Maakt het washandje een come-back? 8 voordelen!
Last updated on September 23rd, 2024 at 10:24 am
- Wat is een washandje?
- Is een washandje typisch Nederlands?
- Gratis washandje in Friesland
- Washandje kopen?
- Hema
- Blokker washandje
- Action
- Zeemand washandje
- Ikea waslapjes
- Hoe vaak moet je een washandje wassen?
- Washandje versus badspons
- Hoe heten ze in het Engels?
- Scrubben met een washandje
- Buitenlanders hebben geen idee wat dat doekjes waar je hand in past voor is!
- Samenvattend
- De actie van de VVV in Friesland:
- Leestip
Maakt het aloude washandje een comeback?
Als het aan VVV Waterland in Friesland ligt wel!
Zij begonnen een heuse campagne met als doel het klassieke washandje in ere herstellen.
Wat is een washandje?
Volgens Wikipedia is het een lapje badstof in de vorm van een zakje waar de hand in past. Zelf zou ik daar nog aan toe willen voegen dat het doorgaans rechthoekig is, en dat het ook van andere soorten stof kan zijn. Zo had ik voor mijn kinderen toen ze baby’s waren de hydrofiel versie van de hema
Een washandje is een stoffen, rechthoekig zakje waarin je je hand doet. Je gebruikt het om jezelf schoon te maken. Ze zijn doorgaans 16 bij 21 centimeter!
Is een washandje typisch Nederlands?
Er wordt wel gezegd dat het typisch Nederlands is, maar je vindt het ook in landen als Duitsland, België, Zuid-Afrika, Frankrijk, Hongarije, Suriname en Iran! Een bonte verzameling van landen die verder toch weinig met elkaar gemeen lijken te hebben . In de rest van de wereld gebruiken ze gewoon doekjes.
Het grote voordeel vergeleken met douchen is dat je veel minder water gebruikt om jezelf schoon te maken. Dat is goed voor zowel je portemonnee als het milieu.
Je bent ook nog eens sneller klaar. Volgens Zeeman is er nog een voordeel, namelijk dat je minder zeep nodig hebt als je een washandje gebruikt.
Hoe komt het dat we ze tegenwoordig veel minder gebruiken?
Volgens de VVV Waterland is de belangrijkste oorzaak de opkomst van vloeibare zeep. Met vloeibare zeep heb je ze niet meer nodig, terwijl dat bij ‘harde zeep’ wel handig was. Daarnaast gingen we ons in de de jaren tachtig en negentig steeds vaker dagelijks wassen onder de douche. Vroeger wasten mensen zich met washandjes, maar tegenwoordig springen we meestal gewoon onder de douche. Daardoor verbruiken we veel meer water.
Gratis washandje in Friesland
Om mensen aan de washand te krijgen hangen op diverse plekken in Friesland waslijnen vol ‘slingers van washandjes’! Je vindt ze op campings, jachthavens en VVV-winkels. Je mag er gratis eentje pakken en gebruiken in plaats van te douchen.
Washandje kopen?
Ook al worden ze niet meer zoveel gebruikt als vroeger, toch kun je ze nog wel overal kopen.
Hema
Bij de Hema verkopen ze ze vanaf 75 cent. De duurste kosten 2,95 en zijn van ‘hotelkwaliteit’. Ze zijn bovendien verkrijgbaar in allerlei kleurtjes. De Hema washandjes zijn overigens allemaal van badstof.
Deze vind ik leuk qua motief en vorm:
De hydrofiel versie heeft de Hema ook nog gelukkig:
Je koopt er 4 tegelijk voor 5 euro bij de Hema.
Blokker washandje
Bij Blokker is de keuze echt reuze. Ze hebben enorm veel keuze en veel leuke kleurtjes. Maar ik ben verbijsterd dat dit onderstaand Leonora washandje maar liefst 11,45 kost:
Dit lijkt me toch een absurd hoge prijs.
Action
Bij de Blokker koop je een set van 3 washandjes voor 2,69. Dat komt neer op 96 cent per stuk. Dat is dus duurder dan het goedkoopste washandje bij de Hema! En anders dan bij de Hema kun je maar kiezen uit 3 kleuren bij de Action: wit, grijs en zwart.
Zeemand washandje
Bij de Zeeman is het aanbod ook weer lekker uitgebreid. Heel veel kleurtjes, en ook speciale versies voor kinderen. En Zeeman heeft bovendien de allerlaagste prijs. Goedkoper zelfs dan de Action. Voor 99 cent heb je 2 washandjes bij Zeeman. Onderstaande vind ik leuk vanwege het mooie randje:
Zeeman heeft dus ook hele leuke varianten voor kinderen. Onder andere van Paw Patrol en Peppa Pig:
Hier betaal je trouwens wel flink door: 1,29 voor 1 exemplaar.
Ikea waslapjes
Ikea heeft zogenoemde waslapjes. Je koopt 10 stuks voor maar 4,99. Dat is net zo goedkoop als Zeeman. Maar het zijn simpelweg doekjes: je hand kan er niet in!
Hoe vaak moet je een washandje wassen?
Je moet washandjes wassen na elk gebruik. Als je jezelf ermee schoonmaakt blijven er namelijk huidschilfers en eventuele viezigheden op achter. Je kunt het natuurlijk goed uitspoelen en laten drogen, maar ik zou zeggen: het is net als met vaatdoekjes. Elke dag pak je een nieuwe. Zelf was ik ze het liefst op 60 graden.
Washandje versus badspons
Omdat je een washandje kunt wassen is het een stuk hygiënischer dan een badspons. Op beide blijven huidschilfers en andere zaken achter. Doe mij dan maar iets dat ik goed kan wassen. Op de site The National Library of Medicine staat een verontrustend artikel dat gaat over alle enge dingen die in een badspons kunnen zitten.
Hoe heten ze in het Engels?
In Engeland kennen ze deze manier van wassen niet. Zij gebruiken gewone doekjes. Die heten dan bijvoorbeeld ‘face cloth,’ face flannel of ‘wash cloth’. Het heeft dus geen zin om te vragen naar ‘wash mittens’ ; ) Ze zullen geen idee hebben waar je het over hebt!
Scrubben met een washandje
Weet je waar je het ook goed voor kunt gebruiken? Voor scrubben! Als je er eentje gebruikt met een ruw oppervlak, dan kun je hiermee scrubben. Dit is ook nog eens duurzamer dan dure scrubcrèmes kopen.
Uiteraard is de commercie hier ook op ingesprongen en ontwikkelde deze washandschoentjes:
Maar je kunt dus ook prima een gewoon badstof wadhandje gebruiken voor scrubben.
Buitenlanders hebben geen idee wat dat doekjes waar je hand in past voor is!
Online leraar Nederlands Bart de Pau maakt onderstaand filmpje waarin buitenlanders gevraagd wordt wat dat doekje waar hun hand in kan is:
Samenvattend
Alle voordelen nog een keer op een rijtje:
- Het is goedkoper.
- Het is duurzamer.
- Je hebt minder zeep nodig.
- Het is hygiënischer dan een badspons.
- Je kunt ze ook gebruiken als verkoeling op een warme dag: maak er eentje nat met koud water en leg hem op je voorhoofd of in je nek.
- Ze zijn geschikt als knikkerzak : )
- Je kunt er eenvoudig poppenkastpoppen van maken. Een kwestie van er ogen op naaien!
- Ze zijn handig op de camping, als douchen lastig is of helemaal geen optie.
De actie van de VVV in Friesland:
Leestip
- Keukentextiel hoeveel heb je nodig?
- Waar laat je de handdoek in de keuken?
- Hoeveel badtextiel heb je nodig?
Heb jij ze in huis?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
ik las het deze week nog ergens
maar bij mij zijn er die altijd geweest….
Ik kies voor washandjes een goedkope en dunnere kwaliteit , dat wast gemakkelijker
bij handdoeken na het douchen kies ik een hele goeie en dikkere kwaliteit, dan heb je er maar eentje nodig
Een @->- voor U.
Met dunnere washandjes kun je er vaak beter bij is mijn ervaring.
Nou.. misschien als ik in een verzorgingstehuis zit, maar ik zie het mezelf niet doen.
Love As always
Dimario
Ja ik gebruik ze veel. Niet elke dag douchen en liever een stuk zeep,dan die plastic verpakking van vloeibaar
Bij mij is het washandje nooit ‘uit’ geweest. Ik vind het geweldige dingen en gebruik ze elke dag.
Waarvoor gebruik jij ze Naomi? Als vervanging voor douchen?
Jazeker! Altijd witte, zodat je ze mooi bij alle andere 60 graden was in kunt doen. Ze hangen op de rand van de wasmand te drogen zodat ik ze er in kan gooien als ze droog zijn (nooit vochtige was gewoon in de wasmand doen, dan komt het weer er in).
Als ze af zijn, kun je ze vaak nog wel een tijd binnenstebuiten gebruiken. En als dat ook niks meer is, pak ik de kartelschaar en knip de randjes los. Dan leven de washandjes nog een tijdje door als aanrechtdoekje en duizendingendoekje. Hoog gewassen worden die weer lekker schoon en door het kartelrandje hoef ik ze niet om te zomen. Werkt perfect, scheelt microplastics.
Wat een goede ideeën: op die manier kun je er echt heel lang meedoen.
Op vakantie nam ik altijd wat washandjes mee en die was ik dan direct na het douchen. Ben er wel eens 1 tegengekomen in een Zwitsers hotel, maar in de omliggende landen vrijwel nooit. Neem overigens ook een stuk zeep mee. Al die vloeibare troep spoelt voor meer dan de helft ongebruikt het doucheputje in, ook als je het op een washandje gebruikt. Weet nog van de komst van de douchespons. Na een paar weken was mijn moeder daar klaar mee,. En terecht. Zelf heb ik dat nooit in huis gehaald. Ik koop het liefste de badstoffen washandjes en die mogen zeker niet te zacht zijn. Blokken zeep is een ander probleem, de keuze daarin is enorm afgenomen.
Recht uit mijn hart 💖. Inderdaad washandjes mee en stukken zeep. Neem ook altijd zeepdoos met een stuk Sunlight mee om oa de washandjes en andere dingen te wassen. De washandjes en handdoeken van de Hema vind ik lekker ruw. Stukken zeep ontdekt bij de Onlinedrogist.nl. We moeten zogenaamd minder plastic gaan gebruiken maar stukken zeep wat in karton/papier zit is steeds moeilijker te vinden.
Dat is inderdaad wonderlijk Ien. Terwijl daar dan juist meer van zou moeten komen.
Dat wist ik niet Ximaar, dat de keuze in stukken zeep zo is afgenomen! Dat komt vast door de opkomst van douchen en vloeibare zeep.
Is hier nooit weggeweest!
Lie(f)s.
Ik gebruik iedere dag een washandje, met zeep. In het stuk zeep heeft mijn man een gat geboord, ik heb er een touw doorgehaald en aan de kraan gehangen.
Voor mijn dochters in Australië heb ik washandjes mee genomen uit Nederland. De lapjes bevielen niet!
Wat leuk, Nederlandse washandjes in Australië : )
Wij gebruiken ze ook altijd! Is toch super makkelijk? Ik gebruik al tijden weer “gewone”zeep, bevalt veel beter dan al die douchegels, en je hebt veel minder afval. Dat gaat prima met een washandje. Elke dag gooi je ze natuurlijk na gebruik in de was, net als de handdoeken, perfect. Leve het washandje!
Ben je niet bang dat je huid uitdroogt door gewone zeep Jeannette? Hoe pak je dat aan?
Ik gebruik ze iedere dag. Om me te wassen, maar ook om de zeepresten van mijn gezicht te halen na het scheren.
Ik gebruik altijd washandjes.
Ook in huize F. is de washand nooit in onbruik geraakt en tijdens de vakantie al helemaal niet.
Dankjulliewel allemaal voor jullie reacties! Hier op Huisvlijt is het washandje duidelijk nog helemaal actueel!