Reacties

Schorten: wat zijn je opties? 6 aandachtspunten — 88 reacties

 1. Ik heb er 3. 1tje die echt mijn hart veroverd heeft maar moet de linten wel 3x omslagen want anders te lang hahaha. 1tje van mijn schooltijd, die gebruik ik als ik iets ga maken waarvan ik weet dat de keukenshort er misschien niet goed gaat uitkomen. En 1tje die ik heb gekregen van mijn schoonmoeder en eigenlijk veel te mooi is om aan te doen. Misschien op een dag durf ik die aan te doen.

  • Ik herken het fenomeen dat iets te mooi is om aan te doen. Grappig dat je dit juist hebt bij een schort, iets dat bedoeld is om vuil op te vangen : )

 2. Ik heb schorten van de Zeeman maar vind het bovenstuk vrij klein. Ik draag vaak een schort ook na het eten koken, want ik knoei altijd. |Ik mis in je overzicht van die mooie landelijke blauw geruite of gestreepte schorten daar ben ik helemaal weg van.

 3. Ik ben niet zo schortachtig aangelegd. Doch enkele malen per jaar heb ik een aantal gasten die blijven eten. Dan draag ik een sloof. Een mooie donkerpaarse die ik rond mijn middel vastknoop en reikt tot net over de enkels. Niet dat het echt nodig is, maar als je uitgebreid kookt en mooi de tafel dekt, vind ik het wel wat hebben. Het oog wil tenslotte ook wat.

  • Ja precies! Ik moet bekennen dat ik echt wel wat kledingstukken heb bedorven per ongeluk door geen schort te dragen. En zeker vetvlekken krijg ik er niet meer uit...

 4. Ik heb er twee en draag ze té vaak.. tijdens het koken, de afwas doen. En vaak bij allerlei andere klusjes. Ik woon er bijna in. Het zijn super simpele schorten die ik ooit eens gekregen heb. Ze lijken een beetje op het tuinschort :P Alleen dan een wat hipper kleurtje.

  • Jij bent dus een beetje als mijn oma Stefanie; die droeg haar schort ook vrijwel de hele dag door. Ergens ook wel handig natuurlijk. Hoe je hem niet steeds aan en uit te doen.

 5. Ik heb 5 schorten. model tuinschort maar het borststuk is hoger. Twee op kuitlengte en 3 tot op de knie.
  Het mooiste schort kocht ik onlangs op een rommelmarkt voor 3 euro. Van dubbele stof en tweezijdig draagbaar, gemaakt in een niet meer bestaande sociale werkplaats. Het dierbaarste schort is van mijn moeder geweest: we kochten het 15 jaar geleden bij h.ema en na haar overlijden is het van mij!

  • Wat leuk dat je zulke verschillende modellen hebt Thea! Gebruik je ze dan ook voor verschillende gerechten? Of is het net waar je zin in hebt?

   Bijzonder dat je de schort van je moeder hebt. Zoiets heeft toch een bepaalde gevoelswaarde soms.

 6. Ik draag geen schorten ik heb dat vroeger wel gedaan toen de kinderen klein waren dat was handig om een zakdoek bij de hand te hebben voor de snotneusjes en kleien spullen op te rapen en in de zak te steken vooraleer ik ging poetsen voor mijn dochter heb ik een roze ruitjes met kanten frulletjes gemaakt die draag ze als ze bakt dat is zelf een frullemieke

 7. Ik moet nog ergens een afwasbaar schort hebben, maar ik gebruik geen schort meer. Het gebeurt me eigenlijk nooit meer dat iets spat op mijn kleding, mogelijk wat voorzichtiger geworden met het klimmen der jaren en ook beter weten, wat wel en niet kan spatten.
  Een spatdeksel is ook wel handig als je weet, dat het kan spatten en gebruik die dan ook regelmatig als een soort schild. Ik heb er 2, maar degene met een klein raampje erin gebruik ik het meest.

  Groetjes Lily

  • Een spatdeksel heb ik niet, maar zou ik bij sommige dingen die ik klaarmaak goed kunnen gebruiken.

   Een afwasbaar schort lijkt mij ook wel handig. Maar die zie ik maar zelden.

 8. Ik heb er alleen met bakken wel eens een om, maar niet zo vaak meer. Meerdere hebben is dan wel handig idd, want ik vergeet het meestal weer als hij gewassen moet worden. Die overgooier die je noemt (ik dacht dat ze het zo noemden) had mijn oma idd ook!

 9. Ik draag eigenlijk alleen een schort wanneer ik op mijn kerst best nog moet koken en het an zonde vind van mijn mooie kleren. Eigelijk zou ik het veel vaker moeten doen, want ik ben kampioen kliederen.

 10. Ja, ik draag ook altijd een schort. Vetvlekken krijg je er niet uit en vaak krijg ik ook gaatjes in mijn kleding van het schuren tegen het aanrecht. Heb pas een nieuwe gekocht met snoopy, vinden de kinderen leuk!

  • Zo'n leren schort vind ik ook stoer en past overal bij. Maar die kun je niet in de was doen lijkt me. En dat vind ik wel een groot nadeel.

 11. Ik heb er twee die ik afwissel. Ik heb ze gewoon uitgezocht op een vakantieadres omdat ik ze leuk vond. Heb er nooit bij stil gestaan dat daar ook kwaliteit aan vast zou zitten ;-)

 12. Geïnspireerd door dit artikel net op zoek geweest naar dat ene leuke schort dat ik nog zou hebben! Maar helaas ik ben te ijverig geweest met ontspullen!. Daar heb je weer zoiets; spijt als haren op mijn hoofd.

 13. Wauw, een schort in de vorm van een jurkje, ik wist helemaal niet dat dat bestond! Zelf draag ik eigenlijk nooit een schort tijdens het koken, heb zo al een paar x een vlek op mijn kleding gehad die er niet meer uit gaat helaas.

 14. Ik ben misschien nog jong en daarbij vind ik praktische dingen van nu en vroeger niet veel verschillend. Het is grappig dat ik er laatst achter kwam dat ik een schort om wilde tijdens het koken (aangezien ik dat nu dubbel zo veel doe als vroeger), en ik kom op jouw blog en je geeft me net dat beetje informatie dat ik nodig heb. Heel leuk en bedankt!

  MZ

  • Wat leuk dat mijn blog precies op het goede moment kwam Marleen! En groot gelijk dat je een schort voor doet als je kookt. Hierboven vertellen al meerdere mensen hoe ze per ongeluk kleding hebben verpest door vlekken. Mijzelf incluis.

 15. Ik heb er meerdere liggen maar doe er weinig mee. Zo'n halve schort had ik altijd om in de horeca. Ik vind ze fijner zitten dan een hele. Ik gebruikte ze altijd om even snel mijn handen ergens aan af te vegen. Vandaag de dag gebruik ik alleen met taarten bakken een (halve) schort.

  • Voor mij heeft een schort niet met hygiënisch werken te maken moet ik zeggen. Meer met ongelukjes waarbij vocht en vet opspat, en daar beschermt een schort dan tegen.

 16. Ik draag altijd een katoenen keukenschort, in zowel knie als kuitlengte. Knielengte heeft mijn voorkeur. Heb ze in verschillende kleuren.
  Een paar weken geleden heb ik op de markt in het binnenland van Portugal nog een groen geruite gekocht.
  In Portugal droegen alle vrouwen die ik tegenkwam in de dorpjes in de bergen schorten, ze zijn van polyester.

 17. Ik heb thuis 2 opties om uit te kiezen, een gewone zwarte zo'n standaard model en een heel mooie die ik aan 2 kanten kan dragen met aan een kant zwart met witte stippen en de andere kant roze met meisjes erop. Ontzettend schattig, alleen niet handig want heeft een triangel model en dus blijf ik knoeien op mijn kleding.. Ik kan ook het beste de hele dag een schort omhouden!!

 18. Ik draag zelden een schort, maar wanneer ik het wel doe wel met een hoge kant. Die lage zijn eigenlijk bedoeld voor koks in een koksbuis volgens mij. Toen mijn man nog als kok werkte had hij er daar meer van als broeken zodat dat schoon bleef.

 19. Eerlijk? Ik gebruik nooit een schort! Zou wel moeten, want het is zeker handig met spatten etc. Officieel heb ik er wel eentje, maar ik ben dan te lui om die aan te trekken haha. Die groene van de hem is leuk, maar die bruine van Engelbert-Strauss ook.

 20. Super leuke post! Ik zit na t koken en eten altijd onder de zooi en heb nog steeds geen schort aangeschaft.. ga ik echt doen! Ik vind de zwarte van de Xenos erg charmant.

 21. hoi ,ik heb heel mijn leven allerlei schorten gedragen en ja van die jaschorten. was heel normaal bij ons thuis en ben het altijd blijven doen tot heden toe/en ja ben een man,mijn vriendin heeft na een tijd ook het nuttige van ingezien en draagt sinds jaar of 4 nu ook deze schorten. oh ja ik kom oorspronkelijk uit belgie en ja daar is het best nog op vele plaatsen normaal voor een vrouw om ze te dragen. ik ben er mee opgegroeid vanaf de kleuterschool waren ze verplicht en hou er nog steeds van .zal wel uitzondering zijn heb ook een hele collectie door de jaren heen .jammer dat vrouwen het ouderwets vinden maar zou zeker bij dure kleding zeker van pas komen.

  • Dankje voor je reactie Frank! Wat leuk dat je je vriendin ook hebt kunnen inspireren om een jasschort te dragen. Ik ben het helemaal met je eens dat ze een uitstekende manier zijn om je kleding te beschermen.

 22. Als ik in huis bezig ben heb ik meestal huiskleren aan. Makkelijke , goed te wassen kleren , ik kook dan zonder schort. Heb ik mooiere kleren , ja dan draag ik wel een schort. Heb een paar best mooie exemplaren, lekker groot met bovenstuk. Maar ben niet dol op schorten, zo'n extra laag textiel die je ook nog vast moet strikken. En strijken want van katoen.

 23. Ik draag geen schort mijn oma en moeder wel. We hebben wel een bbq schort in huis. Ps. Er staat heel veel reclame aan

 24. Zo'n jasschort had ik nog nooit gezien en lijkt me ook warm. Ik heb zelf zo'n standaard keukenschort. Goedkoop gevalletje, ooit gekocht bij Zeeman. Ik merk dat ik 'm steeds vaker weer draag, want ik ben ook nogal vlekgevoelig. Met eten heb ik liefst ook wat voor, want anders kan ik elke keer vlekken uit m'n kleding gaan staan boenen. Uiteraard voel ik me met zo'n schort voor wel gelijk de perfecte huisvrouw, dat snap je;).

 25. Hoe kom je toch elke keer aan die briljante onderwerpen 😁 Love it! Ik gebruik zelf ook een schort. Favoriet is diegene die ik van een sterrenchef heb gekregen. Ook al zitten er vlekken op, ik wil 'm nog niet wassen 😅. En ik weet het nog! Mijn Oma droeg zo'n jas-schort. Als ze thuis kwam verkleedde ze zich erin.

 26. Zodra ik meer in de keuken doe dan koffie zetten/ halen of wat anders aan drinken pakken.... graai ik in de lade eerst naar een schort. Koken, opruimen, afwassen, eten

  Ik heb er altijd wel eentje om in huis. We hebben verschillende materialen en stijlen.
  Voor mij vind ik de dikkere katoenen schorten fijn op kuitlengte en met kruisbanden op de rug.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder