Muren verven 6 tips voor dummies

muren verven

Zo leuk als ik het vind om mijn blogs een ander kleurtje en behangetje te geven, zo verschrikkelijk vind ik muren verven.

Ooit heb ik mij aan zo’n accentmuur gewaagd in ons huis in de stad.

Maar ik vond het toch vooral veel werk.

En daarna miste ik de mogelijkheid om met een simpele druk op een knopje de gele muur te veranderen in een leuk bloemenbehangetje.

Als gaat om muren verven dan geloof ik in Wim Sonnevelds stelling:

‘Joh, dat doe je verkeerd! Dat moet je een ander laten doen!’

Maar goed er zijn heel veel mensen die muren verven wel leuk vinden. En als je het zelf doet ben je natuurlijk ook een stuk goedkoper uit.

De Belgische Jelien was zo vriendelijk om een artikel met tips voor muren verven te schrijven voor Huisvlijt!

Tips bij het verven van je muren

De meeste onder ons hebben het zeker en vast al eens gedaan. Misschien heb je een vriend geholpen, een nieuwe woning gekocht of had je gewoon zin in een nieuw kleurtje.

We hebben het over het verven van je muren en plafond.

Ben je van plan om binnenkort je huis een nieuwe look te geven? Lees hier dan de beste tips om je muren en plafond er op z’n best te laten uitzien.

Alles begint met een goede voorbereiding

Voor we beginnen met verven is het enorm belangrijk dat je muren en plafond proper zijn. Wat voor muur je ook hebt, pak een borstel en veeg al het stof van de muur.

Dit gaat ervoor zorgen dat de verf beter bindt met de muur. In het geval van ernstige vlekken, maak je best gebruik van een degelijke ontvetter om zo je muur verfklaar te krijgen.

Eens je muur schoon is, is het tijd om alles af te plakken. Pak dus je schilderstape en plak tape rond alles waar je geen verf op wil hebben. Denk aan stopcontacten, deurklinken, alarmsystemen…

Hierna is het tijd om aan het echte werk te beginnen!

Haal de schilder in jezelf naar boven

Het is sterk aangeraden om vooraleer je met je effectieve verflaag begint, eerst een primer aan te brengen. Dit is een grondlaag die ervoor zorgt dat je verf beter bindt met de muur.

Het is een klein beetje extra werk, maar we willen toch allemaal dat onze muur er zo mooi mogelijk uitziet, nietwaar? Na het aanbrengen van de primer kan je van start gaan.

Hoe muren schilderen?

 1. Schilder je zowel je muren als je plafond? Begin dan eerst met het plafond.
 2. Schilder eerst de hoekjes en randen.
 3. Zorg dat de verf gelijk is verdeeld over je borstel.
 4. Kijk uit dat je niet te veel verf op je borstel hebt, dit merk je wanneer de verf er vanaf druipt.
 5. Begin eerst verticaal met schilderen, dan horizontaal en eindig weer verticaal.
 6. Elke stad of dorp heeft wel een schilder, het is misschien geen slecht idee om bijvoorbeeld aan je lokale schilder in Deinze nog wat extra tips te vragen!

Schakel de hulp in van een specialist

Maakt niet uit of het om grote of kleine schilderwerken gaat, voor het beste resultaat schakel je best een echte schilder in. Het is tenslotte enorm belangrijk voor de look & feel van je woning dat je muren en plafond er uitstekend uitzien.

Een specialist gaat zorgvuldiger te werk, kan beter oordelen over welk type verf bij welke muur past en handelt met meer efficiëntie. Schakel dus bijvoorbeeld je lokale schilder in Mechelen in om al het werk te laten doen.

Ze zien je graag langskomen!

Alle muren verven of 1 muur?

Wat is mooier: alle muren verven of 1 muur? Zoals zo vaak in het leven is het antwoord: dat hangt er vanaf! Als je bijvoorbeeld alle muren in je woonkamer in dieprood verft, dan heeft dat een heel ander effect dan als je dat maar op 1 muur doet.

Zowel alle muren verven als 1 muur verven hebben voor-en nadelen.

Overigens heet 1 muur verven een accentmuur maken!

Alle muren verven versus 1 muur

Alle muren verven geeft vaak een rustige, uniforme uitstraling. Maar 1 muur verven kan juist iets interessants toevoegen aan een kamer. Zo heb ik zelf ooit 1 muur in de keuken kanariegeel geverfd. Dat vond ik ook wel genoeg. Alles kanariegeel vond ik teveel van het goede, maar alleen op die ene muur vond ik het wel een leuk effect hebben.

Het is belangrijk om rekening te houden met de stijl van de kamer, de hoeveelheid natuurlijk licht en de kleuren van de meubels en accessoires bij het nemen van deze beslissing. Overweeg ook wat je persoonlijke voorkeur is en welk effect je wilt bereiken. In sommige gevallen kan een combinatie van beide opties, zoals het schilderen van alle muren in een basiskleur en het toevoegen van een accentmuur, een interessant compromis zijn.

Nawoord + 3 veelgestelde vragen

Dankjewel Jelien voor dit handige artikel over muren verven. Vooral tip 4 vond ik lekker laagdrempelig: niet teveel verf op je kwast. Kijk, dat kan ik wel!

Zelf muren verven is natuurlijk veel goedkoper. Maar ik vroeg me af: hoe groot is het verschil?

Met andere woorden: wat kost muren verven eigenlijk?

Muren verven uitbesteden

Op werkspot.nl vond ik een aantal gemiddelden voor de kosten van muren verven. De kosten zijn per vierkante  meter:

 • Muren sauzen 1 laag: 7 tot 13 euro per vierkante meter
 • Muren sauzen 2 lagen: 8 tot 15 euro

Een gemiddeld rijtjeshuis met een vloeroppervlak van 120m2 zal ± een totaal aantal m2 muur tussen de 250 en 300m2 hebben. (Bron: webwoordenboek.nl)

Dus laten we zeggen dat we 2 lagen verf willen en een ‘dure’ schilder. Dat zou dan neerkomen op 15 * 300 = 4500,-.

Op schilderen-expert noemen ze 12 à 20 euro per m² of een uurloon van €35 à €40 per uur
Aargh!

Toch maar zelf muren verven dan?

Hoeveel muren verven?

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om niet álle muren te verven. Zoals ik al zei is een accentmuur helemaal hip.

In dat geval is het antwoord op de vraag: ‘Hoeveel muren verven?’ één! Want als je meer muren in die kleur verft is het natuurlijk geen accentmuur meer…

Welke muren verven slaapkamer?

Op deze vraag weet ik het antwoord volgens mij! Je kunt het beste de muur in de slaapkamer verven waar het hoofdeinde van je bed naar toe staat. Zeker als je kiest voor een donkere kleur geeft dit je slaapkamer iets knus.

Leestip

Houten latjes muur

Wat doe jij: schilder je zelf, of besteed je het uit?

Similar Posts

23 Comments

 1. Ik heb ook een hekel aan schilderen, ookal hebben wij het wel zelf gedaan. Toch zie je duidelijk het verschil.

 2. Wat een fijne en goede tips!! Ik vind het ook een heel lastig klusje. Gelukkig is mijn moeder er super goed in en mag ik haar om hulp vragen. Maar wie weet waag ik het er binnenkort zelf ook een keer op aan de hand van je tips.

 3. Toen we naar ons boshuisje verhuisden hebben we alle muren opnieuw laten stukadoren door een vakman en daarna hebben vrienden de muren geschilderd. Ziet er geweldig uit!

 4. Wij doen dat ook zelf.
  Echte schilders zullen het ongetwijfeld, sneller, bet en wellicht ook mooier doen, maar dat geld, dat heb ik daar niet voor over.

 5. Ik schilder altijd liever dan dat ik behang. Maar mijn man behangt liever dan dat hij schildert. Ach, en ik heb dan weer liever dat hij behangt dan dat ik schilder. Hihi! Maarre… soms kan één wand schilderen al zo’n verschil maken in een ruimte. Daar kan ik erg blij van worden.

 6. Ik vind het echt lastig, laat het liever doen maar nou moest ik toch de badkamer schilderen. Wat een crime!

 7. Een goede voorbereiding is het halve werk. Het afplakken alleen al, man wat een werk!! Liever laat ik het over aan de professionals die dit dagelijks doen.

 8. Wij schilderen doorgaans zelf al onze muren, maar de laatste keer hebben we door de verbouwing gekozen voor behang en om het uit te besteden. De plafonds hebben we ook uitbesteed. Maar we draaien er onze kwast niet voor om om het zelf te doen.

 9. Ik heb mijn vader alles in mijn huis laten verven. Misschien dat ik het in mijn toekomstige huis deel zelf laat doen en deels door een schilder

  1. Dat ligt ook een beetje aan de muur. Als de muren verder goed schoon zijn kan alleen borstelen genoeg zijn. Zelf zou ik voor de zekerheid gewoon even alles doen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.