Behangen of verven? Of allebei? 16 voor- en nadelen!

behangen of verven

Behangen of verven?

Of allebei?

Het is één van de vele vragen waarmee je als bewoner van een huis te maken krijgt. Zeker als je gaat verhuizen. Want dan heb je in principe een blank canvas!

Kies je voor behang? Of kies je voor verf? En wat zijn de redenen om juist voor het een of het ander te kiezen?

Zelf heb ik altijd het idee dat je met behang sneller een bijzonder effect kunt krijgen. Behang kun je immers kopen in allerlei leuke prints. Bijvoorbeeld met bloemetjes : ) Als je dat effect zelf wilt bereiken met een pot verf, dan mag je wel van goede huize komen. En veel tijd ter beschikking hebben.

Maar laten we de voors en tegens van behangen of verven eens op een rijtje zetten!

Voordelen van behang

behang

 • Behang is beschikbaar in diverse patronen en prints. Je kunt met behang snel een groot effect bereiken. Hier onder een voorbeeld van het grote effect dat behang kan hebben:

  behang
  Doe dit maar eens na met verf!
 • Met behang kun je je muren eenvoudig structuur geven. Sommige behangsoorten hebben namelijk reliëf.
 • Goede kwaliteit behang kan zo 10 tot 15 jaar meegaan.
 • Met behang kun je meer persoonlijkheid uitstralen. Onderstaand behang zou ik echt zo willen, ware het niet dat het veels te druk zou worden:

  behangen of verven
  Geïnspireerd op Jan Davidsz

Nadelen van behang

 • Als er al een laag behang op de muren zit, kan het een hele klus zijn om die laag er eerst af te stropen.
 • Je hebt een behangtafel en behangplaksel nodig.
 • Als je kiest voor strepen of een motief kan het best lastig zijn het behang netjes en recht op de muren te krijgen. Je ziet het meteen als het niet helemaal goed is gegaan.
 • Als kleine kinderen er in slagen een stukje behang los te trekken, is het een heel gedoe om de schade te herstellen.
 • Behang kopen kan overweldigend zijn: het aanbod in stijlen en soorten is enorm.

Voordelen van verf

behangen of verven

 • Verven is sneller, want het vraagt in de regel minder voorbereiding dan behangen.
 • Verven is goedkoper.
 • Verven is makkelijker. Je hebt alleen een bus verf en een kwast nodig. Het vraagt minder expertise dan behangen.
 • Als de muur goed is, kun je in principe gewoon over de bestaande laag verf of behang heen verven.
 • Als je peuter een muurtekening heeft gemaakt met watervaste stift, verf je er zo over heen!

Nadelen van verf

 • Met muren verven heb je minder effect dan met behang
 • Een goed aangebrachte laag verf van kwaliteit gaat gemiddeld zo’n 5 jaar mee. In het algemeen moet een kamer gemiddeld rond de 3-5 jaar opnieuw geverfd worden. Dat is dus vaker dan behangen.

Behangen of verven: factoren die meespelen bij de keuze

Afgezien van de voor- en nadelen van verf en behang zijn er nog een aantal andere belangrijke factoren van belang. Zo kun je behang beter niet in vochtige ruimtes gebruiken, omdat dan het gevaar bestaat dat het gaat loslaten. Daarnaast speelt budget een rol.

Verf is in eerste instantie goedkoper dan behang. Maar op de lange termijn kan behang juist een betere investering zijn omdat het langer meegaat.

Toen wij verhuisden naar het platteland kozen we voor een combinatie van glasvezelbehang en verf. Ik koos bewust niet voor kleurig en fleurig behang, hoewel ik dat wel het mooist vind. Maar ik ken mezelf, en weet dat ik toch al een vrij drukke smaak heb. Daarom hebben we bewust voor neutrale muren gekozen.

Gestucte muur verven of behangen?

In theorie kun je een gestucte muur verven zonder eerst te behangen. Maar op klusidee zeggen ze wel dat een gestucte muur behangen kan zorgen voor een extra beschermlaag op de muur. Je maakt de muur dan minder kwetsbaar en stabieler. Maar nogmaals: het hóeft niet persé.

Conclusie over behangen of verven

Verf is makkelijker, sneller en op de kórte termijn goedkoper. Maar met behang heb je meer mogelijkheden. Uiteindelijk hangt de keuze af van je budget, handigheid en persoonlijke smaak.

Leestips

Wat heb jij op je muren: behang of verf? Of beide? En waarom koos je daarvoor

Deze post verscheen voor het eerst in 2016 en is geüpdate!

Similar Posts

34 Comments

 1. Behang kan inderdaad wat gezelliger staan dan een laag muurverf. Wij hadden een leuk behangetje in de slaapkamers. Toen wij daarna de indeling switchten/van kamers wisselden, verfden we over de kinderbehangetjes heen. In onze slaapkamer heeft één van onze poezen een heel stuk behang eraf getrokken. Dat is het nadeel van behang. Ik moet nu al het behang eraf halen ????

 2. In mijn slaapkamer heb ik nog behang, dat hebben we een hele tijd geleden gedAn en glasvezelbehang was toen nog niet zo in. Alles wat we nu opnieuw doen wordt glasvezel met verf omdat het zoveel makkelijk op te plakken is dan behang.

 3. In de woonkamer hebben we vliesbehang. Kan je altijd met een ander kleurtje overheen als je dat wilt. En bij kinderen ook, maar wel 1 wand met een leuk behangetje! Want anders vind ik het voor de kinderen een beetje saai…

 4. Om de 3 tot 5 jaar opnieuw verven? Echt? Doen mensen dat? En waarom? Er gebeurt binnen toch niks mee? (Behalve als je rookt dan)
  Ik geloof dat mijn ouders hun slaapkamer nooit meer hebben geverfd. Hier ziet alles er na 6 jaar ook nog zo uit als dag 1. Ik ben oprecht nieuwsgierig of mensen dat echt doen, want had er nooit over gehoord :)
  Hier alleen op DL’s slaapkamer een schattig roze hartjesbehangetje. Verder overal verf. Ik hou van een muur in een rustige aardse kleur en de rest wit.
  Hier is overal over behang heen geverfd. Ooit zou ik het erg graag laten stucen. Maar dat is een gedóe als je er woont :)

 5. Wij hebben een botergeel geverfde houten wand, 2 witte wanden met een gele ondertoon en een wand met Engels bloemetjesbehang, peperduur maar prachtig. Het is ruim 10 jaar geleden dat we het behand geplakt hebben en ik ben er nog steeds erg blij mee!

 6. Wij hebben alles geschilderd. Praktisch, omdat we niet zeker weten of dit ons ‘forever home’ is. De kleur kun je nog eens veranderen, zonder dat het al teveel werk en tijd kost, dus dat is ook sowieso een pluspunt.

 7. In mijn huiskamer/keuken en slaapkamers heb ik geverfd en in de gang heb ik behangen. Ik wilde toch wat anders in de gang dus daarom dat ik daar voor behang heb gekozen. In de kamer wil ik nog weleens afwisselen dus vond ik verven persoonlijk handiger. Liefs.x

 8. O jongens. Ik wil de slaapkamer ook verven, want na krap 20 jaar is het een beetje aan het vergelen.

  Mijn moeder deed altijd behangen, waarbij zij zelf de laatste stem had, ook in de kinder- en tienerkamers. Want als je behang met een printje hebt, moet je regelmatig uiterst geconcnetreerd een strook(je) afsnijden om te voorkomen dat de patronen niet mooi doorlopen. En hoeveel er af moet, hangt er onder meer van af of je grote of kleine prints hebt.
  Mijn moeder kon geweldig mooi behangen, dus dat werd nooit uitbesteed. Alleen was het meestal niet heel gezellig terwijl ze bezig was.

  Daar blijf je dan met je bloemetjes, Huisvlijt! Tenzij je flats flots alle banen zonder te kijken tegen de muur plakt. Maar dan loop je dus het risico dat je later nagelbijtend naar de muur staart, omdat de patronen lelijk aansluiten, net op een plek waar geen kast past. :-D

  1. Dat had je moeder goed bekeken, dat ze zelf het laatste woord had bij de keuze voor het behang : )

   Ik ken mijn grenzen en durf inderdaad geen bloemetjesbehang te gebruiken vanwege de reden die je noemt. Ik ben niet handig genoeg om het er mooi op te krijgen.

 9. In onze woning waren alle wanden al geschilderd of gesausd net hoe je het wilt noemen. Zelf hebben we vrij snel een wand een andere kleur gegeven wat al meteen een heel ander effect gaf. Nu is er nodig een klein wandje wat een lelijke kleur.We zitten te denken om dat wandje een leuk fris behangetje te geven. Ik zag eens bij iemand die had een soort behang wat echt zo zuiver leek op echte oude planken. Zij had daar verschillende soorten hartje aan gehangen. En het leek echt of ze aan die planken hingen. Wie weet gaat het zo iets wel worden.

 10. In ons huis zijn er wanden geverfd/ gesausd, dit zijn de wanden welke zijn gespachteld, 2 kameers met een vlies beplakt en in de slaapkamer een wand behangen. Prachtig die wand met behang na 10 jaar, doch ook de bijna effen vliesbehang!
  Ik denk dat je moet nadenken wat past bij je, wat past in je gezin ( situatie) en huis en wat is je persoonlijke smaak.
  Wanneer je harde vloeren hebt is behang erg mooi of een enkele wand , het geeft sfeer een warmte.
  Op dit moment zijn er ook prachtige kalk en krijtverven in fraaie kleurstellingen.
  Ik vind het poederachtige effect van kalkverf prachtig, doch het past niet bij mij vanwege het streperige en onrustige effect. Krijtverf daarentegen heeft ook een matte uitstraling, heel mooi.
  Een wand heb ik in de slaapkamer heb ik met druk behang behangen, doch ik heb niets aan de muur hangen en heel eenvoudige, zonder structuren, gordijnen hangen en een sprei. De andere 3 wanden zijn met vlies beplakt en die is bijna glad van structuur.
  Ik vind behang erg mooi, doch koos 10 jaar terug ook voor het gemak van muren verven, mn ook van het rustige effect dat er van uit gaat.
  Ik ben de harde gespachtelde muren zat en wij denken na over wat nu?
  Op dit moment neig ik sterk naar zeer rustig en bijna effen behang of krijtverf!

  1. Zoals je de krijtverf beschrijft vind ik dat ook mooi klinken. Streperig en onrustig spreekt me niet aan.

   Als ik in mijn slaapkamer een muur met druk behang zou doen, zou ik dat denk ik aan het hoofdeinde doen. Anders zou ik onrustig slapen denk ik. Maar zo’n wand kan denk ik zeker een prachtig effect hebben!

 11. hier overal vliesbehang behalve en in hal een verfje erover.
  In een eventueel volgend huis wil ik graag mooie strakke gestucte muren.

  Voordeel van behang zijn de printjes, nadeel is dat je toch vaak de naden nog ziet.
  Maar soms vind ik geverfde muren zo koud.

 12. Behang gaat tegenwoordig zonder behangtafel. Gewoon de muur insmeren en het behang er tegenaan. Ik vind het nog wel makkelijker dan schilderen, want je hoeft niets af te plakken enzo. In mijn huis zijn beneden alle wanden wit (‘gelukzalig’) geschilderd, op twee kleine wandjes na die ‘inkt’ zijn. In het trappenhuis is een wand behangen, evenals op de overloop. In de studeerkamer heb ik twee wandjes behangen.

 13. In eerste instantie hebben we alles geverfd, gewoon omdat het praktisch was en sneller ging. Maar de effen muren gingen al snel vervelen en ben daarna toch gezwicht voor de mooie prints van behang.

 14. hier is het eigenlijk gewoon dat je verft. Vind ik makkelijker. Je moet de muren wel eens regelmatig schoonmaken,maar dat geeft niet.
  Groet, Wilma

 15. Persoonlijk denk ik dat behang meer geschikt voor mijn woning is omdat met behang ik meer persoonlijkheid kan uitstralen. Ik ben heel creatief, en ik heb geen kleine kinderen, dus als ik mijn huis renoveert, kies ik behang omdat met verf ik minder effect dan met behang heb. Ook vind ik het leuk dat goede kwaliteit behang zo 10 tot 15 jaar kan meegaan want ik renoveer mijn appartement niet graag vaak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.