Rijtjeshuis: 6 op de 10 Nederlanders woont erin!
- Wat is een rijtjeshuis eigenlijk?
- Vooroordelen over een rijtjeshuis
- Wat is er leuk aan rijtjeshuizen?
- Rijhuis versus rijtjeshuis
- Rijtjeshuizen in allerlei soorten en maten
- Mijn conclusie over Het rijtjeshuis boek
- Praktische informatie over Het rijtjeshuis
- Leestips
In de bibliotheek kwam ik het boek Het rijtjeshuis van Bernard Hulsman en Luuk Kramer tegen. Met op de cover een typisch voorbeeld van dit type huis. De ondertitel beloofde: ‘De geschiedenis van een oer-Hollands fenomeen.’
Dus ik nam het mee! Want ik vind rijtjeshuizen interessant.
Veel mensen vonden in een rijtjeshuis. Van de 7 miljoen huizen zijn er 4 miljoen rijtjeshuizen. 60% van de Nederlanders woont in zo’n huis.
Wat is een rijtjeshuis eigenlijk?
Als me iets duidelijk werd uit dit boek over rijtjeshuizen dan is het wel dat het ene rijtjeshuis het andere niet is. Dus wat maakt een huis dan eigenlijk een rijtjeshuis? Bernard en Luuk definiëren dit type huis niet.
Niet zo slim Bernard en Luuk!
Maar gelukkig biedt Wikipedia uitkomst:
‘Een rijtjeshuis is in Nederland een huis dat in een rijtje staat en van beide kanten wordt ingesloten door een ander, meestal identiek huis.’
En Van Dale antwoordt op de vraag ‘Wat is een rijtjeshuis?’:
‘Eenvoudig woonhuis in een rij van dezelfde huizen.’
Een heel bekende variant is de doorzonwoning. De woonkamer loopt over de hele diepte van het huis, en aan de voor- en achterkant zit een heel groot raam. De zon kan dus de hele woonkamer door schijnen! Vandaar ook de naam doorzonwoning!
Vooroordelen over een rijtjeshuis
Over rijtjeshuizen wordt nog wel eens een beetje minachtend gedaan. Dat vind ik raar, aangezien dus meer dan de helft van de Nederlanders in een dergelijk huis woont. Maar er zijn een aantal vooroordelen:
- Ze zijn allemaal hetzelfde.
- De mensen die er wonen zijn allemaal hetzelfde.
- De mensen die er wonen zijn ‘burgerlijk’.
- Ze zijn suf en saai.
Er is zelfs een heus lied over rijtjeshuizen, waarin bovengenoemde vooroordelen de hoofdrol spelen:
Wat is er leuk aan rijtjeshuizen?
Ondanks de kritiek heeft een dit type huis veel te bieden! Ze zijn bijvoorbeeld efficiënt, ruimtebesparend en de prijs is vaak vriendelijk. Bovendien bieden rijtjeshuizen mensen een huis met een eigen ingang én een tuin.
Een ander heel groot voordeel is dat de stookkosten vaak relatief laag zijn. Omdat je aan weerszijden omringd wordt door andere huizen, is het huis minder gevoelig voor kou. Je hebt minder warmteverlies!
Rijhuis versus rijtjeshuis
Op de website van de Taalunie blijkt dat sommige mensen zich afvragen of ze rijhuis moeten zeggen of rijtjeshuis. Volgens de Taalunie wordt het woord rijhuis vooral in België gebruikt.
Bovendien kan een rijhuis er heel anders uitzien dan het huis ernaast, terwijl Nederlandse rijtjeshuizen meestal identiek zijn.
Rijtjeshuizen in allerlei soorten en maten
Het rijtjeshuis boek staat vol met leuke en mooie foto’s van rijtjeshuizen. Sommige zijn zo pittoresk dat ik er zo wel zou willen wonen. Andere rijtjeshuizen lijken meer op de huizen in het lied Little Boxes…
Er zijn rijtjeshuizen die gewoon prachtig zijn. Zoals deze:
En deze vind ik leuk vanwege de kleurtjes:
Mijn conclusie over Het rijtjeshuis boek
Het rijtjeshuis is een leuk lees- en kijkboek. Het biedt een kijkje in de wereld van de architectuur, en hoe er gedacht wordt over huizen en huizen bouwen.
Praktische informatie over Het rijtjeshuis
Het rijtjeshuis is op dit moment voor het duizelingwekkende bedrag van 64,95 te koop op bol.com. Aangezien het een paperback boek is, vind ik dat veel te duur. Als je interesse hebt, zou ik het gewoon lenen in de bieb!
Leestips
- Huis verkoop klaar maken
- Vinexwijk
- Anders wonen: verhalen van paradijsvogels
- Tiny houses
- Kleine filosofie van het rijtjeshuis
Discover more from Huisvlijt, huis, tuin en keuken blog
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Het lijkt me moeilijk om je te onderscheiden als je in een rijtjes huis woont. De buitenkant van deze huizen is vaak allemaal gelijk en door de indeling het interieur vaak ook.
Meen je dit echt? Zo ja, dan vind ik dat weinig creatief.
Het kan natuurlijk ook juist een leuke uitdaging zijn om aan een standaard woning toch een eigen draai te geven.
Ik woon sinds vorig jaar 2 onder 1 kap in een rustige buurt, geen overburen en weinig last van de buurvrouw.
Alleen de tuin is erg teleurstellend, omdat daar zeker 10 jaar, maar kan ook langer zijn geen onderhoud aan is gedaan.
Daarbij had ik liever een grotere achtertuin gehad dan nu de enorme lap grond aan de voorkant, wat dus ook ernstig verwaarloosd is.
Echt heel veel bomen tegenover mijn woning, zodat het soms net lijkt alsof ik in het bos woon door de vele vogeltjes, die ik ‘s morgens hoor :D
Groetjes Lily
Oh mooi Lily! Ik houd van bomen bij een huis. Dat geeft het iets natuurlijks vind ik!
Ja, wij wonen nog wel in een rijtjes huis… Maar we zijn opzoek naar een vrijstaandhuis, ook zijn we aan het kijken om er eentje te laten bouwen. Maar dat duurt allemaal nog zo lang.
Zelf een huis laten bouwen lijkt me ook een meer jaren plan. Als ik dat zou kunnen en willen dan zou ik wel zo’n ecologisch verantwoorde woning willen die helemaal zelfvoorzienend is : )
Wij wonen in een maisonnette. Wij wonen op de hoek, dus alleen onder ons en naast ons buren. Ik kan me soms heel erg irriteren aan mensen die in het trappenhuis met deuren slaan of schreeuwen. Wij wonen namelijk aan het trappenhuis. En ik snap niet dat mensen daar gewoon geen respect voor hebben. Anderzijds ben ik blij dat we geen last hebben van de buren en andersom zij van ons ook niet.
Fijn dat je van de buren geen last hebt Irene. Maar kabalige mensen in het trappenhuis lijkt me inderdaad vervelend.
Wat een hoog bedrag voor een boek!
Wij wonen minder gemiddeld, wij wonen met ons gezin in een appartement.
Dat hoor je niet vaak inderdaad Nathalie. En bevalt het goed? Hoe doe je dat met buitenspelen?
We wonen ‘halfhoog’ zeven treden… bij ons complex is een grasveld, vlak bij een speeltuin. Natuurlijk is het wel eens ‘krap’ in huis, maar goed tegelijkertijd is het ook prima zo. Zou niet eens weten of we zouden gaan verhuizen als het financieel wel mogelijk zou zijn qua hypotheek.
Oh dat klinkt prima Nathalie! Op zo’n grasveld kunnen ze heerlijk spelen!
Hier precies hetzelfde. Met een gezin met drie kinderen in een appartement. Gelukkig weten mijn kinderen niet beter en staat groter en mooier ook niet altijd voor gelukkiger … In Den Haag noemt men zo een rijtjeshuis een eengezinswoning!!! En ze zijn onbetaalbaar!!!!!
Hoe was dat tijdens corona Jasmijn? Hebben jullie wel een balkon?
Ook hier een rijtjeshuisbewoonster in hart en nieren. Een 3-onder-1 kap woning (klinkt alweer een stuk vriendelijker). Het huis is inderdaad een enorm efficiënt huis met veel ruimte. We zoeken nu naar alternatieven maar niets is zo ruim als ons huis.
Dat vind ik een leuke term Roelina ‘3-onder-1-kap’ : ) Die ga ik onthouden.
Ja hoor, midden in een rijtje, maar wel in een heel leuke buurt van jaren ’30 huizen met bovendien een actieve wijkvereniging. We hebben zelden tot nooit last van de buren, hooguit ‘s zomers een feestje in de tuin of aan de overkant. In ons straatje kennen veel mensen elkaar goed en bij mooi weer zitten er veel buiten op het bankje vóór, met elkaar te kleppen. Gouden buren! We hoeven hier nooit meer weg…nou ja, tenzij voor een grotere tuin, want die postzegel achter is wel erg klein en schaduwrijk. Maar wat een zalige buurt om met een gezin te wonen :-)
Dat klinkt heel gezellig Irene! Echt een fijne straat om te wonen. En prettige buren zijn veel waard : )
volgens mij zijn er in nederland wel meer rijtjeshuizen dan in belgie
ik woon in een (ze noemen het) residentie…..
hier zijn veel appartementen en residenties
-Ik wens je een fijn weekend en hier is een @->- voor jou.
Residentie vind ik een mooi woord. Het klinkt chique!
Ik woon op de hoek van een acht onder één kap. Dat is toch anders dan een rijtje vind ik. ;-)
Love As always
Dimario
Gezien de krapte op de woningmarkt en de gestegen prijzen, knijpen heel wat mensen zich in de handen dat ze een rijtjeshuis kunnen betalen. Hans
Ik heb in mijn jeugd in een rijtjeshuis gewoond en we konden de buren horen plassen….. Toilet zat tegen de muur van onze woonkamer aan…. Dat zou ik nu toch niet graag meer willen. Ik woon nu heel fijn in een vrijstaand huis met uitzicht op een plantsoentje. Wij huren dit huis. Zijn niet in de gelegenheid geweest een huis te kopen. Dus maak me wel eens zorgen waar we later terecht komen. Een rijtjeshuis vind ik prima, evt. zelfs een appartement of flat, maar liever niet te gehorig! En graag uitzicht op struikjes of bomen of lucht! Niet te veel beton.
Schandalig trouwens de huizenprijzen van tegenwoordig. Niet te doen voor jonge mensen. Daarin moet verandering komen. Geldt ook voor te hoge huren.
Dat is wel heel erg gehorig inderdaad Alice, als je de buren kunt horen plassen. Dat lijkt me naar, voor zowel jullie als de buren.
Jarenlang in een rijtjeshuis gewoond maar dat beviel eigenlijk prima. Alleen in de tuin had ik veel last van de buren. Lekker rustig buiten zitten kon niet. Nu wonen we in een appartement in een seniorencomplex. Lekker rustig en heel gezellig met al die surrogaat vaders en moeders!
Dat klinkt heel gezellig en warm Nicky!