Kleding verstellen

kleding verstellenIk herinner me dat mijn oma vroeger kousen stopte. Eerst ging ze verticaal over het gat, en daarna ging ze daar horizontaal weer doorheen. Het leek wel een beetje op weven.

En mijn moeder naaide nog wel eens van die vrolijke appeltjes over gaten in broeken. Zelf kleding maken kon mijn moeder ook! Maar als ik naar mezelf kijk, dan moet ik bekennen dat ik eigenlijk nooit kleding verstel… Ik ben gewoon niet zo handig. Ondanks twee jaar naailes. Een knoop weer vastzetten, dat kan ik wel! Maar daarmee houdt het ook wel zo ongeveer op.

Kleding verstellen

Maar toen zag ik in de bibliotheek het boek Kleding verstellen. Ik moet eerlijk toegeven dat het niet zozeer de titel was die me aansprak, als wel het leuke plaatje op de voorkant. Het zag er zo leuk uit! ‘Bovendien,’ dacht ik, ‘misschien kan ik er nog wel wat van leren ook!’ Op de voorkant stond veelbelovend: ‘Zelf knopen aannaien, ritsen vervangen, gaten stoppen, zomen leggenen nog veel meer.’ Alleen al van die ondertitel voelde ik me een deugdelijke huisvrouw worden.

En inderdaad is Kleding verstellen echt een heel basic boek! Ik bedoel maar: er wordt zelfs met plaatjes uitgelegd hoe je een draad door een naald moet halen. Precies mijn niveau dus.

SOS-reparatieset en naai-en reparatie set voor thuis: wat moet er in?

Vroeger hadden vrouwen een altijd een klein naaidoosje in hun tasje. Voor snelle reparaties. Joan Gordon laat zien wat je in zo’n doosje moet doen.

 1. Opvouwbaar schaartje
 2. Basiskleurennaaigaren op een kartonnetje
 3. 2 overhemdknoopjes
 4. 2 veiligheidsspelden
 5. Opstrijkbaar zoomband
 6. Opplakbaar klittenband
 7. Dunne naainaald

Opbouw boek Kleding verstellen

Het boek is echt heel grondig opgebouwd, en besteedt aandacht aan de belangrijkste dagelijkse zaken waarmee je te maken kunt krijgen. Dit zijn de hoofdstukken/onderwerpen:

 • Basisvaardigheden: verschillende steken
 • Knopen aanzetten
 • Ritsen vervangen,
 • Naden reparen, innemen, uitleggen, repareren
 • Zomen: verschillende methodes, reparatie, uitleggen, innemen, verbergen
 • Verstellen: losse bh-bandjes, kapotte beugel bh’s repareren, gescheurde stof repareren, gat stoppen, breiwerk repareren, figuurnaad maken in blouse en nog veel meer

Conclusie over Kleding verstellen

Kleding verstellen is echt een handig boek om in huis te hebben. Als er iets van kleding kapot gaat, en je weet niet hoe je dat moet repareren, ren je naar dit boek en zoekt het op. Omdat alle instructies met foto’s worden uitgelegd, is het echt heel duidelijk en helder hoe je iets moet doen.

Maar het allerleukste aan dit boek vind ik eerlijk gezegd de plaatjes! Het is gewoon een prachtig kijkboek. De plaatjes deden me denken aan de tekeningen van Fiep Westendorp. Ik heb zelfs opgezocht of zij ze soms getekend had. Maar dat is niet zo. Ik ben bang dat als de kinderen bij me komen met een scheur in hun broek ik zal zeggen: ‘Nu even niet. Mama zit net dit mooie boek te bekijken.’

Praktische informatie

Kleding verstellen is voor 19,95 te koop bij bol.com

Leestip: mijn post over Pieke Stuvel!

Verstel jij kleding? Of koop je gewoon nieuwe? En heb je een basissetje met naaispullen?

Similar Posts

23 Comments

 1. Vlijtig Liesje,ik krijg heimwee naar je blog toen je nog in Doetinchem woonde,het is nu alleen nog maar reclame,jammer,want je schrijft zo leuk.

   1. Bedankt Anke. Het is inderdaad een boekbespreking! Bij boekbesprekingen plaats ik altijd een link naar de boekhandel waar je het kunt kopen. Persoonlijk vind ik dat juist handig voor bezoekers. Maar blijkbaar wordt dit soms als reclame geïnterpreteerd.

 2. Dit is een boek waar ik wellicht wat aan heb. Zag mijn moeder vroeger ook altijd in de weer en dacht dan: Dat doe ik later ook, als ik groot ben!
  Ondertussen ben ik volwassen met 2 pubers maar kan net een knoop er terug aanzetten :)
  Maar de drang is er nog steeds om meer te kunnen..

 3. Ik stop sokken en gaten in truien en vesten, ik zet knopen aan en repareer scheuren en gaten in broeken zo goed als het gaat. Ik heb nooit naailes gehad maar met een beetje oeffenen kan ik dingen op mijn eigen manier voor elkaar krijgen. Zo heb ik mijzelf ook geleerd om gordijnen te maken, gaat prima.

 4. Uhhhmmm (schaam, schaam) ik kan helemaal niks. Ik loop altijd heel hard naar mijn moeder die het allemaal wel kan :-)
  Ingrid

 5. Sokken stoppen, knopen aannaaien, hemdsmouwen inkorten en ritsen vervangen (met moeite), doorgesleten spijkerbroeken van een lapje voorzien (met tegenzin want lastig manouvreren met die pijpen), losgeraakte zomen vastzetten. Op vakantie gaat er een garenvlecht mee en een naainaald, naar het werk twee maten veiligheidsspeld. Maar als je bij het sorteren en vouwen van de schone was je spulletjes goed bekijkt, word je zelden overvallen door een kapot kledingstuk – je ziet dan immers al wat versteld of verstevigd moet worden.

 6. ik kon eigenlijk nooit iets zelf maken , tenminste dat dacht ik altijd, tegenwoordig probeer ik gewoon om het zelf te maken en als het lukt is het mooi meegenomen, niet geschoten is altijd mis zei mijn moeder altijd, en het grappige is dat je altijd meer kunt dan je denkt, nu nog mijn dochter zover zien te krijgen dat ze het ook zelf gaat proberen i.p.v. moeders het te laten oplossen, ik heb tenslotte door zelf dingen te maken en te verstellen al heel wat eurootjes bespaart

 7. Ik herstel mn kleding tot er niets meer aan te herstellen valt.
  Vooral onderbroeken vragen om regelmatig onderhoud van losgelaten elastieken.
  Broeken moet ik zowiezo altijd vermaken omdat ik een raar model heb en ze dus achter altijd te wijd zijn als ze voor goed zitten.
  Sokken heb ik in m’n geitenharensokkentijd ook gestopt, maar de moderne sokken zijn niet meer te stoppen.
  Heb nog wel sokkenwol in alle kleuren in huis, je kunt er namelijk ook goed mee borduren ;)

  1. Dat lijkt me fijn Marlien, dat je je broeken zelf kunt vermaken! Ik heb soms wel eens een rok die afzakt. Maar het lukt me dan niet goed om die smaller te maken.

   Ik ben onder de indruk dat je zelfs je onderbroeken onderhoud! Ik koop de mijne per 3 tegelijk voor 3 euro bij de Hema. Meestal koop ik gewoon nieuwe als ze kapot gaan…

 8. Ik stop de zelfgebreide sokken en soms de gekochte als het materiaal het toeing laat. Kleding verstellen heb ik van m’n moeder en schoonmoeder geleerd en inmiddels doen de jongelui het ook weer :) . Misschien komt dat omdat ze mij saltijd bezig zien met van alles en nog wat. Ik kan me herinneren dat als Oma kwam dat ze tegen m’n moeder zei ,, kind geef mij je mand met verstelwerk maar ” zo leerde je eigenlijk van veel generatie op generatie om dingen zelf te doen omdat je het met elkaar deed en oma of moeder je het voordeed . Ook leerde je natuurlijk op de huishoudschool vroeger heel veel van deze dingen . Eigenlijk is er hoe jammer ook veel kennis verloren gegaan .

 9. Ooooh… hoe groen ik ook kies, vrees ik dat ik hier door de mand ga vallen!
  Gaten dichten, prima, maar echte grote dingen daar heb ik een te grote hekel aan naaien voor (heb in het verleden rokjes en broeken ed genaaid maar wilde altijd na een half uur de naaimachine door het raam gooien!).

  Wel probeer ik zo veel mogelijk tweedehands te kopen.

 10. Ja hoor, ik verstel. Al jaren. Beugeltje weer dichtzetten, sokje stoppen (tenminste, als het een leuke/lekkere sok is), zoompje ophogen, gaatje wegwerken met applicatie. Basiswerk, doe ik met mijn ogen dicht.
  Wat ik lastig vind ik dat al mijn broeken nu erg wijd beginnen te worden (fietsen naar je werk levert ook werk/extra shopredens op) en m’n nette broeken zijn niet makkelijk in te nemen. Dus misschien moet ik mijn basisnaaiset gaan uitbreiden met een naaimachine. Want een keertje de kleermaker in het dorp sponsoren, allah/alla. Maar nu het systematisch begint te worden, begint mijn portemoneee te klagen.

  1. Wel fijn dat je broeken te wijd worden denk ik. Ik neem aan dat dit ook de bedoeling is? Hier in Doetinchem is de kleermaker zo duur, dat ik ben afgedropen. Ik ging er ooit naar toe met een rok, maar het kostte geloof ik 20 euro om die in te laten nemen.

 11. Verstellen doe ik nog steeds, sokken stoppen, broeken korter maken, kragen keren, ritsen in jassen en broeken zetten was mijn specialiteit. Ook veel voor anderen gedaan. Naaien van kleding doe ik niet zoveel meer omdat alles in de kringloop voor minder te koop is. Wel maak ik mijn eigen ondergoed. Ik heb ook altijd een tornmesje en een naald en draad bij me.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.