Gevangen in geluid: hoe oorsuizen een moeder tot het uiterste dreef

gaby olthuis
Gaby Olthuis. Bron: tinnitusfonds.nl

Gisteren schreef ik een post over het fenomeen oorwurm. Als een liedje vervelend in je hoofd blijft hangen.

Maar wat als het nooit stil is in je hoofd. Omdat je altijd een vervelende tik, of zoem of ander geluid hoort in je hoofd. Het lijkt me afschuwelijk. Gaby Olthuis overkwam dit en uiteindelijk koos ze daarom voor euthanasie.

Haar moeder schreef een boek over oorsuizen, en over Gaby.

Leestip

Oorwurm muziek.

Lees mijn review op mijn blog over boeken.

Similar Posts

16 Comments

 1. Wat erg he. Ik heb haar verhaal gelezen. Van zo'n geluidje in je hoofd kun je dus ook gek worden dat euthanasie de enige manier is om rust te krijgen

 2. Lijkt me inderdaad behoorlijk vervelend! Ik kan me best voorstellen dat je hier knettergek van word. Ik flip af en toe al van de airco op het werk omdat ik hem hoor trillen, laatstaan een geluidje in mijn hoofd.

 3. Een vriend van een van mijn zoons heeft het ook. Hij heeft er flink last van. Om te slapen heeft hij een soort koptelefoon oid met regengeluid of zeegeluid om het andere geluid te dempen.
  Er zullen nog heel wat mensen bijkomen met tinnitus, het is een gevolg van gehoorschade en dat komt steeds vaker en op jongere leeftijd al voor.

  1. Wat naar dat een vriend van je zoons het ook heeft VeggieMo. In het boek wordt inderdaad ook gewaarschuwd voor bijvoorbeeld luisteren naar te harde muziek als een risicofactor.

 4. Hoe verschrikkelijk moet t voor haar geweest zijn? Echt heel erg. Doet je weer beseffen hoe blij je mag zijn als je (relatief) gezond bent.

 5. Ik hoor al ongeveer 20 jaar heel de tijd hard gepiep en gesuis in mijn hoofd.
  Het is net zo hard als de radio die ik vaak heb aanstaan.
  Het beste is er geen aandacht aan te schenken er valt voor mij wel mee te leven.
  Ik maak er het beste van en denk zeer zeker nooit eraan om uit het leven te stappen.
  Er zijn nog genoeg mooie dingentebeleven.

 6. Dit lijkt me echt verschrikkelijk, het leven met steeds een aanwezig geluid in je hoofd. Dan mogen we toch weer blij zijn met het feit dat wij het niet hebben.

 7. Ken iemand die afscheid van t leven heeft genomen vanwege haar tinnitus. Had zelfs op dat moment nog een kleinkind op komst maar kon er gewoonweg niet langer mee leven. Hoe hopeloos kun je zijn?

 8. Zolang er geen beperkingen zijn op muziekboxen en decibellen zul je dit probleem houden.

  Voornamelijk mijn rechteroog heeft last van een lichte vorm van tinitus. Ik verdenk de luchtverversing en verwarming op kantoor er van. Altijd zoemen dat ding. Meerdere werkplekken gehad. Maar altijd dat apparaat aan de rechterkant.

  Het kan ook de leeftijd zijn. Pas als ik heerlijk ontspannen ben, uitgeslapen, mindfullness in de vorm van een boek lezen is het over. Op dit moment, veel gewerkt, twee avonden weg geweest. Weinig slaap , ruist het hard.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.