Een oorwurm oftewel een liedje in je hoofd: hoe kom je er vanaf?

Oorwurm muziek

Heb jij dat ook wel eens? Dat er constant een irritant liedje in je hoofd speelt? Bij mij is dat vaak Frans Bauers liedje ‘Heb je even voor mij, maak wat tijd voor me vrij.’ Ik weet niet wat het is, maar daarvoor ben ik heel vatbaar! En zit zo’n liedje eenmaal in je hoofd, dan valt het niet mee om er vanaf te komen. Zo’n liedje wordt ook wel een oorwurm genoemd. In Van dit boek ga je beter slapen, staat een hoofdstuk over een muziek oorwurm.

Oorwurm muziek

Een oorwurm, oftewel een liedje dat in je hoofd blijft hangen is een bekend verschijnsel. Er is zelfs wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Wetenschappers noemen het een Involuntary Musical Imagery.

Maar liefst ruim 90% van de mensen heeft wel eens last van een muziek oorwurm!

Hieronder een overzichtje van wat de onderzoekers ontdekten over oorwurm muziek.

 • Vrouwen zijn gevoeliger voor oorwurm muziek dan mannen.
 • Als je moe bent, word je vatbaarder voor zo’n oorwurm.
 • Maak je zelf vaak muziek? Dan zul je ook gevoeliger zijn voor een oorwurm.
 • Mensen die vaak last hebben van zo’n muziek oorwurm hebben iets afwijkende hersenen. Hun hersenschors is dunner op de plek waar geluiden worden verwerkt.

Oorwurm muziek: hoe kom je ervan af?

De meeste mensen vinden zo’n oorwurm irritant, en willen er vanaf. In Van dit boek ga je beter slapen geven ze handige tips.

 1. Je ergernis over je oorwurm loslaten en het gewoon maar even ondergaan wil nog wel eens helpen. Op een gegeven moment gaan je hersenen vanzelf wat anders doen.
 2. Het liedje helemaal uitzingen. Als een liedje ‘af’ wordt gemaakt kunnen je hersenen het makkelijker loslaten. Dat kan ook gewoon in gedachten, en hoeft dus niet hardop.
 3. Vervang de ene oorwurm voor een andere muziek oorwurm.
 4. Doe een ademhalingsoefening en focus je aandacht daarop.
 5. Ga kauwgum kauwen! Blijkbaar is er een verband tussen de beweging van je kaak en de hersenprocessen die zorgen voor het afspelen van dat liedje in je hoofd.

Heb jij wel eens last van oorwurm muziek? Welke?

Similar Posts

52 Comments

 1. Dankjewel voor deze tips! Liedje helemaal zingen werkt bij mij helaas niet. Ik heb wel, zonder overdrijven, minstens 80% van de tijd dat ik wakker ben een liedje in mijn hoofd. Ik koppel veel dingen aan een liedje, dus gedurende de dag wisselt het wel. Ik vind het soms niet erg en soms bloedirritant. Maar eh… Nu ik hier de oorzaken lees, begin ik het wel eindelijk te snappen, geloof ik.

 2. hahaha ik heb daar zooo vaaak last van. Vind het zelf nooit zo heerl erg (tenzij t echt n verschrikkelijk nummer is) maar de mensen om mij heen worden wel vaak gek van mij haha

 3. 1, ja. 2, ja. 3, ja: 4, vast wel ;)
  Ik ben musicus dus sws vaak dingen in mijn hoofd. Maar hier is de regel: laat in de avond geen popmuziek en al helemaal niks wat kan “loopen”. Als iets in een “loop” kan, kom je er helemáál nooit meer af.
  Mijn remedie is een “veilig” stuk muziek in mijn hoofd nemen en het daarmee pogen te vervangen. In mijn geval doorgaans het andante uit een fluitconcert van Mozart. Ik speelde dat toen ik 10 was, dus kun je nagaan hoe lang dit al bestaat voor mij, hahaha.

 4. Heel erg en vooral als ik in bed lig en in slaap probeer te komen. Helemaal uitzingen helpt niet. Het begint gewoon weer van vooraf aan. Het is bij mij Niet altijd hetzelfde liedje. In bed probeer ik het wel om te zetten naar een slaapliedje maar dat helpt ook niet echt.

 5. Ja dat heb ik ook. Het kan zomaar gebeuren. Bijvoorbeeld iemand zegt, ik heb een eigen huis.
  En ja hoor, daar komt ie: Een eigen huis, een plek onder de zon, en altijd iemand ……enz.
  Jongste zoon plaagt me vaak, dan gaat hij bijvoorbeeld Bassie en Adriaan zingen, dan heb ik dat de rest van de dag in mijn hoofd.
  Het zijn altijd Nederlandse liedjes, gek he?

 6. Bedankt. Heb nu “heb je even voor mij” de hele morgen al in m’n hoofd sinds ik jouw blogje heb gelezen. Gelukkig zing ik nooit hard op (zouden m’n huisgenoten me niet in dank afnemen).

 7. Leuk om te lezen! Ik heb hier vrijwel dagelijks last van. Het zijn vaak echt stomme liedjes die ik niet eens recent gehoord heb.

 8. Hey!
  Nou zeker… herkenbaar. Spreekt me aan!
  Ik probeer altijd een ander liedje er tegenin te brengen.
  Of een “sloom” cd’tje op te zetten.

  Ik moet echt niet vlak voor het slapen gaan nog een stukkie op de piano spelen of een liedje van het koor oefenen. Funest!!

  Groetjes en prettig weekend van Marlou

  .

 9. Ik heb ooit eens, zonder gekheid, dagenlang eenzelfde liedje in m’n hoofd gehad. ‘ Daar gaat ze’ van Clouseau. Ik werd er helemaal iebel van en kan het lied niet meer hóren! ????????

 10. O ja, daar heb ik veel last van. Vaak al ‘s morgens als ik opsta.Vermoeiend! Wat helpt is om niet meer met de koptelefoon naar muziek te luisteren, vooral ‘s avonds niet. Ik las ergens dat het bij heel hardnekkige oorwurmen helpt om ‘the girl from Ipanema’ te zingen/denken. Mij helpt het in ieder geval. Misschien omdat het een nummer is met ingewikkeld bossa nova ritme dus je moet je concentreren . Te vinden op you tube.

 11. Ik denk dat veel van je lezers nu Frans B. als oorwurm hebben. Zelf loop ik al dagen ‘Mag ik dan bij jou’ te zingen. Komt vast omdat we gisteravond Claudia de Breij zagen in het theater.

 12. Ik heb hier echt suuuper vaak last van, het zijn ook meestal maar twee of drie zinnen van een liedje. Meestal, zoals jij ook als tip geeft, speel ik het liedje dan een keer (of een paar keer) af tot ik er helemaal klaar mee ben. Als het vreselijke liedjes zijn dan probeer ik ze ook wel eens te vervangen door een ander lied.

 13. Het kan inderdaad zo irritant zijn als je een liedje in je hoofd hebt de hele dag. Vooral als je aan het werk ofso moet :) leuk artikel

 14. Ik ben ooit mee naar een plopsapark geweest… Aan elke atrractie eentje van de studio 100-collectie… Drie weken later had ik nog een kakafonie in mijn hoofd van “vaar mee met wicky”, “is het het een vogel, is het een vliegtuig, nee, dat is het niet” en ‘dit is de samsonrock”…

  Ik denk echt dat tegen studio 100 niets opgewassen is!!! Dat denk ik echt, waarschijnlijk deel van hun succes, maar ja… ;)

 15. Hahaha heb je even voor mij spookt ook vaak in mijn hoofd, samen met in de maneschijn en nasi goreng bami sate

 16. Grappig joh dat daar zelfs een woord voor bestaat! Het overkomt me inderdaad weleens dat een liedje een paar dagen in mijn hoofd blijft hangen. Vaak zijn het dan wel leuke nummers en heb ik er verder geen last van.

 17. Wat een fantastisch onderwerp, haha. Mijn zoontje en ik hebben vaak toevallig op hetzelfde moment hetzelfde liedje in ons hoofd. Super grappig.

 18. Of gewoon even iets anders doen! Een spannende serie kijken of een goed boek lezen.
  Ik ben een aantal zaterdagochtenden wakker geworden met ‘Alle Kleuren’. Goed begin van het weekend hoor.

 19. Aan deze tips heb ik echt iets! Een vriendin hoeft maar een zin te zeggen uit een liedje en ik heb hem meteen de hele dag in mijn hoofd. Word daar echt super gefrustreerd van!

 20. zelf vind ik dat niet zo erg zo’n oorwurm. Ik ben wel een kei in ervoor zorgen dat andere mensen met een oorwurm opgescheept zitten *hahahaha

  Ik hoorde inderdaad ook dat puntje 2, het lied uitzingen een goeie truc is. Bij mij werkt die meestal niet omdat ik het einde van een liedje vaak niet weet.

  1. Ja, dat is een bekend probleem inderdaad. De schrijvers van het boek adviseren om in dat geval het liedje op youtube op te zoeken zodat je het toch ‘af’ kunt maken.

 21. Wat apart, heb dit nooit geweten. Nu heb ik er eigenlijk ook bijna nooit last van. Ik heb daarentegen wel vaak gedachten in mijn hoofd die zeg maar in een loop rondgaan, dus steeds maar terug blijven komen.

 22. Ik heb het al jaren, en s’nachts tijdens rust en slaap toestand gaat het gewoon door. Het is zo ver gekomen dat ik muziek echt ben gaan mijden en mezelf vaak hoor zeggen dat ik muziek verschrikkelijk vind. Eerst leek ik wel een jukebox, maar later werd het 1 track onafgebroken, dagen achtereen tot er een andere song voor in de plaats kwam. Als ik me zou kunnen laten opereren door een neuroloog en dat gebied in mijn hersenen uit kan laten schakelen ging ik nu een afspraak maken. Het is echt een vloek – tenminste zo ervaar ik het. Ga ik naar de AH en hoor ik een K#T nummer uit de jaren 80 zoals vandaag, dan zit ik er aan vast. De vraag die ik mezelf net stelde is: ben ik neurotiscsh omdat ik oorworm heb of heb ik oorworm omdat ik neurotisch ben? Ik heb er veel voor over om een stil hoofd te hebben. Kauwgom helpt niet. NIETS helpt tot dusver.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.