Washplate: vaatdoekje dagelijks schoon? Mijn review!

washplate review

Wel eens gehoord van een washplate? Dat is een handige manier om schoonmaakdoekjes te reinigen in je vaatwasser! Ik probeerde het uit.

Ik heb geloof ik wel een stuk of 10 vaatdoekjes. En toch zijn er dagen waarop ze allemaal vies zijn, en ik niet één schoon doekje uit de la kan pakken.

Dat komt omdat ik ze in de kookwas wil wassen op 90 graden. En dan wil ik het liefst wel een volle trommel met was hebben. Daardoor duurt het soms wat langer voordat ik ze was.

Dat is best onhandig natuurlijk. Maar om nou nóg meer vaatdoekjes te kopen, vind ik ook al zo wat.

Maar ik weet ook dat vaatdoekjes berucht zijn om hun viezigheid. Eén vaatdoekje bevat na 24 uur al snel honderden miljoenen bacteriën. Jakkes! Als je het niet dagelijks vervangt is zo’n doekje nog viezer dan een wc-bril.

Washplate: vaatdoekje in vaatwasser wassen

Dus was ik geïntrigeerd toen ik hoorde over de Washplate. De washplate lijkt op een sjabloon. Er zit een soort klemsysteem in. Je klemt je vieze vaatdoekje als het ware in de Washplate. Vervolgens zet je de Washplate net als een gewoon bord in je vaatwasmachine, en draait een normaal afwasprogramma. De makers van de Washplate beloven dat je vaatdoekje hierna hygiënisch schoon is. Ze hebben dat in een laboratorium getest.

Ik mocht er eentje proberen!

Met de Washplate heb je genoeg aan 2 vaatdoekjes

Bij de Washplate krijg je standaard 2 doekjes. Dit zijn speciale microvezeldoekjes die met polyurethaan versterkt zijn.

In plaats van een stuk of 10 doekjes, zoals ik nu heb, heb je dus genoeg aan 2 vaatdoekjes bij een Washplate! Op maandag gebruik je bijvoorbeeld het roze doekje. Dat doe je op dinsdag in de vaatwasser. Dinsdag gebruik je het schone blauwe doekje. Op woensdag is het roze doekje weer schoon, en gaat het blauwe doekje in de vaatwasser. Ik vind het een slim systeem!

De Washplate getest!

Ik begon met het roze doekje.

schoonmaakdoekje
Dit roze doekje zit bij de Washplate
washplate doekje
Zo. Ik heb ook maar eens ónder de keukenkastjes schoongemaakt.
washplate review
Het vieze doekje in de washplate
schoonmaakdoekje in vaatwasser
De Washplate met doekje in de vaatwasser
washplate
Zo kwam het uit de vaatwasser

Bespreking van mijn resultaten: vaatdoekje in vaatwasser

Ik had het doekje hartstikke vies gemaakt. Ik had namelijk het doekje om een mes gewikkeld, en daarmee schoongemaakt onder mijn keukenkastjes. Want ik wilde de Washplate echt goed testen. Daardoor was het viezer dan mijn doekjes normaal zijn.

Hoe zit het met die vlekken?

Toen ik het doekje na de afwas uit de afwasmachine haalde leek het heel schoon. Eenmaal uit de Washplate gehaald zaten er toch nog wat vlekken in. Dus mailde ik naar de mensen van de Washplate.

Zij legden het als volgt uit:

‘Er is een verschil tussen optisch schoon en biologisch schoon. Als het doekje uit de vaatwasser komt en een normaal programma van 55 graden of meer heeft ondergaan is er geen enkele actieve bacterie meer in leven. Biologisch schoon dus.

Als er toch optische vlekken in zitten ligt dit vaak aan het vaatblokje. Het Basic vaatwastablet van de Albert Hein is bij ons bijvoorbeeld bekend als een veel gebruikte, maar slechte reiniger wat vlekken betreft. Veel andere blokjes voldoen goed, maar er zijn verschillen. We sturen even een paar merkloze tabletten op die volgens onze ervaringen ok zijn. Wellicht wil je het dan nog eens proberen?’

De Washplate opnieuw getest met een ander blokje

Het merkloze afwasmachine blokje herkende ik als een blokje van de Lidl! Met dit blokje verdwenen de vlekken inderdaad wel!

De Washplate in een filmpje

Conclusie: de Washplate werkt goed en is heel handig

Op basis van mijn ervaringen vind ik dit een hele goede uitvinding. Als je elke dag de afwasmachine aan hebt, is het een kleine moeite om even je doekje even in de Washplate te doen, en mee te wassen. Zo heb je nooit meer zo’n stinkend doekje op je aanrecht liggen. Bovendien vind ik het briljant dat je dan aan 2 doekjes genoeg hebt!

Een basisset van de Washplate inclusief 2 doekjes kost 12,95. Dat is niet duur. En je bezuinigt dus op microvezeldoekjes.

Vaatdoekje wassen met soda

Heb je soda of baking soda in huis? Dan kun je een vaatdoekjes wassen met soda of baking soda. Soda is wat agressiever dan baking soda. Soda helpt om bacteriën en geurtjes uit je vaatdoekje te verwijderen. Dit heb je nodig:

 • Soda of baking soda
 • Warm water
 • Emmer of gootsteen
 • Het vieze doekje
 • Eventueel wat zeep

Vul je emmer of gootsteen met warm water. Voeg ongeveer 1 tot 2 eetlepels soda toe per liter water. Roer het water goed door zodat de soda volledig oplost. Vervolgens leg je het vieze vaatdoekje erin. Zorg dat het goed ondergedompeld is.

Laat het vaatdoekje ongeveer 1 tot 2 uur weken. Dit zal helpen om de bacteriën en geuren los te maken.

Na het weken kun je het vaatdoekje uitknijpen en met je handen wrijven om eventuele resterende vuil en bacteriën los te maken. Spoel het vaatdoekje grondig uit onder stromend water om de soda-oplossing en losgekomen vuildeeltjes weg te spoelen. Controleer of het vaatdoekje schoon ruikt en er schoon uitziet. Als het nog steeds vuil of ruikt, herhaal dan het weken en wassenproces.

Je vaatdoekje in de vaatwasser wassen met een washplate is wel makkelijker en sneller.

Praktische informatie

De Washplate is een echt Nederlands product. Dat vind ik ook wel erg leuk. Het bedrijf zit in Ede. Je kunt de Washplate kopen op bol.com voor 14,95.

washplate

Lees ook mijn post over microvezeldoekjes wassen.

Hoeveel doekjes heb jij? Hoe, en hoe vaak maak je ze schoon?

Similar Posts

19 Comments

 1. Hier in Servie kent men het gebruik van vaatdoekjes niet. Daarom vraag ik visite uit Nederland ook altijd neem wat vaat- en theedoeken mee. Ik heb er zeker een stuk of 24 en ze gaan bij ons heel erg snel de was in. Onze 2-jarige kleindochter weet waar de doekjes staan en als ze iets geknoeid heeft pakt ze zelf al een vaatdoekje. Mensen hier gebruiken de theedoek of een oud vod

 2. Voor als je een vaatwasser hebt vind ik het een mooie vondst, al heb ik dit idee van wassen in de vaatwasser al eens eerder gezien in een aflevering van Extreme Cheapskates :-)) verder heb ik geen speciale microvezel vaatdoekjes maar gebruik ik bv. mijn echt oude handdoeken daarvoor die ik dan aan kleine lappen knip. Het wassen van de doekjes op 90 graden doe ik nooit, gaan gewoon met de 60 was mee schoon is schoon!

 3. Ik heb ook 4 van die afwasmachine vaatdoeken. Ik was ze gewoon in de wasmachine. Bacterien gaan dood bij 60 graden dus in de was met 60 graden en 1 x per maand kookwas met zo veel mogelijk vaatdoeken, witte handdoeken, washandjes etc. Een vaatwasser is er voor de vaat en niet om in te wecken, koken,wassen of wat dan ook.

 4. Een vaatwasser heb ik niet. Ik neem elke dag een schoon vaatdoekje. Duurt het te lang,voor ze in de machine gaan,dan maak ik een klein 60 gr.handsopje om de vaatdoekjes te wassen.

 5. 14 liggen er in mijn lade en ik heb nog minstens zoveel op voorraad liggen dus als ik eens tekort kom haal ik 1 uit mijn voorraad. Microvezeldoekjes vind ik vreselijk. Wat fijn is om schoon te maken zijn de boeren uierdoekjes, super sterk en altijd schoon in de was. Die kunnen ook wel in de vaatwasser.

 6. Dit lijkt mij super handig, gebruik nu vaak keukenrol omdat ik niet zoveel doekjes heb. Ik heb ze gelijk besteld en ben benieuwd of het bevalt. Ik heb een dubbele set besteld, kan ik er ook 1 aan mijn schoonmoeder geven en op Facebook vond ik een kortingscode voor 25% korting. wash789. Dus dat scheelt weer een beetje.

 7. Hmm, wil je ze in de wasmachine doen moet het op 90 graden en in de vaatwasser vind je 60 graden wel genoeg?
  Ik heb pas 12 nieuwe vaatdoekjes gekocht. Allemaal dezelfde, mooi bij mijn nieuwe keuken. De oude waren best aan vervanging toe.
  Ik heb een vaatwasser, maar ik zal er geen vaatdoeken in gaan wassen. Ik heb al moeite om alles erin te krijgen, dus nog iets extra zit ik niet op te wachten.
  Minstens 1x per dag neem ik een schone. Er gaat vaak genoeg een 60 graden was aan met 8 man in huis. Dus aan 12 heb ik er genoeg.

 8. Dat vind ik nou smerig! Lekker een doekje dat je op 90 graden wilt wassen op 55 graden wassen, bij je borden, kopjes, bestek in doen. Dan doe ik liever een tweede dag met mijn doekje. Sinds mijn moeder haar doekjes ook zo wast is er voortdurend iemand aan de dunne, hebben ze veel vaker griep en neem drink ik uit een weggooibeker. Eten doe ik er niet. Gelukkig wast ze de gewone doekjes nog wel in de wasmachine, anders kwam ik er waarschijnlijk niet meer.

  Ik heb 10 vaatdoeken, 10 theedoeken, 10 handdoeken, 4 dweilen en 15 poetsdoeken. Ik gebruik elke dag een schone set. Elke dweilbeurt een andere dweil. Ik grijp nooit mis want na een week zit de machine wel vol. En omdat ik ze uithang tot ze droog zijn kan dat prima een week wachten.

 9. Ik meen in de jaren 90, had je ook vaatwasdoekjes voor de vaatwasser. Die rolde je wat op en deed die in een bestekvakje, waar je bestek los in stond. Dat vond ik reuze handig.
  Maar met de komst van een vaatwasser met besteklade ging dit niet meer.
  Een jaar of vier terug ontdekte ik de wash plate.
  Reuze handig.Een van mijn kinderen gaf ik er ook een cadeau. Maar kreeg het terug want zij vond het niets.
  Nu heb ik een wash plate op reserve.Helaas hield zij de doekjes.
  De wash plate is bij mij wel gescheurd, maar voldoet nog steeds.Dit gebeurde al naar een maand of drie. Wash plate heeft dat goed opgepakt, ik meen dat men met korting nieuwe kon bestellen, was een produktie fout.
  Maar ik gebruik de gescheurde nog steeds.
  Alleen de doekjes zijn/waren dood versleten.
  Gewonen micro doekjes vond ik niet echt geweldig in de vaat wasser.
  Heel toevallig kreeg ik een nieuwsbrief van hun met 25% korting. ik heb er nu een stel op voorraad, daar doe ik nog jaren mee.
  Ze liggen nog nieuw op de keukentafel. moet ze even wassen. En mijn vaatwasser zet ik een maal per week op 75 grd.

  1. Ik begreep van de makers van de Washplate dat als je een doekje los in de vaatwasser legt het door de vaatwasser kan gaan zwerven. En als je het in een bestekbak doet, dan zit het toch een beetje opgepropt en in elkaar gefrommeld. Met de Washplate wordt het doekje uitgestrekt.

 10. Ik heb een stuk of 20 micro-doekjes in de kast liggen. Iedere morgen maak ik de vaatwasser leeg. Neem een schone microdoek en droog daarmee alles even na. Vooral de bestekken zien er dan mooier uit. Dit doekje gebruik ik de hele dag en ‘s avonds gaat het in de wasmand. Iedere dag en schone doek, minder handdoeken en geen speciale dingen ervoor gekocht. Voor 13 euro koop je veel microdoekjes en die gaan zo’n 100 wasbeurten mee.

 11. leuk idee maar voor mij niet zo handig. Ik woon alleen en heb dus niet dagelijks de vaatwasser aan. Wel wil ik iedere dag een schone set doekjes in de keuken en dat red ik dan dus niet. Bij mij blijven ze dus gewoon de wasmachine in gaan!

 12. Ik zweer bij micro-doekjes! Heb er zeker 20 in de kast liggen. Ik laat ‘s nachts de vaatwasser draaien en ‘s morgens neem ik en schoon micro-doekje en droog de vaat mee na. De glazen en bestek zijn zo stralend schoon. Ramen zemen?: Met de spons en trekker en dan de randen navegen met een schone micro-doek. Streeploos schoon. Keramische kookplaat?: Met en zacht schuursponsje en druppeltje dreft insmeren en navegen met micro-doekje: stralend schoon, nu al 8 jaar lang! Ik was ze gewoon mee op 60 graden. Bij de Action kosten die doekjes nog geen euro per stuk.

 13. Ik pak iedere dag een schone vaatdoek. Ik heb ook 2 van die vaatdoeken die mee de vaatwasser in kunnen en die wordne bij mij als laatste gebruikt als al mijn andere microvezel vaatdoeken klaar liggen om gewassen te worden. Ik was ze altijd op 60 graden. Is heet genoeg om de bacteriën te doden.

  Ik heb verschillende kleuren voor verschillende ruimtes/doel einden. Zodat ik weet wat ik al wel schoon gemaakt heb en wat niet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.