Reacties

Een oorwurm oftewel een liedje in je hoofd: hoe kom je er vanaf? — 52 reacties

 1. Dankjewel voor deze tips! Liedje helemaal zingen werkt bij mij helaas niet. Ik heb wel, zonder overdrijven, minstens 80% van de tijd dat ik wakker ben een liedje in mijn hoofd. Ik koppel veel dingen aan een liedje, dus gedurende de dag wisselt het wel. Ik vind het soms niet erg en soms bloedirritant. Maar eh... Nu ik hier de oorzaken lees, begin ik het wel eindelijk te snappen, geloof ik.

 2. hahaha ik heb daar zooo vaaak last van. Vind het zelf nooit zo heerl erg (tenzij t echt n verschrikkelijk nummer is) maar de mensen om mij heen worden wel vaak gek van mij haha

 3. 1, ja. 2, ja. 3, ja: 4, vast wel ;)
  Ik ben musicus dus sws vaak dingen in mijn hoofd. Maar hier is de regel: laat in de avond geen popmuziek en al helemaal niks wat kan “loopen”. Als iets in een “loop” kan, kom je er helemáál nooit meer af.
  Mijn remedie is een “veilig” stuk muziek in mijn hoofd nemen en het daarmee pogen te vervangen. In mijn geval doorgaans het andante uit een fluitconcert van Mozart. Ik speelde dat toen ik 10 was, dus kun je nagaan hoe lang dit al bestaat voor mij, hahaha.

 4. Heel erg en vooral als ik in bed lig en in slaap probeer te komen. Helemaal uitzingen helpt niet. Het begint gewoon weer van vooraf aan. Het is bij mij Niet altijd hetzelfde liedje. In bed probeer ik het wel om te zetten naar een slaapliedje maar dat helpt ook niet echt.

 5. Ja dat heb ik ook. Het kan zomaar gebeuren. Bijvoorbeeld iemand zegt, ik heb een eigen huis.
  En ja hoor, daar komt ie: Een eigen huis, een plek onder de zon, en altijd iemand ......enz.
  Jongste zoon plaagt me vaak, dan gaat hij bijvoorbeeld Bassie en Adriaan zingen, dan heb ik dat de rest van de dag in mijn hoofd.
  Het zijn altijd Nederlandse liedjes, gek he?

 6. Bedankt. Heb nu "heb je even voor mij" de hele morgen al in m'n hoofd sinds ik jouw blogje heb gelezen. Gelukkig zing ik nooit hard op (zouden m'n huisgenoten me niet in dank afnemen).

 7. Hey!
  Nou zeker... herkenbaar. Spreekt me aan!
  Ik probeer altijd een ander liedje er tegenin te brengen.
  Of een "sloom" cd'tje op te zetten.

  Ik moet echt niet vlak voor het slapen gaan nog een stukkie op de piano spelen of een liedje van het koor oefenen. Funest!!

  Groetjes en prettig weekend van Marlou

  .

 8. Ik heb ooit eens, zonder gekheid, dagenlang eenzelfde liedje in m’n hoofd gehad. ‘ Daar gaat ze’ van Clouseau. Ik werd er helemaal iebel van en kan het lied niet meer hóren! ????????

 9. O ja, daar heb ik veel last van. Vaak al 's morgens als ik opsta.Vermoeiend! Wat helpt is om niet meer met de koptelefoon naar muziek te luisteren, vooral 's avonds niet. Ik las ergens dat het bij heel hardnekkige oorwurmen helpt om 'the girl from Ipanema' te zingen/denken. Mij helpt het in ieder geval. Misschien omdat het een nummer is met ingewikkeld bossa nova ritme dus je moet je concentreren . Te vinden op you tube.

 10. Ik denk dat veel van je lezers nu Frans B. als oorwurm hebben. Zelf loop ik al dagen 'Mag ik dan bij jou' te zingen. Komt vast omdat we gisteravond Claudia de Breij zagen in het theater.

 11. Ik heb hier echt suuuper vaak last van, het zijn ook meestal maar twee of drie zinnen van een liedje. Meestal, zoals jij ook als tip geeft, speel ik het liedje dan een keer (of een paar keer) af tot ik er helemaal klaar mee ben. Als het vreselijke liedjes zijn dan probeer ik ze ook wel eens te vervangen door een ander lied.

 12. Ik ben ooit mee naar een plopsapark geweest... Aan elke atrractie eentje van de studio 100-collectie... Drie weken later had ik nog een kakafonie in mijn hoofd van "vaar mee met wicky", "is het het een vogel, is het een vliegtuig, nee, dat is het niet" en 'dit is de samsonrock"...

  Ik denk echt dat tegen studio 100 niets opgewassen is!!! Dat denk ik echt, waarschijnlijk deel van hun succes, maar ja... ;)

 13. Grappig joh dat daar zelfs een woord voor bestaat! Het overkomt me inderdaad weleens dat een liedje een paar dagen in mijn hoofd blijft hangen. Vaak zijn het dan wel leuke nummers en heb ik er verder geen last van.

 14. zelf vind ik dat niet zo erg zo'n oorwurm. Ik ben wel een kei in ervoor zorgen dat andere mensen met een oorwurm opgescheept zitten *hahahaha

  Ik hoorde inderdaad ook dat puntje 2, het lied uitzingen een goeie truc is. Bij mij werkt die meestal niet omdat ik het einde van een liedje vaak niet weet.

  • Ja, dat is een bekend probleem inderdaad. De schrijvers van het boek adviseren om in dat geval het liedje op youtube op te zoeken zodat je het toch 'af' kunt maken.

 15. Wat apart, heb dit nooit geweten. Nu heb ik er eigenlijk ook bijna nooit last van. Ik heb daarentegen wel vaak gedachten in mijn hoofd die zeg maar in een loop rondgaan, dus steeds maar terug blijven komen.

 16. Ik heb het al jaren, en s'nachts tijdens rust en slaap toestand gaat het gewoon door. Het is zo ver gekomen dat ik muziek echt ben gaan mijden en mezelf vaak hoor zeggen dat ik muziek verschrikkelijk vind. Eerst leek ik wel een jukebox, maar later werd het 1 track onafgebroken, dagen achtereen tot er een andere song voor in de plaats kwam. Als ik me zou kunnen laten opereren door een neuroloog en dat gebied in mijn hersenen uit kan laten schakelen ging ik nu een afspraak maken. Het is echt een vloek - tenminste zo ervaar ik het. Ga ik naar de AH en hoor ik een K#T nummer uit de jaren 80 zoals vandaag, dan zit ik er aan vast. De vraag die ik mezelf net stelde is: ben ik neurotiscsh omdat ik oorworm heb of heb ik oorworm omdat ik neurotisch ben? Ik heb er veel voor over om een stil hoofd te hebben. Kauwgom helpt niet. NIETS helpt tot dusver.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder