Washplate: vaatdoekje dagelijks schoon? Mijn review!
Last updated on October 31st, 2023 at 12:36 pm
- Washplate: vaatdoekje in vaatwasser wassen
- Met de Washplate heb je genoeg aan 2 vaatdoekjes
- De Washplate getest!
- Bespreking van mijn resultaten: vaatdoekje in vaatwasser
- Hoe zit het met die vlekken?
- De Washplate opnieuw getest met een ander blokje
- De Washplate in een filmpje
- Conclusie: de Washplate werkt goed en is heel handig
- Vaatdoekje wassen met soda
- Praktische informatie
Wel eens gehoord van een washplate? Dat is een handige manier om schoonmaakdoekjes te reinigen in je vaatwasser! Ik probeerde het uit.
Ik heb geloof ik wel een stuk of 10 vaatdoekjes. En toch zijn er dagen waarop ze allemaal vies zijn, en ik niet één schoon doekje uit de la kan pakken.
Dat komt omdat ik ze in de kookwas wil wassen op 90 graden. En dan wil ik het liefst wel een volle trommel met was hebben. Daardoor duurt het soms wat langer voordat ik ze was.
Dat is best onhandig natuurlijk. Maar om nou nóg meer vaatdoekjes te kopen, vind ik ook al zo wat.
Maar ik weet ook dat vaatdoekjes berucht zijn om hun viezigheid. Eén vaatdoekje bevat na 24 uur al snel honderden miljoenen bacteriën. Jakkes! Als je het niet dagelijks vervangt is zo’n doekje nog viezer dan een wc-bril.
Washplate: vaatdoekje in vaatwasser wassen
Dus was ik geïntrigeerd toen ik hoorde over de Washplate. De washplate lijkt op een sjabloon. Er zit een soort klemsysteem in. Je klemt je vieze vaatdoekje als het ware in de Washplate. Vervolgens zet je de Washplate net als een gewoon bord in je vaatwasmachine, en draait een normaal afwasprogramma. De makers van de Washplate beloven dat je vaatdoekje hierna hygiënisch schoon is. Ze hebben dat in een laboratorium getest.
Ik mocht er eentje proberen!
Met de Washplate heb je genoeg aan 2 vaatdoekjes
Bij de Washplate krijg je standaard 2 doekjes. Dit zijn speciale microvezeldoekjes die met polyurethaan versterkt zijn.
In plaats van een stuk of 10 doekjes, zoals ik nu heb, heb je dus genoeg aan 2 vaatdoekjes bij een Washplate! Op maandag gebruik je bijvoorbeeld het roze doekje. Dat doe je op dinsdag in de vaatwasser. Dinsdag gebruik je het schone blauwe doekje. Op woensdag is het roze doekje weer schoon, en gaat het blauwe doekje in de vaatwasser. Ik vind het een slim systeem!
De Washplate getest!
Ik begon met het roze doekje.
Bespreking van mijn resultaten: vaatdoekje in vaatwasser
Ik had het doekje hartstikke vies gemaakt. Ik had namelijk het doekje om een mes gewikkeld, en daarmee schoongemaakt onder mijn keukenkastjes. Want ik wilde de Washplate echt goed testen. Daardoor was het viezer dan mijn doekjes normaal zijn.
Hoe zit het met die vlekken?
Toen ik het doekje na de afwas uit de afwasmachine haalde leek het heel schoon. Eenmaal uit de Washplate gehaald zaten er toch nog wat vlekken in. Dus mailde ik naar de mensen van de Washplate.
Zij legden het als volgt uit:
‘Er is een verschil tussen optisch schoon en biologisch schoon. Als het doekje uit de vaatwasser komt en een normaal programma van 55 graden of meer heeft ondergaan is er geen enkele actieve bacterie meer in leven. Biologisch schoon dus.
Als er toch optische vlekken in zitten ligt dit vaak aan het vaatblokje. Het Basic vaatwastablet van de Albert Hein is bij ons bijvoorbeeld bekend als een veel gebruikte, maar slechte reiniger wat vlekken betreft. Veel andere blokjes voldoen goed, maar er zijn verschillen. We sturen even een paar merkloze tabletten op die volgens onze ervaringen ok zijn. Wellicht wil je het dan nog eens proberen?’
De Washplate opnieuw getest met een ander blokje
Het merkloze afwasmachine blokje herkende ik als een blokje van de Lidl! Met dit blokje verdwenen de vlekken inderdaad wel!
De Washplate in een filmpje
Conclusie: de Washplate werkt goed en is heel handig
Op basis van mijn ervaringen vind ik dit een hele goede uitvinding. Als je elke dag de afwasmachine aan hebt, is het een kleine moeite om even je doekje even in de Washplate te doen, en mee te wassen. Zo heb je nooit meer zo’n stinkend doekje op je aanrecht liggen. Bovendien vind ik het briljant dat je dan aan 2 doekjes genoeg hebt!
Een basisset van de Washplate inclusief 2 doekjes kost 12,95. Dat is niet duur. En je bezuinigt dus op microvezeldoekjes.
Vaatdoekje wassen met soda
Heb je soda of baking soda in huis? Dan kun je een vaatdoekjes wassen met soda of baking soda. Soda is wat agressiever dan baking soda. Soda helpt om bacteriën en geurtjes uit je vaatdoekje te verwijderen. Dit heb je nodig:
- Soda of baking soda
- Warm water
- Emmer of gootsteen
- Het vieze doekje
- Eventueel wat zeep
Vul je emmer of gootsteen met warm water. Voeg ongeveer 1 tot 2 eetlepels soda toe per liter water. Roer het water goed door zodat de soda volledig oplost. Vervolgens leg je het vieze vaatdoekje erin. Zorg dat het goed ondergedompeld is.
Laat het vaatdoekje ongeveer 1 tot 2 uur weken. Dit zal helpen om de bacteriën en geuren los te maken.
Na het weken kun je het vaatdoekje uitknijpen en met je handen wrijven om eventuele resterende vuil en bacteriën los te maken. Spoel het vaatdoekje grondig uit onder stromend water om de soda-oplossing en losgekomen vuildeeltjes weg te spoelen. Controleer of het vaatdoekje schoon ruikt en er schoon uitziet. Als het nog steeds vuil of ruikt, herhaal dan het weken en wassenproces.
Je vaatdoekje in de vaatwasser wassen met een washplate is wel makkelijker en sneller.
Praktische informatie
De Washplate is een echt Nederlands product. Dat vind ik ook wel erg leuk. Het bedrijf zit in Ede. Je kunt de Washplate kopen op bol.com voor 14,95.
Lees ook mijn post over microvezeldoekjes wassen.
Hoeveel doekjes heb jij? Hoe, en hoe vaak maak je ze schoon?
Discover more from Huisvlijt, huis, tuin en keuken blog
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Ik pak iedere dag een schone vaatdoek. Ik heb ook 2 van die vaatdoeken die mee de vaatwasser in kunnen en die wordne bij mij als laatste gebruikt als al mijn andere microvezel vaatdoeken klaar liggen om gewassen te worden. Ik was ze altijd op 60 graden. Is heet genoeg om de bacteriën te doden.
Ik heb verschillende kleuren voor verschillende ruimtes/doel einden. Zodat ik weet wat ik al wel schoon gemaakt heb en wat niet.