Tea Topic: Welke cultuur fascineert jou + Huisvlijt Linkparty reminder

cultuur

Het Tea Topic van vandaag is de vraag: ‘Welke cultuur fascineert jou?’

Ik denk dat ik dan Korea kies, mede dankzij de vele Koreaanse drama’s die ik inmiddels heb gezien.

Ben je soms bezeten?!

Daarin zeggen bijvoorbeeld ouders tegen een onwillig kind:

‘Ben je bezeten door een geest die niet wil luisteren?’

Sinds ik die zin hoorde, zit ik te wachten op een kans om dit op een natuurlijke manier in een conversatie met mijn kinderen te vlechten! Het klinkt toch heel anders dan: ‘Ben je nou helemáál van de pot gerukt?!’

Groepscultuur

In Filosofie Magazine las ik dat als je iemand uit een land als Korea een foto laat zien van een groep, waarin 1 persoon in zijn eentje voorop loopt, ze die ene persoon zielig vinden. Omdat hij niet onderdeel van de groep is. Laat je dezelfde foto aan een westerling zien, dan vindt hij of zij de persoon die in zijn eentje voorop loopt stoer en een voortrekker.

Een intrigerend verschil!

Op de site van De Correspondent vind je een interessant artikel over Korea.

En dan nu door naar de Huisvlijt Linkparty reminder!

Huisvlijt Linkparty reminder

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter


Welke cultuur vind jij interessant?

Similar Posts

8 Comments

 1. Goeie vraag.
  Op insta krijg ik vaak filmpjes voorbij van een jonge Vietnamese vrouw die verliefd werd op een Duitse jongen en met hem mee is verhuisd. Zij maakt grappige filmpjes over de cultuurverschillen, en dan speelt ze zelf alle rollen (rol van haar vriend, van haar familie, vriendinnen etc. )
  Hele sympathieke filmpjes vind ik dat! En heel grappig ook nog. Ondanks dat het Duitsland is, herken ik heel veel in de cultuur en omgangsvormen die ze laat zien. Bijvoorbeeld hoe je in Duitsland aankondigt dat je bijna weg gaat als je op visite bent. ‘eerst 10 minuten onrustig op je stoel bewegen, dan je handen op je bovenbenen plaatsen en zeggen ‘zo! ik ga maar weer eens’. Heel herkenbaar :-)
  Maar ze vertelt ook over haar Vietnamese tradities. Dat je in Vietnam op je verjaardag niets zelf hoeft te doen, dat de visite thee schenkt en de koffie opruimt en de taart meeneemt.
  Dat vond ik eigenlijk veel logischer.

  1. Dat klinkt als enorm leuke filmpjes Anita! Die wil ik zeker ook gaan bekijken. En die Vietnamezen hebben het goed bekeken inderdaad met hun manier van verjaardag vieren. Zo heb je er als jarige ook meer aan!

 2. Er zijn zoveel culturen die ik interessant vind. Bijvoorbeeld de Keltische cultuur die enorm uitgestrekt is. De symboliek van de Kelten/Vikingen trekt mij enorm aan. Maar het meest bijzondere cultuur vind ik toch wel de maori en de aboriginals. Mensen die nog echt in contact staan met de natuur. En enorme wijsheid bezitten. En in principe is dit voor de Kelten ook zo’n diep contact.

 3. Hm… Interessante vraag, vooral omdat ik in eerste instantie geen idee had wat het antwoord voor mij is. Ik denk dat ik het gewoon bij de Nederlandse cultuur houd. Valt voor mij nog genoeg aan te (her)ontdekken.

 4. Mijn man is Marokkaans. Prachtige cultuur, met helaas wat negatieve klank hier in Nederland. Ons zoontje normen we liefkozend Marokkaasje.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.