Kleine gaatjes in kleding repareren in 2 stappen

kleine gaatjes in kleding

Kleine gaatjes in kleding zijn vervelend!

Zeker als het om hele kleine gaatjes in je kleding gaat.

Want het staat toch slordig, en er is het gevaar dat die kleine gaatjes in je kleding groter worden.

Dit overkwam mij met mijn lievelingsrok.

Wie mijn blog vaker verzoekt zal de rok vast wel herkennen…

Want ik draag hem echt heel veel.

Gaatjes in kleding repareren: mijn lievelingsrok

Volgens mij was het ergens in 2015 dat ik via de Engelse eBay website een jersey rok kocht van het (goedkope) merk Berkertex. Ik vond hem zo geweldig, dat ik er in 2017 nog eentje van kocht.

kleine gaatjes in kleding

Eerlijk gezegd kijk ik regelmatig op eBay of er nog weer eentje wordt aangeboden. Want het vervelende aan deze Berkertex rokken is dat er echt heel snel gaatjes in komen.

‘Mooie bloemetjesonderbroek heb je aan mama’

Maar omdat het nu eenmaal mijn lievelingsrok is, en ik thuis werk, blijf ik hem stug doordragen. Maar een paar weken geleden zei mijn jongste dochter tegen me:

‘Mooie bloemetjesonderbroek heb je aan mama!’

Toen wist ik dat de rok eigenlijk echt niet meer kon. Door alle gaatjes in de kleding kun je van alles zien wat verborgen hoort te blijven.

Maar ik wil mijn rok niet kwijt!

Kleine gaatjes in kleding repareren met…. vlieseline!

Toen herinnerde ik me een conversatie met één van mijn maandagochtend koffievriendinnen. Zij vertelde dat je op de markt gekleurde vlieseline kunt kopen. Daarmee kun je kleine gaatjes in kleding repareren.

De markt vond ik te ver en te druk, dus googlede ik: ‘gekleurde vlieseline voor gaatjes in kleding repareren’. Ik kwam uit bij P.W. Hoofs die Snelfix Reparatiedoek verkocht van het merk Restyle.

Volgens de omschrijving ook geschikt voor kleding. Het kostte maar 1,80 maar daar kwamen nog wel verzendkosten bij. In totaal betaalde ik 4,94.

Kleine gaatjes in kleding repareren met Snelfix Reparatiedoek

Wat heb je nodig om gaatjes in je kleding te repareren met Snelflix Reparatiedoek?

 • Een strijkijzer
 • Snelfix Reparatiedoek
 • Een stuk bakpapier of ander papier. Deze tip kreeg ik van mijn jongste dochter! Omdat je met het strijkijzer de lijm aan het reparatiedoek verwarmt, wil je niet per ongeluk het kledingstuk dichtlijmen. Door er bakpapier tussen te leggen voorkom je dat. (Bakpapier koop ik altijd bij de Action)

kleine gaatjes in kleding

Hieronder zie je het eindresultaat:

Screenshot 2022 02 18 at 12.36.15

En hier heb ik de gerepareerde rok aan. Zoals je ziet zijn de ‘gaten’ nog enorm zichtbaar. Het enige verschil is dat je niet meer dwars door mijn rok heen kijkt.

gaatjes in kleding

Een paar seconden is genoeg

Ik heb het hele proces gewoon op onze keukentafel gedaan, want eerlijk gezegd heb ik geen strijkplank. Ik heb de rok uitgespreid op tafel, het bakpapier ertussen gelegd, en vervolgens het Snelfix Reparatiedoek in kleine stukjes geknipt.

Volgens mijn dochter moest de gladde kant van het doek op de rok. Je verwarmt dus het stuk dat eruit ziet als stof.

Binnen een paar seconden zat het Snelfix Reparatiedoek alvast.

Waar kom die kleine gaatjes in kleding vandaan?

Kleine gaatjes in kleding zijn één van die mysteries vergelijkbaar met het sokkenprobleem, waarbij er altijd een sok verdwijnt. Hoe ontstaan die kleine gaatjes?

Er zijn verschillende theorieën en verklaringen in omloop.

 • De jersey kleding (t-shirt of rok) is met maar 1 draad gebreid. Ontstaat er door wrijving een beschadiging, dan wordt dat meteen een klein gaatje omdat er maar met 1 draad is gewerkt. Is je kleding gemaakt met twee draden, dan zul je dus veel minder snel kleine gaatjes in je kleding vinden! Ik denk dat mijn Berkertex rok inderdaad met maar 1 draad is gebreid, en dat er daardoor zo snel gaatjes in komen.
 • Een andere theorie is dat er gaatjes ontstaan in de wasmachine. Bijvoorbeeld door een knoop of rits aan een ander kledingstuk. Die beschadigen je andere kleding. Dit kun je voorkomen door een mooi t-shirt of rok in een speciaal waszakje mee te wassen. Dan is het goed beschermd tijdens het wasproces.
 • Een andere oorzaak zou kunnen zijn dat de kleding schuurt tegen een riem, schoudertas etc.

Maar de verklaring van één draadje is de beste.

Radar over gaatjes in kleding!

Radar besteedde in 2015 uitgebreid aandacht aan het fenomeen van de kleine gaatjes in kleding. In hun filmpje wordt de oorzaak vooral gelegd bij ‘fast fashion’ en dat de kwaliteit van kleding simpelweg veel slechter is geworden.

Motten maken grotere gaatjes!

Motten staan erom bekend dat ze gaatjes in kleding knagen. Maar kleine gaatjes in kleding is niet hun schuld. Zij maken doorgaans grotere gaten.

Screenshot 2022 02 18 at 11.47.52

Kleine gaatjes in kleding repareren: het eindresultaat

Ik ben tevreden over het resultaat. De gaatjes in mijn rok zitten dicht, en niemand kan meer zien wat voor soort ondergoed ik draag.

Maar omdat het Snelfix Reparatiedoek bordeauxrood is, en mijn rok flink is verschoten in de was, zie je de gaatjes in de rok nog wel. Met andere woorden: ondanks de reparatie is mijn rok nog steeds niet ‘salonfähig’.

Maar dat is meteen een handige les: kies het juiste kleur Snelfix Reparatiedoek!

36 hacks om in kleding te repareren

Een andere manier om gaatjes in kleding te repareren is om ze te ‘stoppen. Dat deed mijn oma vroeger met haar panty’s. Eerst ging ze een paar keer heen en weer met draad en naald, en daarna over dwars. Zo repareerde ze gaatjes.

In onderstaand filmpje zie je maar liefst 36 hacks om kleding te repareren. Het is niet zo simpel als even een stukje vlieseline achter een gaatje strijken, maar leuk en inventief is het allemaal wel! Ik vind onderstaande reparatiemethodes echt een gevalletje ‘Van de nood een deugd maken!’

Conclusie over kleine gaatjes in kleding repareren

Wie niet handig is met naald en draad, of gewoon gemakzuchtig is, en te maken krijgt met gaatjes in kleding is Snelfix Reparatiedoek een uitstekende oplossing. Met behulp van een strijkijzer plak je het gaatje als het ware dicht.

N.B. Ik moet nog even zien hoe de gerepareerde gaatjes in de kleding zich gaan houden in de was.

Ik houd jullie op de hoogte.

Praktische informatie

Ik kocht het Snelfix Reparatiedoek dus bij P.W. Hoofs voor 1,95. Bij bol.com kost het ruim 4,50.

Lees ook mijn post met algemene informatie over je kleding verstellen! en een pyjamabroek repareren.

Te lange mouwen kun je oplossen met mouwophouders.

Heb jij tips voor kleine gaatjes in kleding repareren?

Gebruikte bronnen onder andere: Radar, Omroep West, Blog Duurzame Kleding, Hoofs Stoffen, Project Cece

Similar Posts

24 Comments

 1. Bij P.W. Hoofs komen er verzendkosten bij en dat maakt het zo’n beetje net zo duur als bij Bol waar geen verzendkosten bij zitten. Dit is verder wel een handige tool.

 2. Die kleine gaatjes vind ik zó irritant! Deze oplossing had ik nog nooit van gehoord, maar ik vind het een fijne oplossing. En inderdaad, je ziet nog wel de ‘gaatjes’, maar ik vind het absoluut niet storend!

 3. Goeie tip! Ik heb shirtjes met gaatjes op de plek waar ik tegen het aanrecht leun bij de afwas. Zo kwam ik erachter dat er een stukje van mijn kunststof aanrecht was afgebroken zodat het scherpe randjes had. Aanrecht gerepareerd met tape. Nu de gaatjes nog! :)

 4. Niet iedere blogger verdraagt een eerlijk antwoord, heb ik gemerkt. Maar jou vertrouw ik wel, dus: Ik vind het resultaat lelijk. Nu vallen de gaatjes meer op dan zonder die reparatiedoek. Kleine gaatjes repareer je het beste als ze echt nog heel klein zijn. In tricot kun je dan – net als bij een gebreide trui – steken ophalen en met een enkel steekje vastzetten.

  Jaren geleden verkocht de Hema dat soort reparatiedoek. Ik gebruikte de witte opstrijkbare doek om oude geborduurde tafelkleden te repareren. Dat lukte nog wel, als ik een wat groter stuk doek aan de achterkant opstreek. In de was bleef het maar matig vastzitten op den duur.

  Maar bijvoorbeeld voor een reparatie aan een spijkerbroek stikte ik het na het opstrijken ook nog vast met de naaimachine. Dat was zichtbaar maar vond ik niet storend. Tegenwoordig gebruik ik een goed gelijkende stof, liefst precies dezelfde en ook even vaak gewassen, als dat wat de reparatie nodig heeft. Dat strijk ik vast met dubbelzijdig zoomband. Maar soms moet je gewoon je rok vervangen.

  1. Dankjewel voor je eerlijke feedback Vlierbloesem. Ik ben het met je eens. Je ziet de gaten nog steeds heel goed, maar nu is mijn ondergoed tenminste niet meer zichtbaar. Ik had er denk ik inderdaad sneller bij moeten zijn met repareren. Nu zijn de gaatjes al wat groter.

   De rok vervangen wil ik wel, maar het is zo’n enorm fijne rok! Ik kan hem gewoon niet missen…

  2. Waarschijnlijk maak je zelf nooit kleding, anders had je het allang gedaan. Maar dit model is erg makkelijk te maken. Heb je daar wel eens aan gedacht?

 5. Je schaamte is weer bedekt, je kunt weer gewoon jezelf zijn.
  Ik heb in de rolgordijnen een aantal gaatjes aan de onder kant, heb ik met tape dicht gemaakt.
  Zo rommelen we door, heb geen zin om nieuwe op te hangen. Hans

 6. Voordat ik ben gestopt met roken had ik ook wel gaatjes in mijn trui omdat er vonkjes van de sigaret erop vielen. Daar baalde ik vreselijk van. Het stond zo armoedig. Nu ik niet meer rook heb ik het minder maar natuurlijk ontstaan er ook wel gaatjes. Kleding is niet meer van die kwaliteit zoals vroeger. Ik denk dat het daaraan ligt. Leuk die kledinghacks. Ik zie het ook veel op Tiktok. Er zit altijd wat tussen wat je wel kan gebruiken.

 7. Fijn dat er zoveel tips voor zijn. Vooral als je het geduld er voor hebt.
  Misschien ligt het aan de kwaliteit. Ik merk een groot verschil in de stretch hoeslakens. De goedkopere hebben veel sneller kleine gaatjes.

 8. Aan tips voor het repareren van gaatje in kleding kan ik je niet helpen. Maar op TikTok zie ik de meest toffe hacks voorbij komen om welke beschadiging dan ook heel simpel te repareren.

 9. Herkenbaar. Ik heb ook van die kledingstukken waar ik geen afstand van kan nemen. Die draag ik ook tot de gaten er in vallen. Maar ik ga geen gaatjes repareren. Als er gaten inzitten gooi ik het kledingstuk gewoon weg (of het wordt een knutsellapje of poetsdoek).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.