Tuinkabouters: salonfähig of überkitsch?

tuinkabouters

Tuinkabouters.

Ik ben er dol op!

'Ik ben Nicole, en ik ben gek op tuinkabouters'

Ik heb een onfortuinlijke hang naar kitsch. Daar kan ik niets aan doen. Ik ben gewoon erfelijk belast. Eén van mijn tantes had van die ouderwetse poppen, met onder hun rok een lamp, dus ik bedoel maar. Maar omdat ik ook erg van rust houdt, probeer ik mijn kitschneigingen in toom te houden.

Momenteel voel ik een diep verlangen naar tuinkabouters. Je ziet ze in diverse tuinen. Soms eenzaam aan het werk, soms achter een kruiwagentje, en soms met een hele groep op excursie.

En ze zijn nog spotgoedkoop ook. Bij de Wibra heb je er zo eentje voor rond de 3 euro.

Wat is een tuinkabouter eigenlijk?

Een tuinkabouter is, de naam zegt het al, een kabouter die in de tuin staat. Of beter gezegd: het is een bééld van een kabouter dat je in de tuin zet. Volgens Wikipedia werd de kabouter voor de tuin in de 19e eeuw bekend in Europa. Er zit ook nog een betekenis achter deze vrolijke tuinornamenten. Ze zijn bedoeld als teken van respect voor de natuur! Bovendien worden tuinkabouters gezien als een beschermgeest.

Tuinkabouters kopen

Je kunt tuinkabouters kopen in alle soorten en maten. Er is zelfs een Abba versie van. Ik koop de mijne graag bij de Action omdat ze daar niet duur zijn.

Tuinkabouter Xenos

Hieronder zie je een Tuinabouter van Xenos die ik erg leuk vind:

Screenshot 2022 12 04 at 10.45.33

Je kunt ze ook kopen bij Etsy Nederland!

Zie ook mijn Tuinkabouter met middelvinger. en mijn Action tuinkabouter.

Wat vind jij van tuinkabouters? 
Zijn ze een welkome accessoire in de tuin, of zouden ze acuut verboden moeten worden?

Similar Posts

19 Comments

 1. In Noorwegen verkopen ze trollen bij de vleet, dan is deze afbeelding van de tuinkabouter veel leuker. Paar jaar terug waren die poppen die of naar binnen keken, of iets anders aan het doen waren leuk.
  Een molentje in de tuin, bij een vijver en een kabouter?

  Voor mij is het al geweldig wanneer ik mijn eigen tuin super geweldig bij hou.

 2. Mijn zoontje (9) heeft laatst van zijn zakgeld een kabouter gekocht en op zijn kamer gezet ;)
  Ik mocht deze niet in de tuin zetten want stiekem vind ik ze ook erg leuk.
  De Noorse trollen vind ik trouwens nog leuker.

  Groet Isabelle

 3. Haha, nee geen efteling tuin voor ons. Maar ook niet zo'n hippe tuin waarin alles gekocht is. Veel struiken voor de vogels en de kabouter verhalen uit de kinderboeken doen de rest....hihi

 4. Een of twee is misschien nog leuk maar mensen die hun hele voortuin vol zetten met tuinkabouters vind ik 'zielig'. Waarom ik dit zielig vind weet ik niet, zegt waarschijnlijk meer over mij dan over die mensen. Nou ja, ik vind ze absoluut geen smaak hebben.

 5. Hier geen kabouters, wel een hertje, een teckel, vlinders aan de schutting en een molentje. Door al die kleuren (plastic rood-blauwe glijbaan, blauwe zandbak, gele hobbelslak niet te vergeten) noemen we het vaak onze Teletubbietuin.

  Ik heb je genomineerd voor de Sunshine Award :)

 6. Hier geen kabouters, het is maar net waar je van houdt. Geef mij maar vogeltjes. Maar je moet gewoon doen wat jij leuk vindt en je niet aan anderen storen. En alles komt ooit weer eens terug.

 7. Er mag hier alleen een kaboutertje komen als-ie ook echt gaat werken...! En daarna weer gewoon wieberen. (klinkt wel een beetje onvriendelijk, ze zijn best wel schattig, maar dan in andere tuinen!)

 8. mijn dochter vind kabouters eng, ze is pas 24 hoor hihi, maar daarom komen er bij ons geen kabouters, moet ook bekennen dat ik ze zelf spuuglelijk vind, dus voor mij geen probleem dat ik ze niet neer mag zetten of het zouden van die leuke moeten zijn zoals uit de poppenserie, paulus de boskabouter.

  1. Dat vind ik wel een verfrissend idee! Het roept ook meteen allerlei vragen op! Wie heeft die tuinkabouter begraven? En is het de hele tuinkabouter of alleen zijn muts?

 9. Hahaha, jij weet altijd van die leuke vragen te stellen. Persoonlijk zou ik geen tuinkabouters willen, maar mochten de kinderen er hélemaal vrolijk van worden en mijn man er gelukkig van worden, dan vind ik het best hoor. Ik ben wel makkelijk wat dat betreft. Bij andere mensen, mits ze de rest van de tuin ook leuk aangelegd hebben en het niet helemaal vol staat met kabouters en andere kleurige accessoires (lees: geen natuurlijke begroeiing meer mogelijk) vind ik het wel leuk staan.

 10. Ik vind ze super geschikt als doel voor voetballen, frisbee en bowlen. Hoe denken je kinderen over kabouters?

  1. Mijn kinderen vinden kabouters sympathieke wezens. Maar ze betreuren dat de mythe dat de kabouters 's nachts in de tuin werken niet waar blijkt te zijn. Ik trouwens ook.

 11. Vreselijk. Echt ontzettend lelijk. De enige kabouters die ik in de tuin wil hebben, zijn die 's nachts klusjes doen, in de tuin werken en dingen opruimen enzo. Maarja, die heb ik helaas nog nooit gehad :(

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.