Keukenlinnen: hoeveel heb je nodig? Met voor en na foto’s!

Hoeveel keukenlinnen heb je nodig?
Bovenin mijn la met keukentextiel voordat ik ging opruimen. Onderin het resultaat van de reorganisatie!

Keukenlinnen. oftewel textiel doeken in de keuken. Je kunt niet zonder. Iedereen heeft denk ik toch wel keukenhanddoeken, theedoeken en vaatdoekjes nodig.

Maar ik had twee lades vol met keukentextiel. En die lades konden amper dicht, omdat er zoveel in zat. Dat leidde tot de vraag:

‘Hoeveel keukentextiel heb je nodig?’

Want ik had sterk de indruk dat ik zelf dus ‘teveel’ had. Bovendien zagen de lades er hartstikke slordig uit. Elke keer dat ik ze open deed werd ik pijnlijk getroffen door de zooi.

Keukenlinnen betekenis: wat moet je daaronder verstaan?

Vaatdoeken, keukenhanddoeken, theedoeken en schorten vallen traditioneel onder keukentextiel. Vaatdoeken worden gebruikt om oppervlakken schoon te maken. Denk aan je aanrecht, keukentafel, vensterbanken etc. Keukenhanddoeken gebruik je om je handen te drogen in de keuken. Theedoeken gebruik je om keukenspullen die zijn afgewassen droog te wrijven. En keukenschorten spreken voor zich denk ik: die doe je voor als je gaat koken, zodat je geen vlekken in je kleding oploopt

Hoeveel keukenlinnen heb je nodig?

Zoals zo vaak in het leven is het antwoord op deze vraag niet zwart-wit.

Hoeveel keukenlinnen je nodig hebt is afhankelijk van een aantal dingen:

 • De grootte van je gezin. Hoe groter hoe meer er vies wordt, en hoe vaak keukentextiel gebruikt wordt.
 • Hoeveel je thuis bent.
 • Hoe vaak je schoonmaakt. Als je elke dag in de weer bent met vaatdoeken en theedoeken, zul je meer vies maken en dus meer nodig hebben.
 • Hoe vaak je de was doet. Als je dagelijks de was doet, heb je minder keukentextiel nodig. Dan is het immers alweer schoon!
 • Of je een vaatwasser hebt of de afwas met de hand doet. Als je de afwas met de hand doet heb je meer theedoeken nodig, dan wanneer je een vaatwasser hebt.
 • Hoe je het opvouwt en organiseert. De ene manier van opruimen neemt meer plek in dan de andere. Zo ontdekte ik dat ik met de Marie Kondo methode ineens nog maar 1 keukenla nodig had voor mijn keukentextiel. Hieronder zie je foto’s!

Maar gezien het advies om vaatdoekjes dagelijks te vervangen, zou ik zeggen:

Je hebt minimaal 7 vaatdoekjes nodig.

Een keukenhanddoek hoeft, afhankelijk van de grootte van je gezin, minder vaak vervangen te worden. Laten we uitgaan van 2 keer per week. Als je een vaatwasser hebt, zul je een theedoek niet zo vaak gebruiken en dan heb je aan 3 per week genoeg.

Zoveel keukenlinnen is genoeg:

Laten we het eens gaan optellen! Uitgaande van een klein gezin, met een vaatwasser heb je 7 vaatdoekjes, 2 keukenhanddoeken en 3 theedoeken nodig. In totaal is dat dus 12 stuks keukentextiel. En dan ga ik er dus even vanuit dat je dagelijks het vaatdoekje vervangt.

Hoe ruim je je keukenlinnen efficiënt op: stappenplan

Heb jij nu ontdekt dat je veel meer keukentextiel hebt dan nodig is? En wil je dat verminderen? Lees dan hieronder hoe ik het heb aangepakt.

 1. Maak een plek schoon en vrij om al je keukentextiel op neer te leggen. Bij mij was dat de keukentafel.
 2. Pak een vuilniszak om alle keukentextiel in te doen dat je gaat wegdoen.
 3. Pak nu al je keukentextiel uit je kasten of lades en leg het op die plek.
 4. Begin met alle keukentextiel met gaten/vlekken in de vuilniszak te doen.
 5. Orden je keukentextiel op vaatdoekjes, theedoeken en handdoeken.
 6. Ga tellen. Hoeveel heb je van elke soort? Tel je bijvoorbeeld 14 vaatdoekjes, dan kan dat waarschijnlijk best minder.
 7. Kies het mooiste en beste keukentextiel.
 8. Maak het keukenkastje of de keukenlade goed schoon. Dat vind ik sowieso altijd slim om te doen: als je flink opruimt, maak dan altijd even goed schoon voordat je dingen weer teruglegt.
 9. Ruim je keukentextiel weer netjes op.

Als het goed is heb je nu veel meer plek, en ziet het er een stuk geordender uit.

Mijn keukenlinnen in Marie Kondo stijl!

Nadat ik de boel flink had opgeruimd hield ik over: 10 vaatdoeken, 6 theedoeken en 4 keukenhanddoeken.

In totaal heb ik dus 20 stuks keukentextiel.

In eerste instantie had ik ze gewoon netjes opgevouwen in de lades gelegd, zoals ik altijd doe. Maar toen herinnerde ik me ineens Marie Kondo’s methode: zij rolt alles op. Dat doe ik inmiddels ook met mijn ondergoed. En waarom zou ik het niet ook doen met mijn keukentextiel?! Ik besloot de oprolmethode van Marie Kondo toe te passen op mijn keukentextiel.

Hieronder zie je eerst de opgeruimde lade met keukentextiel ‘gewoon opgevouwen’. En daaronder het keulinnen in Marie Kondo stijl:

Keukentextiel organiseren

Zoals je ziet heb ik met de methode van Marie Kondo meteen meer ruimte! In de linker la liggen nu alleen nog een dweil en mijn rode keukenschort. Extra voordeel is dat de lades met keukenlinnen nu aangenaam netjes ogen, en ze kunnen gewoon dicht! Dit past bovendien heel goed in mijn verlangen naar een eenvoudiger leven.

Leestip: Soorten textiel doeken in de keuken! Hierin lees je over de verschillende materialen die er zijn voor keukentextiel, en welke keukentextiel gangbaar zijn.

Praktische informatie

Keukentextiel kun je op heel veel plekken kopen. Van supermarkten als de Albert Heijn, tot Hema en Blokker, en als je goedkoop wilt uit zijn bij de Wibra, Action en Zeeman. Bij Wibra vind je bijvoorbeeld de beroemde DDDDD doeken.

En online kun je het zelfs kopen bij bol.com:

Hoeveel keukenlinnen heb jij in je keuken liggen?

Nu ben ik wel benieuwd hoeveel keukenlinnen jullie in huis hebben.

Daarom een poll!

Hoeveel keukentextiel heb jij in je keuken?

 
pollcode.com free polls

Lees ook mijn post zelf doekjes breien.

Leestip

Keukendoeken Zeeman met museumprint!

Hoe heb jij je keukentextiel georganiseerd? Ligt het netjes? En hoe vind je de rolmethode van Marie Kondo?

Similar Posts

43 Comments

 1. Ik heb veel keuken textiel. Vaatdoekjes gaan hier heel hard. Vaak wel 4 per dag. We hebben een groot gezin en als een van de kinderen bijv de tafel schoonmaakt pakken ze meestal een schone doek. Voor je het weet liggen er aan het eind van de dag drie/vier doekjes op het aanrecht. En ik heb ook nog een stapeltje washandjes liggen om de handen en mond van de jongste mee schoon te maken.

 2. Oh ik heb ook veel meer! Maar stoor me er niet zo aan. We hebben het in ons washok liggen, alles netjes in onlangs opgeruimde bakjes. Met twee kleine kindjes vind ik het wel fijn om extra te hebben want er valt nog wel eens wat om enz.

 3. Ik heb er ook veel ik heb veel theedoeken (bij ons zijn dat keukenhanddoeken)en vaatdoeken veel stoffen servetten en dan nog mijn verzameling tafellakens,gemiddeld 3per week ik ben namelijk een beetje een verzamelaar van dit soort dingen.

 4. Ik heb veel :-)maar ik gooi alle doekjes dagelijks in de was, vaatdoek en handdoek. Maar sinds kort ben ik dol op linnen, dus elke keer dat er iets versleten is koop ik er linnen voor terug.

 5. …ik heb het nooit geteld maar ik heb genoeg van alles. Bovendien gebruik ik tafellakens en stoffen servetten.
  Mijn keukenlades zien eruit zoals die van jou (voordat je de lades opruimde????)

 6. Leuk om te lezen. Ik gebruik elke dag schoon textiel. Minimaal 1vaatdoekje, vaak meer. Maar ook elke dag een schone handdoek en theedoek. En dan zijn we maar met z’n tweetjes en hebben we een vaatwasser. Vaatdoeken verslijt ik tot de laatste draad, sommigen zijn al jaren oud. Belangrijkste is dat ze schoon zijn. Op vakantie met de caravan gooi ik de slechtste vaak weg. Die gele doekjes vind ik verschrikkelijk, die gebruik ik nooit.

 7. Dat ziet er weer keurig uit ! Maar ik vraag me wel af wat je met die vuilniszak met afgedankte doeken gaat doen, hopelijk niet in de kliko ! Ook textiel met gaten en vlekken kan gerecycled worden en mag in de textielcontainers van de gemeente.
  Groet, Greetje54

 8. Wij hebben steeds minder, zijn heel bewust bezig met minderen. Vaak is er zo veel minder nodig dan we hebben en ik krijg rust van minder spullen in huis!

 9. Doordat ik geen dweiltjes gebruik, maar of natte doekjes of doekjes van een rol, verbruik je minder vast textiel. Ik weet dat het vervuilend is, maar anders gebruik ik 10 dweiltjes op een dag. 1x gebruiken en ik vind het vies. Verder gebruik ik de theedoek zelden tot nooit, want we hebben een vaatwasser en daar komt alles kurkdroog uit. Handenwassen doe ik vooral op het toilet, dus de handdoek wordt ook niet veel gebruikt.

 10. ik heb wel wat met theedoeken, maar ik heb dan ook wat met textiel. Met 2 mensen in huis en een vatwasser heb ik niet zo heel veel nodig. Wel heb ik torens met vaatdoekjes…

 11. Ik heb ook echt enorm veel keukendoeken, theedoeken, handdoekjes et cetera liggen. Vooral als ik ergens hele leuke zie of een mooie aanbieding zie gaat het zo weer mee. Durf het eigenlijk ook niet te tellen haha

 12. Dat rollen moet ik ook echt een proberen! Keukentextiel hebben wij ook wel wat, al kan alles in 1 kast :) de slechte handdoeken hou ik bij voor de kapen van de kids, super handig!

 13. Ik heb eigenlijk ook teveel keukenlinnen en het is een rotzooi bij elkaar. Ik ga ze ook maar Marie Kondo stijl opvouwen. Dat scheelt zo te zien enorm!

 14. Het verbaasd mij hogelijk dat er meer stemmen zijn voor meer dan 20 doeken. Waar moet je dit laten?
  Ik kan de Marie Kondo methode toepassen op mijn kledingkast en schoenenrek.

 15. Dit is een mooi artikel voor als je op jezelf gaat wonen. Toen had ik echt die vraag. Inmiddels heb ik keukenlinnen in overvloed denk wel 25 vaatdoekjes, 20 handdoeken en 20 theedoeken. Niet omdat, ik er zoveel nodig heb, maar omdat ze multifunctioneel zijn en je nooit zonder wil zitten.

 16. Ik doe eens in de 4/5 weken een kookwas.Heb gewoon te weinig van dat soort spullen om het eens per week te wassen.Draai de meeste was op 30/40 graden, 60 graden nooit,vandaar.
  Dus tafellakens,vaatdoeken,thee en keukendoeken heb ik flinke stapels van.Voordeel is wel dat je er daardoor langer mee doe,sommige setjes heb ik al 20 jaar.
  Zijn vaatdoeken sleets,en nu ook 2 sets keukentextiel gaan ze mee op vakantie en gooi ze daar weg.(net als oude washandjes,ondergoed etc

 17. Zo’n plintlade lijkt me ideaal. Geeft veel extra ruimte, terwijl er standaard een heleboel onbenutte ruimte onder het keukenblok zit. Ik vraag me alleen af, of het zo dicht op de vloer droog genoeg is voor handdoeken en dergelijke.

  1. Ja, dat ging prima Vlierbloesem. Maar op een gegeven moment kregen we er muizen in! Toen de keuken is geupdate heb ik daarom met pijn in mijn hart afscheid genomen van die handige plintlades.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.