Kleuren voor volwassenen: een handig overzicht!

kleuren voor volwassenen

Overal kom ik ze tegen: kleurboeken voor volwassenen, want kleuren voor volwassenen is populair.

Er zijn zelfs speciale Facebookgroepen waar mensen hun kleurplaten delen, of speciale opdrachten maken. En een paar weken geleden was het internationaal nieuws dat een kleurboek voor volwassenen in de Amazon.com top 10 van meest verkochte boeken stond!

Kun je nagaan!

kleuren voor volwassenen

Een van de gratis kleurplaten

De gedachte achter kleuren kan ik wel waarderen: het helpt je te ontspannen.

Waarom is kleuren voor volwassenen zo populair?

Kleuren was ooit iets dat kinderen deden. Dus waarom is het nu zo populair onder volwassenen? Eén van de belangrijkste verklaringen is dat iedereen het kan! Het is een hele laagdrempelige manier om creatief bezig te zijn. Je hoeft er niet voor te kunnen tekenen, of handig te zijn met naald en draad. Iedereen kan wel een potlood of stift vasthouden en daarmee binnen de lijntjes kleuren.

Daar komt nog bij dat kleuren ontspannend werkt. En daar hebben blijkbaar veel mensen behoefte aan in onze hectische maatschappij.

Voordelen van kleuren voor volwassenen

 • Het is een duidelijke taak, met een begin en een eind. Een kleurplaat die af is geeft een gevoel van voldoening.
 • Je oefent je fijne motoriek.
 • Je kunt het alleen doen of in een groep.
 • Je leert op details te letten.
 • Je oefent je hand-oog coördinatie.
 • Het werkt kalmerend en ontspannend.
 • Het helpt je bewust te worden: waarom koos je bijvoorbeeld juist voor die kleuren?
 • Het is een analoge activiteit in een digitale wereld!
 • Het bevordert je creativiteit.
 • Het voelt vertrouwd en nostalgisch.
 • Het is een activiteit die je heel goed samen met je kind(eren) kunt doen!

Omdat het me duizelde van alle verschillende kleurboeken voor volwassenen heb ik besloten ze eens op een rijtje te zetten! Hier onder vind je eerst een rij met kleurboeken voor volwassenen. En daarna een lijst met gratis kleurplaten voor volwassenen.

Rood en groen mengen wordt blauw

Tijdens het kleuren kun je verschillende kleuren mengen. Heb je bijvoorbeeld een kleurdoos met 10 potloden? Dan hoeft dat geen probleem te zijn. Je kunt bijvoorbeeld rood en groen mengen tot de kleur blauw. Of groen en roze, hoewel dat niet zo mooi wordt. Je krijgt dan een soort bruinige kleur.

Kleurboeken voor volwassenen

Het allereerste kleurboek voor volwassenen werd gemaakt door de Schotse tekenaarster Johanna Basford. Het werd zelfs in 14 talen vertaald en er zijn meer dan een miljoen exemplaren van verkocht. Het heet Enchanted Forrest, en is in Nederland te koop als De Geheime Tuin voor 10,90. Een prachtig boek voor kleuren voor volwassenen!

geheime tuin kleuren voor volwassenen
Richard Merritt: Art Therapy voor 19,99 bij bol.com.

colour therapy
Millie Marotta: Dierenrijk Kleurboek voor 9,99 bij bol.com

dierenrijk kleurboek

Het enige echte kleurboek voor volwassenen voor 9,95 bij bol.com.

kleurboek voor volwassenen

Kleuren voor volwassenen: genres

Omdat er zo veel kleurboeken voor volwassenen op de markt zijn is het lastig om tussen de kleurboeken de kleurplaat nog te zien ; ) Daarom heb ik eens gekeken of ik een indeling in genres en soorten kleurboeken voor volwassenen kon vinden. En dat is gelukt! Hier onder vind je een lijstje met genres.

Soorten kleurboeken voor volwassenen

 • Geometrische patronen: kleuren voor volwassenen die houden van abstracte patronen
 • Mandala’s
 • Kleurplaten met dieren: kleuren voor volwassenen die van dieren houdeen!
 • Paisley kleurplaten
 • Steampunk kleurplaten
 • Art nouveau
 • Schilderijen van bekende schilders zoals Vincent van Gogh als kleurplaat
 • Zentangle kleurplaten
 • Bloemen
 • Tuinen
 • Game of Thrones kleurboek!game of thrones kleuren voor volwasenen

Tip: let bij de aankoop van een kleurboek op hoe soepel het open kan worden geslagen. Bij sommige kleurboeken is het moeilijk om aan de binnenkant te kleuren.

Gratis kleurplaten

Gratis kleuren voor volwassenen met deze gratis kleurplaten:

Stiften versus kleurpotloden voor kleuren?

Dit vraag ik me al heel lang af: wat is beter voor kleuren voor volwassenen: Stiften of kleurpotloden? Als kind vond ik stiften vaak mooier, omdat de kleuren daarmee helderder werden dan met een potlood. Maar met een potlood kon je weer meer invloed uitoefenen door heel licht of juist harder te drukken.

Waarvoor je kiest wordt ook bepaald door de kleurplaat die je kleurt. Sommige kleurplaten voor volwassenen zijn heel fijntjes getekend met hele kleine details. Dan is een een hele fijn punt nodig. Op de Facebookgroep voor volwassenen die kleuren zag ik dat veel mensen zelfs fineliners gebruiken om te kleuren!

Hoe ga je aan de slag met kleuren voor volwassenen?

Stel je hebt een mooie kleurplaat gevonden. Hoe ga je die nou eens inkleuren? Je kunt blind een kleur kiezen. Gewoon ogen dicht, en met je hand over de potlood doos en pakken maar. En dan ook echt de kleur gebruiken die je hebt gepakt. Een andere leuke methode is van te voren bepalen dat je met bijvoorbeeld maar 4 kleuren aan de slag gaat.

Voor wie wat meer houvast wil: op de Facebookgroep voor volwassen kleuren worden opdrachten gegeven. Ze noemen de naam van het kleurboek en de kleurplaat die je moet kleuren, en er wordt opgegeven welke kleuren je moet gebruiken.

Kijkje in het kleurboek Enchanted Forest

In onderstaande video krijg je een kijkje in het kleurboek Enchanted Forest.

N.B. Het heet dan wel ‘kleuren voor volwassenen’ maar volgens mij doen alleen vrouwen dit. Ik heb tenminste nog geen mannen gehoord die kleuren om te ontspannen.

Huisvlijt bezoekers over kleuren voor volwassenen

 • Zo zie je maar week dat iets simpels als een prent inkleuren rustgevend kan werken…Het zou mooi zijn als er voor volwassenen speciale kleurstiften op de markt kunnen komen waar je veel verfijnder mee kan werken dan met kleurpotloden of de gangbare viltstiften. Die punten zijn te dik waardoor je erg moet oppassen niet over de lijn te gaan als je even niet oplet. (Ineke)
 • Ja hoor, ik heb ook een kleurboek voor volwassenen, niets ontspannender dan heerlijk kleuren, het is bijna therapeutisch :-)!!oor, (Mama Jo)
 • Helemaal eens met de gedachte dat ook inkleuren een functie heeft. Je bent heel geconcentreerd bezig , andere gedachten worden ondergeschikt of verbleken. Kreeg er ook zin in. Misschien iets voor de winter! (Sylvia)
 • Waarom zou dit niet nuttig zijn? Dat bepaalt toch niemand behalve jijzelf…Zie dit als schilderen, je kan je fantasie erop kwijt, je eigen kleurenpallet er op loslaten en als het af is inlijsten en ophangen of cadeau geven al was het alleen al omdat dit iets eigens is, er zit iets van jouw persoonlijkheid in verborgen. (Azalaia)
 • Leuk die kleurboeken voor volwassenen! Als ik de reacties hierboven goed lees kan er ook een therapeutische werking van uit gaan. Nuttig of niet? Als je ergens mee bezig bent waar je erg van geniet dan is het altijd nuttig. Waarom zou alles wat je doet nuttig moeten zijn? Gewoon genieten van het moment is ook heel nuttig ;) Nu wil ik ook zo’n kleurboek! (De zuinige student)
 • Erg leuk, misschien ook leuk om te weten dat mandalas speciale betekenissen hebben, (zoek maar eens op) dan begrijp je ook dat het voor sommige mensen niet alleen “inkleuren van een kleurplaat” is :-) . Ik zelf werd er erg rustig van. (Nien)
 • Ik vind het een heerlijke manier van ontspannen vooral als je veel sores aan je hoofd hebt , maar ook een momentje voor jezelf. Ik vind vooral naruur platen heerlijk met vogels, bloemen etc. maar geen mandala’s etc. (Henriette)
 • Ik kleur af en toe graag, niet vaak, een enkele keer per jaar. Maar dan wil ik een mooie natuurplaat of stadsgezicht, beetje spelen met kleuren in elkaar laten overlopen of wat bomen met herfstkleuren. Met mandala’s heb ik niets, wel geprobeerd . Zelf tekenen of schilderen heb ik geen behoefte toe. En over nutteloos, er zijn ook veel vrouwen (vooral vrouwen) die quilten, quilts die moeten hangen en dus niet gebruikt worden voor iemand warm houden op bed ( en waarvoor de stofjes veel geld kosten). Schitterende kunstwerken, echt waar. (Elske)
 • Ik vind kleuren op zijn tijd heerlijk om te doen (en dan ben ik nog wel feministe….;-)) Ik heb jarenlang gewoon kinderkleurboeken gedaan, maar heb nu toch vorig jaar een grotemensenkleurboek gekocht. Lekker, niet nadenken, gewoon iets moois maken – dan hoeft het niet nuttig te zijn, toch? Ik kan me niet voorstellen dat iemand iets heeft tegen cupcakesmakende vrouwen (of mannen); als het je ontspant, als je het leuk vindt, waarom zou je niet? Ik houd alleen niet zo van de hype daaromheen. (En ik ben niet zo van het prutsen met eten, doe ik liever met papier, wol, stof, klei, etc.) (Hanneke)
 • Ik heb via de flow van mijn moeder een mini kleurboek gekregen. Dat is een leuk werkje. (Vlierbloesem)
 • Sommige mensen met dementie vinden het ook heel fijn om te doen. vr. gr. van Marijke
 • Ik heb hem ook, speciaal gekocht om samen met mijn zoontje te kleuren. Het heeft wel iets meditatiefs. En ach, af en toe iets doen wat niet nuttig is, is toch ook heerlijk. (Wilma)
 • Het lijkt mij heerlijk en ik ga snel de, door jou genoemde, website bekijken. (Johanna)
 • Ja leuk, maar erg duur. Je kunt in de goedkope boekwinkel ook mandala kleurboeken kopen voor € 3,95 en die zijn net zo ontspannend.
  Een doos met hele mooie kleurpotloden hoort er natuurlijk wel bij. Fijne dag, Thea
 • Ha die zijn fantastisch, ik heb er natuurlijk ook al een. Het is gewoon echt leuk om te doen, wellicht juist misschien wel omdat het totaal NIET nuttig is? (als je het af hebt). Ik vind ze echt geweldig hoor. Verslavend ook :-) (Sillie)

Bonustip

Gratis kleurplaten voor volwassenen!

Doe jij aan kleuren voor volwassenen? En wat is je favoriete kleurboek of kleurplaat?

25 Comments

  • henriette
 1. VeggieMo
 2. Lisa
 3. "Hanneke"
 4. Els
 5. Coloring pages

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh