Vaatwasser uitpakken: 3 praktische tips

944500

Je vaatwasser uitpakken is een klusje dat je waarschijnlijk elke dag moet doen!

Hoe doe je dat zo efficiënt mogelijk?

En wat doe je met lakse huisgenoten die net doen alsof ze niet zien dat hij klaar is?!

Vaatwasser

Ik ben dol op mijn afwasmachine. Ooit was de vaatwasser kapot, en hoewel ik dat in eerste instantie een mooie kans vond eens gezellig af te wassen met de kinderen, ging de lol er al gauw af. Met lede ogen zag ik de stapel afwas gedurende de dag groeien, want wat maken zeven mensen veel vies! Bovendien zag het aanrecht er rommelig uit.

Het voordeel van de afwasmachine is dan ook niet alleen het werk die ze je uit handen neemt, maar ook de keurige aanblik die ze de keuken geeft. Alle vieze vaat zet je er meteen in, en voila!

Vaatwasser uitpakken: als ik ga koken!

Er is maar één nadeel aan de afwasmachine: je moet hem uitpakken. Gelukkig heb ik daarvoor het perfecte moment gevonden, namelijk als ik ga koken. Terwijl ik toch moet wachten tot de aardappels koken of het vlees bruin wordt, pak ik de afwasmachine uit, en dek in één moeite door de tafel. Ik moet immers toch in de keuken zijn.

Zo is je vaatwasser uitpakken geen extra klusje, maar een handig tijdverdrijf terwijl ik wacht tot mijn maaltijd gaart.

Vaatwasser uitruimen: laat de schone vaat eerst afkoelen!

Een belangrijke tip is om voordat je begint met je vaatwasser uitruimen de schone afwas eerst even te laten afkoelen! Dat is ook nog eens prettiger voor je handen. Want borden en dergelijke kunnen best heet zijn als je afwasmachine net klaar is. Bovendien voorkomt afkoelen het risico op bacteriën.

Maar doe de vaatwasser pas 15 minuten nadat hij klaar is open!

De hete lucht droogt de vaat namelijk! Als je de deur van je afwasmachine te snel opent, gaat al die drogende warmte verloren. Ruim vervolgens eerst de onderste schone afwas uit de afwasmachine. Dan hoef je niet bang te zijn dat er vocht of water uit de bovenste lades op je schone borden en pannen valt.

Vaatwasser uitruimen of uitpakken?

De meeste mensen hebben het over een vaatwasser uitruimen. Ik vind dat persoonlijk ook eleganter klinken! Maar toch zeg ik zelf meestal uitpakken.

Wat zeg jij?

Uitruimen of uitpakken?

Hetzelfde vraagstuk doet zich voor als het gaat om de vaatwasser inpakken of inruimen ; )

Vaatwasser uitpakken samenvattend

Wacht altijd 15 minuten met het openen van je vaatwasser als hij klaar is. Wacht vervolgens even met je vaatwasser uitpakken totdat alles is afgekoeld en begin onderin.

Zie ook Wasmachine reinigen met soda, azijn of vaatwastablet.

Lees ook de beste manier van je vaatwasser inruimen!

Heb jij een afwasmachine?
Heb je een vast moment waarop je hem uitpakt?

Similar Posts

24 Comments

 1. elke avond gaat de vaatwasser aan , wnat goedkoop nachttarief, en elke morgen voor het ontbijt ruimen de 2 oudsten hem uit de een de onderste lade en de ander de bovenste, bevalt mij prima :-D

 2. Hoi,
  mijn kinderen zeuren er al tijden om, waarschijnlijk omdat zij ook mee moeten helpen met de afwas. Wij hebben dus geen machine en denken er ook niet aan, tot groot verdriet van de kinderen ; )
  Wij wassen één keer per dag af en dat gaat prima. Bespaart energie en water ; )

 3. Ik ruim hem ‘s morgens altijd uit en ‘s nachts laat ik hem draaien, goedkope stroom en dan is het ‘s morgens ook nog warm en kan ik de afwas de hele dag door er weer in kwijt.

 4. Ja wij hebben een afwasmachine die zetten we om 23.00 aan (nachtstroom) en ik pak hem bij het koffie zetten smorgens weer uit, dan sta ik toch te wachten tot de senseo warm is en de kopjes gevuld worden.

 5. Onze afwasmachine gaat na het avondeten aan en als we hem leeghalen dekken we meteen de tafel voor het ontbijt.

 6. ik was er eerst tegen maar kreeg van man lief 1 voor mijn verjaardag en kan nu niet zonder .
  het verbruik ook minder water .
  uitladen doe ik ook tijdens het koken !

 7. Hier geen afwasmachine, maar gewoon met de hand ( radiootje aan, muziekje ). Onze zoon en dochter helpen altijd mee tenzij het echt niet kan om bepaalde redenen. Met het afwassop reinig ik meteen het fornuis en de oven en dweil ik meteen de benedenverdieping, na de afwas welteverstaan!

