Glasvezel op het platteland

glasvezel in de Achterhoek
Baal!!!!!

Glasvezel op het platteland.

Het zou alle internet problemen moeten oplossen!

De kinderen zijn best gewend aan wonen op het platteland. Maar er is één ding waar vooral de jongens over klagen:

'Het internet op het platteland is te traag'.

Van mij zou het inderdaad ook wel wat sneller mogen! Het schijnt dat je met glasvezel razendsnel internet krijgt.

Gebieden met traag internet juist géén glasvezel!

Maar hier op het platteland in de Achterhoek gaat internet via koperen draad (telefonie infrastustructuur). Blijkbaar zijn die koperen draden met de ADSL-techniek geschikt gemaakt voor internet. Helaas is de snelheid meestal niet optimaal.

Glasvezel op het platteland is niet winstgevend

Het probleem is dat bedrijven de aanleg van glasvezel op het platteland te duur vinden. Het zou voor hen niet rendabel zijn. De huizen staan verder uit elkaar, en er wonen minder mensen dan in een dorp of in de stad. Op Eindelijk Glasvezel kun je je postcode invoeren, en zo kijken of je kans maakt op glasvezel. Mijn droevige resultaat zie je op het plaatje linksboven in deze post! Toen ik onze oude postcode invoerde, in de stad, kreeg ik dit bericht: 'Als 30% van de huishoudens een glasvezelabonnement afsluit, komt het glasvezelnetwerk er ook echt.'

Het is niet eerlijk!

Ik vind dat behoorlijk irritant! Vooral als ik de stad Doetinchem binnenrijd, en borden zie met: 'Doetinchem Noord krijgt glasvezel'. Want zij hebben immers al sneller internet dan hier op het platteland! Maar in de stad is het nu eenmaal winstgevender voor de bedrijven die glasvezel aanbieden. En tsja, je kunt natuurlijk zeggen:

'Dan had je maar niet op het platteland moeten gaan wonen. Eigen schuld dikke bult. Wie zich brandt moet op de blaren zitten etc. etc.'

Maar toch zou ik heel graag glasvezel internet op het platteland hebben!

Er zijn een aantal redenen waarom glasvezel op het platteland belangrijk is

 • Anders loopt het platteland leeg: Bedrijven trekken er weg, en Zpp-ers kunnen er niet werken vanuit huis.
 • Veel boerenbedrijven gebruiken melkrobots. Daar is een goede internet verbinding voor nodig.
 • Patiënten worden steeds vaker geacht via internet medicijnen te bestellen.
 • Het is gewoon irritant om traag internet te hebben! Zeker aangezien je steeds meer via internet moet doen. Zoals bankieren.

In oktober stond er in de Gelderlander dat in 2020 overal in Gelderland glasvezelkabels moeten liggen! De provincie trekt er 35 miljoen voor uit. Ik hoop maar dat het hier ook wordt aangelegd.

Op welke manier hebben jullie internet? Via de kabel, glasvezel of via koperen draad? En is glasvezel echt zo snel als ze zeggen?

Vergelijkbare berichten

20 reacties

 1. Via de kabel. Mijn collega's zijn wel over op glasvezel, maar dat blijkt een stuk langzamer dan bellofd want het laatste stuk is gewoon met de oude bekabeling.
  Ach en met wat mail en blogjes lezen en zo af en toe een youtube filmpje is de kabel meer dan snel genoeg.

 2. Wij hebben adsl, geloof ik, dit omdat wij met z'n tweeën hier wonen en de kosten ook door 2 moeten delen. En inderdaad, voor wat internetten is dat snel genoeg. Heb wel vrienden die veel gamen en downloaden. Zij snappen niet dat je met zo'n lage snelheid wilt internetten. En als ik dan wel eens een film zou willen downloaden dan zou het me niet uitmaken dat dat iets langer duurt.

 3. Wij zijn 1,5 jaar geleden ook verhuisd van stad Utrecht naar een boerderijtje op het platteland van Groningen.
  De meesten van onze "buren" (wij wonen nogal afgelegen) hebben tv via de schotel en internet ?, geen idee eigenlijk. Er ligt iniedergeval geen glasvezelkabel.
  Zelf hebben wij alles-in-één via de telefoonlijn van XS4all (super klantenservice!). TV en Internet zijn top, je tikt het in en het staat in je scherm, geen gedoe en gewacht met laden van filmpjes. Telefoon gebruiken we niet.

 4. ik wordt helemaal achterlijk van de glasvezelhype.
  Leveranciers duiken over elkaar heen om maar zoveel mogelijk reclame erover in mijn brievenbus te stoppen.
  Als ik internet opstart duvelen de reclameboodschappen over me heen.

  Snel internet lijkt leuk, maar mijn simpele kabelaansluiting is nu al sneller dan mijn computer kan behappen.
  Had het daar laatst nog met iemand van Ziggo over.
  Die zei eerlijk: ik ga niet proberen u een duurdere sneller abonnement te verkopen, want daar schiet u niets mee op.
  Als je één niet al te snel computertje hebt staan kun je het prima redden met de traagste en dus goedkoopste verbinding, pas als je huis bol staat van de computer is een ruimere verbinding interessant.

 5. Hier werd glasvezel wel angeboden, maar we werden er helemaal niet goed van. Zo vaak kwamen er mensen aan de deur die echt heel opdringerig waren. Ze zetten nog net geen voet tussen de deur. Ik werd echt glasvezelmoe! We hebben internet via de kabel en voor ons is dat goed genoeg. Ik kan me voorstellen dat het te langzaam is voor gamen en downloaden, maar dat doen we niet....
  Fijne avond,
  Lieve groet,
  Mirjam

  1. Wat apart dat ze echt langs de deuren leuren! Inderdaad opdringerig. In de stad dringen ze het dus op, terwijl je het op het platteland niet kunt krijgen. Een rare paradox.

 6. In mijn oude had en ook in nieuwe huis (net buiten een dorp) heb ik ADSL. Als ik bij dochter ben met glasvezel met dezelfde laptop merk ik geen verschil in snelheid.

 7. Wij kunnen nog maar sinds kort gebruik maken van ADSL, en dan de minst snelle versie. Maar met wat we gewend waren, is dit voor ons snel!
  Wij zijn nl. aangesloten op een kabelkast welke versterkt wordt door hele ouderwetse spoelen ( in de polder is dat ook zo) omdat we ver vanaf de centrale (of hoe zoiets ook heet)zitten. Hopeloos gedoe mee gehad. Internet via de telefoonkabel is zooooo traag. En het bereik van mobiel internet is hier ook slecht.
  Maar nu lijkt het iets beter, en glasvezel komt hier misschien over tig jaar nog eens????

 8. Wij hebben sinds 5 maanden glasvezel, downloaden gaat inderdaad sneller. Maar mijn zoon heeft wel problemen met online gamen. (terwijl dat de hoofdreden was dat wij alles meteen hebben laten aansluiten) we zijn er nu druk mee om dat op orde te krijgen........
  Groetjes!!

 9. Koperen draad. Hier langs de weg liggen dikke kabels glasvezel maar zonder verbindingen naar ons huis. Ze liggen daar alleen maar omdat ze van A naar B moeten gaan. Onderweg kan er blijkbaar niets tussenuit.
  Inderdaad is ons internet traag.

 10. Ik woon aan "jouw" kant van Doetinchem en het is inderdaad een beetje een hype aan het worden. De aanbieders rollen over elkaar heen, de een belooft nog meer dan de ander. Gisteren zag ik zelfs tot mijn verbijstering mijn bloedeigen vader op een van de billboards staan...
  Maar ik zit er eerlijk gezegd nog niet om te springen, de ADSL verbinding functioneert prima hier. On line gamen, downloaden, het lukt allemaal goed, dus waarom zou je dan (veel) meer gaan betalen?

  1. het scheelt, vergeleken met mijn Telfort tientjes in de maand... En hoe het nou met mijn vader zit weet ik niet, was een groepsfoto van een vereniging waar hij bij zit, maar reken maar dat ik hem dat nog even ga vragen... ;-) Hij is zo anti-commercieel als maar kan, dus ik ben zelf ook wel benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.