Huis verkoopklaar maken inclusief je tuin!

Huis verkoopklaar maken

In het boek Haal meer winst uit je huis vertellen opruimgoeroe Zamarra Oomes en stylist Gentia Luyckx over je huis verkoopklaar maken. Ik heb geen verhuisplannen, maar nam het boek mee vanwege de belofte van metamorfoses! Ik vind het namelijk altijd erg leuk om voor en na foto's te zien van huizen. En dan natuurlijk te 'oehen en ahen,' over het verschil.

Het boek maakte haar belofte beslist waar. Ik heb zitten genieten van de make-overs, en leerde en passant over een huis verkoopklaar maken. Omdat er al veel tips zijn op dit gebied, leek het me leuker om Zamarra's en Gentia's anti-tips voor een huis verkoopklaar maken te delen.

Huis verkoopklaar maken: don'ts!

 1. Laat gezinsleden thuis rondlopen tijdens de bezichtigingen.
 2. Laat huisdieren rondlopen.
 3. Ruim niet van te voren goed op.
 4. Ga vooral niet ramen lappen, en laat de ramen lekker vies.
 5. Zorg voor veel persoonlijke spullen in huis. Denk aan foto's aan muren en wanden, spullen van je hobby's etc.
 6. Achterstallig onderhoud. Denk aan behang dat loslaat,afbladderende verf op de voordeur.
 7. Houten jaloezieën schoonmaken. Dat kunnen ware stofnesten zijn.
 8. Duidelijk zichtbare vuilcontainers in de tuin. Laat vooral ook plastic kinderspeelgoed in de tuin rondslingeren, en laat het gras hoog groeien.
 9. Een vies huis! Denk aan vingerafdrukken op lichtknopjes, en rondom deurklinken, haren in het doucheputje, wc schoonmaken doe je natuurlijk ook niet, dus met remsporen etc.
 10. Bruine vloertegels en een balkenplafond.
 11. Wasgoed dat hangt te drogen binnenshuis.
 12. Zichtbare huisgenoten in foto's op Funda.

Wat moet je dan wel doen om je huis verkoopklaar te maken?

Kort gezegd, je huis verkoopklaar maken bestaat  uit: schoonmaken, opruimen en achterstallig onderhoud wegwerken. Dat doet wonderen. Verder is licht, en een goede doorloop erg belangrijk. Dat laatste geldt ook voor de tuin.

Wie tijd en geld heeft, kan zelfs investeren in een nieuwe houten vloer,  andere kleur keukendeurtjes etc. Vergeet ook de tuin niet!

Onderschat het belang van een mooie en nette tuin niet

Als mensen een huis gaan bezichtigen is de tuin vaak één van de eerste dingen die ze zien. Zorg daarom dat het gras netjes gemaaid is, het onkruid gewied en dat je tuin fris en groen oogt. Is het gras bruin en dor? Dan kun je voor een instant mooie grasmat, kunstgras kopen. Daarmee ziet je tuin er snel fris en fruitig uit. De kleur groen staat bovendien bekend om haar uitnodigende effect. Vul eventueel lege plantenbakken met fleurige bloemen en haal rondslingerend speelgoed weg.

Hieronder een voorbeeld van een goed onderhouden voortuin met kunstgras. Of het nou je smaak is of niet, het oogt in ieder geval heel verzorgd.

Screen Shot 2019 12 30 at 19.07.58

Een nieuwe houten vloer loont

Heb je tegels liggen in de woonkamer? Dan adviseren Zamarra en Gentia om er een houten vloer over te leggen. Dat kan volgens hen in 1 dag. Het grote voordeel van een houten vloer is dat ze populair zijn, goed combineren met vrijwel elke stijl en kwalitatief een hoogstaande uitstraling hebben. Met een nieuwe houten vloer kun je de waarde van je huis dus verhogen. Lamelparket is de goedkoopste houten vloer die je kunt laten leggen volgens Zamarra en Gentia. Wil je nog goedkoper uit zijn, kies dan voor laminaat. Dat oogt weliswaar minder warm, maar geeft wel een nette moderne uitstraling.

Heb je al een houten vloer, maar oogt die wat oud en versleten? Werk hem dan bij met een polish of laat de hele vloer opnieuw lakken.

Je huis verkoopklaar maken: het belang van de juiste + schone gordijnen

Stel nou dat je gordijnen hebt met bloemetjes #ik. Die zijn niet bepaald neutraal, terwijl het advies toch is om je huis neutraal te presenteren. Of je had helemaal geen gordijnen hangen. Dan kunnen zogenoemde showgordijnen uitkomst brengen. Een showgordijn is een gordijn die je gewoon ophangt aan een rail of roede, maar die je niet dicht doet. Het is feitelijk gewoon een lap stof naast het raam. Eén van mijn maandagochtend koffievriendinnen heeft dit ook! Het staat heel leuk, en ze heeft toch geen verhuisplannen.

Horizontale jaloezieën schoonmaken

Heb je horizontale jaloezieën? Maak die dan schoon met een washandje om een speciaal dubbel sponsje. Heb je daar geen zin in, dan kun je ze ook laten weken in een badje met Biotex. Verticale plastic lamellen maak je schoon mmet een microvezeldoekje, en stoffen lamellen kun je volgens Zamarra meestal op de hand wassen in fijnwasmiddel. Ik zou zeggen, check wel even de symbolen op het waslabel!

Gewone gordijnen was je het beste met vloeibaar wasmiddel zegt Zamarra. Dat lost beter op, en kan geen witte strepen achterlaten volgens haar. Doe de trommel maar halfvol, om schuurplekken te voorkomen. Vitrage maak je schoon in een emmer warm water met twee tabletten kunstgebit reiniger. Laat dat een kwartier inwerken, spoel het goed uit, en hang ze nat weer op.

Je huis verkoopklaar maken: filmpje

Hieronder een filmpje van een makelaar die zíjn tips geeft!

Je huis en tuin verkoopklaar maken

Haal meer winst uit je huis is een mooi kijk- en leesboek. Ik vond de uitleg en metamorfoses in het kader van je huis verkoopklaar maken heel duidelijk en toegankelijk. Je kunt het boek ook prima gebruiken als inspiratie voor je eigen huis en tuin. Voor als je een beetje baalt van je woonkamer, en je afvraagt hoe het anders zou kunnen.

Ik leerde uit dit boek bijvoorbeeld dat een behang van bijvoorbeeld de zee, een slaapkamer groter laat lijken doordat het diepte geeft. Het effect was heel duidelijk zichtbaar op de foto. Ook leuk vond ik het effect van andere deurtjes in de keuken. Op foto 1 waren de frontjes van de keukenkastjes donkerbruin, en op foto 2 wit. Een wereld van verschil echt! Dat je de tuin niet moet vergeten als je je huis verkoopklaar maakt, vond ik heel logisch toen ik het las, maar het is iets dat ik zelf anders misschien zou vergeten.

Verder staan er allemaal handige weetjes over kopers. Zo schijnen minimalistisch ingerichte huizen sneller te verkopen, en kies je in kleinere woningen juist liever voor een bijzondere vloerlamp dan voor een paar kleine tafellampen.

Mijn conclusie over dit boek

Haal meer winst uit je huis is een aanrader! Je kunt het gebruiken om:

 • Je huis verkoopklaar te maken
 • Inspiratie op te doen om je huis en tuin gezelliger en mooier in te richten
 • Jezelf een virtuele schop onder de kont te geven om eindelijk al je achterstallige onderhoudsklusjes eens aan te pakken, en bovendien eens flink op te ruimen.

Kortom dit boek is leuk voor mensen die houden van binnenkijken bij anderen, en die interesse hebben in interieur. En natuurlijk helemaal voor mensen die hun huis verkoopklaar willen maken.

Praktische informatie over Haal meer winst uit je huis

Dit boek is voor maar 8,50 (alleen nog tweedehands) te koop bij bol.com.

Leestips

Rijtjeshuis

Kunstgras Action

Similar Posts

57 Comments

 1. Metamorfoses zijn zo leuk om te zien! De tips zijn bekend, maar als ik op funda kijk, worden ze niet altijd toegepast. Zag pad een huis waar de vaat ongewassen op het (toch al heel erg kleine) aanrecht stond gekwakt. Niet handig...

  1. Dat zo'n makelaar of fotograaf dan ook niet even zegt: 'Ruim dat even op.' Eigenlijk ook wel leuk dat niet iedereen zich houdt aan de regels : ) Zo valt je huis toch op!

 2. Huis om te verkopen moet juist heel mooi eruit zien. Dan gaat de prijs stijgen. Heel belangrijk. Maar wij hebben huurhuizen. Foto is zeker prachtig.Filmpje geeft duidelijk uitleg. Fijn weekend.

 3. ik wil over een paar jaar verhuizen en ik benvorige maand begonnen met kasten uit te mesten, na 25 jaar in het zelfde huis gewoond te hebben, is dat denk ik een goed begin

 4. Een opgeruimd huis is inderdaad makkelijker te verkopen dan een huis waar je als potentiële koper de ruimtes niet goed van kunt inschatten. Op dit moment hebben we nog geen plannen, maar als het zover is, dan zullen we in ieder geval flink moeten gaan opruimen.

 5. Ik bezichtigde een keer een huis waar ik een Ikea-beker zag zitten in het plafond boven de douche. Toen ik ernaar vroeg was het antwoord 'iets met de ventilatie'. Er stond ook een vieze frituurpan op het aanrecht. Dat huis is 'm - om meerdere redenen... - niet geworden.

 6. Leuke tips! Vastgoedstyling wordt steeds belangrijker in de immosector. Gelukkig maar want soms zie je echt zoekertjes met dramatische foto's!

 7. Wat een gedoe als je je huis wilt verkopen... Ik heb het nog nooit bij de hand gehad maar kijk er ook niet naar uit! Dat boek lijkt me wel leuk.

  1. Het is inderdaad een hele klus. Veel mensen grijpen het meteen aan om eens flink op te ruimen. Op die manier sla je twee vliegen in 1 klap: je ontdoet je van een boel zooi, krijgt een net en schoon huis en je huis verkoopt makkelijker. Wacht even, dat zijn dus zelfs drie vliegen!

 8. Dat zijn zeker handige tips. Gelukkig nog niet van plan om te verhuizen want dan is er een hoop werk aan de winkel, ha ha ha.

 9. Goede tips! Bij de verkoop van mijn huis had ik goede foto's en zorgde ik ook altijd dat het was opgeruimd. Ik soms weleens foto's waarvan er heel wat storende en slordige elementen op de foto staan. Onbegrijpelijk dat een fotograaf hier niet iets van zegt. Een goede fotograaf gaat schuiven met spullen als het nodig is.

 10. Ooit stond ons huis bijna in de verkoop (vlak voordat ik zwanger raakte van ons dochtertje. Gelukkig hebben we destijds niet doorgezet, want het is echt een 'kind'-huis). De makelaar wilde dat ik alle frutsels opborg. Onze eettafel wit ging verven (bij veel protest: doe er dan een wit laken overheen en maak dat vast met punaises). En sowieso alles wit en licht moest maken. Ik begrijp het aan de ene kant wel, maar als je ècht interesse hebt in een huis, dan kijk je er toch wel doorheen? Let wel, ik heb het over kleine dingen, niet over een huis wat van boven tot onder vol staat met antiek en of verschillende dessins behang en dergelijke.

 11. Dus eigenlijk moet je voor je haar verhuizen een maand de tijd nemen jou oude huis in orde te maken voor de foto's en na verhuizen hetzelfde met je nieuwe huis maar dan puur qua klussen enz

 12. Ik vind dat je als potentiële koper ook wel een beetje door bepaalde dingen heen moet kunnen kijken, zoals bruine tegeltjes bijvoorbeeld. Als je je oude huis eerst helemaal moet verbouwen en opknappen, kun je net zo goed niet verhuizen en je huis een flinke opknapbeurt geven.

 13. In mijn leven ben ik 3x verhuist. 1x het huis uit om bij mijn vriend (nu mijn man) in te trekken, toen naar een zolder woninkje, vervolgens een klein flatje en nu sinds 15 jaar een eengezinswoning. Die laatste verhuizing vond heel heftig en als we hier weg zouden gaan, denk ik dat ik doordraai. Door de ASS van mijn man, ligt alles op mijn schouders, van financiën tot spullen uitzoeken tot schoonmaken tot de tuin verkoop klaar maken. Ik denk dat ik dan voor een aantal klussen Helpin of iets dergelijks in zou huren.

 14. Ik heb nog geen 2 jaar geleden mijn huis verkocht. Toen kwamen deze tips ook allemaal voor bij.
  Op dit moment ben ik erg blij met waar ik woon, samen met mijn vriend.
  Maar wie weet dat we ooit in de toekomst nog gaan verhuizen.

 15. Ik zit in een huur appartement dus ik hoef hier nog geen rekening mee te houden. Wellicht handig voor de toekomst!

 16. Zitten handige tips tussen. Ik hoop dat ik ze voorlopig nog niet nodig heb :) Verhuizen brengt een hoop (voor)werk met zich mee.
  Wij zitten gelukkig prima waar we nu zitten. Dus ga er vanuit dat ik je tips nog even links kan laten liggen.

 17. ik heb wel begrepen dat je een halve stylist in huis moet nemen, voor deze verkoop klaar is en dat foto's erg met groot hoek gemaakt worden, slim, want daardoor kom je wel kijken.

 18. Ons huis staat te koop en ik kreeg een fotograaf van een speciaal bureau over de vloer. Ik was van te voren al door het huis gegaan om persoonlijke spullen weg te ruimen en kreeg een compliment van de fotograaf. De eerste bezichtiging werd gedaan door een werknemer van onze makelaar en hij zei dat hij zelden een huis van 20 jaar oud had gezien wat er zo goed onderhouden en schoon uit zag. Echt, hij zei het wel drie keer. Nou, ik voelde me gevleid, dat snap je.

 19. Het lijkt me een hels karwei om je huis te moeten verkopen. Wel fijn om jouw artikel te kunnen gebruiken als standaardplan. Als de ramen maar geen vlekken bevatten ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.