Fiets gestolen: wat doe je dan?

fiets gestolen

Mijn zoon is met zijn MBO-opleiding tot Game Developer begonnen. Daarvoor moet hij elke dag per fiets en trein naar Ede-Wageningen reizen. Met de fiets naar station Doetinchem, en verder met de trein. Precies één dag ging het goed. Op de tweede dag bleek zijn fiets gestolen.

Fiets gestolen

Dit is de tweede keer dat zijn fiets is gestolen. De eerste keer was hij net op de middelbare school begonnen. Op een onbewaakt moment, vergat hij zijn fiets op slot te zetten. Het was allemaal nog onwennig, en hij praatte met een klasgenoot en was afgeleid. Onmiddellijk werd het ding gejat. Ondanks aangifte hebben we hem nooit meer terug ge zien. Dit keer had zijn fiets wél keurig op slot gezet. Maar het resultaat is het hetzelfde: fiets gestolen.

'Mijn fiets is gestolen'

Hij belde me gisteren vanaf het station: 'Mam, mijn fiets is gestolen.' Dus ik sprong in de auto, en reed naar het station. Daar hebben we nog de hele fietsstalling gecontroleerd. Je weet maar nooit tenslotte. Misschien had iemand als grapje de fiets ergens anders neer gezet? In de brandende zon, begon het me al snel te duizelen van alle fietsen. Maar uiteindelijk was de conclusie onvermijdelijk: zijn fiets was echt gestolen.

Aangifte gestolen fiets doen

Leuk is het niet dat dit al de tweede keer is dat er een fiets is gestolen. Maar het voordeel was wel dat ik wist dat het geen zin had om naar het politiebureau te gaan. Tegenwoordig doe je de aangifte van een gestolen fiets namelijk per telefoon of online. Op de website van de politie staat nog wel dat je ook een afspraak kunt maken om aangifte te doen. Maar ik herinner me dat ze online aangifte adviseerden.

Zo doe je online aangifte van een gestolen fiets

  1. Om aangifte te doen van een gestolen fiets surf je naar https://www.politie.nl/aangifte. Trek daar gerust een half uurtje voor uit. Je moet door flink wat hoepels heen springen voor je klaar bent met de aangifte.
  2. Het is handig om alle informatie over de gestolen fiets van te voren even op te zoeken. Want die heb je nodig!
  3. Het eerste deel van de aangifte dat je fiets gestolen is. bestaat uit vragen om te bepalen óf je wel online aangifte kunt doen.
  4. Is dat eenmaal vastgesteld, dan moet je je naam en adres e.d. invoeren.
  5. Daarna moet je informatie invullen over de gestolen fiets. Denk aan merk, framenummer, model etc.
  6. Als je klaar bent met de aangifte dan kun je hem meteen uitprinten. Dat vond ik wel handig.

Fiets gestolen verzekering

Na de eerste keer dat de fiets gestolen was, was ik paranoïde dat het nog een keer zou gebeuren. Dus liet ik de nieuwe fiets verzekeren tegen diefstal. Daar ben ik nu blij om. Die verzekering kost 53 euro per jaar, wat ik eigenlijk best veel vind. Maar goed, als ze nu netjes uit betalen, dan is het het waard. Zo niet, dan zeg ik de verzekering per direct op.

Fiets Perfect Polis

We hebben een Fiets Perfect Polis. Na de ontdekking van de gestolen fiets, surfte ik meteen naar de website. Daar downloadde ik het schadeformulier voor als je fiets gestolen is. Ik vulde alles braaf in.

Maar het venijn zat in de staart. Want ik moest ook meesturen:

  • De originele aankoopnota
  • Het origineel politierapport
  • Twee sleutels zoals die zijn geregistreerd bij de verzekeraar
  • Een groene tuinkabouter die het Wilhelmus kan zingen

Het was net een 'scavenger hunt'. Maar met vereende krachten lukte het me om alles te vinden.

Deze spullen moeten we naar onze fietsenmaker brengen, en die stuurt het naar de verzekeraar. Als de verzekeraar doet wat ze op hun website beloven, mogen we binnen drie weken een nieuwe fiets uitzoeken.

Gestolen fiets: tips ter voorkoming en wat te doen bij diefstal

  1. Zet je fiets bij voorkeur met twee sloten op slot: het ringslot dat standaard op de fiets zit. En keten de fiets daarnaast met een grote ketting vast aan een fietsenrek/boom/lantaarnpaal.
  2. Als je een nieuwe fiets koopt, en je verzekert hem, maak dan 2 kopieën van je fietssleutels. Gebruik de kopieën, en berg de originele fietssleutels veilig op. Die heb je namelijk nodig voor de verzekering als je fiets gestolen wordt!
  3. Bewaar het aankoopbewijs van je fiets zorgvuldig. Ook weer i.v.m de verzekering
  4. Is je fiets gestolen? Kijk dan op marktplaats! Soms wordt hij daar aangeboden.

Gestolen fiets op marktplaats? Dit moet je dan doen!

Als je fiets gestolen is, houd dan marktplaats in de gaten! Soms word je bloedeigen fiets daar aangeboden. Zie je je fiets staan, doe je dan voor als een geïnteresseerde koper. Maak een afspraak en ga kijken. Weet je zeker dat het jouw fiets is? Zeg dan: 'Ik ga er over nadenken.' Bel op de hoek van de straat de politie, en die komen dan.

Bovenstaande is wat de politie tegen mij zei, toen ze me vanmorgen belden n.a.v. de aangfite. Overigens bezorgden ze me bijna een hartaanval van schrik. Want ik dacht dat er iets met één van de kinderen was! Ik heb nog slappe beentjes... Maar ze wilden alleen nog wat meer informatie over de fiets. En toen kwam het verhaal van marktplaats ter sprake.

En voor de onverlaat die de fiets van mijn zoon gestolen heeft: dit lied is voor jou!

'May the bird of paradise fly up your nose. May an elephant caress you with his toes.'

politie aan de telefoon
Dit ben ik voor en na het telefoontje van de politie

Hierboven schreef ik dat de fiets van mijn oudste zoon is gestolen op het station. Op donderdag deed ik aangifte via internet.

Met fiets en openbaar vervoer naar het MBO

De volgende ochtend was een gedoe. De trein reed niet. Dus moest mijn zoon vroeger van huis weg om de snelbus te halen. Het was pas de derde dag dat hij naar zijn nieuwe school reisde, dus ik vond het allemaal nog best spannend. Bovendien had hij voor het eerst een grote rugzak op zijn rug, met daarin zijn schoolspullen. Ik zag hem er mee wegfietsen, en dacht: 'Daar moeten we nog een betere oplossing voor bedenken.'

Goedemorgen, met de politie

Het was dus een hectische, beetje spannende ochtend geweest. Toen ging rond 9.30 de telefoon. Het was een verborgen nummer.  'Goedemorgen mevrouw. Met de politie,' hoorde ik aan de andere kant van de lijn. En ik blééf er bijna in van schrik. Zelfs nu ik dit type krijg ik weer helemaal slappe benen. Want het eerste wat ik dacht was: 'Oh nee… er is iets met Jan gebeurd...'

Toen bleek het om de gestolen fiets te gaan…

'Sorry…' zei de politieagente nog. Maar ik heb de rest van de dag nog ontdaan rondgelopen. Wat een schrik.

Politie: zeg liever waarvoor je belt in plaats van wie je bent...

Wat mij betreft mag politie de etiquetteregels laten varen als het om telefoontjes gaat. Zeg maar gewoon: 'Wij bellen vanwege uw aangifte van een gestolen fiets.' Laat dat 'Met de politie' maar achterwege!

Ik ben jaren ouder geworden van de schrik.

Positief vind ik wel dat politie warempel iets lijkt te doen met de aangifte.

Wie heeft er ook ervaring met een gestolen fiets? Kreeg je hem terug?

Vergelijkbare berichten

34 reacties

  1. Wat vervelend! Ik heb het gelukkig (nog) nooit meegemaakt. Ik heb dezelfde fiets nog die ik kreeg de eerste dag dat ik naar de middelbare school ging in 1999. Mijn vriend heeft altijd nog een extra slot bij en neemt nooit een risico met alleen het 'gewone' slot want ze zijn zo makkelijk weg te halen op die manier. :( Mensen moeten gewoon eens met hun poten van andermans spullen afblijven, bah. Ik hoop dat hij gevonden wordt en het in het vervolg niet meer gebeurt!

  2. Toen mijn dochter elke dag naar het station moest hebben we een heel oude fiets gekocht die hebben we paars geel en blauw gespoten zo opvallend mogelijk,en hij is al die jaren daar keurig netjes blijven staan. Ik denk dat die opvallende fietsen niet echt interessant zijn om mee te nemen.
    Het is eigenlijk diep triest dat mensen niet met hun handen van de spullen van een ander kunnen afblijven.
    OOOOO nog iets wat me te binnen schiet een vriendin van mijn dochter haalt altijd haar zadel er af hahahaha ook die fiets is blijven staan.Heel veel succes met het regelen van alles, het blijft een gedoe steeds.

    1. Wij hebben ook even overwogen om een oud krotje te kopen voor het station. Maar zoals mijn zoon terecht op merkte: 'Wat heb ik dan nog aan deze fiets?' Het is toch ook te gek dat je een fiets simpelweg niet kunt gebruiken?

      Maar goed, we zijn dus onmiddellijk afgestraft….

  3. Best een vrolijk lied nog voor die dief....k had iets dramatischer verwacht....bv die groene tuinkabouter die het wilhelmuszong ;-)
    Maar ja ongeveer 4 jaar geleden toen ik in het ziekenhuis lag (na de keizersnee van onze jongste dochter zijn 2 fietsen uit onze tuin gestolen. NOOOOOIT meer terug gezien en de verzekeringen waren net afgelopen(dus beide net ouder dan 3 jaar) ....
    Gelukkig vonden mijn ouders het ook erg sneu voor ons en gaven die de oudsten nieuwe fietsen.(die dus nu ook net weer uit de verzekering zijn had 3 plus 1 jaar extra genomen, langer word zo gek duur dan betaal je 2 x die fiets zelf al)

  4. Tip 2 werkt niet, want de verzekering is niet gek, er moet tenminste 1 sleutel met gebruikssporen ingeleverd worden. Dit was de reden dat bij mijn vriendin de verzekering niet uitbetaalde. Wissel dus regelmatig de sleutels af zodat er altijd een gebruikte meegestuurd wordt.
    En het gaat om geregistreerde sleutels. Bijgemaakte sleutels zijn niet geregistreerd.

    1. Daarom moet je ook de bijgemaakte sleutels gebruiken. En de officiële veilig bewaren. Ik snap trouwens eigenlijk niet eens waarom je twee sleutels moet inleveren? Wat heeft dat er eigenlijk mee te maken….

    2. Je moet 2 sleutels in leveren om te bewijzen dat ie op slot stond.
      Daarvan moet er ook tenminste 1 van de twee gebruikssporen hebben, anders gaan ze er vanuit dat je sleutels bij gemaakt hebt en dat de fiets niet op slot heeft gestaan.

    3. Ook ik vind het logisch. Als je niet twee originele ( en dat is dus geen twee nieuwe) sleutels kan overleggen, kan je er wel twee bijmaken en je fiets met sleutels " weggeven". Mocht je toch later een sleutel bij moeten maken omdat je er een verloor, dan moet je dit ook melden aan de verzekering.

      Van mijn zijn door de jaren heen vier fietsen gestolen en vier door de verzekering vergoedt. En alles stond goed op slot. Nu altijd met een extra ketting aan iets vast.

  5. toen mijn dochter met de trein naar haar stage moest hebben we een vouwfiets aangeschaft, want zo hoefde ze geen fiets op het station te stallen en bovendien had ze zo gelijk op de plaats van bestemming ook een fiets tot haar beschikking, bijkomend voordeel van een vouwfiets is ook dat je hem gemakkelijk ergens binnen kunt zetten en mmocht je hem toch ergens moeten stallen kun je hem met het gewone slot op slot zetten en dan opgevouwen met een extra slot ergens aan vastmaken ,want dan maak je het een dief wel erg lastig om hem mee te nemen.

    1. Dat vind ik een goede oplossing. Maar fietst zo'n vouwfiets niet heel ongemakkelijk? Mijn zoon moet eerst 8 km fietsen om bij het station te komen. Zou dat op zo'n vouwfiets wel prettig gaan denk je?

    2. het ligt er een beetje aan wat voor vouwfiets je neemt,zon hele kleine met van die hele kleine wieltjes is niet echt lekker om mee te fietsen ,maar mijn dochter heeft een wat groter en robuster model,maar wel een die nog redelijk compact is als je hem inklapt, zij heeft hem trouwens niet nieuw gekocht maar voor 45 euro 2e hands via marktplaats gekocht, en ze heeft hem nu al ruim 2 jaar en neemt hem overal mee naar toe en fietst er zelfs met een grote weekendtas en grote laptoptas op en dat gaat prima.

    3. Die prijs is in ieder geval prachtig! Mijn zoon gaat nu eerst maar even met het oude krotje van mijn oudste dochter. In afwachting van wat de verzekering doet.

  6. Wat vervelend. Hier ook 3x mijn fiets gestolen, waarvan ik hem 2x weer heb teruggevonden.

    1x een fiets gestolen op station Breda, die heb ik helaas nooit meer terug gezien.
    1x fiets gestolen op station Elst. Ik heb aangifte gedaan en een par dagen later zag ik hem weer op het station staan met een ander slot. Politie gebeld en die kwam met een grote tang het ding voor me los knippen.

    De derde keer werd mijn fiets gestolen voor mijn studentenkamer in het centrum van Arnhem.Ik zag hem een paar dagen later bij de bioscoop staan. Ik had geen aangifte gedaan, maar wel de sleutel op zak, dus de fiets weer meegenomen.

    Dus inderdaad is de kans best groot dat je de fiets toch nog ergens tegenkomt. Nu heb ik voor het eerst een nieuwe fiets, maar zet hem inderdaad altijd met een extra slot aan een paal ofzo vast. En dan echt een goed dik ijzeren hangslot, want die vorige hadden ze zo doorgeknipt. Bij het station hebben ze nu ook gratis bewaakte fietsstalling, re-integratieproject van de gemeente ofzo dat is wel fijn.
    Soms is een bewaakte fietsenstalling ook niet zo duur, helemaal niet als je een maand of jaarabonnement neemt.

    1. Onze zoon heeft zijn fiets gestald in de betaalde stalling van het station. In Weesp kost dat EUR 13,00 per maand.
      Nu zit hij in Hilversum op school en is de fiets niet meer nodig.

  7. De fietsen vna onze dochter en haar vriend stonden gesloten met een hoefijzerslot en met twee stevige sloten nog eens aan elkaar vastgemaakt aan voor- en achterkant van de fietsen en vast aan een fietsrek. Beide fietsen waren op een nacht verdwenen. Blijkbaar waren diezelfde nacht fietsendieven aan het werk geweest want in alle omliggende straten waren alle fietsen verdwenen. Van de jongste werd één fiets gestolen die zowel vooraan als achteraan vastgemaakt was met sloten aan een fietsrek. Mijn man zijn fiets verdween op de parking van zijn werk : fiets was weg maar het slot hing gewoon aan het rek. Val elke diefstal hebben we persoonlijk aangifte gedaan bij de politie maar er nooit meer iets over gehoord. Bij d elaatste aangifte zei de agent : 'tja, ik kan er niets aan doen. Pikt u gewoon een andere dan kun je ook weer rijden.....'
    Mijn nicht haar fiets werd gestolen toen ze erbij stond : ze had haar fiets losgemaakt en stond bij haar fiets nog wat te babbelen met haar moeder toen er ineens een jonge gast haar fiets wegpakte en ermee wegreed. Nicht heeft geroepen en erachter gelopen maar tevergeefs..... Twee dagen later zag ze een andere gast voorbijrijden op haar fiets. Dat was de laatste keer dat ze haar fiets terugzag.... De dieven waren wel zo vriendelijk om een paar documenten die in haar fietstas zaten (ziekenboekje, verzekeringspapieren en paar bankafschriften) te droppen in d ebrievenbus van haar ziektekas die ervoor zorgde dat ze haar documenten terugkreeg

    1. Nou ja, zeg. Zei die agent dat echt? Dat vind ik ook niet fraai… En dat fietsen dus ook worden gejat als je ze zo goed hebt vastgezet! Als ze echt willen, nemen ze hem dus toch wel mee.

      En wat een pech voor je nichtje. Ook wel ontzettend brutaal van zo'n dief, om hem gewoon uit haar handen te grissen. Ongelofelijk!

  8. Wij hebben het ooit eens meegemaakt met 'n gestolen scooter, die vonden we terug op MP, helemaal gestript. Voor mijzelf onherkenbaar, maar voor zoonlief herkenbaar aan bepaalde dingen. Op advies van de politie zijn wij erop af gegaan, als geinteresseerde kopers. Eerlijk gezegd sprongen de tranen me in de ogen, zoals hij eruit zag, alle kappen eraf gerukt en dus kapot. We hebben gezegd dat we accoord gingen met het bod en dat we vervoer gingen regelen. Niet gelogen, alleen niet helemaal zoals de verkoper het dacht ;) . De politie kwam al snel en omdat zoonlief de reservesleutel had (ze hadden z'n sleutelbos uit 'n afgesloten lokaal weggehaald, school kon niets eraan doen, volgens hen, ondanks camerabewaking) was al snel duidelijk dat het écht z'n scooter was, het nummer was namelijk al weggevijld. We zijn wel onder politiebegeleiding de wijk uitgereden, het was niet bepaald een wijk waar je graag komt. Maar hoe dan ook, jammer maar helaas, totaal geen schadevergoeding, of we hadden 'n rechtszaak moeten beginnen die ws meer kost dan de scooter waard was. Maar aan de andere kant had ik zoiets van, je hoeft niet te denken dat je overal zomaar mee weg komt. De scooter was ook niet verzekerd tegen diefstal, goed balen dus.

    1. Fijn dat je hem terug hebt gevonden, maar ik kan me voorstellen dat je ontzettend baalde omdat hij helemaal gestript was. Was je niet zenuwachtig om naar die mensen toe te gaan?

  9. Ik woonde hier net toen mijn fiets op het station gestolen werd, notabene in het zicht van het politiebureau.
    Ik heb dus nu twee fietsen, een goeie voor veilig gebruik en een rammelkast vol felgekleurde stippen voor naar het station.

    Twee sloten schijnen hier op het station niet genoeg te zijn, maar een derde slot kost meer dan dat de fiets kostte, dus ik hou het maar op twee.

    Voor mijn mooie fiets heb ik er wel drie, en afhankelijk van waar ik hem parkeer gebruik ik er 1, 2 of 3.

    Een goeie fiets op het station zetten is helaas vragen om diefstal.
    Net zo als met een goeie fiets gaan stappen in het weekend.

    1. ps ooit was de fiets van mijn zusje na een avondje stappen ontvreemd.
      een week later zag ze één van haar vrienden op haar fiets rondrijden.
      Ze had toen haar fiets weer terug en een vriend minder.
      Nog een week later werd ie weer gestolen.
      En toen kwam ie nooit meer boven water

  10. De fiets van mijn vader is een keer uit de schuur gestolen. Eerst moesten ze lang mijn fiets toen die van mijn moeder om bij die van mijn vader te komen. Er waren geen braak sporen, ze hadden blijkbaar een loper. Bij andere mensen waren ook fietsen en een brommer gestolen.

  11. Vervelend zeg. Mijn fiets is ook, een keertje, gestolen. Ik wenste de dief toe dat het zadel op het meest onfortuinlijke moment af zou breken en dat hij zich dan ongelukkig zou vallen. Ach ja, zucht.

    Misschien is de bewaakte fietsenstalling (als die er is?) voor je zoon ook een goed idee. Kost een paar euro per maand, maar je hebt gemakkelijker een plekje, de fiets staat droog en je vindt hem altijd terug.

  12. Ik hoop dat het goed uitpakt voor je. Mijn zus had ook een fietsverzekering voor haar schoolgaande zoon. Ze woont in de provincie Groningen, dus buiten de Randstad, je zou denken: goede keuze. Fiets werd gestolen, er zou een vergoeding in natura komen: een nieuwe fiets, af te halen bij de fietsenmaker. dat werd dus een waardeloze barrel waar mijn zus met op en neer naar de fietsenmaker bleef gaan. Bij lange na niet de kwaliteit van de originele fiets. Hopelijk vergaat het jullie beter, maar let wel op dat je echt een goede fiets terug krijgt!

  13. Jeetje, vet balen! Hier is al drie keer een fiets van mij gestolen!! Helaas grote stads-problematiek; iedereen die hier in de buurt woont heeft wel eens een fiets gestolen gehad. Het is zelfs zo erg dat ik de laatste keer niet eens meer aangifte heb gedaan.... Wordt helaas toch niks mee gedaan. :(

    In elk geval laat ik nooit meer mijn fiets 's nachts en 's avonds staan, want dan wordt het meeste gestolen bij ons. Een fiets gestolen op klaarlichte dag, dat is alleen mijn moeder een keer overkomen :(

  14. Hier ook een keer op school de fiets gestoelen. Op de langste schooldag en ik moest mijn kranten nog bezorgen. En doordat de mensen ons kenden stond de telefoon bij mijn ouders roodgloeiend omdat de krant te laat was.
    Mijn man zijn fiets is gestolen door zijn bovenburen, en toen vond ik hem op een dag weer in de portiek van onze flat.
    Maar ik zou echt niet de bijmaaksleutels alleen maar gebruiken. De verzekering verwacht gewoon dat 1 van de sleutels gebruiksporen heeft. Dit staat, kan ik van mijn eigen verzekeringen herinneren, waarschijnlijk ook in de polisvoorwaarden.
    En dat ze 2 sleutels verwachten is omdat je altijd 2 sleutels bij een nieuwe fiets krijgt. Eentje gebruik je altijd en die moet je ook kunnen inleveren zodat de verzekering weet dat je je fiets in elk geval op slot hebt gezet.
    En idd marktplaats in de gaten houden. Het is toch te zot voor woorden, blijf gewoon van andermans spullen af. Maar wel flink balen voor je zoon en nu maar hopen dat jullie verzekering zich aan zijn afspraken houdt.

    1. Ik wist dat helemaal niet van die twee sleutels. Ik ben helemaal opgelucht dat ik die reservesleutel terug kon vinden. Soms berg ik dingen zo goed, dat ik niet kan terug vinden. Maar we hebben nu alle benodigdheden ingeleverd. Ik hoop nu ook maar dat de verzekeraar zich aan de afspraken houdt.

  15. In Leiden gestudeerd en vijf fietsen kwijt... Een bruine, een blauwe, een rood met gouden, een gele en een groene. Als iedereen z'n fiets vrolijk verft, maakt het blijkbaar niet meer uit. Aangifte doen van een oud barrel kostte me teveel moeite. Uiteindelijk heb ik het van puur chagrijn toch gedaan, van alle vijf tegelijk. Dat schiet tenminste op voor de statistiek!

    'n Vriendin van mij was ook haar fiets kwijt, in Utrecht. Riep ze 's nachts tegen een willekeurige fietser: 'Hé, dat is míjn fiets!' De vent had blijkbaar een kwaad geweten, liet de fiets vallen en rende weg. Toen had ze weer een nieuwe fiets;-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.