Reacties

Boete bibliotheek — 33 reacties

  • Goed punt Mama Lifestyle: ik krijg inderdaad ook eerst nog een mailtje om me er aan te herinneren dat ik moet verlengen of inleveren. De boetes die ik oploop heb ik echt aan mijn eigen laksheid te danken.

 1. Haha! Wat beschrijf je dat eerlijk en leuk. En ik ben het helemaal met je eens. Vind het ook een rare zet. Dus van nu af aan hebben mensen die bv een titel hebben gereserveerd last van mensen die simpelweg te lamlendig zijn om hun boeken in te leveren, en de bieb kan daar niks aan doen want ze hoeven ook geen boete te betalen? Beetje gek wel :)
  Zelf hebben we ook weleens een boete gehad in het verleden maar ik heb gepoogd mijn leven te beteren.
  Laatst, ik was grieperig, kwam ik er óp de dag achter dat het die dag was en niet de volgende. Ik ging dus toch maar online verlengen. Bleek dat er een gereserveerd was! Dus toen moesten we toch stantepede naar de bieb. DL vond het niet erg ;). Een vriendin zei later: had je niet beter een kwartje boete kunnen betalen?

  • Als er geen sanctie meer op staat ben ik inderdaad wel benieuwd of mensen (nog) lakser worden met inleveren. Dat zou wel kwalijk zijn.

   Bij jou werkte de boete dus supergoed ; ) Zelfs ziek heb je je boek nog snel ingeleverd!

 2. Ik ga hier al meer dan dertig jaar naar de bieb en heb, tot nu toe, nog nooit boete moeten betalen. Ik vind het maar normaal dat je boete moet betalen eens de uitleningstermijn van een boek of cd, dvd overschreden is.

  Ik ben in de bieb altijd verwonderd dat er zoveel mensen zijn die hun boeken te laat inleveren en boete moeten betalen : de uiterste dag van inlevering van het ontleende materiaal staat vermeld op het ticketje dat je ontvangt in de bieb en via telefoon of internet kan de uitleenperiode verlengd worden tenzij het boek door een iemand werd gereserveerd. Met een beetje discipline, kan boete dus makkelijk vermeden worden.

  Ik zou het niet erg vinden dat ik eens een boete moet betalen want ik heb hier voorbije jaren al ontelbare boeken gratis kunnen ontlenen. Wij moeten geen lidgeld bij de bieb betalen. Tot voor enkele jaren was in onze bieb zelfs de biebkaart met chip gratis en moest je 2.5 euro betalen ingeval van verlies van de kaart. Tegenwoordig is een biebkaart zelfs niet meer nodig en gebruikt de bieb de elektronische identiteitskaart.

  • Het heeft denk ik inderdaad te maken met zelfdiscipline. Een boete is echt niet nodig, uitzonderingen daargelaten zoals een sterfgeval of plotseling ernstige ziekte.

   Wat lux dat je zelfs geen abonnementsgeld hoeft te betalen Liesbet. Waar bestaat de bieb bij jullie dan van?

  • Ik veronderstel dat de bibliotheek gefinancierd wordt met geld van de belastingen en/of gemeentebelastingen ? 't Rare is wel dat zelfs inwoners van een andere gemeente ook welkom zijn in onze bieb en ook niet moeten betalen (behalve dan natuurlijk wie in boete gaat)
   Eens per jaar organiseert de bieb een boekenverkoop van hun collectie oude boeken, oude tijdschriften,.... maar dat geld wordt dan besteed aan een goed doel uit de gemeente. Eigenlijk zijn er best veel leden van de bieb die, als ze thuis zelf boeken hebben die ze niet meer nodig hebben, die gewoon aan de bieb afgeven om in hun boekenverkoop te verkopen.

  • Op zich is het reserveren van boeken die mijn bibliotheek zélf heeft ook gratis. Maar sommige boeken hebben ze niet. En als ik die wil reserveren dan kan ik voor 2,50 dat boek naar Doetinchem laten komen vanuit bijvoorbeeld Veenendaal om maar wat te noemen.

   Voor 4,50 komt het boek uit heel Nederland. Maar dat vind ik te duur, dus dat doe ik nooit.

 3. Nee ik ga nu nooit meer naar de bibliotheek, maar 'vroeger' zorgde ik er altijd voor dat ik optijd was om de boeken in te leveren, want een boete wilde ik echt niet...

 4. Nee, eigenlijk heb ik nooit een boete. Dat komt voornamelijk omdat mijn Friese bieb een dag of vier voor een leentermijn verloopt een mailtje stuurt. Dan kan ik óf on line het boek verlengen óf snel terugbrengen. Verder leen ik nogal veel e-books van de bieb en daar kun je nooit een boete voor krijgen. Ze vervallen na 3 weken maar dan leen je ze gewoon opnieuw. Je kunt ook een abonnement nemen voor wat meer geld en dan kun je veel langer lenen. Mogelijkheden genoeg. Ik ben dan ook zeer tevreden over de manier van doen.

  • Dat klinkt goed Wieneke. Ze bieden echt verschillende opties aan bij jouw bibliotheek. Eerst had de onze ook een soort superabonnement, maar dat hebben ze helaas afgeschaft.

 5. Ik heb echt te vaak een boete. Nooit voor m'n eigen boeken, maar wel voor de kinderen. Hoe vaak die niet een boek kwijt zijn of nov achterstevoren in de kast zetten... En dan vergeet ik ze mee te nemen. Ik weet dat er allerhande trucs zijn om dat te voorkomen, en soms gebruik ik die ook. Maar als ik het druk heb, staat dit te laag op m'n prioriteitenlijstje...
  Afschaffen snap ik ook niet. Er zit vast een business case achter, misschien dat er meer mensen lid worden als er geen boete is?

 6. Bij ons ook geen boetes meer, maar wel een week na afloop van de uitleentermijn een rekening ter hoogte van de waarde van het nog niet ingeleverde boek. Tja....

 7. Ik heb bijna nooit een boete, en ik vind het raar dat ze dit afschaffen. Ik vind het reserveren in een andere bieb in Gelderland wel erg duur. Zou dat nu betekenen dat dit reserveren nu ook gratis wordt ?

 8. Binnenkort ga ik het maar weer eens ervaren. De kleine mag nog een gratis abonnement, dus ik ben heel benieuwd of ik er ook aan ga denken. Maar 2,50 voor het reserveren van een boek vind ik persoonlijk wel een beetje gek. Maar ze zullen daar hun redenen voor hebben. Hopelijk schaffen ze van dat geld een extra exemplaar aan van veel gereserveerde boeken. Dan doen ze er wel iets goeds mee.

 9. Ik werk bij een bibliotheek, hier is de boete NOG niet afgeschaft en ik hoop dat het ook niet gebeurt. (alle redenen die jij ook opnoemt) Ik kan het echter wel begrijpen, je krijg een hoop 'shit' over je heen voor, ik zeg maar even wat 0,60. Ik sta er soms van te kijken hoe mensen hier helemaal door het lint van gaan, je wordt werkelijk voor alles uitgemaakt. De redenen zijn talloos, ik was op vakantie (in het buitenland bestaat blijkbaar geen internet en de telefoon is ook niet uitgevonden) De ene betaalt zonder te blikken en blozen 10 euro aan boete en de andere vindt nieuwe scheldwoorden uit om aan te geven dat hij/zij het er niet mee eens is.

  • Wat vervelend dat jullie daar als medewerkers zulke onfatsoenlijke reacties door krijgen. In Doetinchem hangt een betaalautomaat voor boetes. Dus dan hebben medewerkers er in die zin geen last van. Je betaalt de boete dus niet aan een 'mens' bij ons.

 10. Ik schrik van wat de vorige schrijfster meldt; uitgescholden worden over een boete, die terecht is ,neem ik aan
  Waar komt al die kwaadheid vandaan?. Ik heb zelf ook op de bieb gewerkt, kan me het niet herinneren....

  Waar ik me ook wat zorgen om maak is: komen de boeken zonder boete wel op tijd terug, of is de nieuwste regel dat je inderdaad de waarde van het boek moet gaan betalen, zoals Marian schreef!

 11. Gelukkig! Ik ben niet de enige. ;-) Met mijn vorige boete had ik 2 kinderboeken kunnen kopen. Het gaat ook wel hard met 8 boeken per kind. Het is zo stom, maar het gebeurt me echt te vaak.

 12. Hier hebben de kinderen ook een abonnement. Toen we op vakantie waren, zijn er dvd'a geleend Een was te laat. Kosten $50.00. Dochter had ze weggebracht en gelukkig niet betaald. Ik vroeg waarom? Ja dvd's zijn duur en bla bla.
  Nu schermen ze hier alijd met onder de 18, dus ikzei: ik weet nergens van die regel. Wel, toen ze uitgeleend waren is het gezegd. Dochter: Dus niet! Dan moeten ze het mij als moeder laten weten. Zij is geen 18. Okay okay,
  Wel, ik kon de helft betalen. En, de kids mogen geen dvd meer lenen daar.
  Gelukkig kwam een vermiste dvd(op tijd verlengd) boven water!!
  Had er een tank benzene voor kunnen halen of boodschappen!!

  Is er als je een email krijgt, geen link om automatisch te verlengen?
  Groet, Wilma

  • Dvd's lopen inderdaad enorm op. Die leen ik om die reden ook liever niet. Fijn dat je in ieder geval niet het hele bedrag kwijt was.

   Een link zit er helaas niet in de email herinnering. Dat zou wel ideaal zijn!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder