Koopavond afschaffen?

koopavond

In een recente column schreef Özcan Akyol over het fenomeen koopavond.

En hoe dat tegenwoordig een trieste bedoening is.

Niet alle winkels doen meer mee, en koopavonden worden niet langer druk bezocht.

‘De koopavond is nu vergane glorie, schaf hem helemaal af,’ concludeert Özcan.

Koopavond afschaffen

Tsja, ik ga nooit naar koopavonden dus ik kan er in die zin niet over oordelen. Toen we nog in de stad Doetinchem woonden, ben ik ooit eens op een vrijdagavond met mijn oudste dochter de stad ingefietst, op zoek naar kinderschoenen. Op dat moment vond ik het erg handig dat de winkels ‘s avonds nog open waren.

En het was ook een gezellig uitje.

Maar nu kom ik er eigenlijk nooit meer.

Niettemin, als ik hoor dat het zo rustig is, vind ik dat wel een argument om eens te gaan ; )

Volgens mijn jongste dochter, die als bijbaan in een lingerieketen werkt, heeft deze avond zeker nog nut. Als het rustig is, hebben ze meer tijd om klanten te helpen. En vaak is het ook gewoon druk.

Leestip

Voordelen online shoppen

Wat vind jij van koopavond?

Similar Posts

22 Comments

 1. Heel af en toe maken mijn dochter en ik er wel eens gebruik van, maar dat is maar sporadisch. Ik denk dat het per winkel verschilt of het nog rendabel is om de koopavond in stand te houden. Als klant is het misschien prettig als het rustig is in de winkel, maar ja wij ondervinden niets van de kosten van personeel etc. Ik ben in de middag vrij vroeg klaar met werken dus altijd in de gelegenheid om overdag te winkelen als het nodig is, maar dat geld niet voor iedereen en niet iedereen shopt alleen online.

 2. Van mij morgen ze de koopavond afschaffen. En ook vooral de zondag. Die speciale zondagsrust in de stad is weg. Denk vooral aan de kosten voor de ondernemer. En het is nergens voor nodig. We zijn gewoon verwent. In Duitsland gaan bijna alle winkels op zaterdag om 13.00 uur dicht.

 3. Het maakt mij niet uit, ik maak er geen gebruik van, zondagsopening vind ik juist wel prettig. Toen ik een tiener was, jaren 80, was de koopavond in ons dorp iets gezelligs en ging ik er vaak met een vriendin heen, beetje heen en weer lopen en mensen kijken. En naar de grote stad met mijn moeder om kleren te kopen, ook gezellig!

  1. Ja, die gezelligheid van een koopavond herken ik Mevrouw Niekje. Als kind gingen mijn ouders ook wel eens met mij en mijn zusjes. Dat had echt wel iets.

 4. Toen ik nog werkte, was ik er heel blij mee. Dan hoefde ik niet op zaterdag naar de winkels, maar kon ik ‘s avonds. Nu kan het me gestolen worden, maar ik stel me zo voor dat er mensen zijn voor wie het toch echt nog steeds heel prettig is.

 5. In het dorp waar ik woon, doen niet alle winkels mee. Dat maakt het best ongezellig om even een rondje dorp te doen. Ik vind het vooral tijdens de feestdagen leuk, als er feestverlichting is. Meestal zijn dan wel alle winkels open.

 6. Men denkt er steeds meer over, voor een grote supermarkt is het geen probleem daar worden in de avond uren de vakken bij gevuld.
  Maar er zijn winkels die net zo goed kunnen sluiten, ook tijdens de koopzondag. Hans

 7. Ik herinner me nog,dat de koopavonden begonnen. Mijn vader deed zijn zaak open. Drie keer. Toen had hij berekend,dat alle lasten meer waren dan de inkomsten. Bovendien werd er niet extra verkocht ,maar was het een verschuiving

 8. Als kind vond ik de koopavond geweldig, We gingen op vrijdagavond regelmatig wat lekkers halen bij de bakker of bij Jamin. Het was altijd druk in ons winkelcentrum (overdekt dus ook fijn bij slecht weer). We gingen ook wel eens op koopavond naar de Maxis voor nieuwe kleding of spullen. Bijzonder toen.
  Jarenlang heb ik weinig gebruik gemaakt van de koopavond. Wel altijd een keertje met de feestdagen vanwege de mooie verlichting.
  Nu wonen we om de hoek van een groot buurtwinkelcentrum en daar is de koopavond op vrijdag tot 20.00 uur. Veel winkels doen mee. Met goed weer is het er druk. We gaan regelmatig even langs.

 9. Hangt van de winkel af. Supermarkten zijn hier tot 21 of 22 uur open. In schoenen en kleding winkels zie ik ‘s-ochtends ook geen mens. Als die tussen 12 en 20 opengaan, om te zorgen dat niet iedereen alles via het internet gaat bestellen, dan vind ik dat ook prima. Wij hadden hier op de hoek jaren een groentewinkeltje die 3 dagen per week openging. Dan zette ze net zoveel om als bij elke dag open. Mensen nemen vaak voor 2 of meer dagen mee.

  Probleem is dat alle winkeliers naar elkaar kijken en niet elkaar qua openingstijden aanvullen. Geldt overigens ook voor restaurants. Ben veel op dienstreis geweest en op maandagavonden kon je voor een maaltijd vrijwel nergens terecht. Er is er niet 1 die denkt ‘laat ik eens dinsdag vrij nemen ipv maandag’.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.