Een houten latjes muur maken? 9 stappenplan!

houten latjes muur

Een houten latjes muur.

Mijn jongste zusje had het op haar slaapkamer toen we opgroeiden.

Ooit was zo'n muur het summum van een vreselijk seventies interieur. Maar nu is zo'n muur met houten latjes weer populair!

Toen heetten het ook niet latjes, maar schrootjes.

Nu wordt zo'n houten latjes muur weer populair, maar dan op een moderne manier.

Houten latjes muur: eerst mdf dan de latjes

In het woonprogramma Eigen huis en tuin maakte klusser Thomas al eens zo'n houten latjes muur. Hij gebruikte daarvoor eikenhouten latjes. Opvallend is dat hij de latten niet direct op de muur bevestigt, maar eerst een mdf plaat op de muren zet. Deze wordt vastgeschroefd in de muur.

Vervolgens verft Thomas het mdf in een gewenste kleur, en dáárop worden dan de houten latjes bevestigd. Ik vind dit een hele goede tactiek! Op die manier blijft de oorspronkelijke muur intact. Mocht je de houten latjes muur ooit zat worden, dan is er geen man overboord. Dan haal je gewoon de mdf plaat weer van de muur.

Houten latten muur voor- en nadelen

Je kunt je afvragen: als iedereen ooit zo gruwde van schrootjesmuren, waarom zou je er nu dan weer voor kiezen? Hieronder een aantal voors en tegens op een rijtje:

 1. Een heel praktisch voordeel vind ik dat zo'n houten latjes muur geluiden absorbeert. Dus zeker als je een gehorige woonkamer of slaapkamer hebt, kan zo'n lattenwand helpen om geluidsoverlast te verminderen.
 2. Als je lelijke muren hebt is een lattenwand een prima methode om deze te verdoezelen. Ook verdoezelen ze beschadigingen of 'foutjes' in een muur.
 3. Hout heeft een warme en natuurlijke uitstraling.
 4. Een latjes wand is een echte eye catcher. Bijvoorbeeld achter het hoofdeinde van een bed.
 5. Het is niet duur.
 6. Een lattenwand is vrij eenvoudig zelf te maken.
 7. Je kunt de latjes in alle mogelijke kleuren verven.
 8. Ze zijn een leuke manier om een accent muur te maken.
 9. Een houten latjes wand is een snelle manier om je interieur een andere look te geven.
 10. Ze zijn heel geschikt als achterwand voor een hangende tv.

Houten latjes muur maken stappenplan

In onderstaande video van de Praxis leggen ze stap voor stap uit hoe je een houten latten wand maakt. Maar omdat niet iedereen van video's kijken houdt, zal ik de stappen hieronder ook beschrijven!

Dit heb je nodig:

 • Decoupeerzaag of handzaag
 • Waterpas
 • rolmaat
 • Potlood
 • Verfroller en kwasten
 • Kit pistool
 • Winkelhaak
 • Hobbymes
 • Kant en klare wandpanelen of houten latjes
 • Montagekit
 • Muurverf
 • Stucloper
 • Schuurpapier
 • Afplaktape

9 Stappenplan

 1. Maak de muur schoon en verf hem indien gewenst of nodig.
 2. Meet de totale breedte en hoogte van de muur met je rolmaat.
 3. Bepaal hoeveel houten latjes of wandpanelen je nodig hebt.
 4. Teken de gewenste hoogte af op je latjes of wandpanelen. Plak de getekende lijn af met tape. Dit voorkomt versplintering als je gaat zagen.
 5. Zaag de latjes op de juiste hoogte.
 6. Doseer met het kitpistool de montale kit op je latjes of wandpanelen. Dat doen ze in een golvende beweging.
 7. Bevestig de plankjes op de juiste plek aan de muur.
 8. Controleer of het recht zit met je waterpas.
 9. Druk en klop het stevig vast.

Bekijk hieronder de DIY video!

Een horizontale latjes muur of een verticale?

Wat je het meest ziet is een verticale latjes muur. Maar je kunt natuurlijk ook best kiezen voor een horizontale latten muur.

Verticale latten laten een ruimte hoger lijken, terwijl horizontale latten juist een algemeen ruimtelijk effect oproepen.

Een horizontale lattenwand kun je bijvoorbeeld gebruiken in een kleine ruimte zoals het toilet of een kleine gang.

Verticale planken wand:

pexels photo 4344534

Horizontale houten wand:

pexels photo 1701390 1 1

De beruchte schrootjeswand was over de gehele muur. Maar in de huidige versie wordt meestal alleen een deel van de muur bedekt met houten latten. Je kunt trouwens ook een stuk van het plafond meenemen! Dat geeft een heel mooi effect. Kijk maar:

Welke soort hout voor een latjes wand?

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een latjes wand van:

 • Eiken
 • Vuren
 • Bamboe
 • Walnoot
 • Esdoorn

Heb je een klein budget? Dan zijn multiplex of grenen latjes een goede optie.

Kant en klaar latjes wand

Wil je wel een houten latjes wand, maar heb je twee linkerhanden. Of gewoon geen zin om dat zelf te maken? Dan kun je natuurlijk een handige klusser inhuren die het voor je doet.

Maar er is ook een tussenweg! Je kunt namelijk ook kant en klare panelen met latjes kopen. Zoals dit houten wandpaneel met latjes hieronder dat je voor nog geen 120 euro kunt kopen bij bol.com:

houten latjes wand

Dergelijke kant en klare lattenwanden kun je ook vinden bij onder andere de Gamma!

Nog simpeler is deze oplossing:

pexels photo 2092788

Bovenstaande optie is echt van 'grote stappen snel thuis'. Geschikt voor mensen die niet willen klussen en heel snel en simpel een soort hout effect op hun muur willen.

Hiervoor heb je eigenlijk alleen een bamboe rolgordijn nodig en een beetje goede wil : ) Een dergelijk gordijn koop je voor nog geen 25 euro bij de Xenos!

Zelf een houten latjes wand maken met Praxis of Karwei stappenplan

Doe het zelf zaken Praxis en Karwei hebben allebei een speciale doe het zelf pagina gemaakt voor zo'n lattenmuur. Daarop vind je een stappenplan hoe je hem zelf kunt maken.

Opvallend bij deze tutorials vind ik dat ze de latjes direct op de muur bevestigen. Mijn voorkeur gaat uit naar de methode van Thomas van Eigen huis en tuin: eerst een mdf plaat en dan pas de latjes.

Hieronder nog een mooi voorbeeld:

houten latjes wand

Samenvattend

Alles komt weer terug! Zelfs de beruchte schrootjeswand uit de jaren zeventig. Alleen heet het nu een houten latjes wand. Zo'n wand is zowel geschikt tegen geluidsoverlast als om je huis een nieuwe look te geven.

Houten latjes kopen?

Je kunt houten latjes of complete panelen kopen bij onder andere Praxis, Gamma, Karwei, speciaalzaken maar ook bij Etsy Nederland! Dat vind ik dan wel weer verrassend.

Leestip

Eye catcher

Wat vind jij van zo'n houten latjes muur?

Similar Posts

10 Comments

 1. Een lattenwand is geen schrootjeswand. Een schrootjeswand bestaat uit planken die je net als vloerdelen in elkaar schuift, Een lattenwand zijn allemaal latten die los van elkaar op de muur (of paneel) worden aangebracht. Ik ga voor een lattenwand.

 2. Nu is hout peperduur. Lijkt me dus niet weggelegd voor iedereen. Mooi is het wel. Ik zag laatst een muur bedekken met tapijttegels. Ook mooi.

 3. Ik vind het heel leuk als accent, dus bijvoorbeeld achter de kapstok o.i.d. maar ik zou er nooit een hele muur mee doen. Dat is voor mij dan alweer snel te onrustig.

 4. Ik vind het best leuk. Maar ik stem zo'n stemmetje in mijn hoofd dat meteen roept "Stofnest! Stofnest! Stofnest!" Maar misschien moet ik daar gewoon niet naar luisteren. Want ik zoek nog een ideetje voor een hoofdboard bij mijn bed....

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.