Reacties

Trends in keukens en 5 keukenindelingen — 56 reacties

  • Ja, ik vind het een bijzonder idee dat ik in de voetstappen van mijn oma treed! Een grote woonkeuken vind ik ook erg leuk, maar die maffe kookeilanden begrijp ik niet.

 1. Ons huis is nieuwbouw en dus met een open keuken. Wij hebben er overigens voor gekozen om geen vaatwasser er in te laten bouwen. Onze telg is steeds vaker van huis en met z'n tweetjes hebben we zo'n ding echt niet nodig.
  In de caravan hebben we een nog primitievere keuken. We zijn niet zo van al die luxe.

  • De trend is inderdaad nog steeds open keukens. Ik vind het grappig dat dit zo tijdgebonden is. Als je met z'n tweeën bent is een afwasmachine misschien ook niet zo nodig. Misschien dat ik in de toekomst ook zonder kan. Nu zou ik hem niet willen missen.

 2. Wij hebben een hele grote keuken en de eetkamer zit er naast. We hebben de muur verwijderd en nu is het een grote ruimte. De keuken zelf heeft een l-vorm.nu is dit een oud huis met aparte indeling.

 3. Ik heb een keuken in indeling 2, of eigenlijk een werkblad en er tegenover een rij kasten tot aan het plafond. Hoewel het een hele praktische keuken is had ik het liever anders gehad. Het is wel een dichte keuken, maar je kunt er niet zitten en dat vind ik heel erg jammer. Een hele grote leefkeuken lijkt mij ideaal. De keukendeur dichttrekken en overdag niet in de kamer hoeven zijn.

  • Jammer dat je er niet kunt zitten inderdaad. Dat zou ik ook jammer vinden. Keukens kunnen zo knus zijn, en juist een gezellige plek om te zitten.

   De keukendeur achter je kunnen dichttrekken vind ik geweldig!

 4. Een dichte keuken heeft als voordeel dat je spullen kunt laten staan

  In mijn huis een open keuken. Ik zeg wel eens dat ik in een woonkeuken woon. Niet serieus bedoeld. Open keukens zijn raar.

  Ik ben nu al een paar dagen bezig met vlierbessensap wecken. Het kost veel. Alle voormalige groentesapflessen schoon de vlierbloesem in het water lang laten intrekken.
  Het is een rommeltje

  • Ja, het nadeel van een open keuken is dat je dan de rommel blijft zien inderdaad. Wat leuk dat je zelf vlierbessensap weckt! Dat vind ik knap en bijzonder.

 5. Bij mij lopen de woonkamer en de keuken in elkaar over. Het zijn eigenlijk twee kamers, maar er zit geen deur tussen. Ik vind dat wel lekker ruimtelijk en ook wel gezellig dat ik toch contact kan houden met mensen in de woonkamer terwijl ik in de keuken bezig ben.
  Niet dat ik daar bewust voor gekozen heb. Dat is gewoon hoe mijn sociale huurwoning gebouwd is.
  Wel interessant trouwens, dat stukje geschiedenis van de keuken!

 6. Wij hebben een jaar of 18 geleden een stuk van 3 bij 2 meter aan ons huis laten bouwen waarin de keuken toen is geplaatsd ,
  Die zat nl gewoon in de kamer , het was een lange rechte keuken ( niet zo heel lang overigens ) . Niet zichtbaar vanuit het zitgedeelte maar wel een open keuken .
  Ons huis is opgelevert in 1989 en dat was toen de gangbare indeling in nieuwbouwhuizen .
  De aanbouw met keuken leverde nieuwe leefruimte op in de woonkamer waar we nog steeds blij mee zijn .
  Door de kleine afmeting van de aanbouw is daar weinig speelruimte qua indeling , het is een hoekopstelling geworden .
  De oorspronkelijke keuken is toen aangepast en overgezet en is na 27 jaar echt aan vervanging toe .
  Er is idd ondertussen heeeeeeeel veel veranderd op keukengebied komen we achter nu we ons erin aan het verdiepen zijn .
  Dat word nog een hele klus ...

  • Een aanbouw kan inderdaad geweldig zijn qua effect. Mijn buurvrouw 'uit de stad' heeft achter en voor een aanbouw. En dat heeft hen heel veel ruimte opgeleverd.

