Rok repareren voor dummies

rok repareren

Een jaar of twintig geleden kocht ik in Arnhem een rode strokenrok bij de Benetton winkel daar.

Ik houd van die rok, en draag hem vaak.

Maar na twintig jaar intensief dragen, was het elastiek in de tailleband 'lam' geworden.

Rok repareren voor dummies

'Geeft niets!' vond ik, en peuterde een kleine opening in de tailleband. Vervolgens trok ik daar het lamme elastiek een stukje uit, knipte het door midden en knoopte het iets strakker weer aan elkaar.

'Klaar is Klara,' kondigde ik tevreden aan tegen niemand in het bijzonder, en voelde me net MacGyver.

Maar zo'n lam elastiek wordt blijkbaar alleen maar erger, en op een gegeven moment moest ik het zo strak aan elkaar knopen dat ik de rok niet meer goed aan kon krijgen.

Laat staan uit.

Toen kwam de kwade dag dat het hele elastiek knapte en ik de rok niet meer aan kon. Zonder elastiek was hij veel te wijd.

Maar ja, ik wilde hem dus wel aan.

Rok repareren met een wasknijper

Toen niemand keek trok ik hem snel aan, en maakte hem passend met een wasknijper. Maar deze methode bleek niet alleen matig effectief, ik werd ook nog betrapt door mijn dochter Teuntje. Voordat ik kon roepen: 'Alleen foto's via de persdienst!' maakte ze een foto van mijn rokconstructie.

Nood breekt gemakzucht

Toen besloot ik zuchtend toch maar te proberen om met behulp van een paperclip een elastiek door de tailleband te frunniken, want een grote veiligheidsspeld hadden we natuurlijk weer niet.

Het resultaat is verbluffend goed al zeg ik het zelf!

rok repareren

Alleen de paperclip ben ik voorgoed kwijt.

Die zit ergens in de tailleband.

N.B. Mijn schoonvader 'zoomt' te lange broekspijpen om met secondenlijm onder het motto: 'Dat is een klusje voor secondelijm!'

Leestips

Wat zijn jouw handige reparatie hacks?

Similar Posts

12 Comments

  1. Je oplossing zijn wel goed doch tijdelijk. Ook secondelijm is dat maar wel grappig. Ik bracht dit soort klusjes met liefde naar een reparatieservice waar ze regelmatig stagiaires hadden. Jammer dan als het er niet zo mooi uitzag, het kostte me amper iets.

  2. Goed bedacht, goeie tip. :-)
    Voor zomen en naden heb ik een klein lijmpistool. Ook handig. Even leren ermee om te gaan, alles beter dan naald en draad. 😣

  3. Voor de vrijwilligers van Spelen op de Brink die meedoen met het Dickens Festijn in Deventer, heb ik vijf stroken rokken genaaid die door meerdere personen gedragen moesten worden. De tailleband moest dus makkelijk gewijzigd worden.
    Een holle zoom met een split waardoor iedereen de rok makkelijk aan kan. Knoopsgaten elastiek door de holle tailleband en twee knopen aan iedere binnenkant van de split. Nu kan de rok op vele taillematen afgestemd worden. Zo kun je een bestaande rok ook repareren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.