6 voordelen van een creditcard

voordelen van een creditcard

Deze post gaat over de voordelen van een creditcard.

Er was een tijd waarin ik credit cards enge dingen vond. Een credit card aanvragen? Mij niet gezien! Ze leken me een gevaarlijke verleiding om geld uit te geven dat ik niet had. Maar ik ben compleet van gedachten veranderd. Hoewel ik nog steeds vind dat je credit cards met verstand moet gebruiken, ben ik er nu fan van.

Hieronder lees je 6 redenen om een creditcard te hebben

6 voordelen van een creditcard

 1. Met stip op nummer 1 wat mij betreft: als je iets koopt met je credit card ben je automatisch goed beschermd wat betreft je aankoop. Betaal je bijvoorbeeld via iDeal dan kun je naar je geld fluiten als een product nooit aankomt. Maar betaal je met een creditcard, dan ben je automatisch verzekerd als koper. De meeste aankoopverzekeringen krijg je gratis bij je creditcard. Afhankelijk van je kaart ben je 90 dagen tot een jaar verzekerd tegen vermissing, diefstal of beschadiging. Mijn Bijcard biedt 180 dagen verzekering. Ik vind dat een heel geruststellende gedachte, zeker bij grotere aankopen of als ik iets bestel bij AliExpress. De Consumentenbond raadt zelfs aan om te betalen met een creditcard als je de boel niet helemaal vertrouwt.
 2. Omdat de rente zo laag is, kan het financieel gunstig zijn om geld naar je credit card over te boeken. Met andere woorden: je kunt je creditcard gebruiken als een spaarrekening. Een voorbeeld: vanaf minimaal 500,- krijg je van een Bijenkorf Card 0,15 spaarrente op jaarbasis. Even ter vergelijking: bij de Rabobank (waar ik bij zit) is dat maar 0,03 cent. Een andere reden om geld op je credit card te storten kan zijn dat het een apart potje geld is. Op Metronieuws lees je hier meer over.
 3. In sommige webshops kun je alleen maar betalen met een credit card.
 4. Eén van de voordelen van een creditcard is dat hij universeel bruikbaar is. Zeker als je van verre vakanties houdt, dan ben je er met een creditcard zeker van dat je kunt betalen.
 5. Je kunt met een creditcard ook geld pinnen. Dit raad ik trouwens niet aan, want het kost geld, maar is wel handig bij noodgevallen. Zo had ik een keer boodschappen gedaan bij Albert Heijn en bleek ik te weinig saldo op mijn rekening te hebben… Gelukkig had ik mijn creditcard bij me. Daarmee heb ik toen het benodigde bedrag gepind, en kon zo alsnog de boodschappen betalen. Want betalen met creditcard  bij Albert Heijn kan niet.
 6. Als je iets koopt met een creditcard dan kan dit weer andere voordelen opleveren. Zo krijg je met de Bijenkorf creditcard punten voor iedere aankoop, en die zijn dan weer geld waard. Zo kun je toch een leuk bedrag bij elkaar sparen. Ik blijk maar liefst 1672 punten te hebben, wat goed is voor een bedrag van 41,82! Dat is toch één van de leukste voordelen van een creditcard!

Credit card aanvragen?

Wil je een credit card aanvragen? Dan zijn een aantal dingen belangrijk. In de eerste plaats kost een creditcard meestal geld. Zo betaal ik voor de mijne 16,50 per jaar. De prijzen per creditcard zijn verschillend, dus het is goed om even rond te neuzen naar de meest aantrekkelijke card voor jou. Overigens zijn er ook credit cards die in ieder geval het eerste jaar gratis zijn.

Verder is het zo dat een credit card een BKR registratie betekent, want feitelijk is een creditcard een kortlopende lening. Om die reden duurt het gemiddeld ook zo’n 7 tot 14 dagen voordat je je credit card ook echt krijgt. De creditcardmaatschappij controleert namelijk eerst of je een betrouwbare betaler bent. Heb je een ‘negatieve BKR’ notering. Dan kun je geen gewone creditcard aanvragen.

Credit card zonder BKR toetsing

Wil je heel snel een credit card? Vraag dan een tijdelijke card, aan of kies voor een prepaid creditcard. Hieronder informatie over het BKR in 1 minuut.

BKR in één minuut from BKR on Vimeo.

Creditcard aanvragen 20-jarige: een casus

Toen mijn oudste dochter 20 was studeerde ze via de LOI Vertaler Engels en werkte ze overdag bij de Zeeman. Dat was geen vetpot, en om die reden kon ze puur op basis van haar eigen inkomen geen credit card krijgen.

Maar als ze kon laten zien dat iemand anders haar credit card zou kunnen betalen mocht het wel. Ze heeft toen het loonstrookje van mijn man opgestuurd, en zo kreeg ze haar creditcard alsnog.

N.B. Deze constructie moet je natuurlijk alleen doen als je een betrouwbaar kind hebt, dat met een credit card kan omgaan ; )

Voordelen van een creditcard: tot slot

Credit cards zijn een veilige manier om dingen te kopen omdat ze gepaard gaan met een aankoopverzekering. Je bent dus als koper goed beschermd als er iets mis gaat. En verder staat of valt een creditcard met de gebruiker.

Gebruik je de creditcard om allerlei dingen ‘op de pof’ te kopen omdat je er eigenlijk geen geld voor hebt? Dan krijg je problemen: je moet immers je creditcard betalen. Maar als je er goed mee omgaat is een creditcard superhandig om te hebben.

Leestips

Wat vind jij van de voordelen van een creditcard? En welke heb jij?

Similar Posts

67 Comments

 1. Omdat ik een BKR registratie heb wegens een betwiste som van Wehkamp uit 1998 (40 gulden) krijg ik geen creditcard en konden we ook de hypotheek niet oversluiten. Het lukt maar niet om dit recht te trekken….

  1. Een BKR registratie kan inderdaad een rol spelen bij creditcards. Wat vervelend dat je daardoor ook je hypotheek niet kunt oversluiten. En dat voor een bedrag van 40 gulden…

 2. Ik heb zelf een creditcard van de ING omdat ik ook bij deze bank zit. Ik heb nooit nagedacht over het sparen van extra punten of de extra rente die je verdient bij het storten van geld. Dus een goeie tip! Ga ik zeker uitzoeken en gebruik van maken ;)

 3. Om precies dezelfde redenen als die jij in het begin noemt, heb ik geen creditcard. Ik mis ‘m ook nooit. De enige keer dat ik het handig had gevonden, was toen ik bij de tol m’n geld contant stond uit te tellen in Frankrijk. Dat had makkelijker gekund;).

 4. Wij hebben er een maar die gebruiken we alleen voor tolwegen! Ik heb er zelf niet een, mijn man heeft hem altijd bij zich. Ik mis het soms wel met online betalingen als er enkel met Visa betaald kan worden.

 5. Goeie tips, dank je.
  Mijn grootste bezwaar tegen een creditcard is dat het geld kost, vooral omdat ik tot nu toe niet het gevoel heb gehad dat ik zo’n kaart mis. Er komt misschien een tijd dat ik er toch eentje wil en dan heb ik veel aan je tips.

 6. Goede punten. Ik heb een mastercard omdat het bij mijn bank/betaalpakket zit. Voor internationale weborders en autohuur is het makkelijk en vaak een must

 7. Het verrotte met een BKR registratie is, dat je wordt gekort op je hypotheek. Ben daarom ook van mijn mobiele abbo afgestapt omdat we net een huis hebben gekocht. Maar het is wel zo handig een creditcard, loop zo vaak tegen die webwinkels aan dat ik mijn pa of ma lief aan moet kijken en op vakantie is het ook een uitkomst. Het is wel het overwegen waard.

 8. Zowel ik alsook mijn vrouw hebben al jaren een creditcard. Grotere aankopen betalen we altijd met creditcard. Overigens hoef ik geen geld op de kaart te hebben, dit wordt automatisch meteen afgeschreven van mijn saldo op de gewone rekening.

 9. Ik vond het zelf ook spannend toen ik een creditcard ging aanvragen. Precies dezelfde gedachte ging door mij heen. Maar uiteindelijk heb ik de credit card aangevraagd en gebruik ik hem eigenlijk alleen maar voor vakanties en op websites waar je echt ‘veilig’ wil betalen. Super fijn dus! En dat sparen ga ik ook eens achteraan!

 10. Ik ben het vooral eens met jouw eerste puntje, helemaal waar. In het buitenland, vooral in Amerika, gebruik ik bijna alleen maar creditcard.

  1. Ik snap heel goed wat je bedoelt Mama Isidore. Om die reden was ik er ook altijd huiverig voor, maar nu zie ik er toch wel de voordelen van. Maar inderdaad: je moet er geen dingen mee kopen waarvoor je eigenlijk het geld niet hebt.

 11. Ik mis nog een stukje dat indien je op vakantie wil een creditcard bijna onmisbaar is. Om bijvoorbeeld een vliegticket te boeken en ga zo maar verder.

 12. Jeetje, 1 zou logisch moeten zijn, maar wist ik eigenlijk niet. Soms vind ik het juist riskant om (online) met credit card te betalen omdat ik het wat spannend vind met die CVC-code. En punt 2. Serieus?!? Dat had ik eerder moeten weten. Zit er een bepaald maximum aan wat je mag sparen en wat is het risico? Of het addertje onder het gras?

 13. Ik heb er nog nooit 1 nodig gehad en mis het dus niet. Dat iedereen zo makkelijk zo’n kaart aan kan vragen zal ook wel de reden zijn dat steeds meer gezinnen schulden hebben. Rente erop klinkt leuk.

 14. Op dit moment heb ik geen redenen om hem aan te schaffen, maar volgend jaar ga ik backpacken dus dan wil ik er zeker wel 1tje hebben.
  Helaas heeft het voor sommige mensen ook nadelen, omdat ze dingen kopen en dan achteraf heel veel rekeningen krijgen die ze eigenlijk niet kunnen betalen.

 15. Toen ik een jaar of 6 geleden een creditcard nam, was dat idd om internationaal te kunnen shoppen. Maar inmiddels kan je met Paypal eigenlijk ook overal terecht. Ik overweeg dus eigenlijk om ‘m weer op te zeggen :)

 16. Ik gebruik alleen een debetkaart van de bank en die kan bij mij niet rood staan. Haal ook alles uit de buurt en eigenlijk nooit iets via het internet. Wil dus graag dat de winkels blijven.

  Mijn bezwaar is dat de 3 hoofdbedrijven in de USA zitten. Bijenkorf is bijvoorbeeld Mastercard. De Nederlandse banken doen hoofdzakelijk zaken met Visa. American Express vraagt zoveel kosten dat mijn baas in de USA de vraag kreeg of hij geen Visa had of Cash wilde betalen. Zelf wil ik niet dat mijn geldverkeer via de USA loopt. Vind het een boevenland en Trump bewijst dat maar weer eens. Ook de ellende met woekerpolissen is uit de USA gekomen.

 17. Wij hebben een creditcard sinds we ene auto moesten huren op vakantie dan is het gewoon ontzettend handig. Of als je iets uit het buitenland besteld. Maar aan de andere kant is een creditcard snel gepakt en zijn er heel veel mensen die er een schuld door krijgen.

  Dus wij gebruiken onze creditcard zo weinig mogelijk

  1. Je moet er inderdaad zorgvuldig mee omgaan. Als je iemand bent die dan dingen gaat kopen waarvoor je eigenlijk het geld niet hebt, kun je beter geen creditcard nemen.

 18. Ik kan me niet herinneren hoe lang ik al wel niet een credit kaart heb, ik vind het ideaal voor in het buitenland, maar ook om hotels te boeken enzo. Op vakantie betaal ik praktisch alles met mijn credit kaart. Een maand later wordt het pas afgeschreven, vind ik ook wel zo fijn en daarbij ben je altijd verzekerd mocht er iets met spullen gebeuren.

 19. Alle dingen die buitenlands zijn, doe ik met een creditcard. Dus reizen, betalingen van webshops in het buitenland en de betalingen zelf in het buitenland. Als je naar Amerika gaat, kun je niet zonder creditcard. gr. Jeannet

 20. Ik ben niet zo’n fan van een credit card. Het is handig als je bijvoorbeeld een reis wilt boeken online, daar heb je het meestal wel bij nodig. Maar anders gebruik ik het liever niet

 21. Ik mocht als 24 jarige ook geen credit card. Ik heb het toen maar opgegeven haha en tot nu toe heb ik alleen Paypal en Ideal. Maar ik vind je blog wel handig, want het is wel de bedoeling om een creditcard met mijn man samen aan te schaffen!

 22. Ik heb een prepaid kaart, die gebruik ik voor hotel reserveringen e.d Verder ben ik niet zo’n fan van credit cards…

  1. Een prepaid creditcard kan inderdaad ook prima. En je hoeft dan niet bang te zijn dat je teveel geld uit geeft, wat je misschien niet hebt.

 23. Wij zijn niet persé fan van een creditcard hebben, maar voornamelijk voor noodsituaties. Wel handig als je aankopen doet als een bank of wasmachine. Ik lees nu dat dat meer garantie biedt.

 24. Toch veel voordelen! Had ik niet verwacht. Ik heb zelf niet zo’n behoefte aan een creditcard maar wie weet in de toekomst. Wel goed geschreven blog!

 25. Ik heb zelf geen credit card maar het is idd handig. In Amerika kon ik niks betalen. Mijn schoonmoeder heeft alles voorgeschoten met haar credit card. Toch maar zelf eens een aanvragen haha.

 26. Ik heb al heel wat jaren een creditcard en die is voor mijn reizen ook echt onmisbaar! Tijdens mijn eerste soloreizen heb ik al meerdere keren problemen gehad met mijn bankpas.. da’s toch vervelend als je aan de andere kant van de wereld bent en je bankpas werkt niet. Een creditcard biedt dan (vrijwel) altijd uitkomst.

 27. Alleen is het zo jammer dat je via de bank altijd minimaal 3 maanden lang 650 euro moet ontvangen. Veder zou ik hem gebruiken voor het vliegen!

 28. ik heb inderdaad ooit een creditcard genomen omdat ik regelmatig via internet aankopen doe. Het geeft mij ook een gevoel van veiligheid; als ik op reis ben, stop ik een creditcard in mijn bagage voor noodgevallen en ik geef er ook altijd 1 mee als mijn dochters op reis gaan.

 29. Ik heb geen creditcard. Vriendje-lief wel maar die gebruiken we alleen als we iets in het buitenland moeten betalen. En dat gebeurt eigenlijk nooit meer. Dat van die verzekering… Eigenlijk weet ik dat wel maar ik sta er nooit bij stil. Terwijl dat toch wel een groot voordeel is.

 30. Wij hebben een creditcard genomen, omdat wij deze moesten hebben voor onze reis naar Amerika. Voor reizen is het dus echt een Must !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.