Reacties

Rijtjeshuis: 6 op de 10 Nederlanders woont erin! — 56 reacties

 1. Rijtjeshuizen zijn vaak ook gehorig.
  We wonen nu in een 2-1 kap maar hiervoor in een vorige eeuws rijtjeshuis. Prachtig huis was het, maar de overburen waren wel dichtbij en de man vond het te klein worden.
  Wat een absurde prijs trouwens voor zo'n boek.

 2. Ik dacht even dat ik het verkeerd las. Ik las eerst 5,49 maar toen zag ik het werkelijke bedrag. Jammer dat een leuk boek zoveel moet kosten. Ik woon ook in een rijtjeshuis. Zou graag onder een tweekapper of vrijstaand wonen maar ja dat willen de meeste mensen ;-)

  • Ik wist niet dat rijtjeshuizen vaak zo gehorig zijn! In het boek komen ze heel positief naar voren. Maar zeker als je vervelende buren hebt lijkt dat gehorige me erg vervelend.

 3. Wij wonen ook in een rijtjeshuis. Maar dan wel op de hoek. Een hoekhuis dus.
  Dat heeft een paar voordelen: maar aan een kant buren. Niet zozeer vanwege geluid dat wij van de buren zullen horen, maar het geluid dat wijzelf produceren ( met 7 kinderen is er altijd wel geluid ;-) )
  En we hebben een grotere tuin dan de tussenwoningen.

  • Dat herken ik wel Grietje. Toen wij nog in de stad woonden met onze vijf kinderen had ik ook wel eens zorgen over burengerucht. Als gezin heb je toch wel wat meer lawaai soms.

 4. Jup, ik woon in een tussenwoning, maar mocht het geld het ooit toelaten, dan wordt het toch echt vrijstaand. Ook al hebben we weinig last van de buren en ben ik geen tuinder, maar ik zou het heerlijk vinden om überhaupt gewoon gras rondom het huis te hebbben.

 5. Ons eerste huis was een rijtjeshuis, ons tweede een twee onder eenkap. Naar mijn idee ook een huis in een rijtje. Helaas waren beide huizen heel gehorig. Vooral die laatste. En dan hadden we ook nog van die 'aardige' buren die hun tv aan de binnenmuur ophingen. We hoorden het altijd als hun tv aan stond. En dan nog loopgeluiden, deuren, hard praten, stekkers in stopcontacten. Ik moest altijd oordopjes in als we op bed gingen omdat ik anders niet kon slapen van de tv van de buren. Ik heb een keer gevraagd of ze iets aan de tv wilden doen. Dat kon niet en werd ook nog op een zeer onvriendelijke manier gezegd :-( Het huis was verder een prima huis. Maar die buren, he.
  Gelukkig wonen we nu vrijstaand! Hebben we jaren voor gespaard en het is gelukt :-)

  • Mooi dat je dankzij sparen een ander huis hebt kunnen kopen VeggieMo! Met geduld en doorzettingsvermogen kun je soms best een eind komen.

   Afschuwelijk als je niet kunt slapen omdat de buren de tv aan hebben lijkt me!

 6. Mijn vorige huis was een dubbele bovenwoning in een lange straat en nauwelijks gehorig.

  Nu woon ik op een rijtje van 5 huizen net buiten dorp en we zijn allemaal verschillend. Slechts naar 1 kant gehorig omdat dat eerst een herberg was en en geen goede tussenmuur is gemaakt. Maar dat is alleen boven iets gehorig en we hebben er geen last van. Ook buiten geen overlast.

 7. Ik heb ook altijd in een rijtjeshuis gewoond. In NL heb je niet veel andere keus als je een gezin hebt (tenzij je genoeg geld hebt voor iets anders). Ik zou als we weer in NL zouden wonen, weer naar een rijtjeshuis willen. Mijn man denkt daar anders over ????! Hij zou wat meer privacy willen.

  • Ja, zo wordt het in het boek ook gebracht: een rijtjeshuis is een prijsvriendelijke manier voor mensen om toch hun eigen huis met opgang en voordeur te hebben.

 8. Wij zijn van een rijtjeshuis naar een twee onder één kap gegaan. Wat me opviel bij het rijtjeshuis was dat het (relatief nieuwe) rijtjeshuis veel gehoriger was dan mijn oude huis: een etage in een huis van net na 1900. En dat was een huis met houten vloeren! De onderburen hoorde ik amper (en zelf ook nooit klachten gehad) en de naaste buren hoorde ik daar echt nooit.

  Conclusie: rijtjeshuizen zijn leuk als de isolatie goed is. En een slechte isolatie is ook vaak slecht voor het contact met de buren.

  • Nog relatief nieuw ook! Ik zou denken dat ze tegenwoordig juist voor goede isolatie zouden zorgen.

   Ik ben het helemaal eens met je conclusie!

 9. Hier een rijtjeshuis. Met (helaas) een grotere tuin dan het hoekhuis op het rijtje. (Mijn idee: een tuin is om in te zitten, niet om in te werken.) En het enige geluid dat wij horen is boren in muren; dat gebeurt bij de meeste mensen niet vaak. Valt reuze mee dus. Nog een vooroordeel te ontkrachten: woonkamer aan de tuinkant...

  • Dat hoor je niet vaak dat iemand baalt dat de tuin groot is PK : )

   De woonkamer aan de tuinkant lijkt mij het fijnst, omdat je dan een lekker rustig uitzicht hebt.

 10. Ik woon in een apart soort rijtjeshuis. Onderdeel van een woongemeenschap. Naast mijn huis is een gezamenlijke schuur en daarboven een appartement. Mijn bovenverdieping heeft dus wel een buur, beneden heb ik er geen.
  Overigens heft gehorigheid meer te maken met de soort tussenmuren, ankerloze spouwmuren zorgen ervoor dat je de buren niet hoort. Hier is het totaal niet gehorig.

 11. Wow, dat vind ik ook nogal prijzig voor een boek!

  Nou, ik woon heel burgerlijk in een rijtjeshuis, maar ik moet zeggen dat onze buren echt totaal verschillende mensen zijn, die het wél allemaal goed met elkaar kunnen vinden :)

  • Fijn dat iedereen goed met elkaar overweg kan Bente. Het lijkt me echt heel rottig als het contact met buren ronduit slecht is bijvoorbeeld. Want je komt elkaar toch vaak tegen.

 12. Ik woon in een vrijstand huis, wat weer "gewoner" is in Denemarken. De zogenaamde Perceelhuizen. Ieder een stuk grond (tussen de 500 en 1000 vierkante meter en daarop een huis. Je mag maar 30% van je grond bebouwen!! Zo houd je open arealen. (Een zomerhuis mag maar 15% van de grond vullen). Hier zijn ook wel rijtjeshuizen, maar de meeste mensen die niet in een perceelhuis of villa wonen, wonen in appartementen en flats.

 13. Mijn huis staat ook in een gemeenschappelijk woonproject, ik woon op de hoek, en dat heeft voordelen.
  Verder zijn deze woningen geschakeld , daardoor zit je niet helemaal geplakt aan de buren. Verder is mijn ervaring, dat geluidsoverlast in een Centraalwonen project iets beter te verdragen is omdat je de buren goed kent en je ook iets makkelijker kunt overleggen! Uiteraard kan dat in het slechtste geval ook ontaarden!

 14. Ons vorige huis stond midden in een rijtje. Mijn rechterbuurbvrouw kwam klagen over mijn honden, deurtje verder gestuurd, ik had namelijk vissen. Ik hoorde de buurman drie huizen verderop vloeken alsof hij naast me stond toen hij zijn teen brak. Ik werd er horendol en vluchtte hele dagen naar de bibliotheek.
  Gebouwd in de jaren 50 en ik hoorde vijf tv door elkaar heen, mijn buurvrouw die kwam klagen over de honden had altijd schoenen aan in huis, de buurvrouw met de honden waste 1 was per nacht, stofzuifge elke maandagmiddag om half drie, klaagde over mijn wasmachine op dinsdag, donderdag en zaterdag, over mijn stofzuiger op dezelfde dagen. Ik schiet nog in de stress als ik een wasmachine, stofzuiger of nnaaimachine pak.

  Nu in onze hoekwoning hoort de buurvrouw ons alleen als we joelen en schreeuwen in keuken of gang. In de woonkamer kunnen we demuziek op oorverdovend zetten voor ze het hoort. Vrijstaand zit er voor ons niet in, maar met 200m2 tuin, geen geluidsoverlast en een plekje aan de rand van het dorp lijkt het er behoorlijk op.

  • Als kind woonde ik in zo'n huis. Dacht je dat er bij de buren iemand jarig was vanwege het zingen, was het het huis daarnaast. Wat scheelde was dat het zulke aardige buren waren. Dan kun je meer hebben.
   Trouwens slecht bouwbeleid in Nederland. geluidsisolatie heeft heel lang nauwelijks aandacht gehad. En zelfs met ankerloze spouwmuren wil het nog wel mis gaan, als er rommelig gebouwd wordt en er toch weer geluidsbruggen ontstaan.

  • Jeetje dat klinkt heel vervelend Petra. Maar ik moet wel lachen om hoe je het opschrijft: 'Ik heb namelijk vissen.' Kostelijk!

   Fijn dat je nu wel rustig en vredig kunt wonen.

 15. Het lijkt me moeilijk om je te onderscheiden als je in een rijtjes huis woont. De buitenkant van deze huizen is vaak allemaal gelijk en door de indeling het interieur vaak ook.

 16. Ik woon sinds vorig jaar 2 onder 1 kap in een rustige buurt, geen overburen en weinig last van de buurvrouw.
  Alleen de tuin is erg teleurstellend, omdat daar zeker 10 jaar, maar kan ook langer zijn geen onderhoud aan is gedaan.
  Daarbij had ik liever een grotere achtertuin gehad dan nu de enorme lap grond aan de voorkant, wat dus ook ernstig verwaarloosd is.
  Echt heel veel bomen tegenover mijn woning, zodat het soms net lijkt alsof ik in het bos woon door de vele vogeltjes, die ik 's morgens hoor :D

  Groetjes Lily

  • Zelf een huis laten bouwen lijkt me ook een meer jaren plan. Als ik dat zou kunnen en willen dan zou ik wel zo'n ecologisch verantwoorde woning willen die helemaal zelfvoorzienend is : )

 17. Wij wonen in een maisonnette. Wij wonen op de hoek, dus alleen onder ons en naast ons buren. Ik kan me soms heel erg irriteren aan mensen die in het trappenhuis met deuren slaan of schreeuwen. Wij wonen namelijk aan het trappenhuis. En ik snap niet dat mensen daar gewoon geen respect voor hebben. Anderzijds ben ik blij dat we geen last hebben van de buren en andersom zij van ons ook niet.

  • We wonen 'halfhoog' zeven treden... bij ons complex is een grasveld, vlak bij een speeltuin. Natuurlijk is het wel eens 'krap' in huis, maar goed tegelijkertijd is het ook prima zo. Zou niet eens weten of we zouden gaan verhuizen als het financieel wel mogelijk zou zijn qua hypotheek.

  • Hier precies hetzelfde. Met een gezin met drie kinderen in een appartement. Gelukkig weten mijn kinderen niet beter en staat groter en mooier ook niet altijd voor gelukkiger ... In Den Haag noemt men zo een rijtjeshuis een eengezinswoning!!! En ze zijn onbetaalbaar!!!!!

 18. Ook hier een rijtjeshuisbewoonster in hart en nieren. Een 3-onder-1 kap woning (klinkt alweer een stuk vriendelijker). Het huis is inderdaad een enorm efficiënt huis met veel ruimte. We zoeken nu naar alternatieven maar niets is zo ruim als ons huis.

 19. Ja hoor, midden in een rijtje, maar wel in een heel leuke buurt van jaren '30 huizen met bovendien een actieve wijkvereniging. We hebben zelden tot nooit last van de buren, hooguit 's zomers een feestje in de tuin of aan de overkant. In ons straatje kennen veel mensen elkaar goed en bij mooi weer zitten er veel buiten op het bankje vóór, met elkaar te kleppen. Gouden buren! We hoeven hier nooit meer weg...nou ja, tenzij voor een grotere tuin, want die postzegel achter is wel erg klein en schaduwrijk. Maar wat een zalige buurt om met een gezin te wonen :-)

 20. volgens mij zijn er in nederland wel meer rijtjeshuizen dan in belgie
  ik woon in een (ze noemen het) residentie.....
  hier zijn veel appartementen en residenties
  -Ik wens je een fijn weekend en hier is een @->- voor jou.

 21. Ik heb in mijn jeugd in een rijtjeshuis gewoond en we konden de buren horen plassen..... Toilet zat tegen de muur van onze woonkamer aan.... Dat zou ik nu toch niet graag meer willen. Ik woon nu heel fijn in een vrijstaand huis met uitzicht op een plantsoentje. Wij huren dit huis. Zijn niet in de gelegenheid geweest een huis te kopen. Dus maak me wel eens zorgen waar we later terecht komen. Een rijtjeshuis vind ik prima, evt. zelfs een appartement of flat, maar liever niet te gehorig! En graag uitzicht op struikjes of bomen of lucht! Niet te veel beton.
  Schandalig trouwens de huizenprijzen van tegenwoordig. Niet te doen voor jonge mensen. Daarin moet verandering komen. Geldt ook voor te hoge huren.

 22. Jarenlang in een rijtjeshuis gewoond maar dat beviel eigenlijk prima. Alleen in de tuin had ik veel last van de buren. Lekker rustig buiten zitten kon niet. Nu wonen we in een appartement in een seniorencomplex. Lekker rustig en heel gezellig met al die surrogaat vaders en moeders!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>