Maakt het washandje een come-back? 8 voordelen!

washandje

Maakt het aloude washandje een comeback?

Als het aan VVV Waterland in Friesland ligt wel!

Zij begonnen een heuse campagne met als doel het klassieke washandje in ere herstellen.

Wat is een washandje?

Volgens Wikipedia is het een lapje badstof in de vorm van een zakje waar de hand in past. Zelf zou ik daar nog aan toe willen voegen dat het doorgaans rechthoekig is, en dat het ook van andere soorten stof kan zijn. Zo had ik voor mijn kinderen toen ze baby’s waren de hydrofiel versie van de hema

Een washandje is een stoffen, rechthoekig zakje waarin je je hand doet. Je gebruikt het om jezelf schoon te maken. Ze zijn doorgaans 16 bij 21 centimeter!

Is een washandje typisch Nederlands?

Er wordt wel gezegd dat het typisch Nederlands is, maar je vindt het ook in landen als Duitsland, België, Zuid-Afrika, Frankrijk, Hongarije, Suriname en Iran! Een bonte verzameling van landen die verder toch weinig met elkaar gemeen lijken te hebben . In de rest van de wereld gebruiken ze gewoon doekjes.

Het grote voordeel vergeleken met douchen is dat je veel minder water gebruikt om jezelf schoon te maken. Dat is goed voor zowel je portemonnee als het milieu.

Je bent ook nog eens sneller klaar. Volgens Zeeman is er nog een voordeel, namelijk dat je minder zeep nodig hebt als je een washandje gebruikt.

Hoe komt het dat we ze tegenwoordig veel minder gebruiken?

Volgens de VVV Waterland is de belangrijkste oorzaak de opkomst van vloeibare zeep. Met vloeibare zeep heb je ze niet meer nodig, terwijl dat bij ‘harde zeep’ wel handig was. Daarnaast gingen we ons in de de jaren tachtig en negentig steeds vaker dagelijks wassen onder de douche. Vroeger wasten mensen zich met washandjes, maar tegenwoordig springen we meestal gewoon onder de douche. Daardoor verbruiken we veel meer water.

Gratis washandje in Friesland

Om mensen aan de washand te krijgen hangen op diverse plekken in Friesland waslijnen vol ‘slingers van washandjes’! Je vindt ze  op campings, jachthavens en VVV-winkels. Je mag er gratis eentje pakken en gebruiken in plaats van te douchen.

Washandje kopen?

Ook al worden ze niet meer zoveel gebruikt als vroeger, toch kun je ze nog wel overal kopen.

Hema

Bij de Hema verkopen ze ze vanaf 75 cent. De duurste kosten 2,95 en zijn van ‘hotelkwaliteit’. Ze zijn bovendien verkrijgbaar in allerlei kleurtjes. De Hema washandjes zijn overigens allemaal van badstof.

hema washandje

Deze vind ik leuk qua motief en vorm:

hema washandje kinderen

De hydrofiel versie heeft de Hema ook nog gelukkig:

hydrofiel washandje

Je koopt er 4 tegelijk voor 5 euro bij de Hema.

Blokker washandje

Bij Blokker is de keuze echt reuze. Ze hebben enorm veel keuze en veel leuke kleurtjes. Maar ik ben verbijsterd dat dit onderstaand Leonora washandje maar liefst 11,45 kost:

blokker washandje

Dit lijkt me toch een absurd hoge prijs.

Action

Bij de Blokker koop je een set van 3 washandjes voor 2,69. Dat komt neer op 96 cent per stuk. Dat is dus duurder dan het goedkoopste washandje bij de Hema! En anders dan bij de Hema kun je maar kiezen uit 3 kleuren bij de Action: wit, grijs en zwart.

action washandje

Zeemand washandje

Bij de Zeeman is het aanbod ook weer lekker uitgebreid. Heel veel kleurtjes, en ook speciale versies voor kinderen. En Zeeman heeft bovendien de allerlaagste prijs. Goedkoper zelfs dan de Action. Voor 99 cent heb je 2 washandjes bij Zeeman. Onderstaande vind ik leuk vanwege het mooie randje:

zeeman washandje
Zeeman heeft dus ook hele leuke varianten voor kinderen. Onder andere van Paw Patrol en Peppa Pig:

peppa big washandje

Hier betaal je trouwens wel flink door: 1,29 voor 1 exemplaar.

Ikea waslapjes

Ikea heeft zogenoemde waslapjes. Je koopt 10 stuks voor maar 4,99. Dat is net zo goedkoop als Zeeman. Maar het zijn simpelweg doekjes: je hand kan er niet in!

ikea washandje

Hoe vaak moet je een washandje wassen?

Je moet washandjes wassen na elk gebruik. Als je jezelf ermee schoonmaakt blijven er namelijk huidschilfers en eventuele viezigheden op achter. Je kunt het natuurlijk goed uitspoelen en laten drogen, maar ik zou zeggen: het is net als met vaatdoekjes. Elke dag pak je een nieuwe. Zelf was ik ze het liefst op 60 graden.

Washandje versus badspons

Omdat je een washandje kunt wassen is het een stuk hygiënischer dan een badspons. Op beide blijven huidschilfers en andere zaken achter. Doe mij dan maar iets dat ik goed kan wassen. Op de site The National Library of Medicine staat een verontrustend artikel dat gaat over alle enge dingen die in een badspons kunnen zitten.

Hoe heten ze in het Engels?

In Engeland kennen ze deze manier van wassen niet. Zij gebruiken gewone doekjes. Die heten dan bijvoorbeeld ‘face cloth,’ face flannel of ‘wash cloth’. Het heeft dus geen zin om te vragen naar ‘wash mittens’ ; ) Ze zullen geen idee hebben waar je het over hebt!

Scrubben met een washandje

Weet je waar je het ook goed voor kunt gebruiken? Voor scrubben! Als je er eentje gebruikt met een ruw oppervlak, dan kun je hiermee scrubben. Dit is ook nog eens duurzamer dan dure scrubcrèmes kopen.

Uiteraard is de commercie hier ook op ingesprongen en ontwikkelde deze washandschoentjes:

scrubben met een washandje

Maar je kunt dus ook prima een gewoon badstof wadhandje gebruiken voor scrubben.

Buitenlanders hebben geen idee wat dat doekjes waar je hand in past voor is!

Online leraar Nederlands Bart de Pau maakt onderstaand filmpje waarin buitenlanders gevraagd wordt wat dat doekje waar hun hand in kan is:

Samenvattend

Alle voordelen nog een keer op een rijtje:

 1. Het is goedkoper.
 2. Het is duurzamer.
 3. Je hebt minder zeep nodig.
 4. Het is hygiënischer dan een badspons.
 5. Je kunt ze ook gebruiken als verkoeling op een warme dag: maak er eentje nat met koud water en leg hem op je voorhoofd of in je nek.
 6. Ze zijn geschikt als knikkerzak : )
 7. Je kunt er eenvoudig poppenkastpoppen van maken. Een kwestie van er ogen op naaien!
 8. Ze zijn handig op de camping, als douchen lastig is of helemaal geen optie.

De actie van de VVV in Friesland:

gratis washandje

Leestip

Keukentextiel hoeveel heb je nodig?

Heb jij ze in huis?

21 Comments

 1. Dimario
 2. izerina
 3. Anoniem
  • Ien
 4. Thea
 5. Jeannette
 6. ferrara

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh