Zelf behangen + 13 benodigde gereedschappen?!

zelf behangen

Zelf behangen scheelt een boel in de kosten!

Het leuke van behang vind ik dat je de muren echt een bijzondere uitstraling kunt geven. Verf is ook prima, maar ik zou bijvoorbeeld niet prachtige kleine bloemetjes kunnen verven. Met bloemetjesbehang bereik je dit effect heel simpel.

In Chateau Meiland werd ook heel wat behangen! In dit programma werd de familie Meiland gevolgd die hun huis in Noordwijk inruilden voor een kasteel in Frankrijk. Vader Martien Meiland voorzag menige kamer van een mooi behang.

Het programma werd zo’n succes, dat zijn dochters het programma Petit Chateau gingen doen waarin ook zij onder andere gaan behangen!

Zelf behangen: de meest gemaakte fouten

Veel mensen schrikken terug bij het idee om zelf te behangen. Ze denk dat ze het niet kunnen. Maar eigenlijk is zelf behangen helemaal niet zo moeilijk. Zeker niet als je kiest voor een effen behang.  Daarnaast is het belangrijk dat je de juiste spullen hebt. Bespaar bijvoorbeeld niet op een goede, scherpe schaar!

Hieronder een overzicht goede gereedschappen die je nodig hebt voor zelf behangen:

 1. Blokkwast(en)
 2. Plamuurmes
 3. Behangborstel
 4. Schaar
 5. Hobbymes
 6. Rolmaat
 7. Timmermanspotlood
 8. Waterpas of schietlood (zeker als je behang met een patroontje hebt, is het essentieel dat de eerste baan recht hangt. Hiervoor gebruik je de waterpas!)
 9. Huishoudtrap
 10. Behangtafel
 11. Spons en doek
 12. Nadenroller (Die gebruik je om de naden van het behang zoveel mogelijk onzichtbaar te maken. )
 13. Behangliniaal

Zelf behangen in Familie Meiland stijl

In onderstaand filmpje behangen dochters Montana en Maxime Meiland een muur met groen behang. Zeker als je overweegt om te gaan behangen, maar je zorgen maakt of je dat wel kunt, is het filmpje erg informatief.

Hieronder kun je het bekijken!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door SBS6 (@sbs6nl)

Je hebt niet persé een behangtafel nodig volgens de familie Meiland. Hun behang tactiek is als volgt:

 1. Smeer de muur die je wilt behangen in met behangplaksel.
 2. Pak de opgerolde rol behangpapier die je wilt gaan plakken. (Het insmeren van een muur met behangplaksel is vergelijkbaar met het verven van een muur.)
 3. Klim op een trap en plak de bovenste strook behang op de ingesmeerde muur.
 4. Laat de rol naar beneden vallen.
 5. Snijd het behang dat teveel is aan de onder- en bovenkant kant af.

Een belangrijke les uit bovenstaand filmpje is dat je voldoende behangplaksel moet gebruiken, en niet moet treuzelen! Smeer de muur in een vlot tempo in met behangplaksel, en plak onmiddellijk het behang. Anders droogt het namelijk alweer op.

Zelf behangen, maar weet je niet goed hoe?

Wil je wel zelf behangen, maar weet je niet goed hoe je dat moet aanpakken? Ben je bang dat je het fout zult doen, of dat het lelijk wordt? Dan vind je op op bijvoorbeeld de site van Karwei een superhandig stappenplan.

Er zijn bovendien ook handige filmpjes waarin je precies ziet hoe en wat je moet. Zoals onderstaand filmpje over zelf behangen met behang met een patroon erin.

Zelf behangen: behang met een patroon!

Ik moet zeggen dat ik het filmpje echt heel verhelderend vind! tijdens het kijken begon ik werkelijk te denken: ‘Dit zou ik misschien toch ook wel kunnen!’ Het gaat overigens wel een stuk georganiseerder dan het zelf behangen bij de familie Meiland.

Tot slot

Zelf behangen bespaart geld, en het kan erg leuk zijn om te doen. Met behang heb je snel een groot effect! Denk jij van jezelf: ‘Ja maar, dat kan ik niet want ik heb twee linkerhanden?’

Dat is heel herkenbaar.

Eerlijk gezegd heb ik dat ook.

Maar op onder andere karwei.nl vind je echt een geweldige uitleg + stappenplan. Zelfs ik zou het daarmee kunnen.

Leestips

Behangen versus verven, of allebei?

Muren verven

Skil elektrische schaar review

Wat zijn jouw ervaringen met zelf behangen?

Similar Posts

31 Comments

 1. Phoe. Afgelopen dinsdag heeft mijn moeder een muur bij mij behangen en ik zag vooral veel hocus pocus;). Ik begin er zelf echt niet aan. Het lijkt allemaal best logisch als je het op tv ziet, maar dat uitmeten en dat soort dingen is niks voor mij. Maar ik ben wel blij dat ik familie heb die het aandurft, want inderdaad geeft behang toch wel een leuk patroon en tja, met verf is dat nu eenmaal lastiger.

 2. Ik heb een paar keer zonder enige voorkennis behangen, en het viel me reuze mee. Op een rol met behang met een patroontje staat volgens mij wel hoeveel je extra moet knippen per baan. Om het patroon goed te laten aansluiten.

 3. Ik heb gern geduld en niet precies dus behangen is niet echt mijn ding. Mijn man kan het wel erg goed.

 4. Ha Nicole,

  ja… fijn, dat je dit blogt!
  Ik was het namelijk van plan!
  In de voorkamer wil ik graag een nieuw behangetje…

  Dank je wel!
  Groetjes!

 5. Of he de muur of het behang moet insmeren is afhankelijk van het behang.
  Glasvlies is altijd de muur kwasten.

 6. Wat een fijne tips! Ik heb het nog nooit eerder gedaan omdat ik altijd van iedereen hoor hoe lastig behangen is. Maar met deze tips durf ik het wel aan :-) !

 7. Heel vaak zelf gedaan, met behang heb je veel meer keus dan met verf.
  Nu wacht ik op iemand die de wanden kan witten. is niet moeilijk maar de trap is een probleem.

 8. Kan het wel een behangetje op de muur plakken, maar is niet echt erg leuk om te doen.
  Het voordeel is dat je snel resultaat ziet. Hans

 9. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, maar zou het best weleens willen proberen, dus mochten we ooit de boel op de kop gaan zetten dan wil ik het zeker wel eerst even uitproberen.

 10. Wat een leuke content! We hebben een muurtje met foto behang gedaan. Wat een drama was dat. Ik had toen je artikel bij de hand moeten hebben. Ik weet niet of ik ooit nog ga behangen. Is dit wel het geval ga ik je blog van te voren nog eens goed lezen

 11. ik hou er niet van, maar ik moet het weleens doen voor familie. gelukkig niet te vaak.

  Love As always
  Dimario

 12. Ik heb daar gelukkig mijn schoonouders voor. hahaha. Die vinden behangen erg leuk en doen dat dus graag. Ik ben zelf meer van het verven.

 13. Nooit! 😂 Wij hebben twee super linkerhanden dus dat wordt hem niet. Altijd laten doen is ons devies. Nu doen we niet vaak een ‘opleuking’ van ons huis, dus als je ervoor spaart kan het wel. Vorig jaar hebben we een belachelijk bedrag uitgegeven aan ‘echte’ airconditioning dus daar teren we nog even op. In die zin dat er verder nog niet heel veel mogelijk is. Ik kan mij van vroeger bij ons thuis herinneren dat papa en mama het wel zelf deden. Met gematigd succes volgens mij. Wel met een behangtafel. En eerlijk gezegd hebben wij gespoten muren en dat vind ik toch het mooist en fijnst. Gewoon wit, zodat alle kunst en schilderijen lekker ‘rustig’ hangen.

 14. De afgelopen jaren hebben we alles zelf gedaan in huis, ook behangen. Maar nu we net verbouwd hebben, hebben we het toch een professional laten doen. Hij was met 1,5 dag klaar. Dat hadden we zelf nooit voor elkaar gekregen!

 15. Het leukste van behangen vind ik het oude behang van de muur aftrekken. Dat is ook altijd het enige wat ik deed. Mijn ouders deden het altijd en ze deden het ook super mooi!

 16. Ik houd van behang met patronen dus ik zou me er toch niet aan wagen eigenlijk. Ik heb ook gewoon twee linkerhanden.

 17. Ik heb (gelukkig) nog nooit zelf iets hoeven te behangen, het lijkt me echt rotwerk haha. Verder dan behang krabben ben ik nog niet gekomen.

 18. Ik kan erg goed behangen, al zeg ik het zelf. Geleerd van mijn moeder :-)
  De beste tips: goed insmeren dan kun je de banen netjes tegen elkaar schuiven. En niet te ongeduldig zijn. Soms lijkt een pas behangen baan erg bobbelig maar dat trekt nog weg als het behang droogt.

  En HEEL BELANGRIJK: zorg dat er niet te veel temperatuurverschillen in je pas behangen kamer zijn. Als je behang te snel droogt, krimpt het behang te veel en krijg je lelijke naden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.