Wat geef je ze mee?

riscometer

dela

Toen de kinderen nog klein waren sloten we een spaarrekening voor ze af ‘voor later’. En bij ‘later’ dachten we dan zo ongeveer aan het moment dat ze achttien zouden worden en misschien zouden gaan studeren. We wilden dat goed regelen.

Bij coöperatie Dela komen ze dagelijks situaties tegen waarin dingen goed of juist niet goed geregeld zijn. Ze zijn daarom een campagne begonnen om je bewust te maken van wat je je kinderen en de mensen om je heen wilt meegeven. En dan niet pas nadat je dood bent, maar nu al. Het motto van de campagne is:

‘Wat je meegeeft, is wat je straks achterlaat.’

Ik vind het een mooi motto!

Wat geef jij mee?

De campagne van DELA zet beslist aan tot nadenken. Want wat wil jij de mensen van wie je houdt meegeven? Feitelijk zijn er twee soorten van ‘meegeven’:

 1. Tastbare dingen. Bijvoorbeeld een kopje van je oma dat je altijd bewonderde. Of geld voor een studie. Een oude pyjama waar je je opa in kon uittekenen, waar je een overhemd van maakt. Ik noem maar wat.
 2. Herinneringen, wijsheid, ervaringen, levenslessen.

De tweede categorie geef je mee tijdens je leven. De eerste categorie kun je meegeven als je er nog bent, maar kan ook daarna. Als je tijdens je leven dingen geeft kan dat bijvoorbeeld in de vorm van een schenking. Het leuke van een schenking is dat je dan nog kunt zien hoe blij ze er mee zijn!

Wat ik mee kreeg

Eén van de dingen die ik letterlijk van mijn vader heb gekregen is onze keukentafel. Die is destijds speciaal gemaakt voor mijn opa. Mijn vader groeide op in een gezin van 13 kinderen, dus het is een hele lange tafel. Met die tafel gaf mijn vader mij ook een stukje familiegeschiedenis mee. En dat koester ik.

Eén van de dingen die mijn moeder me meegaf is de boodschap dat je vaak sterker bent dan je denkt. En dat je meer aankunt dan je soms denkt. En heel praktisch: als je gaat verhuizen, zorg dan dat je één kamer netjes maakt. Dan heb je in ieder geval een plek om bij te komen!

Wat ik mijn kinderen graag wil meegeven

Ik wil mijn kinderen graag een bodem in hun bestaan meegeven. Iets waarop ze kunnen terugvallen als het leven moeilijk is. En het leven zou het leven niet zijn, als het niet zo nu en dan moeilijk zou worden! Zelf heb ik ontdekt dat de kerk dan een plek kan zijn om tot rust te komen. En me veilig te voelen. Dat is een geschenk dat ik mijn kinderen graag wil meegeven. Zodat er altijd een plek is waar ze soelaas kunnen vinden.

Daarnaast wil ik ze graag meegeven dat hardlopen een geweldige manier is om gezond te leven en emotioneel in evenwicht te blijven!

‘Op eigen benen staan’

Op de website  van DELA vind je prachtige filmpjes van jonge ouders waarin ze vertellen wat ze hun baby willen meegeven. En daarnaast zijn er ook speciale thema’s. Zoals het thema ‘Op eigen benen staan’.

Als moeder van tieners vind ik dat een interessant onderwerp. Zelf kreeg ik van mijn ouders mee dat als je 18 wordt je dús het huis uit gaat! Mijn zusjes en ik gingen alledrie studeren en verlieten inderdaad op achttien jarige leeftijd het ouderlijk huis. Dat was toentertijd heel vanzelfsprekend. Maar sindsdien is er veel veranderd. De studiefinanciering is in een lening veranderd, en de prijzen zijn gestegen. En wat blijkt? Zowel mijn negentienjarige dochter als mijn achttienjarige zoon wonen nog thuis.

Luister hier wat anderen meekregen

In onderstaand filmpje zie je straatinterviews waarin mensen vertellen wat zij van hun ouders meekregen:

Doe ook mee!

Op de website van DELA kun je vertellen wat jij wilt meegeven. Klik hier om mee te doen.

Nog meer belangrijke levenslessen? Lees dan Neem een geit!

Wat wil jij meegeven? En wat regel jij nu al zodat je kinderen later op eigen benen kunnen staan?

Similar Posts

15 Comments

 1. Een spaarrekening hebben we (nog) niet, zijn we wel van plan om te openen. Ik wil ze graag meegeven dat ze er mogen zijn, ook als iets nog niet zo goed lukt. En ook dat ze altijd een plek hebben waar ze terug kunnen komen, hun thuis.

 2. Ik ben nu al aan t sparen voor en met de kinderen. Heb onze oudste bewust geleerd om goed om te gaan met haar geld, ze zit er nu al bovenop ga dit jaar voor t eerst met haar op de rommelmarkt staan het geld is dan voor haar en haar zusje. Verder leren we dat iedereen er mag zijn, dat iedereen uniek heeft en mooi is en dat we gelukkig niet allemaal hetzelfde zijn. Ik vertel haar elke dag hoe blij we met haar zijn en hoe gelukkig ik ben dat ze zo lief is en mijn dochter is.(krijg ook echt veel liefde van haar terug) toen ik de deur uit ging hebben mijn ouders ons financieel goed kunnen helpen, ik hoop dit bij onze meiden ook te kunnen doen. Dit is mede de reden dat we nu aflossen op onze woning. Verder probeer ik ze een heleboel mooie herinneringen mee te geven door nu van alles met ze te doen. Dat kan een dagje strand, bos maar ook een pretpark zijn. Of zomaar een picknick bij de schaapskooi op woensdagmiddag direct uit school. Kleed mee eten mee en gaan met die banaan. (Moet ik trouwens in het nieuwe schooljaar direct weer doen, t weer zat tot nog toe niet zo mee)

  1. Mooi dat wat jouw ouders voor jou deden, jij ook weer voor jou dochter wilt doen Geldover. Prachtig zoals bepaalde gewoontes dan door de generaties heen worden doorgegeven!

 3. Wat een mooie post. Hier denk ik regelmatig over na. Van mijn grootmoeder leerde ik dat ik nooit mag stoppen met dromen en dat God voor al zijn kinderen zorgt. Van mijn ouders leerde ik dat wie hard werkt er altijd komt. Zelf leer ik mijn dochter ook dat ze nooit haar dromen moet opgeven, als ze het echt wilt, er voor werkt en blijft geloven, dan lukt het haar wel.

 4. Wij hebben nog geen kinderen (en ik weet eerlijk gezegd ook niet of we die kunnen krijgen). Als we wel kinderen zouden kunnen krijgen zou ik ze sowieso willen meegeven dat eerlijkheid het langste duurt. En ook dat je alles kunt bereiken, als je maar doorzet.

 5. Wat een mooi stukje. Ik mocht inderdaad ook ophoepelen toen ik 18 was haha! Maar liefde is het allerbeste wat je je kind kan meegeven denk ik. En dat doen we :)

 6. Mooi om over na te denken…
  Ik weet al dat ik mijn zoontje graag wil meegeven om gelukkig te zijn, zelfvertrouwen te hebben, trots te zijn op zichzelf en de dingen die hij doet… Dat familie, vrienden en ervaringen belangrijker zijn dan dingen.
  Maar inderdaad, vooral liefde. Dat is de basis van al die andere dingen.

 7. Wij proberen onze kinderen ook heel veel mee te geven. Doorzettingsvermogen, compassie, vertrouwen en liefde voor zichzelf, anderen en de wereld.
  Allemaal veel belangrijker dan geld ;)

 8. Wijlen mijn vader leerde me om anderen zo te behandelen als ik zelf behandeld wil worden, namelijk met Respect (ja met hoofdletter R).
  Ik heb mij zoon geleerd dat het niet gaat om de buitenkant, maar om hoe mensen van binnen zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.