Schorten: wat zijn je opties?

schorten

Door schade en schande heb ik geleerd dat ik beter een schort kan dragen als ik kook. Soms kan ik hem zelfs beter dragen als ik eet. Want ik ben nogal zeg maar, ‘vlekgevoelig’.

Een schort beschermt je kleding, waardoor die langer mooi blijft. Mijn oma kende ik niet anders dan met een short! Haar schort was bijna een soort jurk, die ze aan de achterkant dichtknoopte. Ze droeg die schort gewoon de hele dag. Dus niet zoals ik, alleen bij bepaalde klusjes. En mijn oude buurvrouw droeg altijd de hele dag een knalroze polyester jasschort. Ik kan haar nog zo voor me zien!

Anno 2017 loopt volgens mij geen enkele vrouw thuis meer de hele dag in een schort. En dat terwijl er zoveel leuke opties zijn : )

Waar moet je op letten als je een schort koopt?

 1. Allereerst is het belangrijk te kijken naar het materiaal van een short. Sommige schorten zijn van zulke dunne stof dat ze je kleding alsnog niet goed beschermen.
 2. Het model: je hebt lange schorten, korte schorten, schorten die over je schouders reiken, en schorten die je op taillehoogte omknoopt.
 3. De manier van vastmaken. Sommige schorten knoop je, andere zet je vast met knoopjes en weer andere schorten gooi je als een soort overgooier over je hoofd.
 4. De prijs. Uiteraard is de prijs van belang. Hoeveel geld wil je kwijt aan een schort?
 5. Uitstraling. Bij de Xenos verkopen ze schorten met daarop een vrouwenlichaam in jarretelles. Dat is een look waarvan je moet houden. Verder zijn er lieve schorten met bloemetjes, stoere zwarte schorten met teksten en er zijn zelfs leren schorten.
 6. Maten: is het one size fits all, of zijn er echt maten. En zo ja, is het schort verstelbaar en strakker of wijder te maken?

Verschillende schorten op een rijtje!

Nu we weten waarop we moeten letten bij de aanschaf van een schort is het natuurlijk tijd voor voorbeelden van wat er zoal te koop is op het gebied van schorten!

xenos
Xenos
schort
Engelbert-Strauss
barbecueschort
Kruidvat
hema schort
Hema

Onderstaande schort snap ik niet zo goed, omdat hij alleen maar het onderlichaam bedekt. Zelf vind ik dat te weinig:

schort
Engelbert-Strauss

En last but not least, een heus tuin schort! Onderstaand schort is speciaal voor in de tuin en ook weer afkomstig van Engelbert-Straus.

tuinschort
Engelbert-Strauss

Conclusie over schorten

Een schort beschermt je kleding bij klusjes en koken. In deze post gaf ik aandachtspunten bij het kopen van een schort en voorbeelden.

Welk type schort draag jij?

Similar Posts

69 Comments

 1. Ik heb er 3. 1tje die echt mijn hart veroverd heeft maar moet de linten wel 3x omslagen want anders te lang hahaha. 1tje van mijn schooltijd, die gebruik ik als ik iets ga maken waarvan ik weet dat de keukenshort er misschien niet goed gaat uitkomen. En 1tje die ik heb gekregen van mijn schoonmoeder en eigenlijk veel te mooi is om aan te doen. Misschien op een dag durf ik die aan te doen.

 2. Ik heb schorten van de Zeeman maar vind het bovenstuk vrij klein. Ik draag vaak een schort ook na het eten koken, want ik knoei altijd. |Ik mis in je overzicht van die mooie landelijke blauw geruite of gestreepte schorten daar ben ik helemaal weg van.

 3. Ik ben niet zo schortachtig aangelegd. Doch enkele malen per jaar heb ik een aantal gasten die blijven eten. Dan draag ik een sloof. Een mooie donkerpaarse die ik rond mijn middel vastknoop en reikt tot net over de enkels. Niet dat het echt nodig is, maar als je uitgebreid kookt en mooi de tafel dekt, vind ik het wel wat hebben. Het oog wil tenslotte ook wat.

  1. Ja precies! Ik moet bekennen dat ik echt wel wat kledingstukken heb bedorven per ongeluk door geen schort te dragen. En zeker vetvlekken krijg ik er niet meer uit…

 4. Ik heb er twee en draag ze té vaak.. tijdens het koken, de afwas doen. En vaak bij allerlei andere klusjes. Ik woon er bijna in. Het zijn super simpele schorten die ik ooit eens gekregen heb. Ze lijken een beetje op het tuinschort :P Alleen dan een wat hipper kleurtje.

  1. Jij bent dus een beetje als mijn oma Stefanie; die droeg haar schort ook vrijwel de hele dag door. Ergens ook wel handig natuurlijk. Hoe je hem niet steeds aan en uit te doen.

 5. Ik heb 5 schorten. model tuinschort maar het borststuk is hoger. Twee op kuitlengte en 3 tot op de knie.
  Het mooiste schort kocht ik onlangs op een rommelmarkt voor 3 euro. Van dubbele stof en tweezijdig draagbaar, gemaakt in een niet meer bestaande sociale werkplaats. Het dierbaarste schort is van mijn moeder geweest: we kochten het 15 jaar geleden bij h.ema en na haar overlijden is het van mij!

  1. Wat leuk dat je zulke verschillende modellen hebt Thea! Gebruik je ze dan ook voor verschillende gerechten? Of is het net waar je zin in hebt?

   Bijzonder dat je de schort van je moeder hebt. Zoiets heeft toch een bepaalde gevoelswaarde soms.

 6. Ik draag geen schorten ik heb dat vroeger wel gedaan toen de kinderen klein waren dat was handig om een zakdoek bij de hand te hebben voor de snotneusjes en kleien spullen op te rapen en in de zak te steken vooraleer ik ging poetsen voor mijn dochter heb ik een roze ruitjes met kanten frulletjes gemaakt die draag ze als ze bakt dat is zelf een frullemieke

 7. Ik moet nog ergens een afwasbaar schort hebben, maar ik gebruik geen schort meer. Het gebeurt me eigenlijk nooit meer dat iets spat op mijn kleding, mogelijk wat voorzichtiger geworden met het klimmen der jaren en ook beter weten, wat wel en niet kan spatten.
  Een spatdeksel is ook wel handig als je weet, dat het kan spatten en gebruik die dan ook regelmatig als een soort schild. Ik heb er 2, maar degene met een klein raampje erin gebruik ik het meest.

  Groetjes Lily

  1. Een spatdeksel heb ik niet, maar zou ik bij sommige dingen die ik klaarmaak goed kunnen gebruiken.

   Een afwasbaar schort lijkt mij ook wel handig. Maar die zie ik maar zelden.

 8. Ik heb er alleen met bakken wel eens een om, maar niet zo vaak meer. Meerdere hebben is dan wel handig idd, want ik vergeet het meestal weer als hij gewassen moet worden. Die overgooier die je noemt (ik dacht dat ze het zo noemden) had mijn oma idd ook!

 9. Mijn man heeft een leren schort voor de BBQ, ik heb ook een leuke donkergroene, maar heel eerlijk hangt hij gewoon leuk te zijn in de keuken

 10. Ik draag eigenlijk alleen een schort wanneer ik op mijn kerst best nog moet koken en het an zonde vind van mijn mooie kleren. Eigelijk zou ik het veel vaker moeten doen, want ik ben kampioen kliederen.

 11. Ja, ik draag ook altijd een schort. Vetvlekken krijg je er niet uit en vaak krijg ik ook gaatjes in mijn kleding van het schuren tegen het aanrecht. Heb pas een nieuwe gekocht met snoopy, vinden de kinderen leuk!

 12. Ik heb er twee die ik afwissel. Ik heb ze gewoon uitgezocht op een vakantieadres omdat ik ze leuk vond. Heb er nooit bij stil gestaan dat daar ook kwaliteit aan vast zou zitten ;-)

 13. Geïnspireerd door dit artikel net op zoek geweest naar dat ene leuke schort dat ik nog zou hebben! Maar helaas ik ben te ijverig geweest met ontspullen!. Daar heb je weer zoiets; spijt als haren op mijn hoofd.

 14. Wauw, een schort in de vorm van een jurkje, ik wist helemaal niet dat dat bestond! Zelf draag ik eigenlijk nooit een schort tijdens het koken, heb zo al een paar x een vlek op mijn kleding gehad die er niet meer uit gaat helaas.

 15. Heel af en toe draag ik hem (bv. met koken voor kerst).. Maar dochter daarentegen helpt graag in de keuken en heeft dan altijd een schort om.

 16. Mijn oma had eerst ook echt altijd een schort om! Nu wordt hij niet meer zo vaak tevoorschijn getoverd, haha. Die van de Xenos vind ik de leukste! x A

 17. Ik ben misschien nog jong en daarbij vind ik praktische dingen van nu en vroeger niet veel verschillend. Het is grappig dat ik er laatst achter kwam dat ik een schort om wilde tijdens het koken (aangezien ik dat nu dubbel zo veel doe als vroeger), en ik kom op jouw blog en je geeft me net dat beetje informatie dat ik nodig heb. Heel leuk en bedankt!

  MZ

  1. Wat leuk dat mijn blog precies op het goede moment kwam Marleen! En groot gelijk dat je een schort voor doet als je kookt. Hierboven vertellen al meerdere mensen hoe ze per ongeluk kleding hebben verpest door vlekken. Mijzelf incluis.

 18. Ik heb er meerdere liggen maar doe er weinig mee. Zo’n halve schort had ik altijd om in de horeca. Ik vind ze fijner zitten dan een hele. Ik gebruikte ze altijd om even snel mijn handen ergens aan af te vegen. Vandaag de dag gebruik ik alleen met taarten bakken een (halve) schort.

 19. Ik draag nooit een schort. Vind het overbodig want ik werk al hygiënisch met handen wassen etc anders zou ik mijn handen er continu aan afvegen

  1. Voor mij heeft een schort niet met hygiënisch werken te maken moet ik zeggen. Meer met ongelukjes waarbij vocht en vet opspat, en daar beschermt een schort dan tegen.

 20. Ik draag altijd een katoenen keukenschort, in zowel knie als kuitlengte. Knielengte heeft mijn voorkeur. Heb ze in verschillende kleuren.
  Een paar weken geleden heb ik op de markt in het binnenland van Portugal nog een groen geruite gekocht.
  In Portugal droegen alle vrouwen die ik tegenkwam in de dorpjes in de bergen schorten, ze zijn van polyester.

 21. Ik heb thuis 2 opties om uit te kiezen, een gewone zwarte zo’n standaard model en een heel mooie die ik aan 2 kanten kan dragen met aan een kant zwart met witte stippen en de andere kant roze met meisjes erop. Ontzettend schattig, alleen niet handig want heeft een triangel model en dus blijf ik knoeien op mijn kleding.. Ik kan ook het beste de hele dag een schort omhouden!!

 22. Ik draag zelden een schort, maar wanneer ik het wel doe wel met een hoge kant. Die lage zijn eigenlijk bedoeld voor koks in een koksbuis volgens mij. Toen mijn man nog als kok werkte had hij er daar meer van als broeken zodat dat schoon bleef.

 23. Eerlijk? Ik gebruik nooit een schort! Zou wel moeten, want het is zeker handig met spatten etc. Officieel heb ik er wel eentje, maar ik ben dan te lui om die aan te trekken haha. Die groene van de hem is leuk, maar die bruine van Engelbert-Strauss ook.

 24. Super leuke post! Ik zit na t koken en eten altijd onder de zooi en heb nog steeds geen schort aangeschaft.. ga ik echt doen! Ik vind de zwarte van de Xenos erg charmant.

 25. hoi ,ik heb heel mijn leven allerlei schorten gedragen en ja van die jaschorten. was heel normaal bij ons thuis en ben het altijd blijven doen tot heden toe/en ja ben een man,mijn vriendin heeft na een tijd ook het nuttige van ingezien en draagt sinds jaar of 4 nu ook deze schorten. oh ja ik kom oorspronkelijk uit belgie en ja daar is het best nog op vele plaatsen normaal voor een vrouw om ze te dragen. ik ben er mee opgegroeid vanaf de kleuterschool waren ze verplicht en hou er nog steeds van .zal wel uitzondering zijn heb ook een hele collectie door de jaren heen .jammer dat vrouwen het ouderwets vinden maar zou zeker bij dure kleding zeker van pas komen.

  1. Dankje voor je reactie Frank! Wat leuk dat je je vriendin ook hebt kunnen inspireren om een jasschort te dragen. Ik ben het helemaal met je eens dat ze een uitstekende manier zijn om je kleding te beschermen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.