Wat is goede verf? Die je makkelijk kunt schoonmaken?
Last updated on October 3rd, 2024 at 12:57 pm
- Goedkope verf is duurkoop
- Wat is een goede verf? Test van de Consumentenbond
- Verf van de Action: een voldoende
- 6 Wijze lessen uit de verf test van De Consumentenbond
- Wat is een goede verf? Conclusie!
- Gratis printable om mee te nemen als je verf gaat kopen!
Wat is een goede verf?
‘Jullie hebben slechte verf op de muren!’
Dat zegt mijn tante Marietje wel eens tegen mij.
En helaas kan ik haar geen ongelijk geven.
Goedkope verf is duurkoop
Neem nou de verf op de wanden in onze slaapkamer. Die is bezaaid met muggenlijken en bloedvlekken als ze net hadden gegeten. Als je goede kwaliteit verf op de muren hebt, is dat niet zo’n punt. Dan maak je een sopje en dan maak je die wanden en muren schoon. Maar bij onze slaapkamer komt dan ook een deel van de verf mee…
De verf die wij gebruikten toen we verhuisden naar het platteland blijkt een verkeerde vorm van zuinigheid. We hadden veel beter kunnen investeren in kwalitatief hoogstaande verf. Dan had de verf waarschijnlijk sneller en beter gedekt, en hadden we nu eenvoudig de muren kunnen schoonmaken.
Maar hoe herken je kwalitatief hoogstaande verf?
Voor dit soort vragen ga ik altijd graag te rade bij de Consumentenbond. Laten we eens kijken wat zij te melden hebben!
Wat is een goede verf? Test van de Consumentenbond
Afgelopen juli testte de Consumentenbond maar liefst 23 verschillende witte muurverven. Als beste verf kwam de Sikkens Alphacryl Pure Mat uit de Test met een 8,7. Histor en Flexa delen een tweede en derde plaats met een 8,5 en op de vierde plek staat Sigma verf.
Verf van de Action: een voldoende
Bij dit soort tests ben ik ook altijd benieuwd hoe een product van de Action het doet in zo’n test. De Action Wall Colour Muurverf mat staat op plek 17 met een 6,4. Een voldoende dus. Maar dat neemt niet weg dat de Consumentenbond er weinig enthousiast over is. Ze schrijven dat het testresultaat tegenviel.
Helemaal onderaan staat OK latex voor binnen met een 4,1.
6 Wijze lessen uit de verf test van De Consumentenbond
Er vallen diverse interessante lessen te leren uit de test van De Consumentenbond. De belangrijkste zet ik hieronder op een rijtje:
- Volgens De Consumentenbond zegt de prijs per liter niet zo veel. Je kunt beter kijken hoeveel vierkante meter je kunt verven met 1 liter verf en hoeveel lagen je moet doen voordat het goed dekt.
- De beste verven zijn in deze test ook de duurste.
- Prijzen van muurverven variëren flink. Het is verstandig om even rond te shoppen en te kijken of er ergens een goede aanbieding is.
- Als je een muur goed wilt kunnen schoonmaken moet je kijken naar de schrobklasse van de verf die minimaal 1 is en maximaal 5. Een schrobklasse 1 is het beste. Hieruit maak ik op dat de verf die wij hebben een sneue schrobklasse van 5 is. Helaas staat de schrobklasse niet altijd handig op het verfblik vermeld. Maar online kun je deze informatie doorgaans vinden in de vorm van het zogenoemde ‘kenmerkenblad’. Daarop staat de schrobklasse vermeldt. Wil je bijvoorbeeld sigma s2u nova satin kopen? Controleer dan in het kenmerkenblad de schrobfactor. Die is in dit geval overigens 3:
- Kies voor muurverf op waterverf want dat is minder slecht voor de gezondheid dan verf op basis van terpentinebasis.
- Gebruik voor muren verven, en wanden bij voorkeur matte verf adviseert de Consumentenbond. Hoogglans is vooral geschikt voor houtwerk volgens hen.
Wat is een goede verf? Conclusie!
Bezuinigen op verf is meestal geen goed idee. De kans is groot dat je meer verf nodig hebt. Dat betekent dubbel zoveel werk, omdat de verf de eerste keer niet dekt. Kies liever voor een goede kwaliteit verf. Slechts 4 van de geteste verven dekten in één keer in de test van De Consumentenbond.
Gratis printable om mee te nemen als je verf gaat kopen!
Lees ook mijn post over ramen lappen.
Wat heb jij op de muren?
Discover more from Huisvlijt, huis, tuin en keuken blog
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Dat is lang geleden dat ik me in de woning met verf heb bezig gehouden.
Maar inderdaad een goede verf is verstandig, qua schoon maak, maar ook onderhoudt. Hans
Wij hebben overal muurverf op de muren en dan muurverf van Histor en van het huismerk van Praxis. Beide volgens mij van goede kwaliteit.
Ik weet het niet meer zeker, maar volgens mij Sigma of Sikkens… Ik let er wel op bij het kopen, maar daarna verwatert dat…
Dat zijn wel degelijke merken Sjoerd.
Poeh zou het niet weten wat ik op de muren heb nu, te lang geleden, het kwam bij de Praxis vandaan of het nu eigen merk was of Histor? Beiden zijn vaak wel in een soort van aanbieding. Wel, wat ik ook al jong leerde juist, is om hieraan goed geld uit te geven inderdaad. Goedkope troep laten staan, en daar heb ik mij altijd aan gehouden. Dus was er geen geld? Dan ook niets op de muren. Ik weet nog dat wij ooit gestart zijn met kids and color of zo, dat zijn nu andere namen geworden, voor de peuterkamer van mijn dochter. Dat was ook van histor of Flexa, eigenlijk gebruiken wij dat altijd wel.
X
Ik ben tevreden met het merk Boonstoppel.
Ik laat me altijd bijstaan door een kennis die een proffessioneel schilder is. Meestal levert hij de verf.
Dat is ook een goed idee inderdaad. Zo’n vakman weet natuurlijk ook goed wat de beste verf is.
Wij hebben glasvezelbehang op de muren en daar muurverf overheen. Ik koop ook altijd wel goede verf. Dat scheelt een hoop werk. Als je alles twee keer moet doen, ben je duurder uit. Ik kijk altijd waar de duurdere merken in de aanbieding zijn. Er zijn zoveel bouwmarkten dat er altijd wel een is met verf in de aanbieding.
Uiteindelijk is duurdere verf dan inderdaad de beste investering.
Bij mij zit er behang op de muren en dat is verrassend goed af te nemen met een vochtig doekje. Het voordeel van goedkope verf is trouwens wel dat je gewoon om de zoveel tijd eens een nieuw kleurtje op de muren kunt smeren.
Dat is waar Naomi! Dankjewel voor dit voordeel : )
Ja zoiets was het.. duur maar wel mooi. Daar gaat het om toch.
Love As Always
Di mario
Voor muurverf: Wijzonol of Flexa. Voor alle kozijnhout binnen (waterbasis) en buiten: Wijzonol.