Kleuren voor volwassenen: een handig overzicht!

kleuren voor volwassenen

Overal kom ik ze tegen: kleurboeken voor volwassenen, want kleuren voor volwassenen is populair.

Er zijn zelfs speciale Facebookgroepen waar mensen hun kleurplaten delen, of speciale opdrachten maken. En een paar weken geleden was het internationaal nieuws dat een kleurboek voor volwassenen in de Amazon.com top 10 van meest verkochte boeken stond!

Kun je nagaan!

kleuren voor volwassenen
Een van de gratis kleurplaten

De gedachte achter kleuren kan ik wel waarderen: het helpt je te ontspannen.

Waarom is kleuren voor volwassenen zo populair?

Kleuren was ooit iets dat kinderen deden. Dus waarom is het nu zo populair onder volwassenen? Eén van de belangrijkste verklaringen is dat iedereen het kan! Het is een hele laagdrempelige manier om creatief bezig te zijn. Je hoeft er niet voor te kunnen tekenen, of handig te zijn met naald en draad. Iedereen kan wel een potlood of stift vasthouden en daarmee binnen de lijntjes kleuren.

Daar komt nog bij dat kleuren ontspannend werkt. En daar hebben blijkbaar veel mensen behoefte aan in onze hectische maatschappij.

Voordelen van kleuren voor volwassenen

 • Het is een duidelijke taak, met een begin en een eind. Een kleurplaat die af is geeft een gevoel van voldoening.
 • Je oefent je fijne motoriek.
 • Je kunt het alleen doen of in een groep.
 • Je leert op details te letten.
 • Je oefent je hand-oog coördinatie.
 • Het werkt kalmerend en ontspannend.
 • Het helpt je bewust te worden: waarom koos je bijvoorbeeld juist voor die kleuren?
 • Het is een analoge activiteit in een digitale wereld!
 • Het bevordert je creativiteit.
 • Het voelt vertrouwd en nostalgisch.
 • Het is een activiteit die je heel goed samen met je kind(eren) kunt doen!

Omdat het me duizelde van alle verschillende kleurboeken voor volwassenen heb ik besloten ze eens op een rijtje te zetten! Hier onder vind je eerst een rij met kleurboeken voor volwassenen. En daarna een lijst met gratis kleurplaten voor volwassenen.

Rood en groen mengen wordt blauw

Tijdens het kleuren kun je verschillende kleuren mengen. Heb je bijvoorbeeld een kleurdoos met 10 potloden? Dan hoeft dat geen probleem te zijn. Je kunt bijvoorbeeld rood en groen mengen tot de kleur blauw. Of groen en roze, hoewel dat niet zo mooi wordt. Je krijgt dan een soort bruinige kleur.

Kleurboeken voor volwassenen

Het allereerste kleurboek voor volwassenen werd gemaakt door de Schotse tekenaarster Johanna Basford. Het werd zelfs in 14 talen vertaald en er zijn meer dan een miljoen exemplaren van verkocht. Het heet Enchanted Forrest, en is in Nederland te koop als De Geheime Tuin voor 10,90. Een prachtig boek voor kleuren voor volwassenen!

geheime tuin kleuren voor volwassenen
Richard Merritt: Art Therapy voor 19,99 bij bol.com.

colour therapy
Millie Marotta: Dierenrijk Kleurboek voor 9,99 bij bol.com

dierenrijk kleurboek

Het enige echte kleurboek voor volwassenen voor 9,95 bij bol.com.

kleurboek voor volwassenen

Kleuren voor volwassenen: genres

Omdat er zo veel kleurboeken voor volwassenen op de markt zijn is het lastig om tussen de kleurboeken de kleurplaat nog te zien ; ) Daarom heb ik eens gekeken of ik een indeling in genres en soorten kleurboeken voor volwassenen kon vinden. En dat is gelukt! Hier onder vind je een lijstje met genres.

Soorten kleurboeken voor volwassenen

 • Geometrische patronen: kleuren voor volwassenen die houden van abstracte patronen
 • Mandala’s
 • Kleurplaten met dieren: kleuren voor volwassenen die van dieren houdeen!
 • Paisley kleurplaten
 • Steampunk kleurplaten
 • Art nouveau
 • Schilderijen van bekende schilders zoals Vincent van Gogh als kleurplaat
 • Zentangle kleurplaten
 • Bloemen
 • Tuinen
 • Game of Thrones kleurboek!game of thrones kleuren voor volwasenen

Tip: let bij de aankoop van een kleurboek op hoe soepel het open kan worden geslagen. Bij sommige kleurboeken is het moeilijk om aan de binnenkant te kleuren.

Gratis kleurplaten

Gratis kleuren voor volwassenen met deze gratis kleurplaten:

Stiften versus kleurpotloden voor kleuren?

Dit vraag ik me al heel lang af: wat is beter voor kleuren voor volwassenen: Stiften of kleurpotloden? Als kind vond ik stiften vaak mooier, omdat de kleuren daarmee helderder werden dan met een potlood. Maar met een potlood kon je weer meer invloed uitoefenen door heel licht of juist harder te drukken.

Waarvoor je kiest wordt ook bepaald door de kleurplaat die je kleurt. Sommige kleurplaten voor volwassenen zijn heel fijntjes getekend met hele kleine details. Dan is een een hele fijn punt nodig. Op de Facebookgroep voor volwassenen die kleuren zag ik dat veel mensen zelfs fineliners gebruiken om te kleuren!

Hoe ga je aan de slag met kleuren voor volwassenen?

Stel je hebt een mooie kleurplaat gevonden. Hoe ga je die nou eens inkleuren? Je kunt blind een kleur kiezen. Gewoon ogen dicht, en met je hand over de potlood doos en pakken maar. En dan ook echt de kleur gebruiken die je hebt gepakt. Een andere leuke methode is van te voren bepalen dat je met bijvoorbeeld maar 4 kleuren aan de slag gaat.

Voor wie wat meer houvast wil: op de Facebookgroep voor volwassen kleuren worden opdrachten gegeven. Ze noemen de naam van het kleurboek en de kleurplaat die je moet kleuren, en er wordt opgegeven welke kleuren je moet gebruiken.

Kijkje in het kleurboek Enchanted Forest

In onderstaande video krijg je een kijkje in het kleurboek Enchanted Forest.

N.B. Het heet dan wel ‘kleuren voor volwassenen’ maar volgens mij doen alleen vrouwen dit. Ik heb tenminste nog geen mannen gehoord die kleuren om te ontspannen.

Huisvlijt bezoekers over kleuren voor volwassenen

 • Zo zie je maar week dat iets simpels als een prent inkleuren rustgevend kan werken…Het zou mooi zijn als er voor volwassenen speciale kleurstiften op de markt kunnen komen waar je veel verfijnder mee kan werken dan met kleurpotloden of de gangbare viltstiften. Die punten zijn te dik waardoor je erg moet oppassen niet over de lijn te gaan als je even niet oplet. (Ineke)
 • Ja hoor, ik heb ook een kleurboek voor volwassenen, niets ontspannender dan heerlijk kleuren, het is bijna therapeutisch :-)!!oor, (Mama Jo)
 • Helemaal eens met de gedachte dat ook inkleuren een functie heeft. Je bent heel geconcentreerd bezig , andere gedachten worden ondergeschikt of verbleken. Kreeg er ook zin in. Misschien iets voor de winter! (Sylvia)
 • Waarom zou dit niet nuttig zijn? Dat bepaalt toch niemand behalve jijzelf…Zie dit als schilderen, je kan je fantasie erop kwijt, je eigen kleurenpallet er op loslaten en als het af is inlijsten en ophangen of cadeau geven al was het alleen al omdat dit iets eigens is, er zit iets van jouw persoonlijkheid in verborgen. (Azalaia)
 • Leuk die kleurboeken voor volwassenen! Als ik de reacties hierboven goed lees kan er ook een therapeutische werking van uit gaan. Nuttig of niet? Als je ergens mee bezig bent waar je erg van geniet dan is het altijd nuttig. Waarom zou alles wat je doet nuttig moeten zijn? Gewoon genieten van het moment is ook heel nuttig ;) Nu wil ik ook zo’n kleurboek! (De zuinige student)
 • Erg leuk, misschien ook leuk om te weten dat mandalas speciale betekenissen hebben, (zoek maar eens op) dan begrijp je ook dat het voor sommige mensen niet alleen “inkleuren van een kleurplaat” is :-) . Ik zelf werd er erg rustig van. (Nien)
 • Ik vind het een heerlijke manier van ontspannen vooral als je veel sores aan je hoofd hebt , maar ook een momentje voor jezelf. Ik vind vooral naruur platen heerlijk met vogels, bloemen etc. maar geen mandala’s etc. (Henriette)
 • Ik kleur af en toe graag, niet vaak, een enkele keer per jaar. Maar dan wil ik een mooie natuurplaat of stadsgezicht, beetje spelen met kleuren in elkaar laten overlopen of wat bomen met herfstkleuren. Met mandala’s heb ik niets, wel geprobeerd . Zelf tekenen of schilderen heb ik geen behoefte toe. En over nutteloos, er zijn ook veel vrouwen (vooral vrouwen) die quilten, quilts die moeten hangen en dus niet gebruikt worden voor iemand warm houden op bed ( en waarvoor de stofjes veel geld kosten). Schitterende kunstwerken, echt waar. (Elske)
 • Ik vind kleuren op zijn tijd heerlijk om te doen (en dan ben ik nog wel feministe….;-)) Ik heb jarenlang gewoon kinderkleurboeken gedaan, maar heb nu toch vorig jaar een grotemensenkleurboek gekocht. Lekker, niet nadenken, gewoon iets moois maken – dan hoeft het niet nuttig te zijn, toch? Ik kan me niet voorstellen dat iemand iets heeft tegen cupcakesmakende vrouwen (of mannen); als het je ontspant, als je het leuk vindt, waarom zou je niet? Ik houd alleen niet zo van de hype daaromheen. (En ik ben niet zo van het prutsen met eten, doe ik liever met papier, wol, stof, klei, etc.) (Hanneke)
 • Ik heb via de flow van mijn moeder een mini kleurboek gekregen. Dat is een leuk werkje. (Vlierbloesem)
 • Sommige mensen met dementie vinden het ook heel fijn om te doen. vr. gr. van Marijke
 • Ik heb hem ook, speciaal gekocht om samen met mijn zoontje te kleuren. Het heeft wel iets meditatiefs. En ach, af en toe iets doen wat niet nuttig is, is toch ook heerlijk. (Wilma)
 • Het lijkt mij heerlijk en ik ga snel de, door jou genoemde, website bekijken. (Johanna)
 • Ja leuk, maar erg duur. Je kunt in de goedkope boekwinkel ook mandala kleurboeken kopen voor € 3,95 en die zijn net zo ontspannend.
  Een doos met hele mooie kleurpotloden hoort er natuurlijk wel bij. Fijne dag, Thea
 • Ha die zijn fantastisch, ik heb er natuurlijk ook al een. Het is gewoon echt leuk om te doen, wellicht juist misschien wel omdat het totaal NIET nuttig is? (als je het af hebt). Ik vind ze echt geweldig hoor. Verslavend ook :-) (Sillie)

Bonustip

Gratis kleurplaten voor volwassenen!

Doe jij aan kleuren voor volwassenen? En wat is je favoriete kleurboek of kleurplaat?

Similar Posts

25 Comments

 1. Toevallig las ik er laatst ook een artikel over, daarvoor had ik er nog nooit van gehoor.
  Het schijnt inderdaad heel ontspannend te zijn, maar ik geloof dat ik nog maar even wacht met het aanschaffen van zo’n boek. Ik vind het een beetje ‘makkelijk’ om zelf geen figuren o.d. te hoeven bedenken, alleen maar te hoeven inkleuren, hoe ingewikkeld die ook kunnen zijn.
  Kan we echter wel voorstellen dat het heel goede therapie is als je problemen met je coördinatie of motoriek hebt.

  1. Als je goed kunt tekenen is kleuren inderdaad niet zo uitdagend denk ik. Maar voor al die mensen die nauwelijks een rechte lijn kunnen trekken, is kleuren lekker laagdrempelig : )

  2. Ik kleur het liefst landschappen en stadsgezichten, al jaren dus lang voor de trend begon. Een niet kinderachtig kleurboek kan zijn “kleur je eigen van Gogh of Monet “

  1. Ik snap wat je bedoelt Carolien. Dat heb ik zelf ook. Maar er zijn ook rustiger kleurplaten. Hoewel die wel weer wat kinderlijker aandoen meteen.

 2. Ik kleur ook af en toe…. ontspannend, leuke, samen met mijn dochter. Ik heb alleen nog steeds geen juiste stiften ervoor. Maar och dat komt mss ooit nog wel.
  De boeken kom je overal tegen….. Omdat ik niet geregeld kleur en geen juiste kleurtjes heb, kleur ik nu nog in de eenvoudige, goedkope boeken van action en kruidvat. Al twijfel ik wel om eens een mooier boek te kopen.

  1. Je hoeft er inderdaad niet veel geld aan kwijt te zijn Marjon. Ze liggen bij de Action, Wibra en voor een prikkie. Bij de Xenos zijn ze gek genoeg weer wat duurder.

 3. Jaren geleden heb ik boekjes gekocht met kaarten om mandala’s in te kleuren. Roosvensters, Indiaanse mandala’s, Keltische mandala’s en nog zo wat. Leuk om te doen, al zijn sommige tekeningen nogal priegelig.
  Ik kleur nu boeken in die ik al in mijn kast heb staan. Een jaren zeventig boek over bezuinigen. En die kleur ik graag in met oranje, bruin en groen :D Ik kom dan helemaal in de sfeer van mijn kindertijd.
  En ik kleur kookboeken in. Ik heb een aantal kookboeken met tekeningen (vooral vegan kookboeken schijnen die te hebben).
  Ik heb verschillende soorten kleurpotloden. Er is echt een heel groot verschil in kwaliteit. Ik werk het liefst met Vincent van Gogh potloden. Die zijn heel duur (professionele kleurpotloden). Die bevatten veel meer pigment dan Caran d’Ache, terwijl die ook niet zo goedkoop zijn. Met mijn favoriete potloden is het resultaat veel intenser gekleurd.
  Kan best zijn dat anderen het verschil minder opmerken dan ik omdat ik vroeger heel veel getekend heb.

  1. Wat origineeel om kookboeken in te kleuren VeggieMo! Dat is echt nieuw voor mij. Interessant om te horen wat nou eigenlijk de verschillen in kleurpotloden kunnen zijn. Dat wist ik niet!

 4. Ik ben er al een tijdje mee bezig. Ik heb de boeken zin in kleuren van marja van t ‘wel. Het thema van deze boeken zijn dieren. De kleurplaten zijn eenvoudig, uitnodigend en creatief je kunt ze op je eigen manier kleur, sfeer en verdieping geven. De bijbehorende prikkelende vragen nodigen uit tot reflectie. Ik heb ze gebruikt met cliënten tijdens coachingsessies.
  Voor alle andere doeleinden kun je ze natuurlijk ook gebruiken.

 5. Ja leuk! Samen met dochter. Goede gesprekken en totale ontspanning. Moet je af en toe eens doen. Moet alleen eens op zoek naar wat beter materiaal. Misschien potloden ipv stiften in een beperkt aantal kleuren?

 6. Binnenkort maar eens een kleurboek halen. Het spreekt me vooral aan dat het stress verlagend werkt. In tentamenweken komt dat goed van pas. Vooral dat boek van bol.com lijkt me super!

  1. Dat herken ik Heerlijkheidjes. Dat is ook wat mij aan het hardlopen kreeg, nadat ik altijd een fanatiek sporthater was: de belofte van minder stress en rust.

 7. ik ben nooit gestopt met kleuren, ik vind het zo heerlijk…
  heb er nu wel echt te weinig tijd voor, maar als ik dan weer eens een boek erbij pak, en dat is tegenwoordig dan wel een kleurboek voor volwassenen dan geniet ik er ook echt van..

 8. Ik kleur af en toe ook. Heerlijk wegdromen, even nergens aan denken. Bij de action verkopen ze ook verschillende soorten. Gewone kleurboeken, van cijfer naar cijfer, mandala, kleurkaarten. Sommige kleurplaten zijn inderdaad druk, maar als je het met weinig kleuren inkleurt lijkt het ineens heel anders. Ik kleur met fineliners, stiften en potloden.

  1. Op de Facebookgroep over kleuren zag ik inderdaad dat het enorm verschil maakt welke kleuren worden gebruikt. Dezelfde kleurplaat kan er dan echt compleet anders uit zien.

 9. Ik kleurde een aantal jaren geleden meer dan nu – meer tijd…. En dan gewoon een Disney-kleurboek o.i.d…. Inmiddels heb ik het geheime tuin kleurboek in de kast staan, en kreeg ik voor mijn verjaardag het advanced style kleurboek (google maar eens). Ik zou het meer willen doen – veel beter voor me dan tv kijken!

 10. Net heerlijk gelachen om je opmerking dat het allereerste kleurboek voor volwassenen in 14 talen is vertaald. Ik begrijp dat er ook tekst in staat ;-)
  Al die kleurboeken oefenen aantrekkingskracht uit in de winkel. Je hebt vast wel gezien dat ik de kleur-ansichtkaarten gekocht heb bij Action. En eerlijk geschreven, ik kom er niet aan toe. Maar ik vind het allemaal prachtig!

 11. Kleurboeken voor volwassen zijn zo leuk. Ik was net nog aan het kleuren. Ik heb 2 boeken van de action en Bloemenmagie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.