Een oorwurm oftewel een liedje in je hoofd: hoe kom je er vanaf?

Oorwurm muziek

Heb jij dat ook wel eens? Dat er constant een irritant liedje in je hoofd speelt? Bij mij is dat vaak Frans Bauers liedje ‘Heb je even voor mij, maak wat tijd voor me vrij.’ Ik weet niet wat het is, maar daarvoor ben ik heel vatbaar! En zit zo’n liedje eenmaal in je hoofd, dan valt het niet mee om er vanaf te komen. Zo’n liedje wordt ook wel een oorwurm genoemd. In Van dit boek ga je beter slapen, staat een hoofdstuk over een muziek oorwurm.

Oorwurm muziek

Een oorwurm, oftewel een liedje dat in je hoofd blijft hangen is een bekend verschijnsel. Er is zelfs wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Wetenschappers noemen het een Involuntary Musical Imagery.

Maar liefst ruim 90% van de mensen heeft wel eens last van een muziek oorwurm!

Hieronder een overzichtje van wat de onderzoekers ontdekten over oorwurm muziek.

 • Vrouwen zijn gevoeliger voor oorwurm muziek dan mannen.
 • Als je moe bent, word je vatbaarder voor zo’n oorwurm.
 • Maak je zelf vaak muziek? Dan zul je ook gevoeliger zijn voor een oorwurm.
 • Mensen die vaak last hebben van zo’n muziek oorwurm hebben iets afwijkende hersenen. Hun hersenschors is dunner op de plek waar geluiden worden verwerkt.

Oorwurm muziek: hoe kom je ervan af?

De meeste mensen vinden zo’n oorwurm irritant, en willen er vanaf. In Van dit boek ga je beter slapen geven ze handige tips.

 1. Je ergernis over je oorwurm loslaten en het gewoon maar even ondergaan wil nog wel eens helpen. Op een gegeven moment gaan je hersenen vanzelf wat anders doen.
 2. Het liedje helemaal uitzingen. Als een liedje ‘af’ wordt gemaakt kunnen je hersenen het makkelijker loslaten. Dat kan ook gewoon in gedachten, en hoeft dus niet hardop.
 3. Vervang de ene oorwurm voor een andere muziek oorwurm.
 4. Doe een ademhalingsoefening en focus je aandacht daarop.
 5. Ga kauwgum kauwen! Blijkbaar is er een verband tussen de beweging van je kaak en de hersenprocessen die zorgen voor het afspelen van dat liedje in je hoofd.

Heb jij wel eens last van oorwurm muziek? Welke?

52 Comments

 1. Hanny Janssen
 2. Hanny Janssen
 3. Jouvence.nl
 4. Noor
 5. Louloudi
 6. Gea
 7. Lipstickencupcakes
 8. Eva
 9. Frederique
 10. Ava
  • Ava

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh