14 Voordelen van online shoppen en 9 nadelen online shoppen!

Voordelen van online shoppen

Het leek me leuk om eens een lijst te maken met alle voordelen van online shopping.

En daarna heb ik ook alle mogelijke nadelen opgeschreven die ik kan verzinnen!

Want steeds meer mensen shoppen online. En dat is niet zo verwonderlijk. Het is makkelijk, en je hebt veel mogelijkheden. Denk alleen al aan Etsy Nederland!

14 Voordelen van online shoppen

 1. Je kunt altijd online shoppen. Online shops zijn 24/7 open.
 2. Geen gedoe met parkeren of een parkeerplek zoeken.
 3. Geen reistijd.
 4. Veel meer opties en aanbod. Vroeger gingen mijn man wel eens speciaal naar Amsterdam om Engelse boeken te koop bij W.H. Smith en The American Bookshop. Maar dankzij internet is het niet meer nodig om helemaal naar Amsterdam te gaan voor Engelse boeken. Er ligt een wereld aan boeken voor mij open via amazon.co.uk en bookdepository.com.
 5. Het is makkelijker om tweedehands te kopen. Ooit ging ik graag naar Laura Ashley winkels. Maar de dichtstbijzijnde zat in Arnhem. Inmiddels is die weg, een ook de Laura Ashley in Utrecht is verdwenen. Maar dankzij ebay.co.uk kan ik nog steeds leuke Laura Ashley kleding kopen. En nog veel goedkoper ook.
 6. Online kun je makkelijker prijzen vergelijken. Je hoeft niet helemaal naar een andere winkel te lopen om te kijken hoeveel iets daar kost. En sites als beslist.nl helpen je te vergelijken.
 7. Veel winkels bieden meningen en klantervaringen aan onder een product. Zo kun je lezen hoe iets valt en of het een goed product is. Onder andere Bonprix doet dit.
 8. Online kortingsbon gebruiken. Voordat ik online iets koop check ik altijd even of er toevallig een kortingsbon te krijgen is.
 9. Je hoeft niet de drukte in.
 10. Geen opdringerige of vervelende verkopers bij online kleding kopen
 11. Het plezier van een pakje dat bezorgd wordt. Dat blijft toch altijd voelen als een cadeautje.
 12. Rustig passen. Een paar dagen wachten, en dan nog eens passen. Je kunt dus langer doen over de beslissing of je iets neemt of niet. je hebt meer bedenktijd. Bij de meeste winkels heb je toch wel minstens 7 dagen bedenktijd voordat je een product moet houden.
 13. Bij grote aankopen bespaart online shoppen je sjouwen met het product. Het wordt immers thuisbezorgd.
 14. Bij winkels als de Mediamarkt kun je witgoed kopen en er voor kiezen dat ze het apparaat bezorgen en voor je aansluiten.

Nadelen van online shoppen

 1. Je komt niet in beweging. Je kunt online shoppen vanuit je luie stoel of vanaf de bank. Ga je echt ‘de stad in’ dan loop je tenminste. En zo kom je makkelijker aan de aanbevolen 10.000 stappen per dag. Online shoppen kan een zittend bestaan dus versterken.
 2. Je kunt een product niet voelen, ruiken en vasthouden. Dat kan best een gemis zijn.
 3. Je moet een product beoordelen vanaf een plaatje. Je kunt het niet eerst even passen.
 4. Online shoppen kan leiden tot een geïsoleerd bestaan. Soms is het gewoon goed om er op uit te gaan, de echte wereld in.
 5. Als een product tegenvalt moet je het terugsturen. Dat kost enige administratieve rompslomp. En soms is het retourbeleid niet optimaal. Lees ook mijn post over Bestellen bij Etsy en mijn ervaring met retourneren bij Shein.
 6. Geen contact met aardige en behulpzame verkopers die je goede adviezen kunnen geven.
 7. De mogelijkheden om online te shoppen zijn eindeloos. Dat kan zorgen voor keuzestress. Er zit geen limiet aan.
 8. Online shoppen is erg makkelijk, en kan daardoor makkelijk leiden tot teveel geld uitgeven. Zeker als je betaalt met een credit card of Paypal. Je drukt zo op ‘betaal nu’! Er is amper betaalpijn.
 9. Omdat webshops permanent open zijn, is er geen structuur of beperking. Gewone winkels kunnen nog eens dicht zijn, maar online is dat nooit het geval.

Voordelen online shoppen en nadelen samenvattend

Zoals je ziet zie ik meer voordelen van online shoppen dan nadelen. Maar daarnaast is er natuurlijk ook altijd het gevoelsargument. De voordelen van online shoppen zijn dan weliswaar groot, maar soms wil je een product toch echt even in het echt zien.

Of voelen.

Welke van deze voor- en nadelen van online shoppen herken jij het meest?

Similar Posts

71 Comments

 1. Ik vind online shoppen voor kleding niet fijn. Ik wil zien en passen. Speelgoed koop ik dan weer wel veel online. Maar de opties zijn idd eindeloos. Maakt kiezen lastig soms.

  1. Ja, ik snap wat je bedoelt Nancy. Mijn smaak is ook vooral online te vinden. Mijn kledingstijl is totaal niet ‘in de mode’. Wel goed voor mijn portemonnee : )

 2. Ik vind het best fijn om online te shoppen,maar een nadeel vind ik dat je niet zeker weet of de reviews die bij een product staan wel echt zijn. Soms zijn ze nep of zijn mensen betaald om heel positief te zijn. Maar gelukkig mag je een product altijd retouren als het niet bevalt.

 3. Aangezien ik het suuuper druk had en vlak voor m’n vakantie helaas geen tijd had om nog snel een bikini en wat zomerjurkjes te scoren, heb ik deze online besteld. Zo mooi dat de bikini stond bij het model, zo stom stond hij mij. De jurkjes waren stuk voor stuk te kort en m’n slippers kwamen in maat 41 binnen, terwijl ik maar 38 besteld had. Ik ben helaas dus niet zo’n fan van online shoppen :P

 4. Ik doe allebei. Kleding koop ik online, maar ik ga ook wel graag passen in de winkel. Helaas zijn weinig merken maatvast en kun je er nooit echt van op aan dat het zal passen. Vooral bij winkels waar terugsturen lastig en/of duur is koop ik niet meer online.

 5. Ik vind het fijn dat je online zoveel meer keus hebt, en ook de ervaringen van andere mensen kunt lezen over het product. Dat gaat in de winkel net wat lastiger!

 6. Ik koop alleen iets online als het niet in een fysieke winkel te krijgen is, zoals onlangs nieuwe strips voor mijn koelkastplaten, nadat van de oude de hoekjes waren afgebroken.

  Ik wil iets ook kunnen voelen en zien, wat ik wil kopen en niet te vergeten het plezier van je aankoop mee naar huis te nemen. Als ik een leuke aankoop heb gedaan, wat van alles kan zijn, kan ik me helemaal happy voelen om mee naar huis te nemen.
  Als online bestelde artikelen bezorgd worden, is dat ook wel leuk, maar toch anders…

  Groetjes Lily

 7. Ik doe het allebei, online meer dan fysiek. Nummer 6 in de nadelen, is voor mij juist een de reden voor online winkelen, want ik kom tegenwoordig zelden aardige, laat staan behulpzame verkopers meer tegen. Verkopers zijn mijn grootste ergernis, waarvan ik juist roep dat als dat zou verbeteren, mensen eens daadwerkelijk wisten waar ze werkten en wat ze te verkopen hebben, ik vaker in de winkel te zien zou zijn. Nou is dat natuurlijk niet overal zo, dat weet ik, maar als ik een middag ga shoppen in de stad is de kans dat ik een goede, aardige verkoper tegenkom echt 1 op 10.

  Laatst wilde ik een specifieke laptop bekijken en heb echt stad en land in Gelderland afgelopen om een winkel te vinden waar het apparaat aanwezig was om te bekijken, betasten, uit te proberen en specificaties te bespreken. Nergens te vinden. Online beteld, een dag later in huis, getest en bekeken zolang als we nodig hadden en terug gestuurd, omdat het niet aan de verwachtingen voldeed. Super relaxed.

  Wat betreft de betaalpijn: dat is in sommige gevallen inderdaad iets om op te letten. Ik ken ook veel mensen die met al het plastic in de portemmonnee impulsief gaan binchen en pas later de pijn voelen. Daarom is budgetteren ook zo belangrijk.

  Verder is het natuurlijk heel erg persoonsgebonden wat voor de voor- of nadelen zijn. Het ligt ook aan de tijd die je hebt om te winkelen.

  Goed de punten eens op een rijtje te zien en na te gaan hoe het voor jou voelt en werkt. Thnx

 8. Vooral kleding vind ik prettig om in de winkel te kopen. Soms denk ik dat iets leuk zal staan, maar doet het dit niet. Om dan weer terug te moeten sturen, vind ik niks. Verder koop ook ik best veel online.

 9. Helemaal niet meer shoppen – dat bevalt me het best :P… Het heeft alleen maar voordelen:
  1. Je kasten raken niet te vol
  2. Je geeft minder geld uit
  3. Het kost geen tijd
  4. Geen keuzestress
  5. Geen opdringerige verkoopsters
  6. Geen parkeerkosten- of stress
  7. Enz…
  Haha, heeeeeerlijk dat ‘low-budget-leven’…

  1. Dat is natuurlijk de ultieme oplossing: niet meer shoppen! Maar hoe kom je dan aan jullie kleding? Meubilair, allerlei huisraad, kaarsen, zeep, kranten en tijdschriften…gaat er bij jullie nooit iets stuk? Kopen jullie nooit iets te lezen?
   Ik ben niet zo’n liefhebben van winkelen en we hebben met één kostwinner ook geen groot budget voor die dingen, maar soms hebben toch echt iets nodig.
   Ik ben nieuwsgierig hoe jullie dat verkrijgen!

  2. Meubilair: Repareren we zelf als het mogelijk is (zie ‘aad actief bank repareren’ via Google.
   Kleding koop ik alleen indien nodig (en liefst 2ehands, maar kan niet altijd natuurlijk)

   Kranten koop ik nooit, tijdschriften hebben we 1 abonnement. Een vriendin heeft een ander abonnement en we ruilen. Na lezen kunnen ze evt. nog naar de tijdschriften-uitleenkast…

   Hier ook 1 kostwinner :)…

  3. Oké dan, kleding koop ik zelf ook 2ehands, mijn man maakt & repareert meubels en onze krantenbak puilt uit van de gratis tijdschriften :-) Dat scheelt al wat gewinkel inderdaad, maar ik moet nu naar de stad voor de volgende spulletjes:

   – nieuwe lampjes, die wil ik op voorraad hebben nu de donkere tijd er weer aan komt;
   – onze stofzuiger is overleden, op de leeftijd van 25 jr, dus we hebben een nieuwe nodig;
   – pennen, potloden, alles is op
   – een hangslot voor de schoolkluis van onze zoon

   Dat zijn toch boodschappen waar ik niet aan ontsnappen kan ;-)

  4. Helemaal helder :)! M’n stofzuiger is 1,5-2 jaar geleden vervangen, dus hoop ik nog even mee te doen. Pennen/potloden hebben we altijd in overvloed (geen idee meestal hoe we eraan komen :P). Dochterlief is pas 4, dus gelukkig geen schoolkluis nog ;)… Oja en lampjes heb ik altijd in een doosje. Eens in de zoveel tijd kijken we even: Alles nog in gebruik (soms is bijv. een lampje gesneuveld en kan het reservelampje ook naar de ruilwinkel/weggeefhoek/oid).
   Veel mensen echter gaan ‘winkelen om te winkelen’. Shoppen zonder speciaal doel zegmaar, dat kost een hoop geld ongemerkt ;). Of ze gaan voor potloden en komen met 2 boodschappentassen vol (en vergeten dan vaak de potloden :P)…

  5. Voor zulke mensen heeft Nicole Orriëns de zgn. ‘Action cone’ ontwikkeld!
   Wel duur trouwens, zeg: ik had 6 lampjes nodig, LED e.d., want duurzamer… ruim 30! euro! Ik zag ze bij Action ook liggen voor veeeeeeel minder, maar mijn man doceert altijd: ‘Goedkoop is duurkoop’ en bovendien ‘De Action is zo goedkoop wegens de kinderarbeid die eraan ten grondslag ligt’. Duzzzz….dan maar naar TDC ;-) Dank je voor je onderhoudende bijdrage’s !

 10. ik doe het beide maar ik merk dat ik de laatste tijd meer online winkel dan de jaren er voor. vooral als ik leuke kleding via social media zie dan shop ik eerder online

 11. Laat me nog eens de moraalridder uithangen en een extra nadeel noemen van online shoppen: Het wordt altijd met de auto bezorgd. Kopen in de stad doe ik op de fiets. Voor mij is kopen in de stad dus beter voor de natuur ;-)

 12. Hihi, ik moest wel lachen om het zinnetje “Online shoppen kan leiden tot een geïsoleerd bestaan’. Ik zie het al voor me hoe tientallen kluizenaars achter hun laptopje non-stop zitten te shoppen en niet meer buiten komen ;). Ik ben wel iemand die echt van online shoppen houdt, mede omdat ik passen met kinderen erbij echt niet handig vind. En ook kleding voor de kids bestel ik online, dan kunnen we op ons gemakje alles passen en ik maak ook vaak gebruik van kortingscodes. Daarnaast heb ik in de buurt niet echt leuke winkels, online is het aanbod veel groter!

 13. Ik heb nu bij de H&M wel zoiets van ik ga naar de winkel want iedere keer als ik mijn eigen maar bestel is het toch te groot of veel te klein heel raar!

 14. Eigenlijk shop ik het liefst in een echte winkel. Maar gisteren wel een bulkhoeveelheid kleding gekocht bij H&M voor de kleintjes. Vooral omdat ze in de winkels vaak niet zo heel veel hebben hangen en online de keus veel groter is. Wel jammer, want de belevenis vind ik toch echt iets toevoegen.

 15. Producten wil ik zelf toch altijd wel graag vasthouden en passen met mijn gekke figuur. Toch bestel ik met regelmaat schoenen, accessoires en kleding online Ik heb er gewoonweg niet altijd de tijd voor en dan is het online shoppen bere handig! Voor beide wegen is wat te zeggen inderdaad Pro’s en con\s

 16. Online kopen is handig, maar doe ik alleen als ik er zeker van ben. Terugsturen vind ik namelijk echt heel vervelend en gedoe.
  Voor kleding koop ik dus alleen online als ik het model al ken. Sowieso koop ik maar heel weinig tegenwoordig.
  Witgoed is juist geweldig via het net! Vorige week nog via coolbue een vaatwasser. (Ja, onze vaatwassersaga gaat ook door ;))
  Voor mij is de beweging een belangrijke factor.
  En ik zou willen toevoegen: de stad ingaan is gezellig! Zeker nu we bijna niets meer kopen vind ik het echt een leuk uitje. Op de fiets heen, rondje lopen, evt. kopje muntthee drinken op een terras, dat is toch heerlijk? :)
  Nog een toevoeging: met kopen in (lokale) winkels help je die winkels overleven. Zo kan ik bv wol kopen op webshops maar koop het liever in een wolwinkel in de buurt. We willen toch met z’n allen niet dat alle stenen winkels verdwijnen :)

  1. Jouw idee van elke week koffiedrinken met een kind vind ik ook altijd zo heerlijk. Quality time :)

  2. Dat is ook heel fijn om te doen Anke! Hoewel daar nu na zo’n 15 jaar wat in verandert, doordat er 3 het huis uitgaan. Maar ik heb dat altijd superfijn gevonden.

 17. Een nadeel van online shoppen vind ik dat je het niet kan ‘voelen’en passen. Ik heb het toch graag eerst in de hand, maar online is er wel meer keus en je hoeft de deur niet uit met je kids (als dat niet uitkomt).

  1. Het niet kunnen voelen en passen is voor mij ook een struikelblok. Daardoor komt het nog wel eens voor dat ik iets heb besteld, dat eenmaal thuis erg tegenvalt.

 18. De voordelen wegen wel op tegen de nadelen zeg ik. En dat je dan niet meer uit je stoel komt valt wel mee. Hou juist tijd over om lekker te gaan wandelen of zo. Beter dan slenteren in een stad ;)

 19. Ik shop echt supergraag online, dat gaat altijd veel rustiger en zo kan je gerichter te werk gaan. Maar in real life gaan shoppen met vriendinnen wijs ik toch ook niet vaak af.

 20. Ik ben wel eens een webwinkel tegen gekomen die op zondag gesloten was. Niet dat ze dan niet leverde, maar je kon er op zondag gewoon ook niets bestellen.

  1. LOL! Dat is best heel bijzonder voor een webwinkel zeg! Was het soms een christelijke webwinkel? Het Reformatorisch Dagblad is op zondag ook niet te lezen.

 21. Ik ben toch niet zo voor het online shoppen, ik ga liever zelf de winkel in. Maar het is natuurlijk wel makkelijk. Voor onze oudste dochter kopen we kleding wel online, omdat we in de winkel zo moeiljk wat vinden voor dr.

 22. Wij zijn vrij ouderwets en kopen het meeste spul nog gewoon in de winkel, vinden we zelf echt het fijnst. Zeker als het om kleding en schoenen gaat. Alleen zo rond de decemberperiode bestellen we ook echt bewust online omdat we anders maar naar de stad blíjven karren. En mijn beide mannen zijn niet op hun best in drukke mensenmassa’s ;-)

 23. Kleding koop ik liefst gewoon in een winkel. Helaas zijn er sinds ik hier nu drie jaar woon, vier winkels waar ik kleding of schoenen kocht, verdwenen. Ik moet nu naar een andere plaats en dat vind ik niet fijn. Online koop ik niet graag omdat kleding mij vaak niet past vanwege mijn figuur (zandloper en zie dan maar eens een broek te vinden die past).
  Ik koop vooral boeken online. Ik bestel vee engeltalige boeken en die kan ik sowieso niet gewoon in de winkel vinden.

 24. Ik vind het echte winkelen nog steeds het leukste, dan weet ik ook direct of het kledingstuk iets voor me is en past. Anders moet ik er weer opwachten en dan eventueel weer terugsturen. Het voordeel van online shoppen is wel dat je inderdaad niet in de rij hoeft te staan bij de pashokjes.

 25. Het lijkt mij heel handig, maar ik vind boodschappen doen ook wel weer leuk haha. Toch ga ik het wel eens doen als ik heel veel moet halen denk ik, scheelt weer sjouwen.

 26. Tja ik heb zelf een online shop met juwelen en communicatie is voor mij super belangrijk – zelfs al is het niet face to face – ik zorg ook altijd voor een leuke en veilige verpakking :)

 27. Haha, ik vind online wel heel fijn. Maar heel selectief. Kleding koop ik altijd in een winkel (maar dan wel alleen, want shoppen moet bij mij snel en pijnloos) Maar dingen als boeken, workshops en dat soort dingen doe ik wel echt online.

 28. Ik vind inderdaad ook dat er voordelen en nadelen aan online shoppen zitten. Ik shop vaak online als ik weinig tijd heb, maar anders kijk ik toch wel echt in de winkel.

 29. Hoewel ik het erg prettig vind om online te (kunnen) shoppen vind ik het ook erg prettig om inderdaad gewoon dingen te kunnen voelen. Ik ben het helemaal eens met je lijstjes ;)

 30. Voeger ging ik regelmatig naar de winkels om even te passen en daarna even wachten tot sale actie komt :) maar tegenwoordig is oline shoppen de makkelijkste manier voor mij. Lang leve online webshop.

 31. Eigenlijk shop ik het liefst online, want in de winkels vind ik het toch niet fijn om te passen. Maar ik vind het dan ook weer vervelend dat ik de producten niet kan voelen en dat je dan een altijd dagen moet wachten haha.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.