Verf: 10 veelgestelde vragen + antwoorden!

verf

Als het om verf gaat is mijn belangrijkste vraag:

'Welke verf is de beste?'

En met 'beste' bedoel ik dan de verf waarmee ik in de minst mogelijke tijd, met zo min mogelijk inspanning het mooiste resultaat krijg!

Hieronder 10 veelgestelde vragen over verf mét de antwoorden!

10 veelgestelde vragen over verf

1. Wat is verschil muurverf en 'gewone' verf?

Muurverf, ook wel latexverf genoemd is geschikt voor... muren. De naam zegt het al. Maar wil je bijvoorbeeld je deuren verven, een radiator of je raamkozijn? Dan kies je voor 'gewone' verf oftewel lak. Een handige vuistregel is:

Muurverf gebruik je voor muren en plafonds. Voor alle andere schilderwerk kies je voor lak.

2. Welke verf is de beste?

Volgens de meest recente test van de Consumentenbond is Sikkens Alphacryl pure mat SF de beste muurverf! Gevolgd door de merken Perfection, Histor, Hornbach en Sigma verf.

3. Waar verf weggooien?

Dat zul je altijd zien: je project is klaar, en je hebt een boel over. Je kunt dit natuurlijk bewaren, maar misschien is dat amper de moeite. Waar kun je dan verf weggooien?

Verf valt onder Klein Chemisch Afval.

Volgens Milieu Centraal moet je verf weggooien door het af te geven bij de milieustraat of het afval scheiden station van je gemeente. Je mag het dus in ieder geval niet in je grijze container bij het restafval dumpen. Je lege verfblikken mogen wél bij het restafval.

4. Wat verf je eerst: muren of kozijnen?

Op Kosten-schilderbedrijf.nl schrijven ze enigszins verwijtend dat het zo simpel lijkt in woonprogramma's! Mensen gaan lekker aan het muren verven, en binnen no time ziet het huis er prachtig uit.

Maar wat ze niet laten zien is alle voorwerk!

Gelukkig zetten zij de volgorde van de juiste stappen op een rijtje:

 1. Eerst afwassen
 2. Ontvetten
 3. Houtwerk eerst opschuren
 4. Bescherm delen die niet geverfd moeten worden met tape
 5. Verwijder stekkerdozen
 6. Ga je iets schilderen dat nog niet eerder is geschilderd? Breng dan eerst een primer aan. Dit geldt ook voor vliesbehang schilderen.
 7. Meng de verf zorgvuldig met een speciaal daarvoor bestemd houtje.

Maar nu is nog steeds de vraag 'Wat verf je eerst: muren of kozijnen?' niet beantwoord. Het beste antwoord komt van Decopedia:

Verf eerst de kozijnen, dan pas de muur!

De reden is heel simpel: muurverf kun je makkelijker wegvegen als je een foutje maakt dan de verf die je gebruikt voor kozijnen!

5. Welke verf voor trap?

De verf op een trap moet tegen een stootje kunnen, want een trap wordt doorgaans druk belopen. Hij moet dus goed bestand zijn tegen krassen, stoten, puntige hakken etc.

De meest geadviseerde verf voor een trap is zogenoemde watergedragen verf oftewel acrylverf.

Die wordt namelijk keihard als hij droog is en kan dus tegen een stootje.

Hieronder een fijn filmpje waarin je ziet hoe je een trap moet verven! Alle stappen worden goed uitgelegd en voorgedaan.

6. Hoe krijg je verf uit kleding?

Oeps, geknoeid? Verf in je kleding? Het overkwam Martien Meiland meerdere keren in één van de afleveringen van Chateau Meiland. Hij ging namelijk verven met zijn nieuwe grijze gilet aan...

Hij stond te verven, en moest om de haverklap stoppen om de vlekken uit zijn giletje te halen.

Dat kon in zijn geval gewoon met water. Hij gebruikte vermoedelijk dus verf op waterbasis.

Het was op zich verstandig van Martien Meiland om meteen actie te nemen toen hij verf in zijn kleding kreeg. Zo gauw het opdroogt is het namelijk moeilijker uit je kleding te krijgen!

Heb je terpentineverf of olieverf vlekken in je kleding? Drenk dan een oude doek in terpentine en probeer de vlek hiermee weg te poetsen. Daarna kun je de kleding gewoon in de wasmachine doen.

Maar tot slot: trek liever oude kleding aan, zodat verfvlekken geen punt zijn!

7. Hoe verf je een trap?

Waarschijnlijk heb je de trap dezelfde dag nog weer nodig om naar boven te kunnen. Het belangrijkste antwoord op de vraag 'Hoe verf je een trap' is dan ook:

Doe de treden om en om.

Op maandag doe je bijvoorbeeld de helft van de trap. En als de treden dan goed gedroogd zijn, doe je op dinsdag de andere helft. Zo kun je de trap blijven gebruiken: je gebruikt de treden die nog niet zijn geverfd/inmiddels weer droog zijn.

