlijke manieren om het weer te voorspellen

weer voorspellenBehalve het vertrouwde weerbericht heb je tegenwoordig allerlei sites en handige apps waarmee je kunt zien wat het weer gaat worden. Buienradar is bijvoorbeeld een fijne site als je je was wilt ophangen, maar twijfelt of het wel droog zal blijven.

‘Hoe deden ze dat vroeger in vredesnaam zonder weerbericht?!’ vraag ik me wel eens af.

Nou, toen hadden ze zo hun eigen trucjes om het weer te voorspellen!

Natuurlijke manieren om het weer te voorspellen

 1. Spreekwoorden verkondigen oude wijsheden over het weer. Zoals: ‘Ochtendrood is water in de sloot!’
 2. Kijk naar de wolken. De vorm van wolken geeft informatie over het weer. Even heel simpel gezegd: grote, zwarte wolken kondigen regen aan! Van die mooie wollige wolken die er uit zien als zachte watten voorspellen juist mooi weer. Meer informatie en handige foto’s van wolken + het bijbehorende weer vind je op de site van ene Frank V.
 3. Dieren vertellen ook wat over het weer. Als spinnen uit hun web komen en naar beneden klimmen, komt er regen. En als een kudde koeien in een hoek van de wei gaat liggen, is er storm op komst. Vliegen er ‘s avonds vleermuizen rond? Dan kun je een mooie dag verwachten!
 4. Weerhaantje. Sommige mensen hebben zo’n weerhaantje op hun dak staan. Aan dat weerhaantje kunnen ze zien van welke kant de wind komt. Ik vind dat altijd fijne informatie! Want ik weet: ‘Als er oostenwind is, heb ik de hele weg naar huis de wind tegen!’
 5. Een barometer in huis hangen. Een barometer meet de luchtdruk. Als de stand van je barometer snel oploopt of juist daalt betekent dit meestal een omslag in het weer. Een hoge luchtdruk betekent mooi weer. Terwijl je bij een lage luchtdruk beter niet de was kunt buitenhangen! Hier onder een voorbeeld van een (hele mooie) barometer:barometer
 6. Je botten! Sommige mensen krijgen signalen van hun lichaam als er verandering in het weer op komst is. Zo heb je bijvoorbeeld oma’s die zeggen: ‘Het steekt me in de knieën, dus er is storm op komst!’
 7. Kijk naar de kleur van de lucht. Een donkere lucht belooft regen. Maar wist je dat een regenboog in het oosten betekent dat de regen weg is? En een regenboog in het westen betekent juist dat er regent aan komt.

Samenvatting

Er zijn allerlei handige weer apps die je het weerbericht vertellen. Maar stel dat je smartphone het niet doet, of je hebt geen bereik? Of je vindt het gewoon leuk om zélf te kijken wat het weer is? Dan vind je in deze post 7 manieren om zelf het weer te voorspellen!

Kijk jij vaak naar het weerbericht? En hoe doe je dat?

Similar Posts

19 Comments

 1. Ik kijk zelden naar het weerbericht. Ik zie het vaak wel als het regent regent het nou en als de zon schijnt dan schijnt die haha. Behalve als ik uitstapjes heb gepland dan kijk ik wel altijd even naar het weerbericht. Liefs lisanne

 2. Ik check altijd Buienradar voordat ik de was ophang. En mijn man heeft zo’n weerstation dat buiten op de schuur staat en binnen vertelt hoe het weer wordt. Maar dat is niet echt aan mij besteedt. En natuurlijk elke dag tijdens het journaal.

 3. Een blogpost naar mijn hart!
  Ik vind het vaak zo grappig dat mensen informatie via hun telefoon gaan opzoeken, waar ze ook over zouden kunnen beschikken als ze eens om zich heen zouden kijken. Van het weer kan ik me nog een beetje voorstellen dat je dit op je telefoon opzoekt, maar er zijn van die ontzettend voor de hand liggende dingen waarvoor ze ook standaard naar hun telefoon grijpen.

 4. Ik vind tegenwoordig het weerbericht voorspellen net als een horoscoop, echt heel veel bakken ze er niet van, en daar nog voor betaald worden ook. Ik heb hoofdpijn als er onweer komt. Heel veel last van mijn rug bij vochtig weer, ik voel me ontspannen bij rustig zonnig weer en opgejaagd bij veel wind.

 5. Ik merk dat mijn astma slechter wordt als er regenachtig en koud weer aan komt. Als er een sterk hogedruk gebied aan komt voel ik dat idd ook aan de botten in mijn voeten en aan sommige littekens.

 6. Ik word me nu ,bij het lezen van je blog, bewust dat ik lang gevoeld heb of er regen zou komen. En wel in mijn ooit gebroken linker been ;nu dus niet meer!

 7. Mijn vriend werkt buiten en hij kan goed zien of het gaat regenen, dan gaan ook vaak de vogels anders vliegen, ik zou het eens aan hem moeten vragen hoe dat nou precies zat. Inderdaad zonder weerapp en alle andere apps kunnen wij niet meer.

 8. Dat over vleermuizen klopt inderdaad. Ik heb periodes in de zomer dat er een vleermuis hier elke avond hetzelfde rondje vliegt, als een malle.

 9. Ik ben ook vooral fan van buienradar, terwijl het vaak niet eens klop..
  Dit soort weetjes vind ik altijd heel leuk, maar als ik het een keer nodig heb ben ik ze vaak weer vergeten hihi

 10. Ik kijk meestal gewoon op mijn telefoon bij Het weer ;) Vroeger stond bij mijn oma zo,n poppetje mannetje of vrouwtje dat weet ik niet meer en die verkleurde roze of blauw en dat vertelde je dan iets over het weer. of dat het ging regenen . Moet er ineens aan denken.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.