Accent muur: is dat een goed idee? + 7 oplossingen voor beschadigde keukenmuur

accent muur

Ken je het verschijnsel van een zogenoemde accent muur?

Een accent muur is een stuk muur dat duidelijk afwijkt van de andere muren.

Bijvoorbeeld door een andere kleur, of door bijzonder behang.

Door een muur in een andere kleur te verven, of te behangen valt hij meer op, en komt hij beter uit. Je trekt als het ware de aandacht naar zo’n muur.

Accent muur in de woonkamer: New York!

Zo heeft één van mijn maandagochtend koffievriendinnen een prachtige accent muur in de woonkamer. Ze heeft daar namelijk behang van de skyline van New York! Dus als je in een stoel zit, dan kun je je als het ware even in New York wanen. Het leukst van alles vind ik nog wel dat ze het behang voor haar accent muur in de woonkamer gewoon bij de Lidl heeft gekocht!

Keukenmuur beschadigd door eigen stommiteit

De reden dat ik hierover nadenk is dat één van de muren in onze keuken beschadigd is. Dat komt omdat ik het ooit een goed idee vond om daar melamine borden van de Action op te hangen met dubbelzijdig tape… Op een gegeven moment vond ik ze niet meer mooi, en heb ik ze weggehaald. Maar er kwamen ook stukken behang mee. En die sporen zitten er nu nog steeds.

accent muur

Dat staat slordig, en ik vind dat ik daar ‘iets’ mee moet.

Maar ja wat?

Zo kwam ik op het idee van een accent muur.

Beschadigde keukenmuur oplossingen

1. Keukenmuur verven

De meest simpelste en snelste oplossing is denk ik om gewoon de muur opnieuw te verven in dezelfde kleur. Ik stel me zo voor dat je dan de beschadigingen er wel zo ongeveer ‘onder’ kunt verven. Maar hoewel dit simpel is, vind ik het ook een saaie oplossing.

2. Accent muur met behang

Als ik dan toch iets met die muur moet, waarom dan niet iets Leuks?! Bijvoorbeeld een accent muur. Ik heb al van alles overwogen: een weiland met koeien in de wei zodat het net lijkt alsof je buiten bent. Of behang met allemaal leuke vintage kopjes en schoteltjes. Toen ik ging zoeken naar leuke behangsoorten kwam ik terecht op https://www.photowall.nl/fotobehang/kunst-design/hedendaagse-kunst. Daar ging mijn hart wel even sneller van kloppen!

Moet je kijken hoe leuk:

accent muur

Deze vind ik echt prachtig. Het enige nadeel vind ik de zwarte achtergrond. Dat is te donker voor onze keuken. Ik houd van licht en ruimtelijk. Maar verder vind ik hem geweldig. En ons huis wordt ook wel De Kip genoemd, dus hoe perfect zijn die lijstjes met kippen wel niet?!

In verband met iets lichters als accent muur vind ik deze ook leuk:

accent muur

Ik keek echt mijn ogen uit bij Photowall. Er is zoveel moois te zien! De afbeelding helemaal bovenaan deze blogpost komt ook van Photowall. Het is behang met de afbeelding van een keuken! Zelf zou ik die niet zo gauw ophangen want het ziet er nogal rommelig uit, en ook vrij druk. Maar mooi vind ik het wel.

3. Accent muur met verf

Een alternatief voor behang als accent muur, is natuurlijk een leuke kleur verf die eruit springt. Dat heb ik ooit bij ons huis in de stad Doetinchem gedaan. Ik heb toen één muur knalgeel geverfd… Maar ik kijk daar niet zo positief op terug. Al snel werd ik helemaal niet goed van dat knalgeel, maar ik had de puf niet om het te herstellen.

4. Iets over de beschadigingen heen hangen of plakken

Een andere simpele oplossing is iets over de beschadigingen heen plakken of hangen. Zo heb ik overwogen om een soort ‘valletje’ te hangen aan de plank boven de beschadigde plekken. Kijk ik bedoel zoiets als dit:

keukengordijn

Bovenstaand gordijntje kwam tegen bij amazon.nl. Het idee is om dit onderaan de schilderijplank te hangen zodat het over de beschadigde plekken op de muur valt. Maar ik heb mijn twijfels of dit wel mooi staat.

5. Een behangrand plakken over de beschadigingen

Ik kan natuurlijk ook een (graag zelfklevende) behangrand plakken over de beschadigingen. Bijvoorbeeld deze:

Screenshot 2021 11 27 at 13.21.17

Het punt is alleen dat ik moet oppassen dat het allemaal niet ‘te druk’ wordt. Ik heb een enigszins eh, eclectische smaak.

6. Accent muur maken met muurstickers

Tegenwoordig heb je ook allerlei muurstickers die je op een muur kunt plakken, en er later ook weer vanaf halen. Hieronder een ludiek voorbeeld van een muursticker:

Screenshot 2021 11 27 at 13.24.08

Maar deze is niet geschikt want die zou in het midden van de muur moeten. Om de beschadigde stukken op de keukenmuur te verdoezelen heb ik iets nodig wat hoger kan.

7. Omarm de beschadigingen en lieg dat het ‘zo hoort’!

De allermakkelijkste oplossing is om de keukenmuur gewoon zo te laten en te zeggen dat het onderdeel is van een industriële look. Ik weet alleen niet hoe geloofwaardig dit statement is.

Accent muur samengevat

Een accent muur in je woonkamer, keuken of slaapkamer is een manier iets anders te proberen zonder dat je meteen alle muren moet verven. Zelf houd ik bijvoorbeeld erg van bloemetjesbehang, maar als ik dat overal zou hebben zou het waarschijnlijk veel te druk zijn. Door dan 1 muur te behangen heb je toch het leuke effect, zonder de nadelen.

In deze post behandelde ik onder andere het idee van een accent muur om mijn beschadigde keukenmuur op te knappen.

Leestips

Wat vind jij de beste oplossing voor een beschadigde muur?

Gebruikte bronnen onder andere: Photowall, Nieuwe Wonen over accentmuren, Compleet Wonen, Kleurmagie van Willem Fouquaert, Homedeco, Decorature, Amazon.

Similar Posts

41 Comments

 1. Die muursticker is tof zeg! En het winterbehang vind ik ook geweldig. Maar ehm, aangezien jij je kopjes aanpast op het seizoen, moet je dat dan met je behang natuurlijk ook doen hè;).

 2. Mijn dochter heeft ook New Yorkbehang in de woonkamer. Ik vind behang als eyecather wel leuk om te zien.

 3. Wat een leuk idee, ik had er niet eerder van gehoord – een accent muur. En dat behang! Geweldig! Inderdaad jammer van de zwarte achtergrond maar wellicht is het ook in lichtere tinten verkrijgbaar?

 4. Fotobehang of gewoon ander behang vind ik het mooiste.
  Het gordijntje is zo truttig. Dat vind ik van de behangrand ook.
  Wij gaan in de slaapkamer de muur achter het bed met donker barok behang behangen. De rest blijft dan in een lichte tint.

 5. Mijn dochter had stickers (afneembaar) op de muur van vogels, één vogel zat op een soort plankje met een klok ( een echte klok) dus 1 spijker in de muur.
  Nu is het mijn kantoor en is alles weer wit. Ik zal ff zoeken voor die stickers.

 6. Wij hebben net alles wit geschilderd maar zou graag in de woonkamer een accentmuur hebben, alleen komen we er niet uit wat we juist willen

 7. Dit soort muren zijn zo leuk! Hoe hysterische, hoe liever. Maar dan moeten de overige muren wel neutraal zijn vind ik.

  Helaas krijg ik zo’n hysterische wand er hier thuis niet doorheen 😅

  De sticker met het “gat in de muur” is trouwens supertof. Zoiets heb iknog niet eerder gezien.

 8. Behang heeft de meeste mogelijkheden in motieven en dieptewerking.
  Ik gebruikte het om de beschadigde schoorsteen een bruin-rode tint te geven tussen de witte muren.

 9. Wat een fijne en goede tips!! Wij hebben een jade groene accentmuur in de woonkamer en kinderkamer. Daarnaast hebben we een andere muur helemaal vol gehangen met foto’s. Zo gezellig!

 10. Toffe foto! Een accent muur lijkt mij ook tof. Een zwarte achtergrond zou ik ook te donker vinder eigenlijk. Muurstickers lijken mij wel wat!

 11. Wij hebben zelf ook een accent muur in de woonkamer, die we eens in de zoveel jaar een ander kleurtje geven. Vaak geen hele felle kleur, maar iets heel neutraals en warms dat mooi in de woonkamer past.

 12. Wat een leuk idee zo’n accentmuur. Wij gaan binnenkort de woonkamer aanpakken en dan is zoiets wel erg leuk. Ik ga me zo gelijk verdiepen in alle behangsels op die website. Degene die je in je blog hebt gebruikt vind ik in ieder geval helemaal het einde. Al denk ik dat het in de woonkamer net even too much is haha…

  Ik vind die zwarte achtergrond bij het behang met de lijstjes eigenlijk juist wel heel mooi. Het zorgt voor wat diepte in het geheel…

 13. De beste oplossing voor mij zou de beschadiging opvullen en een likje verf eroverheen zodat het niet meer te zien is.

  1. Hahahaha, ik heb hier zo om moeten lachen: “De allermakkelijkste oplossing is om de keukenmuur gewoon zo te laten en te zeggen dat het onderdeel is van een industriële look.” 😂 Het gekke is, ik vond die beschadiging helemaal niet zo heel erg storen of zo. Maar een accentkleur vind ik heel tof. Hebben wij ook hier thuis, geverfd. Liefde voor behang trouwens, dat vind ik prachtig! Mijn man helaas niet hahaha! Ps: dat Coffee-bordje in je keuken is geweldig!

 14. Oh, heet dat een accentmuur? Ik houd wel van iets hysterisch in zo’n geval. Ik had ooit in de woonkamer op de muur een houten plaat. Het was de achterkant van de meterkast (heel raar) en die plaat hout zat precies naast mijn tv meubel. Daar heb ik toen behang over geplakt met hele grote bloemen er op. Ik vond dat zo leuk dat ik dat nu ga doen met de deur van de woonkamer naar de slaapkamer. Nu al zin in!

 15. Zelf heb ik een accent muur in mijn slaapkamer, ik ben er echt gek op! Het geeft echt een totaal ander gevoel en voelt daardoor heel uniek :)

 16. Ik denk dat ik toch voor het verven zou gaan. Aan de andere kant zou ik dan alleen weer die plekjes willen doen en niet de hele muur. Het gordijntje is niet helemaal mijn ding, maar dat behang met die schapen en die kipjes. Te gek!

 17. Wij hebben een accent muur in de woonkamer. Ideaal. Als je de kleur zat bent, hoef je maar 1 muur te veranderen. Derest is lekker neutraal

 18. Ik zou er indd ook wat over heen hangen/ plakken, tenzij je wel toe bent aan iets compleet nieuws. Leuke dingen zie ik voorbij komen in je blog!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.