Textiel doeken in de keuken: een handig overzicht!

keuken textielIn mijn keukenkastjes liggen verschillende textiel doeken: microvezel doekjes, theedoeken en handdoeken. Dat heet keukentextiel oftewel keukenlinnen.

Wat is nou eigenlijk het verschil tussen die doeken? En waarom gebruik je een theedoek om spullen af te drogen, en een handdoek niet?

1. Theedoeken

Ooit was een theedoek letterlijk een doek om theekopjes mee droog te maken! In de 18e en 19e eeuw gebruikten ze in rijke families drie verschillende soorten doeken om de afwas mee af te drogen.

 • Een katoenen doek voor bestek, servies en pannen.
 • Een linnen doek voor glaswerk
 • en een damasten doek voor tere theekopjes.

Van die laatste komt de term theedoek!

Goedkope of dure theedoeken?

Mijn ervaring is dat er best veel verschil zit in de kwaliteit van theedoeken. Ik heb wel eens hele goedkope theedoeken gekocht bij de Zeeman. Die voelden heel stug en namen weinig vocht op. Ook nadat ik ze had gewassen. Maar ik heb ook wel eens een wat duurdere theedoek van de Hema gehad, die ik eveneens verschrikkelijk vond. Op dit moment heb ik een mengeling van theedoeken van onduidelijke oorsprong…

Het belangrijkste van een theedoek is dat hij goed vocht opneemt. Want dan kun je het beste afdrogen. Pas gekochte theedoeken drogen vaak niet zo goed. Laat ze daarom eerst een nachtje weken in een emmer met koud water en een scheut azijn. Was ze vervolgens, bij voorkeur zonder wasverzachter. Strijk een theedoek niet! Want door een theedoek te strijken verminder je het vermogen van de doek om vocht op te nemen. En dat wil je natuurlijk niet.

Materialen van theedoeken

Klassieke materialen voor theedoeken zijn: katoen, acryl, linnen, of een combinatie van deze drie.

N.B. Toen mijn kinderen uit de luiers waren heb ik mijn oude hydrofiel en piké luiers nog een hele tijd gebruikt als theedoek.

Textiel doeken in de keuken: DDDDD

Ooit wilden alle huisvrouwen theedoeken van het merk DDDDD. Dat staat voor De Doek Die Direct Droogt! De DDDDD doeken stonden bekend om hun goede vochtopname en dat ze snel weer droog waren. Het merk bestaat anno 2015 nog steeds. Sterker nog, je kunt ze zelfs bij bol.com kopen! En nu ook bij de Wibra.

Maar ik moet bekennen dat ik er nog nooit van gehoord had… Nu dus wel! Hier onder een plaatje van DDDDD doeken bij bol.com. Ik vind ze wel erg leuk moet ik zeggen. Ze kosten 21,95. Voor die prijs heb je twee theedoeken en twee handdoeken.

DDDDD theedoeken en handdoeken
DDDDD: 2 handdoeken en 2 theedoeken voor 21,95

Even ter vergelijking: bij de Zeeman betaal je bijvoorbeeld 1,29 voor 1 theedoek.

zeeman theedoek
Zeeman theedoek voor 1,29

2. Handdoeken

Handdoeken zijn vaak kleiner dan theedoeken. Ze zijn meestal 50 bij 50 centimeter. Ze voelen rul aan, en ze zijn dikker. Je kunt wel afdrogen met handdoeken, maar een theedoek is echt fijner vind ik. Handdoeken in de keuken worden vooral gebruikt om de handen mee te drogen. Hoewel ik ze soms ook wel eens gebruik als ik erg geknoeid heb. Dan gebruik ik een keukenhanddoek wel eens om de boel snel mee te redderen.

3. Vaatdoeken

Vaatdoekjes gebruik je om aanrecht, tafel, fornuis en keukenkastjes mee schoon te maken. Een moderne variant van het vaatdoekje is het microvezel doekjes. Dat zijn vaatdoekjes met een speciale structuur. Het idee is dat ze een schoonmaakmiddel overbodig maken. Helaas is microvezel slecht voor het milieu. Zie ook mijn post over zelf doekjes breien.

Houd je van mooie stapeltjes? Dan is het slim om je keukentextiel te strijken.

Leestip

Keukendoeken Zeeman met kunst print

Wat heb jij aan textiel doeken in huis? En wat gebruik je voor wat?

Similar Posts

44 Comments

 1. Ja die DDDDD had mijn moeder ook altijd.
  En ik heb er ook een paar maar kon ze niet echt meer vinden dus heb ook andere nu.
  Maar, eerlijk is eerlijk, ik vindt die DDDDD echt veel fijner.
  Hier dus handdoeken, theedoeken en vaatdoekjes. De vaatdoekjes heb ik zelf gemaakt van oude handdoeken.

 2. Ik als echte hollandse heb theedoeken, keukenhanddoeken, vaatdoekjes en voor de poets mirovezeldoeken en dweilen in huis. Hier in Servie heb je alleen hele slecht drogende theedoeken, ze zijn ongeloofelijk dun. Het begrip keukenhanddoek, dweil en vaatdoek kent men hier niet voor alles wordt dezelfde doek gebruikt. Mijn shoondochter vondt het eerst wel vreemd maar nu is zij er zo aan gewend dat zij op vakantie vond dat is toch vies alleen een theedoek. Ik vraag vaak visite uit Nederland om badstof vaatdoekjes mee te nemen en bij familie durf ik om theedoeken te vragen

  1. Wat leuk om te lezen hoe het in Servië gaat! Dus ze vegen het aanrecht schoon met dezelfde doek als waarmee ze kopjes afdrogen? Dat lijkt mij ook niet zo fris!

  2. Jammer dat er op deze posr niet meer reaties zijn gekomen , ik was er erg nieuwsgierig naar. Misshien is de reden dat je in Nederland bij elke winkel goede keukendoeken (zelfs bij de supermarkten) kan kopen en de meeste mensen het als een onbelangrijk item zien. Bij mij leeft het wel.

 3. De eroemde DDDDD doeken ken ik wel, een tante had een hele stapel van die dingen toen ze ging trouwen, maar ik heb de kleuren nooit mooi gevonden. Ik kocht altijd bij de Hema omdat ik die doeken echt heel fijn vind, maar tegenwoordig ook wel bij de Zeeman en bij Ikea. Als het maar katoen is. Dat geldt voor handdoek, theedoek en vaatdoek. En licht van kleur want het moet bij mij wel in de 60 graden was… Anders wordt het niet schoon genoeg. En ik leerde juist dat je vooral wel je theedoeken moet strijken voor extra vochtopname en tevens om eventuele bacterien die er tijdens het wassen niet uitgingen, er door de hitte van het strijkijzer toch uit te krijgen…. Zo zie je maar weer….
  Fijne dag vandaag,
  Liefs, Mirjam

  1. Ook ik strijk mn theedoeken en vind dat ze dan veel meer vocht opnemen! :-) En ik vind het netter in de kast, én inderdaad om de eventuele bacteriën eruit te ‘branden’.
   Ik gebruik keukendoeken van de hema, maar heb ook een set van de action die ik inmiddels al 4 jaar intensief gebruik!

  2. Hier ook iemand die de theedoeken strijkt, liggen netter in de kast, hangen mooier aan de haak en volgens mij moeder inderdaad ook om bacterien te doden. Maar ik ken genoeg mensen die ze niet strijken, dat scheelt veel tijd. En drogen doen ze toch wel ;-)

 4. Die doek die snel droogt ken ik niet, maar wellicht ben ik daar te jong voor.

  In het begin, toen ik op mezelf ging wonen, waste ik al mijn doeken met wasverzachter, voor de geur (ja… echt). Later begreep ik van mijn moeder dat dat niet moest, haha. Toen heb ik alle doeken weggegooid en heb ik van haar goede doeken gekregen. Die werken nu ik 6 jaar later samenwoon nog steeds!

  Het fornuis poets ik met microvezeldoekjes en voor het aanrecht gebruik ik van die gele doekjes, die ik na een paar dagen weggooi.

 5. Ik gebruik in de keuken keukenhanddoeken van de Wibra en echte linnen voor de glazen en schoteldoeken voor de afwas en aanrecht ,de term theedoeken kent men hier niet toen ik jong was werkte in hier voor een Nederlandse naaiatelier en je kreeg punten per gewerkte maand en als je ging trouwen kon je die inruilen voor alles wat je nodig had in de keuken en je huis,maar ze bestelden dan handdoeken want theedoeken moesten ze niet hebben zogezegd ,maar ik kende die wel en ik had die besteld en ze vonden dat raar tot ze zagen wat het was zo zie je maar wat een verschil je tussen buurlanden hebt
  Groetjes van Simonne.

 6. Meestal koop ik mijn keukenhand- en theedoeken bij de Bijenkorf, daar zijn ze namelijk zo lekker groot van. Misschien een ietsje duurder, maar ik doe er járen mee, dus vind ik het dat wel waard. Ik houd van die ouderwets blauw- en roodgeblokte.
  Die van de Hema vind ik trouwens ook niet verkeerd.
  Microvezeldoekjes gebruik ik om het sanitair mee te poetsen, niet als vaatdoek. Daarvoor koop ik altijd die ‘ouderwetse’ gestreepte, die je zo nodig op 90 graden kunt wassen.
  Ik strijk de theedoeken wel, anders vouwen ze zo lastig op (komen meestal uit de droger).

  1. Daar heb je wel een punt Gerda. Ik doe de theedoeken in de winter ook in de droger, en daar komen ze niet heel mooi uit. Ik strijk ze altijd een beetje plat met mijn handen.

 7. Het keukentextiel dat ik heb, dar ben ik zuinig op. Waarom ik daar zuinig op ben? Om de doodeenvoudige reden dat ik ze graag in een bepaalde kleur blauw heb. Aangepast aan de rest van de woning. Had ik dat destijds geweten, had ik er twintig tegelijk van gekocht,

  1. Balen zeg! Als je handig bent zou je de kleur misschien kunnen mengen met textielverf en dan witte luiers verven? Hoewel… ik denk niet dat je ze dan nog op hoge temperaturen kunt wassen.

 8. Ik heb voor in de keuken theedoeken, handdoeken en ook van die ‘gestreepte’ vaatdoekjes – al zijn die bij mij wel allemaal een kleur, en wat dat betreft niet echt gestreept. Ze komen allemaal van de hema, maar ik merk daarbij ook dat juist de goedkope theedoeken daar vandaan veel beter drogen dan de duurdere!

  Van DDDDD had ik ook nog nooit gehoord. Ik vind ze er wel erg mooi uitzien, maar zolang mijn goedkope hema-doeken het prima doen gaan deze doeken wel een flink stuk boven mijn budget ;-)

 9. Hand- en theedoeken koop ik graag bij de Hema. Ik strijk m’n theedoeken inderdaad nooit maar da’s vooral omdat ik een pokkehekel heb aan strijken en als het even kan alleen maar dingen koop die ik niet hóef te strijken. ;-)
  Voor de aanrecht, kookplaat e.d. gebruik ik graag schuursponsjes en van die gele doekjes. Als je die van een goede kwaliteit koopt, kun je zo een aantal keren wassen en hergebruiken. Dweilen vind ik verschrikkelijk vieze dingen. Ik heb een Swiffer voor m’n tegelvloeren en koop daarvoor – niet erg milieubewust, ik weet het – wegwerpdoekjes.

 10. Ik heb nog echt gespaard voor mijn uitzet, en via van die thuisparty’s bij Walra terechtgekomen. Daar heb ik mijn handdoeken, washandjes keuken-en theedoeken en een linnen glazendoek besteld, dat ging volgens een bepaald spaarsysteem. Je betaalde iedere maand een vast bedrag en kreeg dan regelmatig een pakketje spullen of zoiets.
  Best heel duur, zou het er nu niet voor over hebben, maar het is echt supergoed spul. Zelfs na 15 jaar intensief gebruik is het nog goed! En de kleuren ben ik nog niet eens zat…

 11. Nog nooit van ddddd gehoord. Ik vind ze best prijzig. Ik doe het gewoon met de thee- en handdoeken van action. Ook de vaatdoekjes. Doen het allemaal prima ;)

 12. De theedoeken van DDDDD vind ik erg duur, maar de doeken van Ike.a, w.ibra en z.eeman vind ik waardeloos. Ik vond een tussenweg op internet. Hoteldoeken van Slimline, ik geloof 7 euro per stuk. Ik heb er eerst 5 gekocht en later nog 10. Een ouderwetse boerenblok, ik heb zwart/wit gekozen, maar ze zijn er ook in een rode, groene en blauwe blok.
  Handdoeken maakt me niet zoveel uit, vaatdoekjes haal ik bij de A.ction.

  1. Ze zijn zelfs nog een stuk goedkoper, zag ik net.
   Ik heb ze gekocht op Marktpkaats. Als je in de zoekbalk “pompdoek” intikt zie je bij de advertenties een plaatje van verschillende kleuren geblokte theedoeken. De advertentie staat op naam van “cedo”. Ik heb vorig jaar de vaatwasser weggedaan en was dus alles met de hand af. Deze doeken bevallen prima!

 13. Die DDDDDDDDDDDD-doeken ken ik wel van naam, want ik doe het toch met goedkoper spul. Deels nog uit de “erfenis” van een zus, toen die op kamers woonde, héél lang geleden. Ik gebruik niet heel veel keukentextiel – wel een vaatdoekje (microvezel, wát een uitvinding!), de theedoek gooi ik vooral óver de vaat, en die ruim ik op als hij aan de lucht gedroogd is (ik ben nogal lui v.w.b. huishoudelijk werk…). Keukenhanddoeken, theedoeken en dweilen pak ik ook nogal eens snel als ik een opvlieger krijg, ze liggen het snelste voor het grijpen beneden ;-)

 14. Mijn moeders theedoeken van WALRA zijn onverslijtbaar. Ik gebruikte vroeger ook de (geërfde) glazen doeken. Voor glaswerk veel fijner! (Bv. Kristal). Helaas of gelukkig ??? Ben ik opgevoed met zilveren bestek (couvert) wat mijn mijn kinderen echt hááten. ,e vinden me dan een kakker (……).
  Voor het schoonmaken gebruik ik nooit gele doekjes, maar microvezel doekjes ém glazen of heel gladde oppervakken wrijf ik droog met “werktheedoeken”. Dus oude met gaten en zo.

  Verder heb ik altijd geleerd alle theedoeken te strijken…….. want: …… als je ze strekt met stoom zijn de bacteriën pas echt dood. En dat is handig …… als iemand een gaat in zijn hoofd valt. Echt waar! (Wij moesten ook altijd “heel en schoon ondergoedaan…… voor als je in het ziekenhuis kwam……. echt waar!).
  Na de Walra ben ik overgestapt op Elias, gekregen voor mijn huwelijk…… 28 jaar geleden. In de droogtrommel slijt alles veel harder helaas…… nu gewoon 4 setjes vd hema. Al vind ik de Walra theedoeken nog steeds het fijnst!
  En die kun je bij de Shell krijgen met Airmiles! Daar word ik helemaal gelukkig van.

  1. WALRA kende ik ook nog niet. Weer wat geleerd!

   Wat je zegt over strijken om bacterieën te doden klinkt heel zinnig. Dat vind ik een goed argument voor strijken. Maar zouden de bacteriën niet ook al dood gaan als je op 60 graden wast?

   Grappig van dat schone ondergoed i.v.m. een ongeluk. Die regel hoor ik nog regelmatig : )

  2. De walra van nu is niet de kwaliteit van vroeger. Dat is echt heel jammer want ik heb nog een paar oude keukendoeken maar geen theedoeken meer. Geweldige kwaliteit

 15. Onze theedoeken komen overal en nergens vandaan en gaan altijd in de 90 gradenwas. Die doe ik eens per week met alle dingen die hygiënisch moeten zijn!

  Wij hebben een soort swifferdweil maar dan met een microfiber klittenband dweil. Die gaat ook in de kookwas.

  Handdoekjes heb ik van die kleintjes van de Ikea. Dan kan ik ze lekker regelmatig verversen. Ook die gaan in de kookwas.

  En als doekjes vooral microfiber. Aparte kleuren voor aparte dingen (aanrecht/afwas/wastafels)
  En iemand raden in welke was die gaan ;)
  Microfiber kan ook prima tegen de kookwas trouwens.

  Ik heb trouwens als kleine-dingen-doekjes van die gastendoekjes in vieren geknipt. Die gebruiken we om bv toeten te poetsen, als snel servet of om even snel iets op te vegen.
  Om groene redenen gebruik ik zo min mogelijk keukenrol. Alleen de wc gaat wel met keukenrol, want daar wil ik geen doekje van wassen!

 16. Ik heb laatst twee setjes doeken (thee- en keukendoek) van DDDDD gekocht bij de Leenbakker nota bene, voor maar 4 euro per setje! Het was dat er nog maar twee setjes hingen, anders had ik er veel meer meegenomen ;)
  Deze doeken zijn namelijk héél prettig, stevig maar wel glad, echt fijn om te gebruiken. Mijn moeder zei vroeger al dat dat de beste waren, ze had gelijk :)
  Al bevallen m’n thee- en keukendoeken van de Hema ook prima hoor. Maar dan niet die hele goedkope van de Hema of die met een ijzeren ring (ophangoogje) want die bevielen me heel slecht… Haha, het is wat ;)

  1. Die met dat ophangoogje van de Hema had ik ook Nienke! Die waren inderdaad helemaal niet fijn.

   Wat een handige tip dat ze die DDDDD doeken bij Leenbakker verkopen. Dat had ik helemaal niet verwacht.

 17. hallo,Googel eens wibra ddddd theedoeken.
  Ze zijn daar 1,99 per stuk en ze hebben bijpassende keukenhanddoeken.
  Ik gebruik ze al 35 jaar op aanraden van mijn moeder.
  Groetjes patricia

 18. Toen wij in 2011 onze keuken vernieuwden toen wilde ik er ook bijpassende keukendoeken bij. Niet meer die bonte mix van doeken toen ik voor het eerst op kamers ging…en waaraan je de woontrends kon aflezen ( felgroen bv).
  Bij de Makro kocht ik sets van DDDDD, want ja, dat was kwaliteit he.
  Ik vond het een beetje tegenvallen en zei dat tegen mijn moeder, die prompt zei ‘ja, de DDDDD van vroeger is niet van dezelfde kwaliteit als nu.’ :-)
  Vooral het opnemen van vocht vind ik maar zozo.
  Ik zou wel nieuwe willen kopen, maar kan dat nog niet verantwoorden aan mezelf.

  Ik had een tijd dat ik mijn vaatdoekjes zelf breide….leuk om te doen.

  Heb jij ervaring met Walra? Dat schijnt pas echt goed te zijn. Ik zie dat het ook al genoemd wordt in reacties hierboven.

  groetjes Anita

  1. Dat is interessant Anita: zou de kwaliteit van DDDDD inderdaad minder goed zijn geworden? Ik zal eens kijken of ik ze kan mailen om het te vragen!

   Wat leuk dat jij je eigen vaatdoekjes breide. Wat voor garen gebruikte je daar dan voor?

   Van Walra had ik nog nooit gehoord tot deze post. Maar ik vind iedereen inderdaad heel lovend. Dus het lijkt me de moeite waard om te proberen.

 19. Ik vind wafeldoeken de fijnste theedoeken. En hydrofiel luiers zijn natuurlijk geweldig!
  Ooit kocht ik eens wafeldoeken bij de Hema en die gebruik ik nu o.a. om zomerfruit na het wassen te laten drogen. En ik kocht ‘voor mooi’, na eindeloos zoeken via internet, weer nieuwe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.