 8. Ik laad hem ‘s morgens uit. Ik heb tenslotte geen mooi servies en een servieskast om het niet te showen ;-) ‘s nachts draait de machine op goedkope stroom. Tafeldekken doe ik niet dat doen de kinderen bij toerbeurt (net als afruimen)

 9. Ik heb al 29 jaar een vaatwasmachine. Kinderen, een baan van minimaal 40 uur -onder schooltijd,’s avonds en op zaterdag- was ik het rommelig aanrecht spuugzat. Iedere keer zeggen we; als deze stuk is kopen we geen nieuwe. We zijn AOWers. Maar vier maanden geleden toch wel weer een nieuwe. Het uitpakken is erg wisselend. Ik laat hem pas werken als hij vol is.
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

 10. Haha, gezellig afwassen. Daarom wilde mijn ma er vroeger ook geen eentje. Wel zo huiselijk. En wie moest er altijd in d’r eentje afwassen? :(

  Vind het echt een geweldige uitvinding. Ik maak hem meestal leeg omdat ie heeft aangestaan omdat ie vol was, maar dat is niet altijd op het zelfde moment. (heb er wel echt een gruwelijk hekel aan :D)

 11. Ik heb een machine, maar gebruik hem niet veel. Hij staat in de bijkeuken en het heen en weer lopen met vaat is mij eigenlijk te lastig.
  Daarom was ik meestal op de hand af. Tenzij ik heel veel heb, of een keer echt geen zin om gewoon af te wassen. Dan gaat het in de machine.

  Ik heb blij dat ik hem heb, als back-up zeg maar. Maar als hij stuk gaat wordt hij niet vervangen. Daarvoor vind ik hem te onbelangrijk.

 12. Hier gaat hij elke nacht aan (goedkoop stroom) en in het weekend soms een keer extra omdat iedereen dan de hele dag thuis is en dus meer afwas.
  En eigenlijk elke ochtend wordt hij leeggemaakt door oudste zoon (moet het laatste naar school…).
  En dan kan alle vaat er de hele dag weer in.

 13. Jaha, ik zou ‘m ook niet kunnen en willen missen! En ik heb nog een tip voor als ooit iemand een nieuwe (keuken) wil: Installeer de vaatwasser op ooghoogte! Ideaal en goed voor de rug! Wij laten hem ook ‘s nachts draaien en ‘s morgens pak ik hem uit.

 14. Ja ik heb er een en het is echt heerlijk alles er in te zetten en te genieten van de schone vaat!Meestal ruim ik hem leeg in de ochtend.Maar haal dan eerst de ontbijtspullen bordjes kopjes etc alvast uit de vaatwasser heb ik minder uit te ruimen voor mijn gevoel.

  Groetjes Eveline!:)

 15. Toen ik zo’n 15 jaar geleden mijn eerste vaatwasser kreeg voorspelde een collega me dat de dag zou aanbreken waarop ik een hekel zou krijgen aan het uitpakken. Ik keek haar met grote ogen aan, wat een onzin dacht ik toen, een paar maanden later dacht ik pfff alweer dat ding uitpakken. Maar eh…ik lees hier over 1 maal per dag de vaat draaien maar dat lukt hier niet, ‘s middags draai ik een kort programma voor de vaat van overdag en die pak ik tijdens het koken uit. Na het warme eten gaat ie weer aan zodat ik niet ‘s morgens vroeg hoef uit te pakken.

 16. Nee, heb er helaas geen. Echt bizar dat dat in dit huis (dat we huren, dus kan er zelf weinig aan doen) niet kan. Megagroot en niet eens een aansluiting voor een vaatwasser :(((. Ik ga Job toch proberen over te halen een gat te boren (na toestemming), want ik zou er heel erg gelukkig mee zijn!

 17. Mijn eerste afwasmachine kocht ik in 1975. Belachelijk vond iedereen dat toen nog. Ik was een luie en verpillende huisvrouw. Maar ik vond dat de afwas vooral MIJN energie verspilde. Met een baan voor de volle werktijd en studeren in de avond had ik geen behoefte aan die klus. Mijn halve dagen werkende vriend liet de afwas (en het koken en schoonmaken en de reparatieklussen) over aan mij. Dat was tenslotte vrouwenwerk.

  Mijn keuken had geen afvoer voor de machine, dus bond ik een touwtje aan de afvoerslang, zodat ik die aan de kraan kon hangen en het afwaswater in het gootsteenbakje kon weglopen.

  Inmiddels heb ik de vriend alweer lang geleden de deur uitgedaan en ik gebruik nu 2 afwasmachines. Uit de ene pak ik het schone spul om te gebruiken en in de andere verzamel ik de vuile vaat, totdat die vol is en op nachtstroom alles lekker schoon wast. Dan wisselen doen de 2 machines aan rolverwisseling.

  Uitruimen hoeft dus eigenlijk niet meer.
  Ik heb een zelfreinigende servieskast.

  1. Je klinkt als een kordate dame Vlierbloesem : ) Groot gelijk dat je koos voor een vaatwasser.

   En als ik het zo lees, was het ook een goede actie om die vriend aan de stoep te zetten!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.