8. Wanneer verf tape verwijderen?

Schilderstape zorgt voor mooie strak afgewerkte randen, maar wanneer moet je verf tape verwijderen? Volgens Klusplanet moet je dat doen vóórdat de verf helemaal is opgedroogd! Ze geven hiervoor een goede reden: anders trek je misschien per ongeluk verf mee! De verf droogt dan als het ware in de tape! Het antwoord op deze vraag is dus:

Je moet verf tape verwijderen als de verf nog nat is.

Let op: de ene verf tape is de andere niet. Slechte kwaliteit schilderstape scheurt bijvoorbeeld snel af,  laat vieze lijmresten achter en heeft een minder goede structuur waardoor er verf ónder de tape kan komen. Hierdoor krijg je alsnog geen mooie strakke lijnen.

Afplaktape herken je doorgaans aan de gele kleur. Hieronder een voorbeeld:

Screenshot 2022 06 15 at 14.18.41

Maar veel klussers zijn vooral enthousiast over deze frogtape:

Screenshot 2022 06 15 at 14.20.16

9. Waarom verf verdunnen?

Ja, waarom moet je verf verdunnen?! Waarom wordt het niet gewoon kant en klaar geleverd? Volgens de vereniging Eigen Huis is dit de reden voor verf verdunnen:

De verf is te dik en daardoor niet vloeibaar. Hierdoor kun je niet effectief verven.

Dikke verf kan veroorzaakt worden door lage temperaturen of doordat de verf oud is. Bewaar verf dus liever op kamertemperatuur. Lak op waterbasis verdun je met water, lak op terpentinebasis met terpentine, aldus de vereniging Eigen Huis.

Maar meestal is verdunnen helemaal niet nodig!

10. Welke verf voor keukenkastjes

Je keukenkastjes verven wordt vaak genoemd als budgetvriendelijke methode om je keuken een metamorfose te geven. Maar welke verf voor keukenkastjes moet je gebruiken? Verf voor keukenkastjes moet voldoen aan de volgende eisen:

 • Vlekbestendig
 • Vetbestendig
 • Krasvast
 • Slijtvast
 • Makkelijk schoon te vegen

Wil je zeker weten dat je goede verf voor keukenkastjes hebt? Sommige merken, zoals Sikkens, Sigma en Histor hebben officiële verf voor keukenkastjes!

N.B. Lijkt krijtverf je leuk in de keuken? Weet dan dat krijtverf veel vlekgevoeliger is. Dat betekent dat een exra laag vernis nodig is als bescherming. Het kan dus wel, maar het kost meer inspanning en tijd.

Leestips

Verven of behangen?

Buitenschrijnwerk

Wat is jouw ultieme tip als het gaat om verven?

Gebruikte bronnen onder andere: Eigen Huis, Kosten Schildersbedrijf, Afvalscheidingswijzer, Milieu Centraal, KLusidee, Schilder gigant, Decopedia, Tuin en Tuin, Levis, Consumentenbond, Verf-Plaza, Hornbach, Gamma, RTL Nieuws

Similar Posts

24 Comments

 1. Ik ben onlangs druk bezig geweest met het schilderen van het houten plafond van mijn slaapkamer en het schilderen van kastjes. Ik vind het best iets leuk om te doen. Nu heb ik een weekje pauze genomen om dan daarna te starten met het schilderen van de trapkoker die naar de zolder gaat en ja ... ook de trap! Leuke tips die ik zeker zal meenemen.

 2. Wat een fijne tips! Vooral wat betreft het verwijderen van tape. Ik heb het een keer gedaan toen alles al droog was; drama! Zeker een aanrader om te verwijderen wanneer de verf nog nat is.

 3. Allemaal vragen die ik een paar weken geleden ook op heb gezocht, toen ik voor het eerst van mijn leven 'zelfstandig' aan het verven ging. Filmpjes op YouTube met instructies zijn ideaal, vind ik.

 4. Bij verven is de voorbereiding nog het meeste werk. Ik verf graag van boven naar beneden in verticale banen voor het mooiste resultaat

 5. Mijn schoonvader is net bezig met het schilderen van de voordeur. We hadden nog een beetje verf over van de vorige keer.

 6. Wij weten ervan. Ferry had toen ook gebruikt. ongeveer 2 jaar geleden alweer. Plafon spul was erg duur. Doet wel langer ermee.

 7. Wat een handig artikel. Toevallig net gisteren verf gekocht, speciale voor de badkamer. Ik ga morgen een poging wagen om het ook echt te gebruiken. Dat wordt nog wat!

 8. Mijn tip? Kuch, laten doen. Wij hebben allebei zwaar linkerhanden en dat gaat gewoon niet goed. Hij kan het trouwens wel beter dan ik. Hetgeen dat ik ooit heb geprobeerd? Dat laten we maar buiten beschouwing. Laten we het erop houden dat ik andere kwaliteiten heb.

 9. Oude kleding aan is inderdaad een goede tip. Heb hier een shirt liggen die ik aan heb gehad met verven en de spetters verf gaan er helaas niet meer uit.

 10. Ik ben niet zo verf queen dus heb geen verf tips helaas haha. Oude kleren aantrekken tijdens het verven en goed afdekken van de omgeving

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.