   Wat zijn de opvallendste verschillen in keukenland die jij ziet? Ik ben nieuwsgierig!

  • In de winter is het denk ik wel wat frisjes inderdaad. Maar kun je niet bij de karwei zo'n buitenfornuis kopen? Dan heb je in ieder geval in de zomer een buitenkeuken!

 7. Wij hebben een dichte keuken, met aan de ene kant het aanrecht met vaatwasser en fornuis en aan de andere kant de koelkast en de oven in een kast gebouwd. Er tussenin staat een eiland of bar waaraan je kunt zitten/ staan en eten. Ben er nog steeds erg blij mee dat het gescheiden is van de woonkamer..

 8. Wij hebben een U vormige keuken. Verder is er nog ruimte in de keuken voor een grote tafel. De kinderen zitten vaak aan de keukentafel te tekenen/spelen terwijl ik aan het koken ben. Dat vind ik erg gezellig.
  We wonen in een split-level huis waardoor je vanuit de woonkamer ook in de keuken kan kijken. Hierdoor moet je wel snel alles aan kant hebben want alle rommel is meteen zichtbaar. Opzich is dat een voordeel want het houdt me scherp maar af en toe vind ik het ook wel een nadeel. ;)

  • Wat je beschrijft van bezig zijn in de keuken, en dat kinderen aan de keukentafel zitten terwijl je dat doet, vind ik ook altijd zo gezellig! Dat zijn mooie momenten.

 9. Wij hebben een dichte keuken met 2 parallel lopende aanrechtbladen.
  Dat deze dicht is, vind ik heel prettig, maar we komen eigenlijk altijd via de achterdeur binnen en moeten dan ook door de keuken naar de woonkamer, dus deze moet alsnog altijd opgeruimd zijn.

 10. Wij hebben een aparte keuken. Hij is vierkant. Het aanrechtblad is een U vorm. Vind het niet altijd handig dat de keuken apart is. Ik kan niet in de woonkamer kijken wat de kinderen aan het doen zijn als ik aan het koken ben.

  • Daar heb je een goed punt Batboy! Mijn kinderen zijn nu pubers dus dan is dat niet meer zo belangrijk. En toen ze nog klein waren woonden we in de stad met een open keuken. Toen kon ik ze inderdaad wel goed in de gaten houden.

 11. L-vormige keuken met ruimte voor een eettafel en dubbele deuren met (nep-)glas tussen de eetkamer en de keuken. Dus naar keuze een bijna open keuken of bijna dicht

 12. Ik heb een keuken van 4x6 meter en aan beide korte kanten een aanrecht en kasten. Een kant is lang werkblad met onder lades en boven kasten en dubbele spoelbak met uitdruipdeel en aan de andere kant een klein werkblad met spoelbak en links 1 hoge kast en aan de andere kant 2 hoge kasten.
  Ik heb juist wel voor een vaatwasser gekozen omdat we al boven 65 zijn en dat later makkelijk kan zijn. Nu zal ik hem niet veel gebruiken want ik vind afwassen wel een ontspannend klusje in de loop van de avond en zet dan meteen voor de ochtend dingen klaar.

  Hoe de keuken bevalt weet ik nog niet, het is nog steeds werk in uitvoering en improviseer ik nu op 3 vierkante meter waar tafel, kastje, fornuis en koelkast-vriezer en hoge vriezer staan in U-vorm. Deze "keuken" staat in tussenkamer tussen kamer en keuken waar ook de trap naar boven inzit.

  • Daar is ook wel wat voor te zeggen: alvast vooruit denken voor de toekomst w.b. keukenapparatuur. Ik ben benieuwd hoe je nieuwe keuken je gaat bevallen. Hij klinkt in ieder geval ruim en met veel plek.

 13. Ik heb een l-vorm op dit moment. Zat al in het huis. Er zou eigenlijk iets aan moeten gebeuren, maar ik wil eerst van de hypotheek af. Daarna wil ik heel graag een Piet Zwart keuken van Bruynzeel. Sparen dus. En als ik kan kiezen, neem ik twee bladen tegenover elkaar. Graag wil ik dan een smal blad met de kookpitten niet achter elkaar, maar op een rij. Ach het duurt nog even.....

  • Ik moest Piet Zwart keuken even googelen, maar toen zat ik dan ook te kwijlen voor het scherm! Wat een mooie keukens zijn dat. Ik kan me goed voorstellen dat je die wel wilt ooit.

  • Ik zit echt te wachten tot die kookeilanden 'uit' zijn. Dan kun je ze welicht goedkoop scoren bij de kringloop. Hoewel ik ze dus niet hoef.

 14. Wij hebben een L keuken. De ene kant is open naar de woonkamer, echter wel uit het zicht. En de keuken loopt door naar een achterkamer.
  In 1996 toen wij in het vorige huis een nieuwe keuken deden plaatsen wilde ik heel graag zo'n ouderwetse pottenserie. Je kent ze vast wel. Roomkleur met blauw en letters erop met bloemen. Koffie suiker enz. In heel Nederland gezocht en uiteindelijk gevonden in Drente, per toeval met een vakantie. De pottenserie heeft ook in 2001 in ons nieuwe huis een plek gekregen. Nog steeds vind ik het erg mooi en ben er heel blij mee.

 15. Wij hebben variant 2: twee aan elkaar gelijk lopende bladen. Of eigenlijk zit aan de ene kant het blad en er tegenover een kastenwand met alle apparatuur. De vorige bewoners hadden deze indeling gekozen. Maar ik vind het wel handig zo. Hoewel een L-keuken mij ook leuk lijkt.

 16. Ons keukenblok is L-vormig. ik heb geen behoefte aan een kookeiland of zoiets. Neemt alleen maar veel ruimte in vind ik. We hebben een grote woonkeuken compleet met een eet- en zit gedeelte. Dus in die zin een open keuken. We hebben echter ook nog een woonkamer... die is dus gescheiden van de keuken.Als we in de woonkamer zitten en de deur naar de keuken is dicht is het echt apart van elkaar. gelukkig wel.. In 't weekend zitten de kinderen met hun vriendengroep in de keuken en wij heerlijk rustig in de woonkamer (met evt. onze eigen visite)

  • Wat leuk dat je ook makkelijke stoelen in de keuken hebt staan. Daar is bij mij dan helaas weer geen plek voor. Anders zou ik dat zeker doen.

 17. Wij hebben een heel mooie keuken, landelijk,2 werkbladen tegenover elkaar, alleen benedenkastjes en een apart fornuis. De keuken is zo'n 9 jaar oud maar ik ben er nog iedere dag blij mee.

 18. Mijn keuken is zo klein dat je er niet eens met twee mensen kan staan. Tegen de muur onder het raam twee keukenkastjes, en om de hoek fornuis en koelkast. Dat is het, als ik mijn benen wijd uitzet, raak ik aan de ene kant de muur en aan de andere kant fornuis of koelkast.
  Maar, ik woon alleen en het bevalt me wel zo. Al afwassend kan ik naar buiten kijken en ik hoef me amper om te draaien om overal bij te kunnen. Liefst had ik nog gehad dat dit deel van het huis afgesloten was, maar misschien maak ik er zelf wel een muur met deur in.

 19. Wij hebben de "lange" rechte keuken. Ik ben erg blij dat we geen open keuken hebben....
  En een wat grotere keuken had ik ook wel fijn gevonden, het is erg basic door de beperkte ruimte.
  Ooit wil ik nog 's een woonkeuken....

 20. Wij hebben een U vormige keuken maar wel dicht. Veel mensen, rijtjeshuis, hebben de keuken opengebroken maar ik ben een grote fan van een dichte keuken. Ik vind het meer rust geven in huis.

 21. Wij hadden een L vormige keuken. Vorig jaar hebben wij het jaar flink verbouwt. Nu heb ik groot kookeiland van bijna 3 meter. Het is strak, daar houden wij van. Ik vind het heerlijk, kan nu ook eindelijk al mijn spullen kwijt.

 22. Wij hebben net een nieuwe keuken, dus zijn helemaal op de hoogte van de keukendriehoek, dankzij de man die onze keuken tekende. :) Hier voor het eerst een Quooker en moet zeggen: ik kan dat ding nu al niet meer missen, echt zo handig. Verder ook erg blij met deze keuken, een mix van modern en hout.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder